Ditel

Vaisiai ir daržovės rūkaliams pavojingi

Nacionalinio Olandijos visuomenės sveikatos instituto mokslininkai įrodė, kad daug šviežių vaisių ir daržovių valgantiems rūkaliams kyla didesnė rizika susirgti storosios žarnos vėžiu. Tai jie išsiaiškino ištyrę beveik pusės milijono žmonių iš dešimties Europos šalių sveikatą. Tyrimas buvo vykdytas daugiau nei aštuonerius metus.

Anksčiau buvo tvirtinama, kad vaisiai ir daržovės – efektyvi profilaktinė priemonė prieš žarnyno vėžį: žmonėms, per dieną suvalgantys 600 g ir daugiau vaisių bei daržovių, rizika susirgti sumažėja 20-25 proc., palyginti su tais, kurie į savo meniu įtraukia mažiau šių produktų. Tačiau pasirodė, jog šios rekomendacijos galioja tik nerūkantiesiems.

Mokslininkai tvirtina, kad vaisiuose ir daržovėse esančios tam tikros medžiagos sustiprina nuodingųjų tabako medžiagų poveikį, todėl rūkaliams ir kyla didesnis pavojus susirgti žarnyno, dažniausiai storosios žarnos, vėžiu. Olandų tyrėjai pažymėjo, kad tokios jų išvados – svari priežastis mesti rūkyti, o ne atsisakyti vaisių ir daržovių.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE