Nobel biocare

Žarnyno infekcijų protrūkį sukėlė žmonėms būdingos bakterijos?

Vokietijoje didelį žarnyno infekcijų protrūkį sukėlusios bakterijos Escherichia coli priklauso atmainai, kuri aptinkama beveik vien tik žmonių, o ne gyvūnų organizmuose, antradienį paskelbė dienraštis „Taggesspiegel”, remdamasis mokslinių tyrimų išvadomis.

Protrūkį, per kurį mirė jau 23 žmonės, o užsikrėtė per 2 tūkst., sukėlusios bakterijos yra ne tipiškos hemoraginį enteritą sukeliančios E.coli (EHEC), o veikiau enteroagregacinės E.coli (EAEC), kuriomis užsikrėtus smarkiai viduriuojama.

EAEC praktiškai neaptinkamos galvijų žarnyne, o labiau būdingo žmonėms, nurodė Vokietijos federalinio grėsmių vertinimo instituto ekspertas Lotharas Beutinas (Lotaras Boitinas).

„Tokie patogenai gerai prisitaikę prie žmonių”, – sakė jis, pridūręs, jog mažai tikėtina, kad šiomis bakterijomis žmonės galėjo užsikrėsti nuo srutomis užterštų maisto produktų.

Šios atmainos E.coli itin pavojingos, nes jos sparčiai dauginasi žmonių žarnyne ir išskiria itin nuodingą medžiagą, vadinamąjį šigatoksiną.

Vokietijos specialistams iki šiol nepavyko tiksliai nustatyti užkrato šaltinio, tačiau perspėjo vartotojus vengti valgyti daigintas sėklas, šviežius pomidorus, salotas ir agurkus – ypač šalies šiauriniame regione, tapusiame pagrindiniu šio protrūkio židiniu.


Diena.lt

TAIP PAT SKAITYKITE