Birželio 28d. Antradienis

Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Peržiūrų skaičius: 38584
Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai, nitritai, pesticidai ir kiti "keiksmažodžiai" tapo praktiškai būtina šiuolaikinių daržovių ir vaisių dalimi. Nitratų galima aptikti dešrose, sūriuose, pieno produktuose ir konservuose. Anksčiau buvo manoma, kad pagrindinis nitratais persotintų daržovių ir vaisių srautas keliauja iš šiltnamių. Šiais laikais situacija yra kiek kitokia.

Šiuolaikinė rinka (parduotuvės, prekybos centrai), kurioje mes nuolat perkame, dažnai siūlo importuotas prekes. Iš Izraelio arba Lenkijos atkeliavusios braškės, Olandiški kopūstai, agurkai iš Ispanijos…

Minėti produktai prieš patekdami ant mūsų pietų stalo nukeliauja milžiniškus atstumus. Visos kelionės (iki mūsų stalo) metu daržovės, vaisiai ir praktiškai visi produktai privalo išsaugoti savo prekinę išvaizdą. Kas geriau padeda išsaugoti prekinę išvaizdą, jei ne nitratai?

Be to, populiarios iš Kinijos atkeliaujančios daržovės bei vaisiai be minėtų nitratų taip pat yra "prifarširuoti" pesticidų. Juk produktą reikia kuo greičiau užauginti ir nusiųsti paruoštą produkciją į prekybos centrų lentynas. Kinijos fermose chemikalais "pripumpuoti" arbūzai pradėjo skilinėti ir sproginėti.

Tad vartotojams būtina būti atidiems: vartotojai turėtų suvokti, kuriose žolelėse ir naudinguose augaluose, pvz.: žalumynuose arba daržovėse ir vaisiuose, yra nuodų

Vėžio vaisius

Amerikiečiai, žinomi visame pasaulyje dėl savo maisto tyrimų, paviešino duomenis, kuriuose pateikta: per pastaruosius 70 metų apie milijonas amerikiečių tapo piktybinių navikų aukomis dėl vienintelės priežasties - kancerogeninių medžiagų turinčių pesticidinių trąšų, kurios kaupiasi maiste nitratų pavidale.

Nitratai trikdo medžiagų apykaitą, nervų sistemos darbą, jie griauna mūsų organizmo apsauginę "sieną", t.y. trikdo funkcijas.

Nitratų klastingumas yra tame, kad apsinuodijimo simptomų žmonės niekada nesieja su minėtais nuodais. Sumažėjo darbingumas? Vadinasi, pavargau. Apsvaigo galva, netekau sąmonės? Turbūt kraujagyslės kaltos. Prasidėjo viduriavimas ir pykinimas -- matyt, vakarykščiai kotletai "nusipelnė". Apie tai, kad nuodai - nitratai, trikdo ląstelių ir audinių kvėpavimą, apskritai mažai kas žino.

Nitratų sukeliamos pasekmės yra išties pavojingos gyvybei: kraujyje padidėja pieno rūgšties, cholesterolio, leukocitų kiekis ir ženkliai sumažėja baltymų kiekis. Netgi tada, kai organizme susikaupia toks didelis kiekis nitratų, kad ląstelės pradeda išsigimti ir formuojasi vėžys, apie nitratinę vėžio kilmę niekas nesuka galvos. Svarbiausia - išgydyti žmogų, gyvenimą išgelbėti ir to pakanka.

Kuriose daržovių vietose kaupiasi daugiausia nitratų?

agurotis - arčiau paviršiaus;

kopūstai - išoriniuose, dengiančiuose lapuose ir kopūstkotyje;

bulvės - arčiau paviršiaus;

morkos - arčiau vidurio ir abiejuose galuose;

agurkas - arčiau paviršiaus ir prie vaiskočio;

patisonai - viršutinė dalis, prie vaiskočio;

petražolės - stiebas ir lapų stiebeliai;

krapai - stiebas ir lapų stiebeliai;

burokas - viršutinėje ir apatinėje daržovės dalyje;

salieras - stiebas ir lapų stiebeliai;

špinatai - stiebas ir lapų stiebeliai.

Daugiausia cheminių nuodų būna apelsinuose, salotose (sėjamosiose), obuoliuose, kriaušėse, sojose, pupelėse, morkose, kukurūzuose, vynuogėse, burokėliuose, arbūzuose, ropėse, melionuose, salieruose, juodosiose ropėse, o taip pat kiaulienoje ir vištienoje. Su minėtais produktais privalote elgtis ypač atsargiai, sako specialistai.

Jeigu jums kelia dvejonių vien jų išvaizda, geriau atsisakykite jų. Juose gali susikaupti sunkiai įsivaizduojami nitratų kiekiai.

Atskiras himnas arbūzui

Ant daugumos parduotuvių lentynų dar birželio pradžioje galima buvo pamatyti normalių, iš pirmo žvilgsnio prisirpusių dryžuotų arbūzų ir saldžiakvapių auksaspalvių melionų. Iš kur? "Iš pietų!" - bandė įtikinti pardavėjai. Tuo tarpu pietiniuose regionuose bandomasis (degustacinis) arbūzų rinkimas vyksta tik rugpjūčio pradžioje, rinktinis (t.y. išrenkant tik prisirpusius) - mėnesio vidury, o masinis - pabaigoje. Vadinasi, kad dryžuočiai turi atsirasti mūsų lentynose tik rugsėjo mėnesį.

Galite neabejoti, kad birželio mėnesį prieš jus puikuosis nitratų krautuvėlė gražiam pavidale. Galvokite patys, spręskite patys - valgyti ar nevalgyti.

Kaip aptikti "nitratinį" arbūzą?

Jeigu arbūzas "peršertas" nitratais, jis pats apie tai signalizuoja, atskleisdamas šiuos požymius:

- labai intensyvi raudona minkštimo spalva su nežymiu violetiniu atspalviu;

- pluošteliai, besidriekiantys nuo centro link žievelės, ne balti, kaip pridera, o su gelsvumo atspalviu;

- "netaisyklingo" arbūzo paviršius pjūvio vietoje būna lygi, o "teisingame" arbūze paviršius žaižaruoja nuo mikro lašelių, kruopelių;

- sutraiškykite gabaliuką arbūzo minkštimo stiklinėje vandens. Jeigu arbūzas geras, vanduo tiesiog susidrums. Jeigu arbūzas "kenksmingas", vanduo nusidažys raudona arba rožine spalva.

Visas daržoves ir vaisius būtina gerai nuplauti, o įtartinus "kenkėjus" reikėtų valandą palaikyti vandenyje ir po to nuimti odelę. Jeigu yra galimybė patroškinti augalinės kilmės produktus - darykite tai. Jūs patys turėsite priimti sprendimą: sumažinti vitaminų kiekį, bet pašalinti nitratus ir pesticidus, arba džiaugtis vitaminų ir pesticidų, ir nitratų kokteiliu, kuris tik sužalos jautrų organizmą.

Nuodinga dirva

Yra dar vienas kelias, kuriuo nuodai atkeliauja į daržoves ir vaisius - tai žemė, dirva. Žmonių civilizacija pragariškai užteršia savo aplinką - būtų keista tokioje aplinkoje užauginti vaisius be kenksmingų medžiagų.

Kokių kenksmingų medžiagų? Pirmiausia, tai sunkieji metalai, tokie kaip kadmis, švinas, gyvsidabris.

Kadmis - pavojingas kancerogenas, sukeliantis mutacijas, kurių tarpe yra sukeliančių vėžį.

Švinas sukelia bendrą sunkų apsinuodijimą, nervų sistemos sutrikimus ir kraujo ligas.

Gyvsidabris, patenkantis į sodo sklypus iš sąvartynų bei gamyklų, žaloja kepenis ir kaulų čiulpus.

Naudinga žinoti, kokios daržovės slepia savyje daugiausia toksinių medžiagų. Švino, pavyzdžiui, daugiausiai sukaupia krapai, salotos, rūgštinės, česnakų ir svogūnų laiškai, o kur kas mažiau švino būna morkose ir bulvėse. Beje, sunkieji metalai dažniausiai koncentruojasi bulvių lupenose ir morkos šerdyje.

Kopūstuose kadmis ir švinas slepiasi kopūstkotyje. Agurotyje ir moliūge kenksmingos medžiagos kaupiasi tolygiai, bet vis dėlto didesnė koncentracija yra ties vaiskočių ir žievėje. Burokėliuose pati pavojingiausia vieta (toksinių medžiagų atžvilgiu) yra apatinė šakniavaisio dalis. Į padidinto užterštumo grupę tai pat patenka raudoni ridikėliai baltu galiuku, krapai, kaliaropės, rūgštinės, žirneliai, pupelės, salotos ir lapinės salotinės garstyčios.

Mažiausiai kenksmingų medžiagų kaupia: baklažanai, saldžiosios paprikos, aguročiai, moliūgai, svogūnai, pomidorai, agurkai, kopūstai, žiediniai kopūstai, morkos ir bulvės. Beje, vaismedžių vaisiai ir uogos (avietės, raudonieji ir juodieji serbentai, agrastai ir t.t.) yra praktiškai švarūs.

Didžiausias kiekis gyvsidabrio, kadmio, vario ir cinko randamas grybuose, samanose ir kerpėse.

Beje, kai kurios uogos taip pat patenka į rizikos grupę: mėlynės, bruknės ir spanguolės.

Mėlynės, kaip ir spanguolės, labai jautrios radiacijai ir veikiamos saulės jos gali sukaupti didesnį už normą kenksmingų medžiagų kiekį. Taip pat pavojingomis laikomos uogos, užaugusios netoli automagistralių. Kritinis rodiklis - 24 mikrorentgenai/val.

Ką dabar daryti?

Pirmiausia, pirkdami vaisius ir daržoves atidžiai juos apžiūrėkite. Agurkuose, bulvėse, aguročiuose po žievele galima pamatyti geltonų arba žalsvokų dėmių. Tai reiškia, kad juose yra per daug nitratų. Tiesiog padėkite šiuos "chemijos" šedevrus atgal į lentyną.

Potencialiai pavojingais taip pat laikomi tie vaisiai ir daržovės, kurie be jokių priežasčių pradėjo labai greitai gesti.

Netingėkite tikrinti arbūzinių kultūrų (arbūzų ir melionų) - būtent jie dažniausiai būna rekordininkais nitratų ir pesticidų sankaupų grupėje.

Asvyras.lt


Kuo labiau sunokęs vaisius - tuo saldesnės bus jo sultys

Kuo labiau sunokęs vaisius - tuo saldesnės bus jo sultys

Kiekvieną dieną žmonės manęs teiraujasi apie parduotuvėje perkamas sultis pakeliuose. Nepaisant to, kad jas gamina vietiniai gamintojai, bei to, kad ant pakuotės nėra nurodyta, jog į sultis buvo papildomai dėta cukraus, saldus sulčių skonis žadina...


Populiariausi mitai, kaip atsikratyti antsvorio

Populiariausi mitai, kaip atsikratyti antsvorio

Aktyviai reklamuojamos priemonės ir metodai, kaip atsikratyti antsvorio. Tačiau žvelgiant medikų akimis dauguma tų metodų yra visiškas absurdas. Kokie gi mitai apie efektyvius svorio metimo būdus yra patys populiariausi? 1 mitas. Jei griebsies...


Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Sveika gyvensena susideda iš kokybiškos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo. Maisto produktai ir valgymo įpročiai sudaro didžiają dalį visumos dėl ko mes jaučiames gerai arba blogai. Kasdien atkreipdamį dėmesį į tai ką valgome galime nuspėti kaip...


Maistas iš mikrobangų krosnelės: ar žinome, ką valgome?

Maistas iš mikrobangų krosnelės: ar žinome, ką valgome?

Šiandien dažnas neįsivaizduoja gyvenimo be mikrobangų krosnelės, nors išsamus nepriklausomas tyrimas, kaip mikrobangos paveikia maistą, per kelis dešimtmečius taip ir nebuvo atliktas. Pavieniai tyrimai atskleidžia skandalingus rezultatus, tačiau...


Pieną gerti – su saiku

Pieną gerti – su saiku

Ne visi pieno produktai yra naudingi sveikatai. Literatūroje apie sveiką mitybą galima rasti įvairių nuomonių apie pieno produktus. Vieni sveikos gyvensenos specialistai teigia, kad pienas yra gyvybiškai svarbus, kiti uždraudžia jį vartoti....


Pusryčiai padeda kovoti su stresu

Pusryčiai padeda kovoti su stresu

Daugelis pusryčius laiko nereikšmingu užkandžiu. Rytais jie pasitenkina kavos puodeliu ar net sąmoningai nevalgo, nes stinga laiko ir noro gaminti. Be reikalo! Dietologai mano, jog pusryčiai – svarbiausias valgymas, turintis suteikti apie...


Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Kad darganotu oru būtumėte linksmi ir žvalūs, pasaldinkite savo gyvenimą bananais — gamtos stimuliatoriais ir antidepresantais... Šiuolaikiniai biochemikai teigia, kad bananai turtingi vienu iš biocheminių serotonino (medžiagos, kuri smegenų...


Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą

Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą

Vieni skundžiasi per žemu kraujospūdžiu, kiti per aukštu. Britų mokslininkai teigia, kad pastariesiems gali pagelbėti burokėlių sultys. Pagrindinis veiksmingas komponentas pasirodė esantis nitratas, kuris taip pat randamas žalialapėse daržovėse....


Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu

Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu

Internete ir kitose medijose gausu straipsnių apie įvairiausias moteriškas sveikatos bėdas ir nepatogumus. Deja, apie vyrų problemas, kad ir kokios jos aštrios ir svarbios, dažnai pamirštama, o gal tiesiog ne taip patogu kalbėti. Ligų amžius...


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


Sunkmetis skatina daržoves auginti patiems

Sunkmetis skatina daržoves auginti patiems

Augalų sėklų pardavėjai pastebi, kad gyventojai sodina daugiau daržovių ir bulvių. Susidomėjimas daržininkyste ypač pastebimas didesniuose miestuose. Dabar pats metas sėti daržoves, todėl parduotuvėse - žmonių antplūdis. Pirkėjai baiminasi...


Medžiokite arbūzą

Medžiokite arbūzą

Šie dideli, žali, dryžuoti rutuliai – pati linksmiausia uoga pasaulyje. Aplink stalą susėdusi šeimyna jau pasiruošusi puotai! Ir visiškai nesvarbu, kad vaikų delnai ir marškiniai lipnūs, kad aplinkui pilna kauliukų... Arbūzas –...


Gydytoja Jelena Tulčina: „Žvyneline serga net vaikai, tačiau nesutinku, kad tai – nuosprendis visam gyvenimui“

Gydytoja Jelena Tulčina: „Žvyneline serga net vaikai, tačiau nesutinku, kad tai – nuosprendis visam gyvenimui“

Pasaulyje yra daugiau, nei 170 milijonų žmonių, kenčiančių nuo žvynelinės. Net apie 120 tūkstančių gyvena Lietuvoje. Gydytoja Jelena Tulčina sako, kad liga jaunėja. „Jauniausiam mano pacientui buvo vos metukai. Tėvams dermatologai liepia...


Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias

Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias

Ar žinote, kad vien pažvelgus į parduotuvės lentynoje ar turguje parduodamą kiaušinį, jūs iškart galite pasakyti kokiomis sąlygomis buvo laikoma dedeklė višta, kuri tą kiausinį padėjo? Europos Sąjungoje visi parduodami kiaušiniai privalo būti...


Uždraudė gimtadienio tortus

Uždraudė gimtadienio tortus

D. Britanijos vaikų lopšeliai, palaikantys naują sveiko maisto iniciatyvą, vaikams uždraudė saldžius gimtadienio tortus. "Ikimokyklinio maisto projektas", kurį parengė Česterio universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai, vaikų...


Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Kava ir arbata – patys populiariausi gėrimai. Kasdien yra suvartojami įspūdingi kiekiai įvarių rūšių kavos bei arbatos. Ir vienas, ir kitas gėrimas turi daug gerbėjų. Reikia pabrėžti, jog abu šie gėrimai yra ne tik puikaus skonio, bet ir...


Sena tiesa apie šokoladą

Sena tiesa apie šokoladą

Visiškai atsisakyti mėgstamo deserto nereikia. Šokoladas yra labai kaloringas, todėl jei laikotės dietos ar šiaip labai rūpinatės savo kūno linijomis, jį vartoti reikia labai saikingai. Tačiau jį valgyti sveika – turi antioksidantų,...


Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!

Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!

Šiandien augalinių pienų pasirinkimas – itin platus. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pieno pakaitalus? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Lieknėjame su agurkais

Lieknėjame su agurkais

Žalias traškus agurkėlis iš lysvės — ne tik labai gardus, bet ir naudingas. Agurkai stimuliuoja virškinimą ir maisto kelionę žarnynu, valo jį, normalizuoja vandens-druskos balansą, valo odą, veikia kaip šlapimą varanti priemonė, stimuliuoja...


Kaip išsirinkti aukštos kokybės vandenį prekybos vietose?

Kaip išsirinkti aukštos kokybės vandenį prekybos vietose?

Atėjus karštajam metų laikotarpiui dažnas džiaugiasi šiltu, gražiu oru, saulės spinduliais ar atėjusiomis atostogomis. Vasarą patys net nepastebime, kaip dažnai tampame priklausomi nuo vandens. Vanduo vaidina labai svarbų vaidmenį mūsų gyvenime,...


Agurkų sultys šlakuotam veidui

Agurkų sultys šlakuotam veidui

Tai seniausia daržovė pasaulyje. Indijoje juos augino jau kelis tūkstančius metų pr. Kr. Agurkuose yra daug mineralinių druskų (fosforo, kalcio, magnio, geležies), mikroelementų (vario, mangano, sieros, kobalto, cinko, silicio, jodo). Agurkai...


Antioksidantai mūsų gyvenime

Antioksidantai mūsų gyvenime

Visos mūsų organizmo ląstelės yra kraujo, limfos ir tarpląstelinių skysčių terpėje ir iš šių skysčių pasisavina maistingąsias medžiagas. Visi kūno skysčiai palaiko stabilų pH lygį, kuris labai svarbus organizmui. Skysčių pH (potentia hydrogeni)...


Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles

Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles

Amerikiečių mokslininkai laboratoriniais tyrimais nustatė, kad vynuogių sėklų ekstraktas pastūmėjo kraujo vėžiu pažeistas ląsteles susinaikinti. Per 24 valandas 76 procentai leukemijos vėžinių ląstelių dėl ekstrakto poveikio žuvo, o sveikos...


Koks medus geriausias?

Koks medus geriausias?

Renkantis medų pirmiausia reikėtų pažiūrėti, ar jis vietinis, nes importinis medus visuomet yra šiek tiek kaitintas. Kaitinant žūva dalis veikliųjų medžiagų, ir pablogėja medaus gydomosios savybės.Vietinis medus, jei jis laiku išsuktas, visuomet...


Baltieji ir raudonieji serbentai

Baltieji ir raudonieji serbentai

Viduramžiais baltieji ir raudonieji serbentai buvo labai populiarūs Vakarų Europoje, kur ir buvo išvestos šiuolaikinių serbentų veislės. Raudonieji serbentai turi daug vitamino B1, C, geležies, fosforo, kalio, ląstelienos, vario ir mangano. Yra...


Vaisvandeniai nėra sveikesni

Vaisvandeniai nėra sveikesni

Studijos vadovė iš Bostono universiteto Julie Palmer dešimtmetį stebėjo 43 tūkst. tyrime dalyvavusių moterų. Mokslininkė mėgino išsiaiškinti, kaip gėrimo įpročiai veikia riziką susirgti cukriniu diabetu. Pasak J. Palmer, vaisvandeniai ir kiti...


Virškinimui padeda saikas ir ramūs nervai

Virškinimui padeda saikas ir ramūs nervai

Tačiau tai nereiškia, kad riekia griebtis įmantrių dietų. Saikingas valgymas ir mažiau streso – tai, ko reikia norint apsaugoti skrandį ir pilvą. "Turbūt daugeliui vaikystėje mama sakė – valgydamas neskubėk. Iš tiesų, moksliniais...


Skelbiamos Sulčių dienos

Skelbiamos Sulčių dienos

"Sulčių taryba" nuo balandžio 20 d. iki gegužės 1 d. skelbia Sulčių dienas ir pradeda visą Lietuvą apimsiantį interaktyvų eksperimentą. Lietuvos gyventojus kviečiami stiprinti imuninę sistemą išgeriant per dieną bent po stiklinę sulčių,...


Ar sveika gerti kavą?

Ar sveika gerti kavą?

Koks yra populiariausias nealkoholinis gėrimas tarp suaugusiųjų? Šis gėrimas – kava. Milijonai žmonių visame pasaulyje kasdien išgeria net po 4 – 5 puodelius šio gėrimo, dar tiek pat – apsiriboja šiek tiek mažesniu kavos kiekiu...


3 receptai su Bolivine balanda – super maistu iš kalnų

3 receptai su Bolivine balanda – super maistu iš kalnų

Bolivinės baldandos kruopos (kynva) prieš kelis tūkstantmečius pradėtos auginti Pietų Amerikoje ir buvo taip paplitusios, kad tapo inkų mitybos pagrindu ir dėl to vadintos „grūdų motina“. Peru, Bolivijos gyventojai kynvas augina iki 4...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9