REXSAN

Sąrašą papildė pigesniais medikamentais

Nuo sausio 1-osios daugeliui vaistų panaikinta pridėtinės vertės mokesčio lengvata, o po pusmečio šios mokestinės lengvatos neteks ir kompensuojamieji medikamentai. Sveikatos apsaugos ministerija esą švelnindama kainų šuolį į valstybės kompensuojamųjų vaistų sąrašą įtraukia porą dešimčių naujų pigesnių medikamentų. Jų pagrindinė veiklioji medžiaga yra tokia pati, kaip jau esamų kompensuojamųjų sąraše, tačiau kai kurių jų kaina – keliasdešimt procentų mažesnė.

Tačiau vaistininkai perspėja perkant medikamentus neskubėti jų rinktis tik pagal kainą.

„Be abejo, gali būti kažkoks skirtumas, gali būti kažkokia paklaida. Bet gali ta paklaida būti ir tarp žmonių – vienam tas vaistas įsisavina labai gerai, o kitas yra tam visiškai alergiškas. Tad čia yra gydytojo reikalas, jis skirdamas žmogui vaistą turi pasakyti, koks yra kitas pasirinkimas”, – teigė vaistininkė Rima Losinskaja.

Į kompensuojamųjų vaistų sąrašą įtraukus pigesnių medikamentų, Sveikatos apsaugos ministerijos skaičiavimu, valstybė kasmet sutaupys 19 mln. litų. Valstybės kompensuojama vaistų dalis priklauso nuo esančio žemiausios kainos medikamento. Valdininkai neslepia, kad iš dalies bus taupoma pačių pirkėjų sąskaita.

„Labai svarbu žinoti ir kad pacientai atkreiptų dėmesį, kad tais atvejais, kada yra įtraukiamas kito gamintojo pigesnis vaistas, tai senojo gamintojo priemoka padidėja. Todėl pacientai, išrašant vaistus, turėtų pasiklausti savo gydytojo, o kokie gi yra vaistų kainyno pasikeitimai”, – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorius Haroldas Baubinas.

Nauji pigesni vaistai bus skirti sergantiesiems plaučių ir kiaušidžių vėžiu, bronchine astma, migrena, kardiologinėmis ir kitomis ligomis.

TAIP PAT SKAITYKITE