"Lubininiai": sveikatai naudingesni ledai iš... gėlių

Nors Lietuvoje vasara šiemet nuosaikiai šilta ir nuolat ieškoti, kuo čia dabar atsivėsinus, bent jau kol kas nereikia, vis tiek neretam retkarčiais turbūt kyla pagunda pasilepinti porcija ar kita ledų. Tarytum nugirdę, jog prieš keletą dienų portale buvo aktyviai diskutuojama apie ledų sudėtį, Vokietijoje esančio Fraunhoferio technologijų inžinerijos ir pakavimo instituto (Fraunhofer Institute for Process Engineering and Packaging IVV) specialistai paskelbė išradę būdą gaminti sveikatai naudingus ledus iš žydinčio augalo, kurio žiedų torsais vasaros pradžioje mėlynuote mėlynuoja ir Lietuvos pamiškės - lubino.
Iš gėlių gaminamų ledų išradėjai skelbia, jog skanėsto sudėtyje nei su žiburiu, nei be jo nerasi nei pieno produktų, nei glitimo, nei gyvulinės kilmės riebalų ar baltymų anei cholesterolio. Beje, popsci.com informuoja, jog lubinų ledų jau galima įsigyti viename iš Vokietijoje veikiančių prekybos tinklų.
"Lubininiai" (angl. - "lupinesse") ledai gaminami iš mėlynai žydinčių lubinų (angl. - "lupin, lupine") sėklų, kuriose, pasirodo, ypatingai gausu baltymų. Šie ir sudaro didžiąją dalį kreminės ledų masės, aiškinama Fraunhoferio instituto pranešime spaudai. Maža to, lubinų sėklose esantys baltymai pasižymi cholesterolio kiekį kraujyje reguliuojančiomis savybėmis.
Tiesa, prisiekusiems gurmanams augalinės kilmės ledai, ko gero, seniai žinomas dalykas. Pasaulyje senokai gaminami keleto rūšių ledai iš sojų, kokoso riešutų, lazdynų riešutų - šie saldėsiai visų pirma skirti laktozei alergiškiems ar jokių gyvulinės kilmės maisto produktų nevalgantiems žmonėms (veganams).
Lubininių ledų recepto kūrėjai tikina, jog šie ledai yra vertingi, kadangi augalinės kilmės baltymai pasižymi sveikatai naudingomis savybėmis, o pačių lubinų šaknys sulaiko ir apsaugo augalą nuo nitratų. Galbūt dėl šių savybių lubinai Europoje neretai vadinami "šiaurės soja".
Gaminti maisto produktus iš lubinų mokslininkai mėgino dar paskutiniajame XX a. dešimtmetyje, tačiau reikšmingesnių rezultatų šioje srityje iki šiol pasiekta nebuvo. Baltymų turtingos lubinų sėklos, speciali jų apdorojimo technologija ir ypatinga receptūra atvėrė gamintojams kelius rinkon tiekti naujos atmainos ledus. Vokietijos prekybos centruose galima įsigyti lubininių ledų su vanile, vyšniomis, žemuogėmis, graikiniais riešutais ir šokolado gabaliukais.
Tiesa, viskas šiame pasaulyje turi savų minusų. Ne išimtis ir augaliniai ledai: riebalų juose - tiek pat, kiek ir įprastiniuose.
Straipsniai

Lieknėjame su agurkais
Žalias traškus agurkėlis iš lysvės — ne tik labai gardus, bet ir naudingas. Agurkai stimuliuoja virškinimą ir maisto kelionę žarnynu, valo jį, normalizuoja vandens-druskos balansą, valo odą, veikia kaip šlapimą varanti priemonė, stimuliuoja...

Maisto reklamoje nuo šiol būtina nurodyti ir apie GMO
Seimas Reklamos įstatymo pataisomis įtvirtino draudimą maisto produktų reklamoje nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka išduoto šią informaciją...

6 būdai padedantys kovoti su vidurių užkietėjimu
Turbūt kiekvienas yra bent kartą susiduręs su vidurių užkietėjimu. Stanginimasis, nepilno išsituštinimo jausmas, skausmas tuštinantis ir, žinoma, nuolatinis diskomforto jausmas, trukdantis produktyviam kasdieniam darbui. Kad ir kokia problema tai...

Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?
"Plastmasiniai" pomidorai iš Olandijos, neaiškaus senumo šviežios morkos iš Italijos ar bulvės iš Egipto - tai jau seniai nebe egzotika. Stovėdami prie prekystalių neretai sukame galvas, ieškodami argumentų, kokią daržovę rinktis: žiemą...

Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo
Ketvirtadalis, t.y. 25 procentai, 25-50 m. miestuose gyvenančių ir internetu besinaudojančių lietuvių 2-3 kartus per savaitę neturi laiko pietums, kartą į savaitę tai nutinka 27 proc. apklaustųjų. Tokie duomenys gauti sveiko greito maisto tinklo...

Sunkmetis skatina daržoves auginti patiems
Augalų sėklų pardavėjai pastebi, kad gyventojai sodina daugiau daržovių ir bulvių. Susidomėjimas daržininkyste ypač pastebimas didesniuose miestuose. Dabar pats metas sėti daržoves, todėl parduotuvėse - žmonių antplūdis. Pirkėjai baiminasi...

Visavertė mityba lietuviams rūpi ne visada
Bendrovės "Unilever" iniciatyva Baltijos šalyse atliktas tyrimas parodė, kad dauguma lietuvių nežino, kokį kiekį riebalų žmogus turi suvartoti per dieną. Taip pat paaiškėjo, jog gerųjų riebalų žmonės valgo per mažai, nors ir numano, kad...

Trumpos tiesos apie mitybą
Ankštinių augalų vaisių patiekalai, atsižvelgiant į maistinę vertę, gali atstoti mėsą. Pagal maistinę vertę po ankštinių eina grūdiniai augalai: rugiai, kviečiai, ryžiai, avižos. Kviečių grūduose yra visų žmogaus organizmui funkcionuoti būtinų...

Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto
Kas atsitiko, kad šiandien vis mažiau vaikų mokyklos valgykloje renkasi karštą patiekalą? Neskanu? Brangu? Ne vienam suaugusiajam burnoje likęs mokyklinių pietų – žuvų kotleto ar pieniškos grikių sriubos skonis. Anuomet moksleiviai valgydavo...

Kavą galima tik uostyti
Reikia išgerti kavos, kad "nubustų" smegenys? O gal užtenka užuosti sodrų šiltą kavos kvapą? Han-Tarptautinė mokslininkų grupė įrodė, kad smegenų aktyvumą veikia vien kavos kvapas. Kavoje esančių medžiagų poveikio savijautai ir sveikatai...

Natūralus medus - ir ekologiškas
Per pastaruosius dešimtmečius daugelis sveikais laikytų produktų įgijo įvairiausių antrininkų, kurie sveikatai naudingomis savybėmis jau nebepasižymi. O kaip yra su medumi? "Vakarų ekspreso" kalbintas bitininkas Kęstutis Preikšaitis...

Tyrimas: vaisių ir daržovių lietuviai valgo daugiau už estus ir latvius
Daugiau nei du trečdaliai lietuvių bent vieną kartą per dieną valgo vaisių ir daržovių. Tuo tarpu estai ir latviai gerokai atsilieka – vaisių ir daržovių jie valgo rečiau, o dauguma jų net nežino, kad šios rūšies maisto reikėtų suvartoti...

Dietiniai gėrimai jus pavers storuliais
Mokslininkai teigia, kad dietiniai gėrimai gali jus paversti storuliais. Būtent šie gėrimai skatina daugiau valgyti. Nors skelbiama, kad šie gėrimai yra nekaloringi, tačiau juos geriant galite priaugti kelis kilogramus, rašoma dailymail.co.uk....

Ateities kulinarijai - maisto spausdintuvas
Dabar kiekvienas galės tapti puikiu kulinaru ir netgi įvaldys molekulinę virtuvę. Masačiūsetso technologijos instituto mokslininkai Marcelo Coelho ir Amitas Zoranas sukūrė skaitmeninį maisto spausdintuvą, kuriuo galima pasigaminti kokybiškų...

Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba
Vietoj kepsnio - burokėlių kotletai, o įprastos mėsiškos sriubos - avietės su ryžiais. Tokie patiekalai bus siūlomi mokykloje. Nuo rudens kai kurie uostamiesčio moksleiviai patiekalus galės rinktis ir iš sveikuolių meniu. Pagrindinė mokykla...

Kviečių košė padės sustiprėti
Kviečiai savo maistine verte neprilygsta grikiams, avižoms ar ryžiams, bet vis tiek laikomi labai vertingu maisto produktu. Kviečių košė rekomenduojama nutukus, sergant ateroskleroze, užkietėjus viduriams. Bet nerekomenduojama ją valgyti sergant...

Medžiokite arbūzą
Šie dideli, žali, dryžuoti rutuliai – pati linksmiausia uoga pasaulyje. Aplink stalą susėdusi šeimyna jau pasiruošusi puotai! Ir visiškai nesvarbu, kad vaikų delnai ir marškiniai lipnūs, kad aplinkui pilna kauliukų... Arbūzas –...

Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį
kalbiname Panevėžio apskrities ligoninės Chemoterapijos ir onkologijos skyriaus vedėją Birutę ŠIMKIENĘ. – Visuomenė sunerimusi – apie onkologines ligas kalbama vis dažniau. Daugelį šeimų jau palietė ši skaudi rykštė, laidojami šių ligų...

Kiaulpienės žiedų antpilas pigmentinėms dėmėms ir strazdanoms gydyti
Kiaulpienė yra tokia vertinga medicinoje, jog yra sakoma, kad jeigu ji būtų reta, tai jos kaina būtų kaip egzotiškojo ženšenio...

Pipirai degina ir burną, ir kalorijas
Jelapenai, habanero ir serrano pipirai ne tik palengvina kvėpavimą, tačiau ir padidina kūno temperatūrą bei gali būti naudingi jūsų talijos linijai. Aitrieji pipirai savo sudėtyje turi aktyvaus komponento kapsaicino, kuris nusiunčia žinutę...

Sveiko maisto avantiūra
Šiuolaikinė maisto pramonė pateikia rinkai tokį maistą, kuris ne tik nėra naudingas, bet ir dažniausiai būna netgi žalingas sveikatai. Kaip rasti ir atsirinkti kokybišką maistą? "Norint sveikai maitintis, šį norą įgyvendinti beveik nebėra...

Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?
Japonų mokslininkai maisto ir vyno derinimo taisyklėms rado mokslinį paaiškinimą. Takayuki Tamura kartu su kolegomis iš Mercian korporacijos produktų tyrimo laboratorijos nusprendė išsiaiškinti, ar nykščio taisyklė, kad žuvies patiekalai ir...

Gendančius produktus išduos plastiko juostelė
Pirkdami fasuotą mėsą ar žuvį bei norėdami sužinoti, ar produktas nesugedęs, vadovautis galima tik etiketėje nurodytu galiojimo terminu. Mokslininkai atrado būdą, kaip įsigyti šviežius ir sveikatai nekenksmingus maisto produktus. Pirkinio...

Dilgėlė – augalas, kuriame labai daug kalcio
Dilgėlinių šeimos narį (lot. ‚“Acalypha Torta‘‘), liaudyje puikiai žinomą kaip didžiąją dilgėlę, yra aprašęs žymiausias antikinės Graikijos Tėvu krikštijamas Hipokratas. Anot jo, dilgėlė jau tada buvo labai vertinamas ir...

Vegetarizmas
Vegetarizmas - mitybos būdas, kai nevalgoma mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno produktų ir kito gyvulinės kilmės maisto. Tačiau vegetarizmas turi ne vieną formą. Tarkim veganai valgo tik augalinės kilmės maistą ir netgi nenaudoja daiktų, kurie savo...

Ledai, kurie netirpsta
Du didžiausi pasaulio ledų gamintojai tiria baltymus ir grybus, kurie keičia valgomųjų ledų savybes. "NRC Handelsblad" praneša, jog bendrovės "Unilever" ir "Nestle" investuoja milijonus į naujus ledų, kuriuose būtų...

Mitybos lobis - kruopos
Kai maisto produktai tokie brangūs, pats metas prisiminti kruopų košes. Kruopų kaina palyginti nedidelė, o maistinė vertė - neįkainuojama. Bene labiausiai paplitusios kruopos daugelyje pasaulio šalių - ryžiai. Juose gausu krakmolo, kuris lengvai...

Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis
Gegužės antroje pusėje registruoti pirmieji šiais metais net du trichineliozės židiniai Kauno apskrityje. Specialistai perspėja, kad trichinelėmis užkrėsta kiauliena išoriškai niekuo nesiskiria nuo geros mėsos O ir skonis gali būti kuo...

Ekologiškos daržovės per metus prekybos centruose atpigo labiausiai
Kvietiniai miltai tarp ekologiškų maisto produktų sausio mėnesį, palyginti su pernai sausiu, Lietuvos mažmeninės prekybos centruose pabrango labiausiai - 26,4 proc., o daugiausiai atpigo daržovės. Juodos ir baltos duonos kilogramo kaina per metus...

Naudingiausios uogos žmogui – juodieji serbentai
Britų mokslininkai nustatė, kad iš visų Didžiojoje Britanijoje augančių uogų naudingiausios žmogaus sveikatai yra juodieji serbentai. Po ilgai trunkančių ir daugkartinių juodųjų serbentų testų buvo nustatyta, jog šios uogos turi priešvėžinių...