Nobel biocare

Lytis: pigaus efekto priemonė tėvams

JAV valstybės departamentas įdėjo daug darbo siekdamas atnaujinti specialias formas, reikalingas į užsienį išvykstantiems Amerikos piliečiams. Tačiau nebuvo apsiribota vien tik biurokratija – tuomet pasiūlytus pakeitimus būtų galima priskirti ir „socialinės inžinerijos” sričiai. Praėjusių metų gruodžio pabaigoje visuomenei buvo paviešintas pranešimas, kuriame buvo numatomas saugumo aspektų tobulinimas jau egzistuojančioje „Konsulinės gimimo užsienyje ataskaitos sertifikato” (angl. Consular Report of Birth Abroad Certificate, CRBA) formoje. Daugelį nustebino baigiamasis pranešimo žodis:

„Paraiškose dėl JAV piliečio paso ir atnaujintose Sertifikato formose vietoj įrašo „motina” ar „tėvas” bus įrašas „gimdytojas” (angl. parent). Šie patobulinimai leis sukurti lytiškai neutralų vaiko tėvų aprašą ir atitinkamai leis atpažinti skirtingo modelio šeimas.”

Akyli skaitytojai nepraleido pro akis šios revoliucingos naujienos ir iškėlė ją į viešumą. Tradicinės šeimos gynėjai tvirtai pasisakė prieš tokį tėvystės ir motinystės apibrėžimų keitimą. Tuo tarpu kovotojai už homoseksualų teises sveikino lytišką neutralumą paskelbtame sprendime, kuris taip pat parėmė jų siekį keisti santuokos apibrėžimą.

Taigi dar kartą JAV vyriausybė atrado aukso veršį. Tai buvo dar vienas žingsnis, siekiant kultūrinio poslinkio, prieš kurį pasisako didžioji dalis amerikiečių. Tačiau šįkart bent iš dalies buvo išgirsta ir pasipiktinusių tėvų bei motinų nuomonė. Tokia entuziastinga reakcija atkreipė valstybės sekretorės Hillary Clinton dėmesį. Clinton teigimu, ji nežinojo apie šias „detales” minėtuose pakeitimuose. Š. m. sausio 11-ąją JAV užsienio reikalų ministerija paskelbė, jog Sertifikato formose bus naudojami įrašai „motina arba gimdytojas 1” ir „tėvas arba gimdytojas 2”. Visgi toks iškilusios problemos „sprendimas” pamynė motinos ir tėvo, kaip tikrųjų gimdytojų, vienovę.

Kaip teigia Užsienio reikalų ministerija, tam, kad būtų įmanoma prisitaikyti prie įvairių besiformuojančių namų ūkio struktūrų, šeimą stengiamasi įsprausti į daugybę įvairių apibrėžimų. Netgi pats žodis „šeima” tapo toks svarbus, jog buvo apibrėžtas Jungtinių Tautų Žmogaus Teisių Deklaracijoje (16 straipsnis, 3): ” Šeima yra natūrali ir pagrindinė visuomenės ląstelė ir ji turi teisę į visuomenės ir valstybės apsaugą.”

Leidimo suteikimas naujiesiems šeimos apibrėžimams nėra „natūralus” ir prieštarauja pamatinėms visuomenės pozicijoms. Tokia žmonių sąjunga, kurioje nėra vaiko, susituokusių motinos bei tėvo ar galbūt dar kitų kraujo ryšiais susietų giminaičių, negali būti vadinama šeima. Priešingai nei dirbtinės tėvystės šalininkai propaguoja, vaikai neturėtų būti tarsi fermoje iš kažkieno kiaušinėlių ir spermos „kultivuojami” produktai. Vaikas negali turėti dviejų „mamyčių”, nes tik viena iš jų yra tikroji gimdytoja. Vaikas iš prigimties turi biologinius tėvą ir motiną, kurie garantuoja jo aprūpinimą maistu, išsilavinimą ir deramą moralinį ugdymą.

Kad ir kokias gyvenimo sąlygas individas pasirenka kurdamas savo namų ūkį, jis negali uzurpuoti ir išdarkyti pagrindinių sąvokų, nusakančių prigimtinį įstatymą. Žinoma, JAV užsienio reikalų ministerijos pasiūlymas pažeidė Santuokos akto apsaugos (angl. Defense of Marriage Act) įstatymą, kuriuo ir yra grindžiamas prigimtinis vieno vyro, vienos moters ir vienos santuokos įstatymas.

Tiek vyriausybė, tiek pilietinės visuomenės organizacijos, kurios nusprendžia keisti Gyvenimo sąvokas, turėtų jausti gėdą taip pažeisdamos prigimtinį įstatymą. Šeima iš prigimties yra viena ir nepakeičiama, todėl negali būti performuota pagal kažkieno užgaidas, madas ar to meto fetišus.

Tai, jog JAV užsienio reikalų ministerija nuėjo taip toli, galėjo padaryti dvigubos žalos. Pradžioje pateikta ministerijos pozicija atspindi bendrą užsienio reikalų politiką ir reprezentuoja JAV pasauliniame kontekste. Be to, tokie pasiūlymai prieštarautų valstybės atsakomybei apsaugoti šeimą ir rūpintis visuomene.

Kai taip vogčiomis pateikiami pasiūlymai, belieka tik spėlioti, kokių esminių pokyčių, propaguojančių įvairovę, galime susilaukti ateityje.

Pagal MERCATORNET.com parengė U. N.

Bernardinai

Pagalba mažyliui

TAIP PAT SKAITYKITE