Spalio 20d. Antradienis

Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Peržiūrų skaičius: 38584
Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai, nitritai, pesticidai ir kiti "keiksmažodžiai" tapo praktiškai būtina šiuolaikinių daržovių ir vaisių dalimi. Nitratų galima aptikti dešrose, sūriuose, pieno produktuose ir konservuose. Anksčiau buvo manoma, kad pagrindinis nitratais persotintų daržovių ir vaisių srautas keliauja iš šiltnamių. Šiais laikais situacija yra kiek kitokia.

Šiuolaikinė rinka (parduotuvės, prekybos centrai), kurioje mes nuolat perkame, dažnai siūlo importuotas prekes. Iš Izraelio arba Lenkijos atkeliavusios braškės, Olandiški kopūstai, agurkai iš Ispanijos…

Minėti produktai prieš patekdami ant mūsų pietų stalo nukeliauja milžiniškus atstumus. Visos kelionės (iki mūsų stalo) metu daržovės, vaisiai ir praktiškai visi produktai privalo išsaugoti savo prekinę išvaizdą. Kas geriau padeda išsaugoti prekinę išvaizdą, jei ne nitratai?

Be to, populiarios iš Kinijos atkeliaujančios daržovės bei vaisiai be minėtų nitratų taip pat yra "prifarširuoti" pesticidų. Juk produktą reikia kuo greičiau užauginti ir nusiųsti paruoštą produkciją į prekybos centrų lentynas. Kinijos fermose chemikalais "pripumpuoti" arbūzai pradėjo skilinėti ir sproginėti.

Tad vartotojams būtina būti atidiems: vartotojai turėtų suvokti, kuriose žolelėse ir naudinguose augaluose, pvz.: žalumynuose arba daržovėse ir vaisiuose, yra nuodų

Vėžio vaisius

Amerikiečiai, žinomi visame pasaulyje dėl savo maisto tyrimų, paviešino duomenis, kuriuose pateikta: per pastaruosius 70 metų apie milijonas amerikiečių tapo piktybinių navikų aukomis dėl vienintelės priežasties - kancerogeninių medžiagų turinčių pesticidinių trąšų, kurios kaupiasi maiste nitratų pavidale.

Nitratai trikdo medžiagų apykaitą, nervų sistemos darbą, jie griauna mūsų organizmo apsauginę "sieną", t.y. trikdo funkcijas.

Nitratų klastingumas yra tame, kad apsinuodijimo simptomų žmonės niekada nesieja su minėtais nuodais. Sumažėjo darbingumas? Vadinasi, pavargau. Apsvaigo galva, netekau sąmonės? Turbūt kraujagyslės kaltos. Prasidėjo viduriavimas ir pykinimas -- matyt, vakarykščiai kotletai "nusipelnė". Apie tai, kad nuodai - nitratai, trikdo ląstelių ir audinių kvėpavimą, apskritai mažai kas žino.

Nitratų sukeliamos pasekmės yra išties pavojingos gyvybei: kraujyje padidėja pieno rūgšties, cholesterolio, leukocitų kiekis ir ženkliai sumažėja baltymų kiekis. Netgi tada, kai organizme susikaupia toks didelis kiekis nitratų, kad ląstelės pradeda išsigimti ir formuojasi vėžys, apie nitratinę vėžio kilmę niekas nesuka galvos. Svarbiausia - išgydyti žmogų, gyvenimą išgelbėti ir to pakanka.

Kuriose daržovių vietose kaupiasi daugiausia nitratų?

agurotis - arčiau paviršiaus;

kopūstai - išoriniuose, dengiančiuose lapuose ir kopūstkotyje;

bulvės - arčiau paviršiaus;

morkos - arčiau vidurio ir abiejuose galuose;

agurkas - arčiau paviršiaus ir prie vaiskočio;

patisonai - viršutinė dalis, prie vaiskočio;

petražolės - stiebas ir lapų stiebeliai;

krapai - stiebas ir lapų stiebeliai;

burokas - viršutinėje ir apatinėje daržovės dalyje;

salieras - stiebas ir lapų stiebeliai;

špinatai - stiebas ir lapų stiebeliai.

Daugiausia cheminių nuodų būna apelsinuose, salotose (sėjamosiose), obuoliuose, kriaušėse, sojose, pupelėse, morkose, kukurūzuose, vynuogėse, burokėliuose, arbūzuose, ropėse, melionuose, salieruose, juodosiose ropėse, o taip pat kiaulienoje ir vištienoje. Su minėtais produktais privalote elgtis ypač atsargiai, sako specialistai.

Jeigu jums kelia dvejonių vien jų išvaizda, geriau atsisakykite jų. Juose gali susikaupti sunkiai įsivaizduojami nitratų kiekiai.

Atskiras himnas arbūzui

Ant daugumos parduotuvių lentynų dar birželio pradžioje galima buvo pamatyti normalių, iš pirmo žvilgsnio prisirpusių dryžuotų arbūzų ir saldžiakvapių auksaspalvių melionų. Iš kur? "Iš pietų!" - bandė įtikinti pardavėjai. Tuo tarpu pietiniuose regionuose bandomasis (degustacinis) arbūzų rinkimas vyksta tik rugpjūčio pradžioje, rinktinis (t.y. išrenkant tik prisirpusius) - mėnesio vidury, o masinis - pabaigoje. Vadinasi, kad dryžuočiai turi atsirasti mūsų lentynose tik rugsėjo mėnesį.

Galite neabejoti, kad birželio mėnesį prieš jus puikuosis nitratų krautuvėlė gražiam pavidale. Galvokite patys, spręskite patys - valgyti ar nevalgyti.

Kaip aptikti "nitratinį" arbūzą?

Jeigu arbūzas "peršertas" nitratais, jis pats apie tai signalizuoja, atskleisdamas šiuos požymius:

- labai intensyvi raudona minkštimo spalva su nežymiu violetiniu atspalviu;

- pluošteliai, besidriekiantys nuo centro link žievelės, ne balti, kaip pridera, o su gelsvumo atspalviu;

- "netaisyklingo" arbūzo paviršius pjūvio vietoje būna lygi, o "teisingame" arbūze paviršius žaižaruoja nuo mikro lašelių, kruopelių;

- sutraiškykite gabaliuką arbūzo minkštimo stiklinėje vandens. Jeigu arbūzas geras, vanduo tiesiog susidrums. Jeigu arbūzas "kenksmingas", vanduo nusidažys raudona arba rožine spalva.

Visas daržoves ir vaisius būtina gerai nuplauti, o įtartinus "kenkėjus" reikėtų valandą palaikyti vandenyje ir po to nuimti odelę. Jeigu yra galimybė patroškinti augalinės kilmės produktus - darykite tai. Jūs patys turėsite priimti sprendimą: sumažinti vitaminų kiekį, bet pašalinti nitratus ir pesticidus, arba džiaugtis vitaminų ir pesticidų, ir nitratų kokteiliu, kuris tik sužalos jautrų organizmą.

Nuodinga dirva

Yra dar vienas kelias, kuriuo nuodai atkeliauja į daržoves ir vaisius - tai žemė, dirva. Žmonių civilizacija pragariškai užteršia savo aplinką - būtų keista tokioje aplinkoje užauginti vaisius be kenksmingų medžiagų.

Kokių kenksmingų medžiagų? Pirmiausia, tai sunkieji metalai, tokie kaip kadmis, švinas, gyvsidabris.

Kadmis - pavojingas kancerogenas, sukeliantis mutacijas, kurių tarpe yra sukeliančių vėžį.

Švinas sukelia bendrą sunkų apsinuodijimą, nervų sistemos sutrikimus ir kraujo ligas.

Gyvsidabris, patenkantis į sodo sklypus iš sąvartynų bei gamyklų, žaloja kepenis ir kaulų čiulpus.

Naudinga žinoti, kokios daržovės slepia savyje daugiausia toksinių medžiagų. Švino, pavyzdžiui, daugiausiai sukaupia krapai, salotos, rūgštinės, česnakų ir svogūnų laiškai, o kur kas mažiau švino būna morkose ir bulvėse. Beje, sunkieji metalai dažniausiai koncentruojasi bulvių lupenose ir morkos šerdyje.

Kopūstuose kadmis ir švinas slepiasi kopūstkotyje. Agurotyje ir moliūge kenksmingos medžiagos kaupiasi tolygiai, bet vis dėlto didesnė koncentracija yra ties vaiskočių ir žievėje. Burokėliuose pati pavojingiausia vieta (toksinių medžiagų atžvilgiu) yra apatinė šakniavaisio dalis. Į padidinto užterštumo grupę tai pat patenka raudoni ridikėliai baltu galiuku, krapai, kaliaropės, rūgštinės, žirneliai, pupelės, salotos ir lapinės salotinės garstyčios.

Mažiausiai kenksmingų medžiagų kaupia: baklažanai, saldžiosios paprikos, aguročiai, moliūgai, svogūnai, pomidorai, agurkai, kopūstai, žiediniai kopūstai, morkos ir bulvės. Beje, vaismedžių vaisiai ir uogos (avietės, raudonieji ir juodieji serbentai, agrastai ir t.t.) yra praktiškai švarūs.

Didžiausias kiekis gyvsidabrio, kadmio, vario ir cinko randamas grybuose, samanose ir kerpėse.

Beje, kai kurios uogos taip pat patenka į rizikos grupę: mėlynės, bruknės ir spanguolės.

Mėlynės, kaip ir spanguolės, labai jautrios radiacijai ir veikiamos saulės jos gali sukaupti didesnį už normą kenksmingų medžiagų kiekį. Taip pat pavojingomis laikomos uogos, užaugusios netoli automagistralių. Kritinis rodiklis - 24 mikrorentgenai/val.

Ką dabar daryti?

Pirmiausia, pirkdami vaisius ir daržoves atidžiai juos apžiūrėkite. Agurkuose, bulvėse, aguročiuose po žievele galima pamatyti geltonų arba žalsvokų dėmių. Tai reiškia, kad juose yra per daug nitratų. Tiesiog padėkite šiuos "chemijos" šedevrus atgal į lentyną.

Potencialiai pavojingais taip pat laikomi tie vaisiai ir daržovės, kurie be jokių priežasčių pradėjo labai greitai gesti.

Netingėkite tikrinti arbūzinių kultūrų (arbūzų ir melionų) - būtent jie dažniausiai būna rekordininkais nitratų ir pesticidų sankaupų grupėje.

Asvyras.lt

Batono kokybę rodo pelėsis

Batono kokybę rodo pelėsis

Batonų tyrimas laboratorijoje parodė, kad konservantų neįdėta nė į tą batoną, kurio sudėtyje skelbiama, kad toks priedas yra. Ką iš tikrųjų valgome, galime spėti pagal tai, kaip greitai produktas genda. Užsukus į prekybos centro duonos skyrių,...


Mityba pagal profesiją

Mityba pagal profesiją

"Darbo našumas" skamba kaip frazė iš sovietinių laikų, tačiau meluos tas, kas sakys, jog šiandien šie žodžiai neaktualūs. Nenori prarasti darbo – būk malonus, dirbk daug ir niekada nepakišk darbdaviui nedarbingumo lapelio. Šitą...


Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Prekybos centrų lentynos tiesiog lūžta nuo įvairiausių skonių maisto produktų. Tačiau vienas produktas mums skanus, o kitas – ne, anot specialistų, dažnai ne dėl individualių produkto savybių, o dėl cheminių maisto priedų, kurie trikdo mūsų...


Špinatai atrodo neetiškai?

Špinatai atrodo neetiškai?

Maisto be cheminių priedų vartojimą propaguojantys svetainės www.sveikasvaikas.lt įkūrėjai sulaukė netikėto niukso iš reklamos prievaizdų. Vos apsirodžius socialinės reklamos trilogijai "Už maistą be chemijos", viena jų buvo apskųsta...


Kokie grūdai yra sveikiausi?

Kokie grūdai yra sveikiausi?

Turbūt kiekvienam iš mūsų nuo pat mažens buvo sakoma, kad grūdai yra labai sveikas produktas, kuriame gausu maistinių skaidulų, mikroelementų ir pan. Susiformavo nuomonė, jog visi grūdai yra vienodai sveiki, naudingi mūsų organizmui, tačiau taip...


Sveiko maisto avantiūra

Sveiko maisto avantiūra

Šiuolaikinė maisto pramonė pateikia rinkai tokį maistą, kuris ne tik nėra naudingas, bet ir dažniausiai būna netgi žalingas sveikatai. Kaip rasti ir atsirinkti kokybišką maistą? "Norint sveikai maitintis, šį norą įgyvendinti beveik nebėra...


Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...


Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Lietuvoje išaugintų gyvulių mėsa šviežesnė, vertingesnė, be pašalinių prieskonių. Tai rodo Kauno technologijos universiteto Maisto instituto atlikti Lietuvoje gaminamos bei įvežamos mėsos ir mėsos gaminių kokybės tyrimai. Žemės ūkio ministerijos...


Nitratai vaisiuose ir daržovėse: vartotojų baimės nepagrįstos

Nitratai vaisiuose ir daržovėse: vartotojų baimės nepagrįstos

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotojos Snieguolės Ščeponavičienės tvirtinimu, vartotojai neturėtų baimintis nitratų maisto produktuose. Remiantis tyrimų duomenimis ir nustatomais nitratų kiekiais...


Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Nusprendę sveikiau maitintis mažinkite svieste ir mėsoje esančių sočiųjų riebalų vartojimą. Suaugusieji turėtų gauti vos 11 procentų šių riebalų pagaminamos energijos. Tai sumažintų blogojo cholesterolio kiekius kraujyje ir padėtų neužkimšti...


Kaukė iš cukinijų pėdų odai minkštinti

Kaukė iš cukinijų pėdų odai minkštinti

Cukinijos gimtinė – Viduržemio jūros regionas. Lietuvoje pradėtos auginti tik nuo 1985 metų. Švelnaus skonio daržovė beveik neturi kalorijų, bet joje gausu vitaminų E,C, PP, B, pro vitamino A, angliavandenių, pektinų, mineralinių druskų...


Bulvių sultys veikia kaip šluota

Bulvių sultys veikia kaip šluota

Jose gausu baltymų, riebalų, angliavandenių, A ir B grupės vitaminų, kalio ir kalcio druskų. Apskaičiuota, kad 200 g virtų su lupenomis bulvių yra reikalingas žmogui paros vitamino C kiekis. Gelsvi gumbai turtingesni karotino. Nuo seno bulvėmis...


Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Ar bent įsivaizduojate kokia naudinga yra kakava? Tiesa ji turi būti TERMIŠKAI NEAPDOROTA, BE CUKRAUS, NATŪRALI. Tokia yra ,,Naturela“ kakava.


Kuo geriausia malšinti troškulį?

Kuo geriausia malšinti troškulį?

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Aplinkos sveikatos skyriaus visuomenės sveikatos specialistai informuoja, kad atsigerti ir atgauti karštą dieną prarastą skysčių kiekį reikėtų tik tada, kai pradeda...


Daržovės nepraranda vertės

Daržovės nepraranda vertės

Kad ridikėliai ilgiau nevystų, reikia juos laikyti vėsioje vietoje, sudėtus žemyn lapais į indą su vandeniu. Kad sūdyti agurkai nepelytų, reikia sūdant į indą įdėti drobinį maišelį su juodaisiais pipirais, o kai agurkai pakankamai įsisūrija,...


Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Japonų mokslininkai maisto ir vyno derinimo taisyklėms rado mokslinį paaiškinimą. Takayuki Tamura kartu su kolegomis iš Mercian korporacijos produktų tyrimo laboratorijos nusprendė išsiaiškinti, ar nykščio taisyklė, kad žuvies patiekalai ir...


TOP 10: sveikiausios pasaulio virtuvės

TOP 10: sveikiausios pasaulio virtuvės

Kurios šalies virtuvė yra sveikiausia? Sužinokime sveikiausių pasaulio virtuvių dešimtuką! Pirmoje vietoje atsidūrė Japonija, kur su nutukimo problema susiduria 1,5proc. gyventojų, o vidutinė gyvenimo trukmė yra 82 metai. Dumbliai, šviežios jūros...


Pakeiskite tai, kaip jūs valgote

Pakeiskite tai, kaip jūs valgote

Teisinga dieta – gražus kūnas…Ko gero jūs jau žinote, kad tinkamų maistinių medžiagų trūkumas gali įtakoti kūno atliekamų funkcijų kokybę. Todėl sveika mityba yra labai svarbi. Dabar tai žino visi, tačiau vis dar atsiranda mitų, kurie...


Burokėlis -  sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėlis - sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėliai buvo žinomi jau II tūkst. pr. Kr. senovės Persijoje, kur buvo vartojami kaip vaistiniai augalai. Gydomųjų savybių turi tiek burokėlių sultys, tiek švieži burokėlių lapai bei šakniavaisiai. Burokėliuose yra flavonoidų, fosforo, kalio,...


Leduose – E bomba

Leduose – E bomba

Karštą dieną kilęs noras atsigaivinti ledais klaipėdiečiui baigėsi nemaloniu sveikatos sutrikimu. Paaiškėjo, kad tai, ką gamintojai vadina ledais, iš tiesų yra šaldytas vanduo su pieno milteliais, pagardintais net penkių E porcija. Savaitgalį...


Lašiša ir pienas – nesuderinama?

Lašiša ir pienas – nesuderinama?

Veikliąsias maisto medžiagas reikia vartoti kartu. Tik tada jų poveikis bus efektyvus. Tai nustatė Harvardo medicinos mokyklos Bostone mokslininkai. "Harvard Health Letter" biuletenyje jie pateikė geriausiai kartu veikiančių vitaminų ir...


Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Ką daryti, jei jūsų svoris didesnis nei turėtų būti? Kokių priemonių derėtų imtis, kad svorio mažinimo bandymai būtų sėkmingi? Kaip išvengti užkandžiavimo naktimis ir kt.? Apie svorio metimo problemas kalbamės su Medicinos diagnostikos centro...


Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Egzotiškai skambanti naujovė - genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) netrukus bus auginami ir Lietuvoje. Klaipėdos rajone, atėjus pavasariui, turėtų suvešėti genetiškai modifikuotų rapsų laukas. Žemdirbystės instituto Vėžaičių filialui...


Ir maitina, ir gydo

Ir maitina, ir gydo

Ne veltui bulvės vadinamos antrąja duona – šios daržovės turi visų būtinų organizmui maistinių medžiagų ir vitaminų. Išvesta daugybė bulvių rūšių, todėl šakniagumbių sudėtis skiriasi. Tačiau apie 75–80 proc. šviežio gumbo sudaro...


Druska – būtina medžiaga organizmui ar baltoji mirtis?

Druska – būtina medžiaga organizmui ar baltoji mirtis?

Druska reikalinga žmogaus organizmo medžiagų apykaitos procesams. Visais laikais druska užėmė ypatingą vietą žmogaus mityboje. Šiandien vis dažniau teigiama, jog druska - tai "baltoji mirtis". Druska yra kubo formos, baltos spalvos...


Daržoves valgyti sveika

Daržoves valgyti sveika

Amerikiečių mokslininkai teigia, kad brokoliai ir briuselio kopūstai mažina tikimybę atsirasti vėžiniams navikams. Priešvėžinėmis savybėmis pasižymi ir taip visų mėgstami pomidorai. Origono (JAV) valstybinio universiteto mokslininkai nustatė, kad...


Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Prieš Šv. Velykas vienas svarbiausių pasiruošimų šiai šventei yra kiaušinių dažymas. Tačiau kaip atsirinkti tinkamus dažus? Kaip juos atskirti parduotuvėje, kad nudažyti kiaušiniai vėliau nekeltų pavojaus sveikatai? Vasltybinės maisto ir...


Kodėl verta vartoti mažiau druskos?

Kodėl verta vartoti mažiau druskos?

Mažiau druskos vartoti reikėtų pradėti jau vaikystėje. Mokslininkai teigia, kad tie, kurie nuo mažų dienų vengia sūrių patiekalų, gyvena sveikiau. Kaip praneša Reuters, jei vaikystėje druskos vartojimą sumažintumėte iki 3000 miligramų per dieną,...


Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Nusipirkę aukščiausios rūšies dešros negalite būti tikri, kad pusryčiaudami mėgausitės rūkyklos dūmais dvelkiančiu skanėstu. Studentė kaunietė per plauką nesusižeidė burnos, atsikandusi dešros su stiklais. "Atsikandau ir pajutau, kad burnoje...


Pistacijų riešutų kava – sveikesnė nei kavos pupelių

Pistacijų riešutų kava – sveikesnė nei kavos pupelių

Lietuvoje nuo seno verdama gilių kava, kitose šalyse panašiam skoniui plikomi šakniavaisiai, kiti augalai. Dabar tyrėjai teigia, jog tam tikros rūšies pistacijų riešutų kava, neturinti kofeino, gali būti sveikesnė alternatyva iš kavos pupelių...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9