Biorythm

Sveikų pusryčių receptas

Ką valgote pusryčiams? Paskubomis išgeriate puodelį kavos ir krimstelite to, ką randate šaldytuve? Vokietė Christine Albert pusryčių maistą savo šeimai kasdien ruošia iš vakaro. Jau dvidešimt metų ji gamina trintų grūdų košes.

Nusivylė parduotuvių pasiūla

„Parduotuvėse siūlomi sveiki pusryčiai iš tiesų nėra tokie sveiki, kaip skelbia etiketės. Į sausus pusryčius neretai pridedama cukraus, kuris žmogaus sveikatai nėra naudingas. Be to, jų grūdai yra pakaitinti, sudrėkinti, o paskui suspausti, todėl juose nelieka daug naudingų žmogaus organizmui medžiagų”, – aiškino neseniai Lietuvoje viešėjusi sveikos mitybos šalininkė iš Vokietijos Ch.Albert.

Fėmarno saloje Baltijos jūroje 49 metų vokietė prižiūri bio-ūkį ir plėtoja ekologinį turizmą. Ch.Albert jau dvidešimt metų kas rytą mėgaujasi pačios pasigamintais sveikais pusryčiais, juos mielai valgo ir jos vyras ūkininkas bei trys suaugusios dukros.

Pusryčių pagrindą sudaro sveiki, ką tik sumalti grūdai, užpilti šaltinio vandeniu, baltyminiai riebalai (grietinė arba plakta grietinėlė) ir įvairūs pagardai: vaisiai, uogos, riešutai, saulėgrąžų ar moliūgų sėklos, citrinų sultys.

Panaudoja ir vaisių žieveles

Anot Ch.Albert, nevirtai pusryčių košei tinka visi grūdai – kviečiai, rugiai. Kad kasdien neatsibostų valgyti tą patį, į grūdus įmaišo maltų grikių, sorų, avižų, miežių.

„Svarbu kiekvieniems pusryčiams suteikti skirtingą skonį”, – patirtimi dalijosi vokietė, kasdienį rytinį valgį siūlanti pagardinti vanile, cinamonu ar razinomis. Ji pabrėžė, jog maistas turi patikti ne tik skrandžiui, bet ir akims. Ch.Albert pasakojo, kad iš vakaro sumaltus grūdus reikia užpilti vandeniu, kad išbrinktų (vandens nepadauginkite – jį grūdai turi sugerti). Jei pamiršome tai padaryti, nieko tokio – nevirta grūdų košė bus gardi, jei ją užpilsite ir rytą.

Jei pusryčiams ruošti naudosite ekologiškus vaisius, galėsite panaudoti ir jų žieveles: pavyzdžiui, susmulkinta citrinos žievelė patiekalui suteikia ypatingo gaivumo.

Dalį vaisių ji patarė susmulkinti plaktuvu, o kitus supjaustyti. Jei pusryčius gaminate iš vakaro, supjaustytus vaisius apšlakstykite

citrinų sultimis, kad nepajuoduotų. Pagardinti tinka ne tik šviežios, bet ir šaldytos uogos: braškės, mėlynės, gervuogės, avietės, serbentai.

Grūdų, vaisių ir uogų masę galima pagardinti medumi. Tačiau kur kas sveikiau, jei užpilsite šaukštą išplaktos grietinėlės ar grietinės.

Nebereikia maisto papildų

Sveikos mitybos patarėja Ch.Albert šį pusryčių receptą sužinojo iš garsaus vokiečių gydytojo Maxo Otto Brukerio, vieno sveikos mitybos pradininkų Vokietijoje.

„Jei mano dukros nenorėdavo valgyti pusryčių, aš jų neversdavau – įdėdavau grūdų ir vaisių košės į indelį ir būdavau rami – per pertrauką jos valgydavo pasigardžiuodamos, o draugai prašydavo paragauti”, – prisiminė Ch.Albert, savo atžaloms suformavusi sveikos gyvensenos įpročius.

Grūdų ir vaisių košes patogu valgyti nebūtinai namie – jos galima pasiimti į biurą, traukinį ar automobilį. Jei pasigaminote didesnį kiekį, taip pat ne bėda – šaldytuve išsilaiko dvi tris dienas. Sveiki pusryčiai suteikia sotumo jausmą, kuris lydi iki pat pietų.

Ch.Albert visuomet pabrėžia ir praktiškąją sveikų pusryčių pusę – juos valgantiems nereikia vartoti maisto papildų. Taip sutaupoma pinigų. Moterys netrukus pastebi, kad veido oda tampa skaistesnė, sustiprėja ir žvilga plaukai, pagerėja medžiagų apykaita.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE