Gudručio vaistinė

Ką pranašauja nėščiųjų sapnai?

Dauguma nėščių moterų pastebi, kad jų sapnai pasikeitė, jie prisipildė judesio, ryškių spalvų ir emocijų. Juose atsirado daug nepažįstamų vietų ir žmonių. Medikai tokias permainas sieja su psichikos pokyčiais – gimdymo baime, rūpesčiu dėl vaikelio sveikatos. Tačiau kaip paaiškinti sapnus, kurie nukelia moterį į vietas ar įvykius, vėliau tampančius tikrų tikriausia realybe?

Senovės herojai – išpranašauti sapnuose

Jau senovės graikai pastebėjo nėščiųjų moterų savybę sapnuoti pranašiškus sapnus. Tokiu sapnu prasideda pasakojimas apie Trojos karą. Karaliaus Priamo žmona Hekabė susapnavo, kad pagimdė ugnies kamuolį, kuris sudegino Troją. Jos sūnus Paris iš tikrųjų pražudė karalystę.

Aleksandro Makedoniečio motina Olimpija sapnavo pagimdžiusi žalčiuką, kurio galvą puošė karūna, o uodega buvo apsivijusi visą pasaulį. Manoma, kad taip buvo pranešta apie didžias garsiausio senovės karvedžio pergales.

Nepaprastas sapnas prieš gimstant kūdikiui aplankė ir Kleopatrą. Sapne ji mylėjosi su ereliu, lyg iš anksto žinodama, kad jos pagimdytas Cezarionas žus mūšyje, tebūdamas dvidešimt ketverių ir ateities kartų atmintyje išliks tik kaip Didžiojo Julijaus Cezario sūnus.

Žinoma, šiuos pasakojimus galima laikyti propaganda, kuria galingieji troško įrodyti, kad jų išskirtinė padėtis yra iš Dievo. Tačiau ir šių laikų psichologai pastebėjo, kad nėščių moterų sapnai ypatingi.

Nėščiosios sapnuoja 10 kartų daugiau

Anot sapnų tyrinėtojų, pirmaisiais nėštumo mėnesiais sapnai prisipildo vaizdinių, susijusių su vaisingumu: maži gyvūnėliai, augantys augalai, besiskleidžiantys gėlių žiedai. Tik antrąjį nėštumo „trimestrą” atsiranda sunkių sapnų: moterį išgąsdina labai ankšta patalpa arba didžiulis aukštis, tarkime, ji įstringa medyje arba kamine, kremtasi pametusi svarbius daiktus, pavyzdžiui, raktus ar dokumentus. Likus kelioms savaitėms iki gimdymo moters sapnuose gali pasirodyti vaikelis – motina jį kur nors sutinka arba pamato plūduriuojantį vandenyje. Būtent šiuos vaizdinius maždaug 40 proc. moterų vadina pranašiškais.

Psichoanalitikų teigimu, besilaukiančios moterys sapnuoja dešimčia kartų daugiau, palyginus su tomis, kurios nesilaukia. Sapnai tampa ryškesni, sustiprėja tiesioginio dalyvavimo juose jausmas. Sapnai gali sustiprinti nuostabų ryšį tarp besilaukiančios moters ir jos kūdikio. Nėščiųjų sapnai atspindi ne tik realius fizinius pokyčius, bet ir psichologinius.

Neramūs sapnai – lengvesnis gimdymas

Taip pat buvo pastebėta, kad moterims yra įprasta sapnuoti, kad gimdo ar jau turi vaiką. Viena moteris sapnavo, kad pagimdė dviejų metų nesuvaldomą berniuką, kuris ją privertė pajusti, kad būti mama yra baisu, nes visi vaikai tokie. Pasitaiko ir košmarų, kurių metu būsimos motinos sapnuoja, kad gimdo gyvūnus arba tiesiog neegzistuojančius padarus. Šie sapnai gali sukelti nerimą, tačiau jie nereiškia jokios moters patologijos, tiesiog susirūpinimą vaiku ir būsimu gimdymu.

Nustatyta, kad daugiau nei 40 proc. nėščiųjų sapnų yra apie vaiką, palyginus su 1 proc. nesilaukiančių moterų sapnų. Literatūroje aprašytas pavyzdys, kai moteris susapnavo turinti rudaplaukį berniuką. Kelias valandas prieš tai ji nustatė, jog yra nėščia. Po tam tikro laiko šeimoje gimė du rudaplaukiai dvynukai.

Dažnai sapnai apie gimdymą yra pilni nerimo ir trikdo moterį, tačiau buvo nustatyta, kad kuo daugiau būsimoji mama sapnuoja neramių sapnų, tuo lengvesnis gimdymas. Taigi galima daryti prielaidą, kad nėščiosios sapnai leidžia išreikšti jos nerimą ir todėl moteris gimdymo metu yra labiau atsipalaidavusi.

Sapnuose dažnai atsiranda patariančios anytos, o taip pat buvusieji meilužiai. Pastarieji sapnai atspindi moters susirūpinimą savo pasikeitusiu kūnu ir jo patrauklumu. Taip pat nėščiosios kartais sapnuoja varžoves arba neištikimybės situaciją – tai irgi liudija apie moters nerimą dėl savo išvaizdos. Kita dažnai pasitaikanti tema yra seksas, kuriuo metu moteris netgi gali jausti didesnį pasitenkinimą nei realiame gyvenime.

Ką reiškia skirtingų nėštumo trimestrų sapnai?

Tipiški pirmojo nėštumo trimestro sapnai ir jų galima reikšmė

Lengvas nėštumas ir gimdymas – nėštumo suvokimas.

Kūdikis ar vaikelis – viltis, kad gimdymas bus lengvas.

Dideli namai, transporto priemonės – besikeičiančio (augančio) kūno suvokimas.

Sodai, sėklos, vaisiai, gėlės – vidinis augimas.

Didelės transporto priemonės vairavimas – nerangumo jausmas.

Sunkaus daikto nešiojimas – augančio svorio suvokimas.

Pavojai arba užpuolikai – motinystės baimė.

Atviros durys, griuvimas, kraujas, praradimas – persileidimo baimė.

Konstrukcijos, gamyklos – vaisiaus augimo suvokimas.

Mažos konstrukcijos – suvokimas, kad vaisius dar mažas.

Vanduo, plaukimas – gimdos turinio (vandens) suvokimas.

Maži vandens gyvūnai – suvokimas vaisiaus vandenyje.

Tipiški antrojo nėštumo trimestro sapnai ir jų įmanoma reikšmė

Romanai arba buvę meilužiai – noras būti patraukliai, ilgas seksualinių santykių nebuvimas.

Bejėgis vyras – palaikymo poreikis.

Problemos su vyru – nestabilumo, nesaugumo jausmas.

Vyro neištikimybė – neužtikrintumas savo patrauklumu.

Švelnūs vidutinio dydžio gyvūnėliai (kačiukai, viščiukai) – augančio vaisiaus suvokimas.

Bejėgė arba trukdanti motina – senų konfliktų su motina atsigaminimas; naujos viltys.

Tipiški trečiojo nėštumo trimestro sapnai ir jų įmanoma reikšmė

Vaiko lytis ir išvaizda – viltys ir baimės dėl vaiko.

Ypatingas bendravimas su vaiku – noras pažinti vaiką.

Dideli gyvūnai (liūtai, beždžionės) – užaugusio vaisiaus suvokimas.

Daug vandens – laukimas vandenų nutekėjimo.

Nėštumo ir gimdymo detalės – viltys ir baimės.

Kelionės, naujos vietos – nežinomybės baimė.

Ritualai, gimtadieniai, atostogos – džiaugsmo, gimus kūdikiui, laukimas.

Be abejonės, šis sąrašas nėra pilnas, taip pat tokio turinio sapnai gali atsirasti ir kitame trimestre. Sąrašas atspindi tik bendriausias nėščiųjų sapnų tendencijas.

Pabaigai – patarimas

Taigi sapnai suteikia mums tam tikros informacijos ir jos negalima ignoruoti, ypač jei sapnai dažnai kartojasi. Paklauskite savęs: „Ką aš jaučiu šio sapno metu?” Užsirašykite sapną, perskaitykite ką užsirašėte ir paklauskite savęs: „Kodėl aš tai sapnavau, su kuo tai susiję, ką aš pastaruoju metu girdėjau ar mačiau?” Jeigu jūs sapnuojate problemišką gimdymą, pakalbėkite apie tai su savo gydytoju. Ir bet kuriuo atveju nepamirškite, kad neramūs, keisti, baisūs sapnai jokiu būdu nereiškia, kad kažkas negerai su jūsų siela ar kūnu.

Pagalba mažyliui

TAIP PAT SKAITYKITE