Perspėjame: "pesticidinės" citrinos visgi atsidurs parduotuvių lentynose

Šeštadienį pranešta, kad į Lietuvą neleista importuoti 25 600 kg šviežių citrinų "Eureka" (I klasė) iš Pietų Afrikos Respublikos, kadangi jose nustatyta net 10 kartų didžiausią leistiną normą viršijanti pesticidų likučių koncentracija. Visgi citrinos parduotuvių lentynas pasieks – Europos komisija nusprendė, kad juose esantis teršalas yra ne toks pavojingas kaip manyta.
Dešimt kartų didesnė koncentracija
Šeštadienį valstybinės maisto inspekcijos pranešimas infomavo, jog Kėdainių rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, vykdydami importuojamų iš trečiųjų šalių maisto produktų kontrolę, UAB "Rivona" sandėliuose atrinko tyrimams importuojamų citrinų mėginius. Atlikus tyrimus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje, nustatyta, kad pesticido metidationo likučiai citrinose sudarė 0,39±0,195 mg/kg, kai tuo tarpu didžiausia leistina norma - 0,02 mg/kg.
Tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Strateginio planavimo ir kokybės valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Savickaitė Zebra.lt informavo – įvyko klaida. Tačiau ne matuojant pesticido kiekį citrinose, o nustatant jo pavojingumą.
Europos komisija apsigalvojo
Šios normos paskaičiuotos pagal senuosius, 2008 metų augalinių maisto produktų taršos stebėsenos programos reglamentus. Augaliniuose maisto produktuose nustatomi pesticidų sąraše metidationas vis dar yra, tačiau 2011 metais Europos komisija persvarstė jo pavojingumą.
Kaip pranešama Europos Komisijos reglamente, iš dalies keičiami II ir III Europos Parlamento ir Tarybos reglamento priedai – persvarstyti kai kurie pesticidai. Tarp jų – ir metidationas. Komisija praneša, jog šiuo klausimu konsultavosi su Europos Sąjungos etaloninėmis laboratorijomis dėl pesticidų likučių ir būtinybės pritaikyti tam tikras analitinio aptikimo ribines vertes.
Gali būti pavojingas, tačiau leidžiamas
Dideli metidationo gali būti pavojingi. Pesticidus registruojanti svetainė pesticideinfo.org praneša, kad šios medžiagos perdozavimas gali sukelti simtomus, panašius į kitų organofosfatų pesticidų: lengvas odos sudirgimas, pykinimas, vėmimas, raumenų skausmai, viškinamojo trakto sutrikimai, padidėjęs seilėtekis, galvos skausmai ir svaigimas, raumenų tikas, sunkumas kvėpuojant, "išplaukusio" vaizdo matymas, sunkumas krūtinėje. Aukšto lygio perdozavimas gali sukelti rimtas kvėpavimo problemas ir net paralyžių.
Visgi tokios pasekmės nuo vienos ar dviejų citrinų tikrai neatsiras.
Nepaisant kai kurių pavojų, šis pesticidas naudojamas kone visame pasaulyje: Australijoje, Madagaskare, Pietų Afrikoje (iš kur ir buvo atvežti citrusiniai vaisiai), Vietname ir net JAV.
Straipsniai

M.Hermanussen: mononatrio glutamatas (E621) ⇉ nutukimas ir žemaūgystė
Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems organizmams, nes vartojant šiuo priedu...

Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?
Lietuvoje plinta naujas "virusas" - žmonės meta iššūkį tradiciniam supratimui apie mitybos svarbą. Jie nusprendžia gyventi be fizinio maisto, o energijos kūnui paimti iš... saulės. Kas tai - naujos epochos ženklai ar pavojingi...

Studija: žalios lapinės daržovės sumažina žarnyno vėžio riziką
Žmonės, valgantys daug žalių lapinių daržovių, rečiau serga žarnyno vėžiu. Pavojus susirgti šias liga sumažėja 46 proc., jei asmuo bent kartą per dieną skanauja brokolių, kopūstų, salotų ar kalafiorų. Atitinkamos studijos rezultatus trečiadienį...

Arbūzai – prabėgančios vasaros atgaiva
Senovės Rusijoje (ten arbūzų ragauta daug anksčiau nei Lietuvoje, jie šią uogą žinojo jau IX a.) kurį laiką bažnyčia draudė valgyti šviežius arbūzus – juos buvo būtina apvirti arba pasūdyti. Visa laimė, gyvename kitoje vietoje ir kitais...

Ką reikia žinoti apie geriamąjį vandenį, išfasuotą į daugkartinio naudojimo tarą
Vanduo yra būtina mūsų maisto raciono dalis. Specialistų teigimu, žmogus per parą turėtų išgerti 6 - 8 stiklines vandens, vasarą jo suvartoti rekomenduojama dar daugiau. Kokį vandenį gerti – fasuotą, iš butelių ar iš čiaupo – vartotojo...

Ekologiškos bulvės tokios pat nuodingos kaip ir paprastos
Senose bulvėse daugėja nuodingų medžiagų Bulvės priklauso kiauliauoginių šeimai, kaip ir vaistinė šunvyšnė ar tabakas, ir išskiria stipriai veikiančių antikūnų: iš jų geriausiai žinomi solaninas ir čakoninas (glikoalkaloidai). Jie saugo, kad...

Savos gamybos prieskoniai
Šiuo metu pats laikas iš šviežių žalumynų, daržovių, grybų pasiruošti prieskoninę druską, kuria galima gardinti įvairius patiekalus. Namuose paruošti prieskoniai - ne tik sveikesni, bet ir palyginti pigūs. Grybų druskai reikės 15 g šviežiai...

Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų
Etiketėmis "Be E", "Be jokių E" žymimus maisto produktus patikrinę specialistai keliuose jų aptiko maisto priedų. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus 91 mėginį, nustatyta, kad keturi...

Savo norams neverta priešintis
Vegetarai tvirtina, kad mėsą valgyti ir žalinga, ir amoralu. O tie, kurie pasimėgaudami kerta kepsnį, sako, kad jie be mėsos negalėtų gyventi. Ar vegetarizmas lemia ilgaamžiškumą, dar nėra įrodyta. Dėl to ginčijasi ir dietologai. Viena aišku - jei...

Kokie grūdai yra sveikiausi?
Turbūt kiekvienam iš mūsų nuo pat mažens buvo sakoma, kad grūdai yra labai sveikas produktas, kuriame gausu maistinių skaidulų, mikroelementų ir pan. Susiformavo nuomonė, jog visi grūdai yra vienodai sveiki, naudingi mūsų organizmui, tačiau taip...

Daugiau maisto suvalgome mažesne šakute
Tyrimai atskleidė, jog naudojimasis mažesne šakute gali paskatinti suvalgyti gausesnę porciją, nei valgant didesniu įrankiu. Nors iš pirmo žvilgsnio atrodytų, jog viskas turėtų būti priešingai – naudojantis mažesniu stalo įrankiu, suvalgoma...

Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių
Tradicinį "Gero gyvenimo indeksą" apklaususi 59 tūkst. amerikiečių, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 50 metų, sudarė kompanija "Gallup-Healthways". Nuo šių metų sausio iki birželio mėnesio sociologai amerikiečių prašė...

TOP maisto produktai, turintys daugiausiai vitamino D
Vitaminas D, kitaip dar vadinamas „saulės vitaminu“, daro didžiulę įtaką mūsų sveikatai, imuniteto stiprumui, todėl atėjus šaltajam metų laikotarpiui ypač svarbu pasirūpinti, kad organizmas nejaustų šios svarbios medžiagos stygiaus.

Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą
Plečiantis mūsų skaitytojui ratui mes vis daugiau sulaukiame ne tik straipsnių paisūlymų, bet ir pilnai parengtų publikacijų. Tiesa, pastarosios yra daugiau subjektyvaus požiūrio į įvairius gyvenimo reiškinius. Na, bet jeigu ji tenkina bent...

Dešrų ir mėsos vartojimas didina mirties riziką
Raudonos mėsos ir dešrų vartojimas didina mirties riziką, parodė JAV atliktas išsamus tyrimas, kurio rezultatus pristato žiniasklaida. Nacionalinio vėžio instituto mokslininkai dėl mėsos vartojimo ir kitų įpročių apklausė daugiau kaip pusę...

Lašiša ir pienas – nesuderinama?
Veikliąsias maisto medžiagas reikia vartoti kartu. Tik tada jų poveikis bus efektyvus. Tai nustatė Harvardo medicinos mokyklos Bostone mokslininkai. "Harvard Health Letter" biuletenyje jie pateikė geriausiai kartu veikiančių vitaminų ir...

Ar saugu valgyti lietuviškus grybus?
Įsibėgėjus grybų sezonui į Radiacinės saugos centrą prie Sveikatos apsaugos ministerijos kreipiasi sunerimę gyventojai. Prisiminę avariją Černobylio atominėje elektrinėje, jie vis dar baiminasi dėl grybų taršos, norėtų įsitikinti, kad grybai,...

Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia
Maisto kokybę kontroliuojantys specialistai sako, kad parduotuvėse parduodamos rūkytos dešrelės netinkamos kepti ant laužo. Mat šiuose gaminiuose esantys konservantai kepant virsta žmogaus sveikatai pavojinga medžiaga. Kone vasariški orai ir...

Sunkmetis skatina daržoves auginti patiems
Augalų sėklų pardavėjai pastebi, kad gyventojai sodina daugiau daržovių ir bulvių. Susidomėjimas daržininkyste ypač pastebimas didesniuose miestuose. Dabar pats metas sėti daržoves, todėl parduotuvėse - žmonių antplūdis. Pirkėjai baiminasi...

Migdomųjų pakaitalas – gabalėlis sūrio
Anglijos ir Italijos mokslininkų komanda teigia suradusi išeitį nemigos kamuojamiems žmonėms. Vietoj migdomųjų piliulių jie siūlo vakarienei suvalgyti gabalėlį sūrio. Savaitę stebėję 200 žmonių, mokslininkai pastebėjo, kad 72 proc. nemigos...

Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis
Šviežių daržovių sultys - reikalingiausių ir lengviausiai įsisavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultyse gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, tik gerti jas reikia šviežias,...

Dykinėjimas sukelia alkį
Apetitą žadina ne darbas, o nieko neveikimas. Tokį išvadą padarė JAV mokslininkai, atlikę eksperimentą. Jie stebėjo dvi žmonių grupes. Viena jų visą laiką plušėjo: skalbė, valė, kasė ir t.t. Kita sėdėjo prie televizoriaus ar naršė po internetą....

Penki nauji "super maisto produktai"
Ar graikiškas jogurtas - jau nebe naujausias būdas saugoti jaunystę ir sveikatą? Smalsių valgytojų akiratis prasiplėtė naujais "super maisto produktais".kurių banga ritasi vis plačiau, rašo amerikiečių žurnalas "Shape". Iš...

Baltieji ir raudonieji serbentai
Viduramžiais baltieji ir raudonieji serbentai buvo labai populiarūs Vakarų Europoje, kur ir buvo išvestos šiuolaikinių serbentų veislės. Raudonieji serbentai turi daug vitamino B1, C, geležies, fosforo, kalio, ląstelienos, vario ir mangano. Yra...

Tam tikras maisto racionas pagerina intelektą
Nauji tyrimai dar kartą parodė, kad renkantis tam tikrus maisto produktus galima pagerinti intelektą. Anot mokslininkų, maistinės medžiagos randamos įvairiuose produktuose, stimuliuoja smegenų nervines jungtis (sinapses), didina jų skaičių ir...

Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?
Atkeliavę į prekybos vietą išvystame lentynas, nukrautas įvairių tipų geriamaisiais vandenimis. Žvalgomės į butelių spalvas, skirtingų gamintojų pavadinimus ir rūšys. Tačiau ar mokame rinktis? Ar žinome, koks vanduo yra tinkamiausias būtent mūsų...

Nejuokaukite su nitratais!
Pavasarį visuomet iškyla dilema – ar kūdikį maitinti "senojo" sezono daržovėmis, užaugintomis ekologiškai, ar įsigytomis iš patikimų rankų, ar pirkti šviežias. Patariame neskubėti siūlyti vaikui šiltnamiuose išaugintų daržovių, nes...

Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta
Viduržemio jūros regiono dietos besilaikančioms ir menopauzę išgyvenančioms moterims tikimybė susirgti krūties vėžiu yra mažesnė. Mokslininkai beveik dešimtmetį stebėjo 14800 graikių, kurioms per tyrimo laikotarpį buvo diagnozuota 240 krūties...

Mažai angliavandenių turintis maistas gadina nuotaiką
Mažai angliavandenių turintis maistas padeda mesti svorį, tačiau padaro jus niurgzliais, teigia Australijos mokslininkai. Tyrimo metu mokslininkai palygino mažai angliavandenių, tačiau daug riebalų ir proteinų turintį maistą ir mažai riebalų,...

Braškė - puiki priemonė nuo spuogų
Nuo seno braškės priskiriamos afrodiziakams. Braškės - vienos iš anksčiausiai prinokstančių uogų. Uogose esantys antioksidantai padeda apsisaugoti nuo vėžio, folio rūgštis gražina odą, plaukus, greitina žaizdų gijimą. Mikroelementai (geležis,...