Liepos 8d. Trečiadienis

Vitamininga žaluma

Peržiūrų skaičius: 33844
Vitamininga žaluma

Pavasarį visoms labiausiai stinga natūralių vitaminų – akys tik ir ieško šviežių žalumynų. Daugelis pirmųjų lapelių itin maistingi, jie kaipmat papildys senkančias organizmo vitaminų atsargas.

Žalią lapinių augalų spalvą lemia pigmentas chlorofilas (gr. chloros – žalias, phyllon – lapas). Chlorofilas sugeria saulės šviesą ir jos energiją panaudoja angliavandenių gamybai. Mūsų organizmui chlorofilas yra neutralus, tačiau nustatyta, kad kuo sodresnės žalios spalvos yra daržovės (vadinasi, tuo daugiau jose chlorofilo) ir žolynai, tuo gausiau jose susikaupia geležies – kraujodarai ir kraujo kokybei itin svarbaus mineralo. O juk kraujo kokybė – organizmo stiprybės pagrindas. Anot žinovų, žalia lapinių daržovių spalva paprastai liudija ir juose esant betakarotino (organizme virstančio vitaminu A) bei vitamino C. Šių ir kitų gausu daugelyje lauke augančių žolynų.

Dilgėlių lapai

Vis populiaresnė dilgėlių sriuba nieko nestebina. Jauni dilgėlių ūgliai su pirmaisiais lapelias – neprilystamas vitaminų ir mineralų šaltinis. Tik skinti juos reikia ne didesnius kaip 10–15 cm, gerai nuplauti ir nuplikyti verdančiu vandeniu. Taip paruoštas dilgėles jau galima dėti į sriubas (pačioje virimo pabaigoje), salotas, troškinius.

Kuo naudingos? Dilgėlių lapuose gausu beta karotino, organizme virstančio vitaminu A, B grupės, C, K vitaminų, iš minerlainių medžaigų juose ypač gausu geležies (todėl preparatai iš dilgėlių naudojami mažakraujystei gydyti), kalio, kalcio, magnio. Taip pat – organinių rūgščių, eterinių aliejų, šlapimo išsiskyrimą skatinančių, kraujo kokybę gerinančių junginių. Teigiama, kad dilgėlės šiek tiek skatina ir medžiagų apykaitą.

Meškiniai česnakai

Aromatingi, švelnaus pikantiško skonio meškinių česnakų (Allium ursinum L., liaudyje dar vadinamų čeremša) lapai labai vertinami sveikuolių. Lietuvoje jie auga drėgnose lapuočių miškų prieigose ir yra saugomi valstybės. Maistui geriausia naudoti šviežius, jaunus lapelius, nes senesni lapai aitroki. Renkant nuo ūglio derėtų nuskinti po vieną lapelį. Juos galima maišyti su kitomis šviežiomis daržovėmis – salotomis, ridikėliais, krapais, petražolėmis, virtais kiaušiniais, dėti į sriubas (pabaigoje virimo).

Kuo naudingi? Meškinių česnakų lapuose yra daug vitamino C, beta karotino, mineralų magnio, fosforo, sieros. Yra eterinio garstyčių aliejaus, organinių rūgščių, kurie gerina virškinimą ir maisto medžiagų pasisavinimą, saugo gerąją žarnyno florą, stabdo puvimo bakterijų dauginimąsi. Fitoncidai (augaliniai antibiotikai) ir eterinis aliejus dezinfekuoja burnos ertmę, saugo nuo infekcijų, stiprina organizmo atsparumą.

Pienių lapeliai

Pienių lapai ir žiedai – pirmieji pavasario pranašai. Iš jų žiedų išmanios šeimininkės geba pagaminti gardų vyną ar išvirti pikantišką uogienę. Lapelių daugelis vengia dėl kartaus skonio, tačiau jį galima sumažinti pamirkius lengvai pasūdytame vandenyje. Kartumas tada sumažėja ir pienių lapais galima praturtinti salotas, dėti į pavasarines sriubas. Pienių lapuose aptinkama ir flavanoidų, kurie, manoma, didina organizmo atsparumą užterštai aplinkai.

Kuo naudingi? Pienių lapuose yra nemažai vitaminų A ir C, pasižyminčių antioksidaciniu poveikiu, šiek tiek vitamino E, folio rūgšties, B grupės vitaminų. Iš mineralinių medžiagų daug kalio, kalcio, fosforo. Pienių lapuose aptinkama ir retų mineralų – vario, molibdeno svarbių organizmo medžiagų apykaitai. Juose esantys kartumynai aktyvina skrandžio veiklą ir gerina virškinimą.

Garšvos

Šios piktžolės ir gėlių darželių priešės, pavasarį irgi gali būti puikus vitaminų šaltinis. Ankstyvuose garšvų lapuose yra nemažai įvairių organų veiklą skatinančių ir organizmą stiprinančių junginių. Jau nuo seno garšvos buvo naudojamos kaip vaistas nuo podagros. Nuo šios ligos ir yra kilęs augalo lotyniškas pavadinimas Aegopodium podagraria. Jaunų garšvų lapų skonis primena petražoles, todėl juos tinka valgyti sumaišius su įprastomis salotomis.

Kuo naudingos? Dažnai minimos reumatą, artritą gydančios, šlapimo pūslės sutrikimus šalinančios ir šlapimą varančios garšvų savybės. Jų lapai šiek tiek mažina kraujo spaudimą. Juose aptinkama A ir C vitaminų, geležies, kalio, magnio, vario. Garšvų lapų sultimis galima tepti vabzdžių įgeltas vietas – malšina peršulį.

Raktažolės

Jos liaudies medicinoje vartojamos seniai. Raktažolių (žiedų ir lapų) arbata lengvina atsikosėjimą, vartojama sergant bronchitu, plaučių uždegimu kaip prakaitą varomasis vaistas, taip pat šalina vidurių užkietėjimą, lengvina migreninius galvos skausmus,.

Kuo naudingos? Teigiama, kad raktažolių lapuose vitamino C yra keletą kartų daugiau nei salieruose, svogūnuose, ridikėliuose ir net petražolėse. Juose taip pat randama vitamino A , flavonoidų, saponinų, eterinio aliejaus. Anksti pavasarį, kai dar nėra salotų, jaunus raktažolių lapelius galima dėti į salotas, sriubas, plikyti arbatą.

Varnalėšos

Jų šaknų galima dėti į sriubas vietoj bulvių, o jauni lapkočiai skoniu labai primena rabarbarus ir tinka arbatoms ir kompotams. Varnalėšų šaknyse yra daug insulino, kuris lengvai virsta cukraus pakaitalu, itin reikalingu sergantiems cukralige. Geriausiai varnalėšų šaknis kasti vėlų rudenį, kai lapai nunyksta arba ankstyvą pavasarį, kol dar nesulapojo. Šio augalo lapus tinka dėti ant skaudamų sąnarių, odos ligų (egzemos, dedervinės) pažeistų vietų. Jauni lapeliai tinkami ir maistui, jų galima įmaišyti į pavasarines salotas.

Kuo naudingos? Varnalėšų lapuose yra vitaminų A, C ir folio rūgšties, kalio, magnio, jodo, šiek tiek geležies ir organinių rūgščių.

Rūgštynės

Atšilus orams jų lapeliai išlenda bene pirmieji. Ši maloniai rūgšti lapinė daržovė šeimininkių mėgstama nuo seno – paprastai iš jų verdama gardi rūgštynių sriuba. Rūgštynės Lietuvoje dera ir nesėtos – jų galima prisirinkti pamiškėse ir pievose, nes jos mėgsta rūgštų dirvožemį. Maistui labiausiai tinkami pavasariniai rūgštynių lapeliai, kol iš jų dar neišaugę žiedynai. Mat jaunuose yra daugiau obuolių ir citrinos rūgšties, o pradėjus augti žiedstiebiams ima kauptis rūgštynių (oksalo) rūgštis, iš kurios, kaip teigiama, organizme formuojasi akmenys. Žmonėms, kurie serga virškinimo organų ligomis, tuberkulioze ar akmenlige, daug rūgštynių valgyti nepatartina, o sveikiems jos nekenkia, nors ilgai ir gausiai vartoti nereikėtų.

Kuo naudingos? Nuo seno pastebėta, kad rūgštynės gerina virškinimą, slopina rūgimo procesus žarnyne, skatina tulžies išsiskyrimą. Rūgštynių lapuose yra nemažai vitaminų A ir C, šiek tiek folio rūgšties ir vitamino E, mineralų kalio, kalcio, fosforo, geležies, organinių rūgščių.
Rasa Derenčienė

Veidas.lt

Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo, tai gyvybės pagrindas. Suaugusio žmogaus organizme yra net 70 proc. vandens. Vanduo yra ir pagrindinė kraujo (92 proc.) ir smegenų (91 proc.) sudedamoji dalis. Be vandens neapsieitų mūsų ląstelės ir be jo nevyktų normali medžiagų apykaita....


Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Lietuvoje išaugintų gyvulių mėsa šviežesnė, vertingesnė, be pašalinių prieskonių. Tai rodo Kauno technologijos universiteto Maisto instituto atlikti Lietuvoje gaminamos bei įvežamos mėsos ir mėsos gaminių kokybės tyrimai. Žemės ūkio ministerijos...


Kokias dešreles galima kepti?

Kokias dešreles galima kepti?

Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti ant laužo. Nacionalinio maisto ir veterinarijos...


Atnaujintas maisto produktų su GMO sąrašas

Atnaujintas maisto produktų su GMO sąrašas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vykdo genetiškai modifikuotų maisto produktų (GMO) kontrolę. Įvertinus riziką, iš trečiųjų šalių importuojamų sojų, kukurūzų, rapsų, medvilnės, ryžių, bulvių produktų mėginiai yra tiriami dėl...


Virtuvės šefo iššūkis – augaliniai ingredientai

Virtuvės šefo iššūkis – augaliniai ingredientai

Vilniaus širdyje, Gedimino prospekte, šį savaitgalį duris atvėrė naujas restoranas, kuris pirmasis Lietuvoje imasi eksperimentuoti tik augalinės kilmės produktais ir pateikti juos naujuose deriniuose. Pagrindinė „ALIVE” restorano...


Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!

Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!

Šiandien augalinių pienų pasirinkimas – itin platus. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pieno pakaitalus? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?

Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?

Valgymas – malonumas. Tačiau daugelis žmonių tai užmiršta ir kemša maistą tarsi dalyvautų lenktynėse. Kaip netapti maisto įkaitais? "Maždaug tris kartus per savaitę prisikraunu keturias penkias lėkštes maisto ir pradedu nesustodama...


Pieną gerti sveika

Pieną gerti sveika

Pienas ir jo produktai yra nepaprastai svarbi maitinimosi dalis, nes jame gausu lengvai įsisavinamų maistinių medžiagų, reikalingų organizmui augti, vystytis: riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, bei vitaminų. Nustatyta, jog...


Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Pagal teisinius reikalavimus užrašas "sultys" ant pakuočių rodo, kad jos yra natūralios ir jų sudėtyje nėra konservantų ar kitų maisto priedų. Tačiau tik 9 procentrai lietuvių tai žino. Dažniausia pirkėjus klaidina neišsamus pakuočių...


Žuvies ledai – išeitis storuliams

Žuvies ledai – išeitis storuliams

Pastaruoju metu žmonės vis labiau rūpinasi savo figūra. Reikia pasakyti, kad daugeliu atveju jų susirūpinimas pagrįstas. Kovodami su kūno riebalų pertekliumi, storuliai pasirengę kentėti ir atsisakyti pamėgtų delikatesų. Bet kuris prisiekęs...


Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Salotų lėkštė, jūros gėrybės ir saldus desertas. Šiuos patiekalus kavinės padavėjas automatiškai padės prie moters. Vyriško maisto sinonimas - didžiulis mėsiškas kepsnys, užgeriamas raudonu vynu ar alumi. Prieš daugiau nei 10 metų daryti tyrimai...


Penkios persivalgymo priežastys

Penkios persivalgymo priežastys

Svajojate atsikratyti antsvorio, tačiau nepavyksta? Galbūt kaltas nuolatinis persivalgymas? Štai keletas priežasčių, kodėl suvalgome daugiau nei reikia. Per didelės porcijos. Didelė maisto pilna lėkštė gali sugundyti suvalgyti daugiau nei tuo metu...


Daržovių sulčių galia

Daržovių sulčių galia

Iš šviežių daržovių išspaustos sultys - reikalingiausių ir lengviausiai pasavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultys - tai organizmo statybininkės bei rekonstruktorės. Jose gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių...


Parduotuvėje – paprikos su kalkėmis

Parduotuvėje – paprikos su kalkėmis

Prekybos centras "Maxima" per Šv. Velykas savo pirkėjams pažėrė nemažai siurprizų, tarp jų ir nemalonių. Skaitytojas Juozas nusistebėjo ir net išsigando pamatęs kokių paprikų parsinešė jo žmona. Suskubęs į parduotuvę vyras aptiko gausybę...


J. Oliverio žurnale – lietuviški receptai

J. Oliverio žurnale – lietuviški receptai

Britų virtuvės guru Jamie Oliverio žurnalas "Jamie Magazine" pavasarį mirgės lietuviškų patiekalų receptais. Šio leidinio kūrėjai iš Vilniaus į Londoną grįžo su keliais šimtais gardumynų nuotraukų, lietuviškų receptų prirašytais...


E neliks tik produktų pavadinimuose

E neliks tik produktų pavadinimuose

Maisto inspektoriai pasidavė verslininkų spaudimui. Tiesa, nuo šiol gamintojai negalės naudoti teiginių "Be E", "Jokių E" ir pan., bet dėl to maisto papildų produktuose nesumažės. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...


Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Žmonių vis daugėjant, dirbtinės mėsos auginimas gali būti neišvengiama būtinybė siekiant išmaitinti visus ir visiškai nenualinti Žemės. Įvairių sričių skirtingų šalių mokslininkai parengė išsamią ataskaitą, kurioje teigiama, kad jei prognozės...


Mitybos specialistė: natūralus maistas grąžina „užmuštus“ skonio receptorius

Mitybos specialistė: natūralus maistas grąžina „užmuštus“ skonio receptorius

Prieš keletą metų bene visas gyvenimo sritis užvaldžius ekologiškoms idėjoms, netruko atsirasti kritikų, privertusių suabejoti ekologiškų produktų nauda sveikatai. Pasak sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, pasaulyje vis stiprėjantis...


Lieknėjimas sendina: 5 kg prilygsta 4 metams

Lieknėjimas sendina: 5 kg prilygsta 4 metams

JAV mokslininkų tyrimas atskleidė, kad moterys, atsikračiusios 5 kilogramų antsvorio, iš pažiūros gali atrodyti iki 4 metų vyresnės, nei yra, praneša britų dienraštis "Daily Telegraph". Ir priešingai: putlūs skruostai ir apvalesni veido...


Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeinas – seniai žinomas ir pasaulyje plačiai vartojamas stimuliantas, kurio žmogaus organizmas tradiciškai gauna gerdamas kavą. Tačiau net ir nemėgstantys kavos žmonės kofeiną gauna iš įvairiausių kitų produktų, kaip, pavyzdžiui, šokolado...


Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?

Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?

Po truputį, bet užtikrintai augant nanožemdirbystės apimčiai, kai nanotechnologijos pasitelkiamos didinant augalų, naudojamų maistui, kurui ir kitoms reikmėms, našumą, mokslininkai suzgribo praktiškai nieko nenutuokią apie nanodalelių poveikį...


Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kas verčia žmogų, besirūpinantį savo figūra ir visą dieną besilaikantį dietos, artėjant nakčiai staiga prarasti visą valią ir pulti prie šaldytuvo? Jei nesulaikomas noras pavalgyti vakare arba naktį - jūsų silpnybė, galbūt šie patarimai padės...


Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys

Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys

Paprastas paršelis iki suaugusios kiaulės užauga maždaug per metus, o maitinamas hormonais – vos per 7 mėnesius. Tai pastebėję mėsos gamintojai neatsispiria greitesnio pelno pagundai. Kaime parduodami gyvulius žmonės seniau gudraudavo...


Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Kai pavargsti gulėti paplūdimyje, kalnuose patirtas nuovargis – tikras malonumas. Taip tvirtina atostogas sveikatos paieškoms pašventę keliautojai. Ar įsivaizduojate atostogas, per kurias kas rytą iš lovos reikėtų ropštis šeštą valandą ir...


Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Nusipirkę aukščiausios rūšies dešros negalite būti tikri, kad pusryčiaudami mėgausitės rūkyklos dūmais dvelkiančiu skanėstu. Studentė kaunietė per plauką nesusižeidė burnos, atsikandusi dešros su stiklais. "Atsikandau ir pajutau, kad burnoje...


Patogus gyvenimas atsirūgsta sunkiomis ligomis

Patogus gyvenimas atsirūgsta sunkiomis ligomis

Viduriavimas gali būti ne tik infekcijos bei suvalgyto netinkamo maisto priežastis. Po šiuo nekaltu požymiu kartais slypi klastinga liga. Uždegiminės žarnyno ligos Lietuvoje vis labiau neramina medikus. Šie vakarietiško gyvenimo būdo išprovokuoti...


Kad Velykiniai kiaušiniai būtų be "siurprizų"

Kad Velykiniai kiaušiniai būtų be "siurprizų"

Ant slenksčio viena gražiausia metų šventė – Šventos Velykos. Pagrindinis šios šventės elementas yra velykinis margutis – kiaušinis. Kartais jame slypi ne šventinis siurprizas... Nors kiaušiniai yra kasdienis maistas ant mūsų stalo,...


Ledai, kurie netirpsta

Ledai, kurie netirpsta

Du didžiausi pasaulio ledų gamintojai tiria baltymus ir grybus, kurie keičia valgomųjų ledų savybes. "NRC Handelsblad" praneša, jog bendrovės "Unilever" ir "Nestle" investuoja milijonus į naujus ledų, kuriuose būtų...


10 gudrybių, kaip nepriaugti svorio po dietos

10 gudrybių, kaip nepriaugti svorio po dietos

Pajutote, kad vėl pradedate priaugti svorio po ilgalaikės dietos? Nepavyksta išlaikyti atsikratyto svorio? Gal pradėjote daugiau valgyti, bet ne dėl to, kad būtumėte praalkusios, o norėdamos pasivyti tai, kokio malonumo buvote atsisakiusios ir...


Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Varškė su pelėsiu – tokį netikėtą įdarą aptiko klaipėdietė, nusipirkusi sluoksniuotų pyragaičių mokinių pamėgtoje bandelių parduotuvėje. Uostamiesčio centre netoli Simono Dacho progimnazijos įsikūrusią mažytę skanėstų ir bandelių parduotuvę...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9