Gegužės 28d. Ketvirtadienis

Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

2012 Balandžio 24d.
Peržiūrų skaičius: 75268
Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopų rastume kiekvienuose namuose: jos ilgai negenda, iš jų bet kada pasigaminsi sotų valgį. Kai kurie gydytojai ir dietologai šiandien netgi teigia, kad kruopų patiekalus galima prilyginti vaistams – nuo vidurių užkietėjimo, apsinuodijimo, virškinamojo trakto ligų…

Suvalgome per mažai

Senose žemdirbių kultūrose, kokioms priskiriami ir lietuviai, grūdai ir iš jų kepama duona buvo itin vertinami. Darbai javus auginti, kirsti, malti – ritualizuojami. Geras javų derlius užtikrindavęs gentainių gerbūvį, sotumą ir išlikimą. Nors gyvename nepalyginamai patogiau ir sočiau nei mūsų protėviai, grūdai ir jų produktai mums labai svarbūs ir šiandien.

Jeigu pažvelgsime į mitybos piramidę – visuotinai pripažintą sveiko maitinimosi vadovą, tai grūdus, kruopas, duoną, makaronus rasime jos apačioje. Vadinasi, šie produktai turėtų sudaryti mūsų kasdienio valgiaraščio pagrindą. Pasak specialistų, šių produktų suvalgome per mažai. Vadinasi, per mažai gauname ir skaidulinių maisto medžiagų. O tai jau priežastis virškinamojo trakto sistemoms, ypač žarnynui, sunegaluoti. Negana to, daug skaidulų turintis maistas, tarp jų ir grūdų produktai, dažnai minimas ir kaip priešnuodis prieš virškinamojo trakto dalių vėžį.

Kruopų košės

Mitybos specialistai vis aktyviau ragina valgyti daugiau kruopų košių, nes jos palankiai veikia visą virškinamąjį traktą, normalizuoja žarnyno darbą, užkerta kelią piktybiniams navikams. Be to, turi daug baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų ir vitaminų. Kruopos vertingos ir dėl to, kad yra turtingos maistinių skaidulų, kurios ne tik normalizuoja vidurių darbą, bet ir yra tikra žarnyno "šluota", padedanti pašalinti nuodingas medžiagas.

Mūsų prekybos centruose galima rasti daug įvairių kruopų ir jų mišinių: auginamų Lietuvoje ir atvežtinių. Kuo jos gali būti naudingos sveikatai?

Grikiai

Grikiai – vienos vertingiausių Lietuvoje auginamų kruopų. Mūsų krašte jos žinomos jau nuo XIII a., nors jų tėvyne laikoma Indija ir Nepalas. Kadaise grikiai laikyti varguolių maistu, bet juk žinome: naudingiausia tai, kas paprasta.

Grikiuose yra vitaminų B1, B2, PP ir P, geležies, kalcio, fosforo, vario, cinko, boro, jodo, nikelio, kobalto… Kai kurie šių mineralų randami retuose produktuose. Grikių sudėtyje esama baltymų su nepakeičiamomomis aminorūgštimis, jose aptinkamas rutinas stiprina kraujagyslių sieneles, mažina kapiliarų trapumą ir pralaidumą. Kadangi grikių košę reikia ilgėliau pavirti, ji tinkamiausia vakarienei. Sveikuoliai ragina grikių visai nevirti, o valgyti tik užpiltus vandeniu ir išbrinkintus. Parduotuvėse galima rasti ir grikių dribsnių, kuriuos pakanka tik užplikyti verdančiu vandeniu ar pienu – ir košė jau gatava.

Avižos

Maistingųjų medžiagų kiekiu jos beveik nenusileidžia grikiams. Įrodyta, kad avižos ir patiekalai iš jų didina fizinį ir psichinį organizmo atsparumą, ilgam suteikia jėgų ir gerina nuotaiką. Jose – daugybė svarbiausių vitaminų (tarp jų – nervų sistemai labai svarbių B grupės, taip pat vitamino E, karotino) ir mineralinių medžaigų (geležies, kalcio, natrio, kalio, magnio, chromo ir kt.). Avižų košė, išvirta vandenyje ar piene, stiprina išsekusius ligonius, tinka valgyti kamuojant opaligėms, nemigai, protiniam nuovargiui. Avižose esanti ląsteliena neleidžia užkietėti viduriams. Šiose kruopose esantys polifenoliai padeda organizme suskilti riebalams, stiprina imunitetą ir lėtina organizmo senėjimo procesus.

Prekybos centruose galima rasti neskaldytų avižų kruopų ir įvairiai paruoštų avižinių dribsnių. Kai kuriuos iš jų tereikia užpilti karštu pienu. Taip paruoštos košės labai tinka pusryčiams – suteikia energijos visam pusdieniui. Ypač – kai darbui reikia daug protinių jėgų.

Ryžiai

Tai vieni seniausiai pasaulyje auginamų grūdinių augalų, sukultūrinti daugiau nei prieš 9000 metų. Ryžių tėvyne laikoma Pietryčių Azija. Azijos šalyse ryžiai iki šiol yra pagrindinis maisto produktas.

Didžiąją baltųjų, mums įprasčiausių, ryžių sudėties dalį sudaro angliavandeniai, baltymai ir truputis riebalų. Ryžių baltymus sudaro vertingos aminorūgštys, riebaluose yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, daug mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, cinko, seleno, jodo, taip pat B grupės, PP, E vitaminų.

Teigiama, kad ryžiuose esama medžiagų, skaidančių organizmo riebalus ir spartinančių medžiagų apykaitą, dėl to ryžiai – dažnas įvairių dietų komponentas. Kruopų glitimas, pasklindantis košės virimo metu, ypač gerai veikia virškinimo organų gleivines, mažina uždegimus. Ryžių košių patariama valgyti sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.

Maistiniu požiūriu vertingesni nepoliruoti rusvieji ryžiai, nes juose daugiau ląstelienos. Tačiau jie brangesni už poliruotuosius.

Parduotuvėse galima rasti ir ryžių dribsnių, kurių nereikia virti, ir net ryžių miltų, kuriuos galima naudoti kepiniams, ypač – rytietiškiems saldumynams. Tačiau kruopos – visada vertingesnės už miltus.

Soros

Soros – taip pat labai senas kultūrinis augalas, panašiai kaip ryžiai, maistui vartojama nuo senų senovės. Sorų tėvyne laikoma Pietryčių Azija, nors musų eros pradžioje šios kruopos žinotos dar senovės Graikijoje ir Romoje. Sorų kruopos Azijos tautų virtuvėje svarbios po šiai dienai: jos yra gero skonio, greitai išverda, yra maistingos. Iš sorų verdamos košės, sriubos, kepami naminiai gaminiai. Jose yra daug krakmolo, apie 12 proc. baltymų, šiek tiek riebalų ir ląstelienos. Soros turtingos mineralinių medžiagų, ypač daug jose kalio, fosforo ir magnio. Šiose kruopose yra nemažai vitamino PP, šiek tiek B grupės vitaminų, folio rūgšties. Dėl gerokai didesnės nei kitose kruopose koncentracijos kalio druskų (svarbių širdies veiklai), birios sorų košės rekomenduojamos sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, ateroskleroze. Nemažas kiekis fosforo ir magnio stiprina nervų ir raumenų sistemų veiklą.

Kviečiai

Skaldytų kvietinių kruopų parduotuvėse vis dar galima nusipirkti, bet anot pardavėjų, jos nėra populiarios. Šeimininkės daug labiau vertina kvietinius miltus – iš jų galima pasigaminti nesuskaičiuojamą galybė įvairių kepinių.

Tačiau maistingumo požiūriu, kvietinės kruopos miltus gerokai lenkia. Kviečiai malant iš jų miltus netenka nepaprastai vertingų gemalų, luobelių ir lukštų (dar vadinamų sėlenomis), nes jie kepinius tamsina ir sunkina. Kviečių gemaluose lieka didžioji dalis ląstelių atsinaujinimą skatinančio vitamino E, sėlenose – nervų sistemą stiprinančių B grupės vitaminų, magnio ir cinko, kraują gerinančios geležies ir folio rūgšties, ypač daug skaidulų. Pastarosios padeda šalinti iš žarnyno nesuvirškintas maisto medžiagas, kartu ir nuodingas, todėl neretai sėlenos vadinamos žarnyno šluota.

Taigi valytuose kvietiniuose miltuose kelis ar net keliolika kartų mažiau vitamino E, B1 ir B6, magnio, kalio, fosforo, geležies, cinko, maistinių skaidulų nei kviečių kruopose. Neišmeskite jų iš savo valgiaraščių!

Manai

Iš vaikystės gerai žinomos manų kruopos – mažiausiai vertingos iš visų. Jos gaunamos sumalus kviečius ir atskyrus gryno krakmolo sluoksnio daleles. Manų kruopos išverda greitai, jų angliavandenius ir baltymus žmogaus organizmas ypač gerai pasisavina, nors pastarųjų kruopose ir nedaug – 100 g kruopų yra 10,3 g baltymų. Vitaminų, mineralinių ir skaidulinių medžiagų manų kruopose taip pat nedaug, jos vertingos tik kaip angliavandenių šaltinis.

Miežiai

Žinoma, kad Vidurinės Azijos teritorijoje ir Užkaukazėje miežiai auginti jau maždaug prieš 5000 metų, Lietuvoje – maždaug nuo V a. Iš miežių gaminamos miežinės ir perlinės kruopos. Maistingumu jos panašios į kvietines kruopas: turi nemažai B grupės, E vitaminų, magnio, fosforo, cinko geležies. Teigiama, kad miežinės kruopos labai pagerina žarnyno darbą ir skatina tuštinimąsi, todėl dažniausiai būtent jų košės rekomenduojamos, kai vargina lėtinis vidurių užkietėjimas.

Kruopos ar kruopų dribsniai?

Šiais visuotinės skubos laikas daugelis šeimininkių atsisako kruopų košių, nes jas reikia ilgai virti. Ypač – pusryčiams, kuriems jos labiausiai rekomeduojamos. Puiki išeitis – įvairūs skaldytų grūdų mišiniai paruošti taip, kad tereikia užpilti, pavyzdžiui, verdančiu pienu, ir galima valgyti skanią košę. Kartais jie būna pagardinti džiovintais vaisiais ir uogomis, kuriuose gausu kalio, geležies, magnio, vitamino E. Tai lengvai virškinamas ir maistingas patiekalas, tinkantis tiek pusryčiams, tiek vakarienei. Kruopų dribsniai gamintojų paruošiami taip, kad juose lieka visos vertingiausios kruopų medžiagos, šiek tiek sumažėja tik ląstelienos. Taigi galite jas drąsiai rinktis. Tik, kaip žinoma, greito paruošimo dribsniai už kruopas brangesni.

Veidas

Nuliu paženklintas kiaušinis – pats sveikiausias

Nuliu paženklintas kiaušinis – pats sveikiausias

Kaip atskirti, kuris kiaušinis ekologiškas, o kuris - ne? Paprasta. Tereikia išmanyti kiaušinių ženklinimo simbolius. Lietuvos gyvūnų globos draugijos pirmininkas Benas Noreikis sako, jog tik pažvelgus į parduotuvių lentynose ar turguose...


Dar druskos? Ačiū, ne

Dar druskos? Ačiū, ne

Kaip reaguotumėte, jei restorane padavėjas neatsiklausęs jūsų į kavą ar arbatą įbertų cukraus? Turbūt labai nustebtumėte ir net susierzintumėte. Tačiau dėl druskos kiekio patiekiamame maiste papriekaištauja retas. Buvo ištirta, kad daugumoje...


Sausi pusryčiai – nebemadingi

Sausi pusryčiai – nebemadingi

Jau artimiausiu metu britai bus mokomi parduotuvėje atpažinti sveiką maistą nuo nesveiko. Tam pasitarnaus Maisto standartų agentūros įvesta produktų žymėjimo kampanija, rašo "The Guardian". Nuo sausio mėnesio prasidedantis naujos...


Arbata mažina cholesterolį

Arbata mažina cholesterolį

Girdėjau, kad arbatą sveika gerti sergant hipertenzija? Ar tai tiesa? Sakoma, jog geriantieji arbatą rečiau suserga širdies infarktu ir išeminiu insultu už jos negeriančius. Išgeriantiems vieną puodelį arbatos per dieną širdies infarkto rizika...


Bento dėžutės – skaniems ir stilingiems pusryčiams

Bento dėžutės – skaniems ir stilingiems pusryčiams

Maistas yra neatskiriamas kiekvienos kultūros ir bendruomenės aspektas. Maisto tradicijos atspindi žmonių vertybes ir moralę bei parodo, kaip civilizacijos vystėsi per amžius. Japonai yra gerai žinomi ne tik kaip maisto šedevrų kūrėjai, bet ir...


Dieta: mažiau mėsos – lieknesnė talija

Dieta: mažiau mėsos – lieknesnė talija

Jeigu valgysite mažiau mėsos, tuomet jūsų figūra taps grakštesnė. Kumpiai ir rūkytos dešros – didžiausias gražios figūros priešas. Tokį atradimą padarė Europos mokslininkai. Kaip praneša BBC, mokslininkai ištyrę 400 tūkst. suaugusiųjų...


Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija atliko unikalų tyrimą – padarė žmonių, 5 rytus iš eilės gėrusių natūralias sultis bei savo racionui daug dėmesio neskiriančių kraujo tyrimus. Medikai siekė įsitikinti, ar natūralaus...


Kodėl ne visi galime gerti pieną

Kodėl ne visi galime gerti pieną

Lietuvoje per 34 % gyventojų turi pieno cukrų laktozę skaidančio fermento trūkumą, todėl jiems, suvartojus pieno produktų ar kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra pieno produktų, tiksliau – laktozės, gali pasireikšti nepageidaujamų...


Parduotuvėje – paprikos su kalkėmis

Parduotuvėje – paprikos su kalkėmis

Prekybos centras "Maxima" per Šv. Velykas savo pirkėjams pažėrė nemažai siurprizų, tarp jų ir nemalonių. Skaitytojas Juozas nusistebėjo ir net išsigando pamatęs kokių paprikų parsinešė jo žmona. Suskubęs į parduotuvę vyras aptiko gausybę...


Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Dažniausiai žmonės mėgsta tą maistą, kuris jiems yra skanus, bet ar jis gali tapti per daug skanus? Pasak mitybos specialistų, pastaruoju metu visuomenę vis labiau užvaldo vadinamasis „penktasis skonis“. Gamintojai įvairiais maisto...


Dulkių siurbimas skambant muzikai sudegina daugiau kalorijų

Dulkių siurbimas skambant muzikai sudegina daugiau kalorijų

Siurbdami dulkes grojant roko muzikai, per valandą sunaudojame 126 kilokalorijomis (kCal) daugiau nei tai darydami be muzikos. Tai reiškia, jog prieš ar po tokios fizinės veiklos be sąžinės graužimo ir nekaupdami riebalų galime sau leisti...


Pieną gerti – su saiku

Pieną gerti – su saiku

Ne visi pieno produktai yra naudingi sveikatai. Literatūroje apie sveiką mitybą galima rasti įvairių nuomonių apie pieno produktus. Vieni sveikos gyvensenos specialistai teigia, kad pienas yra gyvybiškai svarbus, kiti uždraudžia jį vartoti....


Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Tarptautinės kosminės stoties astronautas Chrisas Hadfieldas tiesioginėje studentams skirtoje laidoje „ Let's Talk Science“ prisipažino, kad kosminis maistas nė neprimena valgomo Žemėje, skelbia Mashable.com. „Pirmiausia, ne...


10 labiausiai užterštų virtuvės vietų

10 labiausiai užterštų virtuvės vietų

Beatos virtuvė, kurioje filmuojamos populiariosios televizijos laidos, jau kurį laiką valoma „Probiotic“ valikliais, tad taršos joje, palyginus su kitomis mokslininkų tirtomis virtuvėmis, yra mažiau. Ją saugo susiformavęs...


Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?

Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?

Kai baigiasi šviežių lietuviškų daržovių pasiūla, iškyla klausimas, ką rinktis: parduotuvėje siūlomas šviežias, šaldytas ar konservuotas? Gal konservuotose žuvę visi vitaminai, todėl vertingesnės nors ir kelionėje per Europą apvytusios, bet vis...


Burokėlių sultys didina ištvermingumą

Burokėlių sultys didina ištvermingumą

Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina deguonies įsisavinimą, o tai palengvina mankštinimąsi. Nedidelio tyrimo ataskaitoje žurnale "Journal of Applied Physiology" teigiama, kad dėl burokėlių...


Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?

Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?

Turiu klausimą: kaip nusprendžiate, kokią – juodą ar žalią arbatą gersite per pietų pertrauką? Žinoma, pagalvojate ir apie kavą. Galiausiai nutariate, kad kavos šiandienai pakaks, juk pusryčiams nemenką puodelį išmaukėte. Atsisakysite ir...


Ką valgyti, kad lavėtų atmintis?

Ką valgyti, kad lavėtų atmintis?

Tinkama mityba padeda ne tik nepriaugti svorio, apsisaugoti nuo širdies ar kraujagyslių ligų, tačiau ir lavinti atmintį. Tereikia žinoti 9 maisto produktus ir gėrimus. Kaip praneša portalas CookingLight.com, nėra jokio gydymo, kuris įveiktų...


Atsargiai: net ir suvalgę gerus grybus, galite jaustis blogai

Atsargiai: net ir suvalgę gerus grybus, galite jaustis blogai

"Visi grybai valgomi, kai kurie – tik vieną kartą", – šių eilučių autorius nežinomas, tačiau jo mintis labai tinka prasidedant grybavimo sezonui. Rinkite pažįstamus grybus Mūsų šalyje auga apie 1500 rūšių grybų. Apie 30 rūšių...


Kofeinas ugdo priklausomybę

Kofeinas ugdo priklausomybę

Parduotuvių lentynos kimšte užkimštos įvairių rūšių bei sudėties gaiviųjų gėrimų. Sveikos mitybos specialistai teigia, kad nemaža dalis jų nerekomenduotini. O kai kurie netgi formuoja priklausomybę, ypač jei vartotojas jaunas. Taigi ką ir kiek...


Nuodus - į šiukšlių kibirą

Nuodus - į šiukšlių kibirą

Šeimininkės, žinodamos, kad nitratai pavojingi mūsų sveikatai, perka daržoves parduotuvėje arba turguje ir kremtasi: ar ne per daug nuodo nusipirktose gėrybėse, ar patekusios ant šeimos stalo jos nepakenks vaikams. O juk kol kas niekas negali...


Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Kaip teisingai maitintis, norint darbe pasiekti užsibrėžtų tikslų ir būti sėkmingu – į šį klausimą atsako Vokietijos mokslininkas, daktaras P.Giunteris. Farmakologijos ir maisto produktų chemijos specialistas atliko ne vieną stebėjimą ir...


Tyrimas: ekologiškus produktus renkasi 42 proc. Lietuvos šeimų

Tyrimas: ekologiškus produktus renkasi 42 proc. Lietuvos šeimų

Naujausio tyrimo duomenimis, ekologišką produkciją perka ir vartoja 42 proc. Lietuvoje gyvenančių šeimų. Dažniausiai ekologiškus produktus perka 30 - 49 metų žmonės, gaunantys didesnes pajamas, gyvenantys didžiuosiuose šalies miestuose ir...


Skrudintose bulvėse – didelis kancerogeno kiekis

Skrudintose bulvėse – didelis kancerogeno kiekis

Daugelis žmonių labai mėgsta keptas, paskrudintas bulves, o vaikai tiesiog dievina bulvių traškučius. Ar tokiu būdu pagamintas maistas yra sveikas ir naudingas? Tyrimai rodo, jog aukštoje temperatūroje gaminamuose maisto produktuose randamas...


Dietologė: dietos – nutukimo priežastis

Dietologė: dietos – nutukimo priežastis

Medikai žymių moterų prašo nepropaguoti drastiškų lieknėjimo būdų. Pasak jų, dietos yra pagrindinė nutukimo priežastis. Lieknėjimo tema tapo mėgstama įvairaus amžiaus ir socialinės padėties moterų, kurios sulieknėjusios kiekviena pasakoja savo...


Pigūs produktai sveikatos neprideda

Pigūs produktai sveikatos neprideda

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


Salierų antpilas senjorams

Salierų antpilas senjorams

Senovės egiptiečiai ir graikai salierą naudojo maistui ir apeigų metu, salieras taip pat buvo žinomas kaip afrodiziakas. Šiandien dietologai ir vegetarai ypatingai vertina, liaupsina ir rekomenduoja salierą vartoti kuo dažniau. Salierai ne tik...


Trumpos tiesos apie mitybą

Trumpos tiesos apie mitybą

Ankštinių augalų vaisių patiekalai, atsižvelgiant į maistinę vertę, gali atstoti mėsą. Pagal maistinę vertę po ankštinių eina grūdiniai augalai: rugiai, kviečiai, ryžiai, avižos. Kviečių grūduose yra visų žmogaus organizmui funkcionuoti būtinų...


Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu

Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu

Internete ir kitose medijose gausu straipsnių apie įvairiausias moteriškas sveikatos bėdas ir nepatogumus. Deja, apie vyrų problemas, kad ir kokios jos aštrios ir svarbios, dažnai pamirštama, o gal tiesiog ne taip patogu kalbėti. Ligų amžius...


Maiste puikuojasi "E"

Maiste puikuojasi "E"

Dabar visi keikia dabartinius maisto produktus, kad šie pilni visokių "E" priedų. Daug kas nesivaržydami sako, jog valgome vien tik nuodus, ir viskas. Teisybės tuose pasvarstymuose, žinoma, yra. Kodėl į mėsą reikia dėti spalvos ir kvapo...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9