Kovo 6d. Šeštadienis

Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Peržiūrų skaičius: 38584
Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai, nitritai, pesticidai ir kiti "keiksmažodžiai" tapo praktiškai būtina šiuolaikinių daržovių ir vaisių dalimi. Nitratų galima aptikti dešrose, sūriuose, pieno produktuose ir konservuose. Anksčiau buvo manoma, kad pagrindinis nitratais persotintų daržovių ir vaisių srautas keliauja iš šiltnamių. Šiais laikais situacija yra kiek kitokia.

Šiuolaikinė rinka (parduotuvės, prekybos centrai), kurioje mes nuolat perkame, dažnai siūlo importuotas prekes. Iš Izraelio arba Lenkijos atkeliavusios braškės, Olandiški kopūstai, agurkai iš Ispanijos…

Minėti produktai prieš patekdami ant mūsų pietų stalo nukeliauja milžiniškus atstumus. Visos kelionės (iki mūsų stalo) metu daržovės, vaisiai ir praktiškai visi produktai privalo išsaugoti savo prekinę išvaizdą. Kas geriau padeda išsaugoti prekinę išvaizdą, jei ne nitratai?

Be to, populiarios iš Kinijos atkeliaujančios daržovės bei vaisiai be minėtų nitratų taip pat yra "prifarširuoti" pesticidų. Juk produktą reikia kuo greičiau užauginti ir nusiųsti paruoštą produkciją į prekybos centrų lentynas. Kinijos fermose chemikalais "pripumpuoti" arbūzai pradėjo skilinėti ir sproginėti.

Tad vartotojams būtina būti atidiems: vartotojai turėtų suvokti, kuriose žolelėse ir naudinguose augaluose, pvz.: žalumynuose arba daržovėse ir vaisiuose, yra nuodų

Vėžio vaisius

Amerikiečiai, žinomi visame pasaulyje dėl savo maisto tyrimų, paviešino duomenis, kuriuose pateikta: per pastaruosius 70 metų apie milijonas amerikiečių tapo piktybinių navikų aukomis dėl vienintelės priežasties - kancerogeninių medžiagų turinčių pesticidinių trąšų, kurios kaupiasi maiste nitratų pavidale.

Nitratai trikdo medžiagų apykaitą, nervų sistemos darbą, jie griauna mūsų organizmo apsauginę "sieną", t.y. trikdo funkcijas.

Nitratų klastingumas yra tame, kad apsinuodijimo simptomų žmonės niekada nesieja su minėtais nuodais. Sumažėjo darbingumas? Vadinasi, pavargau. Apsvaigo galva, netekau sąmonės? Turbūt kraujagyslės kaltos. Prasidėjo viduriavimas ir pykinimas -- matyt, vakarykščiai kotletai "nusipelnė". Apie tai, kad nuodai - nitratai, trikdo ląstelių ir audinių kvėpavimą, apskritai mažai kas žino.

Nitratų sukeliamos pasekmės yra išties pavojingos gyvybei: kraujyje padidėja pieno rūgšties, cholesterolio, leukocitų kiekis ir ženkliai sumažėja baltymų kiekis. Netgi tada, kai organizme susikaupia toks didelis kiekis nitratų, kad ląstelės pradeda išsigimti ir formuojasi vėžys, apie nitratinę vėžio kilmę niekas nesuka galvos. Svarbiausia - išgydyti žmogų, gyvenimą išgelbėti ir to pakanka.

Kuriose daržovių vietose kaupiasi daugiausia nitratų?

agurotis - arčiau paviršiaus;

kopūstai - išoriniuose, dengiančiuose lapuose ir kopūstkotyje;

bulvės - arčiau paviršiaus;

morkos - arčiau vidurio ir abiejuose galuose;

agurkas - arčiau paviršiaus ir prie vaiskočio;

patisonai - viršutinė dalis, prie vaiskočio;

petražolės - stiebas ir lapų stiebeliai;

krapai - stiebas ir lapų stiebeliai;

burokas - viršutinėje ir apatinėje daržovės dalyje;

salieras - stiebas ir lapų stiebeliai;

špinatai - stiebas ir lapų stiebeliai.

Daugiausia cheminių nuodų būna apelsinuose, salotose (sėjamosiose), obuoliuose, kriaušėse, sojose, pupelėse, morkose, kukurūzuose, vynuogėse, burokėliuose, arbūzuose, ropėse, melionuose, salieruose, juodosiose ropėse, o taip pat kiaulienoje ir vištienoje. Su minėtais produktais privalote elgtis ypač atsargiai, sako specialistai.

Jeigu jums kelia dvejonių vien jų išvaizda, geriau atsisakykite jų. Juose gali susikaupti sunkiai įsivaizduojami nitratų kiekiai.

Atskiras himnas arbūzui

Ant daugumos parduotuvių lentynų dar birželio pradžioje galima buvo pamatyti normalių, iš pirmo žvilgsnio prisirpusių dryžuotų arbūzų ir saldžiakvapių auksaspalvių melionų. Iš kur? "Iš pietų!" - bandė įtikinti pardavėjai. Tuo tarpu pietiniuose regionuose bandomasis (degustacinis) arbūzų rinkimas vyksta tik rugpjūčio pradžioje, rinktinis (t.y. išrenkant tik prisirpusius) - mėnesio vidury, o masinis - pabaigoje. Vadinasi, kad dryžuočiai turi atsirasti mūsų lentynose tik rugsėjo mėnesį.

Galite neabejoti, kad birželio mėnesį prieš jus puikuosis nitratų krautuvėlė gražiam pavidale. Galvokite patys, spręskite patys - valgyti ar nevalgyti.

Kaip aptikti "nitratinį" arbūzą?

Jeigu arbūzas "peršertas" nitratais, jis pats apie tai signalizuoja, atskleisdamas šiuos požymius:

- labai intensyvi raudona minkštimo spalva su nežymiu violetiniu atspalviu;

- pluošteliai, besidriekiantys nuo centro link žievelės, ne balti, kaip pridera, o su gelsvumo atspalviu;

- "netaisyklingo" arbūzo paviršius pjūvio vietoje būna lygi, o "teisingame" arbūze paviršius žaižaruoja nuo mikro lašelių, kruopelių;

- sutraiškykite gabaliuką arbūzo minkštimo stiklinėje vandens. Jeigu arbūzas geras, vanduo tiesiog susidrums. Jeigu arbūzas "kenksmingas", vanduo nusidažys raudona arba rožine spalva.

Visas daržoves ir vaisius būtina gerai nuplauti, o įtartinus "kenkėjus" reikėtų valandą palaikyti vandenyje ir po to nuimti odelę. Jeigu yra galimybė patroškinti augalinės kilmės produktus - darykite tai. Jūs patys turėsite priimti sprendimą: sumažinti vitaminų kiekį, bet pašalinti nitratus ir pesticidus, arba džiaugtis vitaminų ir pesticidų, ir nitratų kokteiliu, kuris tik sužalos jautrų organizmą.

Nuodinga dirva

Yra dar vienas kelias, kuriuo nuodai atkeliauja į daržoves ir vaisius - tai žemė, dirva. Žmonių civilizacija pragariškai užteršia savo aplinką - būtų keista tokioje aplinkoje užauginti vaisius be kenksmingų medžiagų.

Kokių kenksmingų medžiagų? Pirmiausia, tai sunkieji metalai, tokie kaip kadmis, švinas, gyvsidabris.

Kadmis - pavojingas kancerogenas, sukeliantis mutacijas, kurių tarpe yra sukeliančių vėžį.

Švinas sukelia bendrą sunkų apsinuodijimą, nervų sistemos sutrikimus ir kraujo ligas.

Gyvsidabris, patenkantis į sodo sklypus iš sąvartynų bei gamyklų, žaloja kepenis ir kaulų čiulpus.

Naudinga žinoti, kokios daržovės slepia savyje daugiausia toksinių medžiagų. Švino, pavyzdžiui, daugiausiai sukaupia krapai, salotos, rūgštinės, česnakų ir svogūnų laiškai, o kur kas mažiau švino būna morkose ir bulvėse. Beje, sunkieji metalai dažniausiai koncentruojasi bulvių lupenose ir morkos šerdyje.

Kopūstuose kadmis ir švinas slepiasi kopūstkotyje. Agurotyje ir moliūge kenksmingos medžiagos kaupiasi tolygiai, bet vis dėlto didesnė koncentracija yra ties vaiskočių ir žievėje. Burokėliuose pati pavojingiausia vieta (toksinių medžiagų atžvilgiu) yra apatinė šakniavaisio dalis. Į padidinto užterštumo grupę tai pat patenka raudoni ridikėliai baltu galiuku, krapai, kaliaropės, rūgštinės, žirneliai, pupelės, salotos ir lapinės salotinės garstyčios.

Mažiausiai kenksmingų medžiagų kaupia: baklažanai, saldžiosios paprikos, aguročiai, moliūgai, svogūnai, pomidorai, agurkai, kopūstai, žiediniai kopūstai, morkos ir bulvės. Beje, vaismedžių vaisiai ir uogos (avietės, raudonieji ir juodieji serbentai, agrastai ir t.t.) yra praktiškai švarūs.

Didžiausias kiekis gyvsidabrio, kadmio, vario ir cinko randamas grybuose, samanose ir kerpėse.

Beje, kai kurios uogos taip pat patenka į rizikos grupę: mėlynės, bruknės ir spanguolės.

Mėlynės, kaip ir spanguolės, labai jautrios radiacijai ir veikiamos saulės jos gali sukaupti didesnį už normą kenksmingų medžiagų kiekį. Taip pat pavojingomis laikomos uogos, užaugusios netoli automagistralių. Kritinis rodiklis - 24 mikrorentgenai/val.

Ką dabar daryti?

Pirmiausia, pirkdami vaisius ir daržoves atidžiai juos apžiūrėkite. Agurkuose, bulvėse, aguročiuose po žievele galima pamatyti geltonų arba žalsvokų dėmių. Tai reiškia, kad juose yra per daug nitratų. Tiesiog padėkite šiuos "chemijos" šedevrus atgal į lentyną.

Potencialiai pavojingais taip pat laikomi tie vaisiai ir daržovės, kurie be jokių priežasčių pradėjo labai greitai gesti.

Netingėkite tikrinti arbūzinių kultūrų (arbūzų ir melionų) - būtent jie dažniausiai būna rekordininkais nitratų ir pesticidų sankaupų grupėje.

Asvyras.lt

Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Trūksta energijos? Išsijudinti nebepadeda net puodelis kavos? Dažna vangumo, prastos nuotaikos ar nuovargio priežastis - vitaminų trūkumas. Tačiau patys vitaminai energijos nesuteikia, jie dalyvauja organizmo biocheminiuose procesuose, kurie...


Maiste puikuojasi "E"

Maiste puikuojasi "E"

Dabar visi keikia dabartinius maisto produktus, kad šie pilni visokių "E" priedų. Daug kas nesivaržydami sako, jog valgome vien tik nuodus, ir viskas. Teisybės tuose pasvarstymuose, žinoma, yra. Kodėl į mėsą reikia dėti spalvos ir kvapo...


Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Plečiantis mūsų skaitytojui ratui mes vis daugiau sulaukiame ne tik straipsnių paisūlymų, bet ir pilnai parengtų publikacijų. Tiesa, pastarosios yra daugiau subjektyvaus požiūrio į įvairius gyvenimo reiškinius. Na, bet jeigu ji tenkina bent...


Penki mitai apie pieną

Penki mitai apie pieną

Daugelis mūsų yra ragavę dar garuojančio, šilto, močiutės ką tik pamelžto pieno. Nenuostabu, kad Lietuvoje, kur smulkus žemės ūkis itin paplitęs, gajos kaimo tradicijos ir bei visuomenėje susiformavę mitai apie šį produktą. Gerai, kad šiandienių...


Ar dydis visada svarbu?

Ar dydis visada svarbu?

Beveik kiekviena daržovė ar vaisius turi didesnį ar mažesnį brolį. Ir nors visi jau seniai žino, kad kuo daugiau daržovių suvalgys, tuo geriau, kartais svarbu atkreipti dėmesį ir į pačių daržovių ir vaisių dydį. Čia pateikiamos aštuonios produktų...


Apie gerą aliejų virtuvėje: alyvuogių aliejus

Apie gerą aliejų virtuvėje: alyvuogių aliejus

Virtuvėje jis yra labai reikalingas. Ypač vasarą, kada tiek daug žalumynų, o ir ne tik. Be gero aliejaus gera virtuvė vargiai išsiverčia. Juk pirmas dalykas, kurį pastebime nesėkmingai pavalgę, kokioje nors nelabai aiškioje maitinimo įstaigoje,...


"Maži" energetiniai gėrimai ir galima didelė jų žala

"Maži" energetiniai gėrimai ir galima didelė jų žala

Vokietijos sveikatos priežiūros tarnyba ragina uždrausti vartoti energetinius gėrimus mažose pakuotėse. Kalbama apie 25-75 mililitrų energetinių gėrimų pakuotes (angl. "energy shots"), o tokie produktai yra vienas greičiausiai augančių...


Lietuvių maisto racionas – ydingas

Lietuvių maisto racionas – ydingas

21 proc. pieno produktų, tiek pat daržovių ir vaisių, 15 proc. gaiviųjų gėrimų, 12 proc. grūdinių produktų, 11 proc. mėsos, ir net 8 proc. saldumynų - taip atrodo statistinio Lietuvos pirkėjo maisto racionas.Gydytoja dietologė Jūratė...


5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

Jeigu norite švenčių metu neapsinuodyti maistu, ruošiant patiekalus būtina laikytis kelių taisyklių. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria, į ką ruošiant maistą reikia atkreipti dėmesį. Esant palankioms augimo sąlygoms,...


Sveikų pusryčių receptas

Sveikų pusryčių receptas

Ką valgote pusryčiams? Paskubomis išgeriate puodelį kavos ir krimstelite to, ką randate šaldytuve? Vokietė Christine Albert pusryčių maistą savo šeimai kasdien ruošia iš vakaro. Jau dvidešimt metų ji gamina trintų grūdų košes. "Parduotuvėse...


Limonaduose itin daug pesticidų

Limonaduose itin daug pesticidų

Nors tėvai, pirkdami limonadus vaikams, tikisi, kad gėrimai, į kurių sudėtį įeina natūralios sultys, nėra tokie kenksmingi, tyrimai rodo ką kitą. Natūralios sultys sudaro tik nuo 5 iki 10 proc. limonado, tačiau pesticidų šiame gėrime yra tiek, kad...


Duona ir alkį malšina, ir gydo

Duona ir alkį malšina, ir gydo

Duonoje yra baltymų, riebalų, angliavandenių ir kitų gyvybiškai svarbių medžiagų. Jos baltymuose yra ir nepakeičiamų aminorūgščių, be jų neįmanoma gyventi. Be to, duonoje yra kalio, kalcio, fosforo, geležies ir kitų mikroelementų, B grupės...


Pieną gerti sveika

Pieną gerti sveika

Pienas ir jo produktai yra nepaprastai svarbi maitinimosi dalis, nes jame gausu lengvai įsisavinamų maistinių medžiagų, reikalingų organizmui augti, vystytis: riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, bei vitaminų. Nustatyta, jog...


Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Valstybinis aplinkos sveikatos centras šį pavasarį aiškinosi 6-7 klasių mokinių sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo įgūdžius. Apklausos metu, kurioje dalyvavo 704 mokiniai, paaiškėjo, kad mitybos įpročius vaikai perima ne tik iš tėvų ir mokytojų,...


Netinkamai maitintis mergaitės išmoksta iš motinų

Netinkamai maitintis mergaitės išmoksta iš motinų

Daugelis merginų jaučiasi kaltos, kai nerimaujant valgo viską kas papuola po ranka. Nemaža dalis jų nori būti plonos it šakaliukas. 4 merginos iš 10 jaučiasi kaltos, kai kiša ranką į bulvių traškučių pakelį ar į burną dedasi šokolado plytelę. Kaip...


Kokie grūdai yra sveikiausi?

Kokie grūdai yra sveikiausi?

Turbūt kiekvienam iš mūsų nuo pat mažens buvo sakoma, kad grūdai yra labai sveikas produktas, kuriame gausu maistinių skaidulų, mikroelementų ir pan. Susiformavo nuomonė, jog visi grūdai yra vienodai sveiki, naudingi mūsų organizmui, tačiau taip...


Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Gruodžio mėnesį, kuomet absoliuti dauguma Lietuvos žmonių kelias dienas švenčia šv. Kalėdas ir Naujųjų metų išvakares, gerokai persivalgo, o persivalgymo simptomus yra linkę slopinti virškinimą gerinančiais vaistais ar maisto papildais. Gruodį,...


Penki nepelnytai sveikuolių užmiršti produktai

Penki nepelnytai sveikuolių užmiršti produktai

Žemės riešutų sviestas, grybai, kiaušiniai, avokadai ir net kava. Tai penki sveikuolių užmiršti produktai, kuriuos verta įtraukti į kasdieninį meniu. Pirkėjai dažniausiai žino tik, kad jis kaloringas. Tačiau jis dar labai sveikas širdžiai ir...


Apie maisto alergijas ir galimas jų priežastis

Apie maisto alergijas ir galimas jų priežastis

Kodėl šiais laikais vis dažniau sutinkame įvairioms maisto grupėms alergiškų vaikų? Šiandien kas trečias vaikas serga šia lėtine liga. Niekas tiksliai pasakyti negali, tačiau mokslininkai pateikia kelis faktorius, kurie gali turėti įtakos šio...


Ekspertai: burokėlių sultys – jaunystės eliksyras?

Ekspertai: burokėlių sultys – jaunystės eliksyras?

Mokslininkų atlikti bandymai parodė, kad burokėlių sulčių vartojimas gali padėti vyresnio amžiaus žmonėms gyventi aktyvesnį gyvenimą, praneša dailymail.co.uk. Pasak mokslininkų, žmonėms, išgėrusiems burokėlių sulčių, atliekant mažo intensyvumo...


Ekologiška Daujėnų duonos gira

Ekologiška Daujėnų duonos gira

Gira - vienas iš nacionalinių gėrimų, atsiradusi neatmenamais laikais Rytų Europoje ir ypač išplitusi nuo XVI a. Liaudies medicinoje gira naudojama kaip gydomoji priemonė, joje gausu vitamino B. Mūsų probočiai gira ir troškulį malšindavo, ir...


Trumpa dieta – naudinga sveikatai

Trumpa dieta – naudinga sveikatai

Nuomonė, kad trumpas badavimas kenkia organizmui, nebuvo patvirtinta. Priešingai, mokslininkams pavyko įrodyti, kad jis yra naudingas, t. y. daro teigiamą poveikį organizmui. Tyrimas, kurį atliko mokslininkai, parodė, kad žmonės, nevalgantys...


Saulėje įkaitę grybai gali būti pavojingi

Saulėje įkaitę grybai gali būti pavojingi

Miškai pilni grybų, tačiau mitybos specialistai perspėja, kad saulės atokaitoje palaikytos miško gėrybės gali kenkti sveikatai. Beveik mėnesį besitęsiant neįprastai karštiems ir drėgniems orams miškuose sparčiai dygsta įvairūs grybai. Kai kurių...


Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?

Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?

Valgymas – malonumas. Tačiau daugelis žmonių tai užmiršta ir kemša maistą tarsi dalyvautų lenktynėse. Kaip netapti maisto įkaitais? "Maždaug tris kartus per savaitę prisikraunu keturias penkias lėkštes maisto ir pradedu nesustodama...


Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Permainingi ir vis labiau vėstantys orai neretai lemia įvairius susirgimus. Tam, kad jų būtų kuo mažiau, verta pasirūpinti stipriu imunitetu. Bene vienas paprasčiausių būdų tai padaryti – rudens gėrybės iš daržo. Kuo jos tokios naudingos...


Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Norint išsaugoti gražias kūno formas ir ilgai gyventi į mitybos racioną būtina įtraukti daržoves, vaisius ir žuvį. Šia taisykle vadovaujasi japonai, Singapūro gyventojai ir kinai, todėl nutukimas jiems negresia. Pačia sveikiausia išrinkta japonų...


Ar tikrai reikia gerti pieną, kad kaulai būtų stiprūs?

Ar tikrai reikia gerti pieną, kad kaulai būtų stiprūs?

Kai pasakai žmogui, kad jam reikėtų atsisakyti pieno produktų, tai tuoj pradeda klausti iš kur gaus kalcio. Kaip rodo moksliniai tyrimai, slyvos yra labai naudinga kaulams. Floridos valstijos universiteto profesorius Bahram H. Arjmandi teigia, kad...


Kare dėl pirkėjo laimi konservantai

Kare dėl pirkėjo laimi konservantai

Šiauliečiai Antanas ir Liucija įsitikinę, kad dėl konservantų blogėja jų sveikata. Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos Vincentas Sakas ekspertas pritaria: "Visose maisto prekių parduotuvėse maistas prilygsta išmatoms". Karas vyksta dėl...


"Maxima" pirkėjams siūlė pasenusios nugarinės

"Maxima" pirkėjams siūlė pasenusios nugarinės

Prekyba pasibaigusio galiojimo maisto produktais plinta kaip virusas. Prekybos centrai sunkmečiu įsitraukė į lenktynes, kuris daugiau parduos senų produktų tinkančių tik utilizavimui. "Maxima" parduotuvėje "Agrovet" šaltai...


Smegenims apsnūsti neleidžia abrikosai

Smegenims apsnūsti neleidžia abrikosai

Jei norite pagerinti atmintį ir daugiau nuveikti darbe, per dieną turėtumėte suvalgyti bent 50 gramų džiovintų abrikosų. Šie vaisiai labai naudingi smegenims. Džiovinti abrikosai nepraranda savo maistingųjų medžiagų. Jie yra puikus karotino,...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Rezus Rezus Rezus