Sausio 23d. Sekmadienis

Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

2012 Balandžio 24d.
Peržiūrų skaičius: 75268
Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopų rastume kiekvienuose namuose: jos ilgai negenda, iš jų bet kada pasigaminsi sotų valgį. Kai kurie gydytojai ir dietologai šiandien netgi teigia, kad kruopų patiekalus galima prilyginti vaistams – nuo vidurių užkietėjimo, apsinuodijimo, virškinamojo trakto ligų…

Suvalgome per mažai

Senose žemdirbių kultūrose, kokioms priskiriami ir lietuviai, grūdai ir iš jų kepama duona buvo itin vertinami. Darbai javus auginti, kirsti, malti – ritualizuojami. Geras javų derlius užtikrindavęs gentainių gerbūvį, sotumą ir išlikimą. Nors gyvename nepalyginamai patogiau ir sočiau nei mūsų protėviai, grūdai ir jų produktai mums labai svarbūs ir šiandien.

Jeigu pažvelgsime į mitybos piramidę – visuotinai pripažintą sveiko maitinimosi vadovą, tai grūdus, kruopas, duoną, makaronus rasime jos apačioje. Vadinasi, šie produktai turėtų sudaryti mūsų kasdienio valgiaraščio pagrindą. Pasak specialistų, šių produktų suvalgome per mažai. Vadinasi, per mažai gauname ir skaidulinių maisto medžiagų. O tai jau priežastis virškinamojo trakto sistemoms, ypač žarnynui, sunegaluoti. Negana to, daug skaidulų turintis maistas, tarp jų ir grūdų produktai, dažnai minimas ir kaip priešnuodis prieš virškinamojo trakto dalių vėžį.

Kruopų košės

Mitybos specialistai vis aktyviau ragina valgyti daugiau kruopų košių, nes jos palankiai veikia visą virškinamąjį traktą, normalizuoja žarnyno darbą, užkerta kelią piktybiniams navikams. Be to, turi daug baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų ir vitaminų. Kruopos vertingos ir dėl to, kad yra turtingos maistinių skaidulų, kurios ne tik normalizuoja vidurių darbą, bet ir yra tikra žarnyno "šluota", padedanti pašalinti nuodingas medžiagas.

Mūsų prekybos centruose galima rasti daug įvairių kruopų ir jų mišinių: auginamų Lietuvoje ir atvežtinių. Kuo jos gali būti naudingos sveikatai?

Grikiai

Grikiai – vienos vertingiausių Lietuvoje auginamų kruopų. Mūsų krašte jos žinomos jau nuo XIII a., nors jų tėvyne laikoma Indija ir Nepalas. Kadaise grikiai laikyti varguolių maistu, bet juk žinome: naudingiausia tai, kas paprasta.

Grikiuose yra vitaminų B1, B2, PP ir P, geležies, kalcio, fosforo, vario, cinko, boro, jodo, nikelio, kobalto… Kai kurie šių mineralų randami retuose produktuose. Grikių sudėtyje esama baltymų su nepakeičiamomomis aminorūgštimis, jose aptinkamas rutinas stiprina kraujagyslių sieneles, mažina kapiliarų trapumą ir pralaidumą. Kadangi grikių košę reikia ilgėliau pavirti, ji tinkamiausia vakarienei. Sveikuoliai ragina grikių visai nevirti, o valgyti tik užpiltus vandeniu ir išbrinkintus. Parduotuvėse galima rasti ir grikių dribsnių, kuriuos pakanka tik užplikyti verdančiu vandeniu ar pienu – ir košė jau gatava.

Avižos

Maistingųjų medžiagų kiekiu jos beveik nenusileidžia grikiams. Įrodyta, kad avižos ir patiekalai iš jų didina fizinį ir psichinį organizmo atsparumą, ilgam suteikia jėgų ir gerina nuotaiką. Jose – daugybė svarbiausių vitaminų (tarp jų – nervų sistemai labai svarbių B grupės, taip pat vitamino E, karotino) ir mineralinių medžaigų (geležies, kalcio, natrio, kalio, magnio, chromo ir kt.). Avižų košė, išvirta vandenyje ar piene, stiprina išsekusius ligonius, tinka valgyti kamuojant opaligėms, nemigai, protiniam nuovargiui. Avižose esanti ląsteliena neleidžia užkietėti viduriams. Šiose kruopose esantys polifenoliai padeda organizme suskilti riebalams, stiprina imunitetą ir lėtina organizmo senėjimo procesus.

Prekybos centruose galima rasti neskaldytų avižų kruopų ir įvairiai paruoštų avižinių dribsnių. Kai kuriuos iš jų tereikia užpilti karštu pienu. Taip paruoštos košės labai tinka pusryčiams – suteikia energijos visam pusdieniui. Ypač – kai darbui reikia daug protinių jėgų.

Ryžiai

Tai vieni seniausiai pasaulyje auginamų grūdinių augalų, sukultūrinti daugiau nei prieš 9000 metų. Ryžių tėvyne laikoma Pietryčių Azija. Azijos šalyse ryžiai iki šiol yra pagrindinis maisto produktas.

Didžiąją baltųjų, mums įprasčiausių, ryžių sudėties dalį sudaro angliavandeniai, baltymai ir truputis riebalų. Ryžių baltymus sudaro vertingos aminorūgštys, riebaluose yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, daug mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, cinko, seleno, jodo, taip pat B grupės, PP, E vitaminų.

Teigiama, kad ryžiuose esama medžiagų, skaidančių organizmo riebalus ir spartinančių medžiagų apykaitą, dėl to ryžiai – dažnas įvairių dietų komponentas. Kruopų glitimas, pasklindantis košės virimo metu, ypač gerai veikia virškinimo organų gleivines, mažina uždegimus. Ryžių košių patariama valgyti sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.

Maistiniu požiūriu vertingesni nepoliruoti rusvieji ryžiai, nes juose daugiau ląstelienos. Tačiau jie brangesni už poliruotuosius.

Parduotuvėse galima rasti ir ryžių dribsnių, kurių nereikia virti, ir net ryžių miltų, kuriuos galima naudoti kepiniams, ypač – rytietiškiems saldumynams. Tačiau kruopos – visada vertingesnės už miltus.

Soros

Soros – taip pat labai senas kultūrinis augalas, panašiai kaip ryžiai, maistui vartojama nuo senų senovės. Sorų tėvyne laikoma Pietryčių Azija, nors musų eros pradžioje šios kruopos žinotos dar senovės Graikijoje ir Romoje. Sorų kruopos Azijos tautų virtuvėje svarbios po šiai dienai: jos yra gero skonio, greitai išverda, yra maistingos. Iš sorų verdamos košės, sriubos, kepami naminiai gaminiai. Jose yra daug krakmolo, apie 12 proc. baltymų, šiek tiek riebalų ir ląstelienos. Soros turtingos mineralinių medžiagų, ypač daug jose kalio, fosforo ir magnio. Šiose kruopose yra nemažai vitamino PP, šiek tiek B grupės vitaminų, folio rūgšties. Dėl gerokai didesnės nei kitose kruopose koncentracijos kalio druskų (svarbių širdies veiklai), birios sorų košės rekomenduojamos sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, ateroskleroze. Nemažas kiekis fosforo ir magnio stiprina nervų ir raumenų sistemų veiklą.

Kviečiai

Skaldytų kvietinių kruopų parduotuvėse vis dar galima nusipirkti, bet anot pardavėjų, jos nėra populiarios. Šeimininkės daug labiau vertina kvietinius miltus – iš jų galima pasigaminti nesuskaičiuojamą galybė įvairių kepinių.

Tačiau maistingumo požiūriu, kvietinės kruopos miltus gerokai lenkia. Kviečiai malant iš jų miltus netenka nepaprastai vertingų gemalų, luobelių ir lukštų (dar vadinamų sėlenomis), nes jie kepinius tamsina ir sunkina. Kviečių gemaluose lieka didžioji dalis ląstelių atsinaujinimą skatinančio vitamino E, sėlenose – nervų sistemą stiprinančių B grupės vitaminų, magnio ir cinko, kraują gerinančios geležies ir folio rūgšties, ypač daug skaidulų. Pastarosios padeda šalinti iš žarnyno nesuvirškintas maisto medžiagas, kartu ir nuodingas, todėl neretai sėlenos vadinamos žarnyno šluota.

Taigi valytuose kvietiniuose miltuose kelis ar net keliolika kartų mažiau vitamino E, B1 ir B6, magnio, kalio, fosforo, geležies, cinko, maistinių skaidulų nei kviečių kruopose. Neišmeskite jų iš savo valgiaraščių!

Manai

Iš vaikystės gerai žinomos manų kruopos – mažiausiai vertingos iš visų. Jos gaunamos sumalus kviečius ir atskyrus gryno krakmolo sluoksnio daleles. Manų kruopos išverda greitai, jų angliavandenius ir baltymus žmogaus organizmas ypač gerai pasisavina, nors pastarųjų kruopose ir nedaug – 100 g kruopų yra 10,3 g baltymų. Vitaminų, mineralinių ir skaidulinių medžiagų manų kruopose taip pat nedaug, jos vertingos tik kaip angliavandenių šaltinis.

Miežiai

Žinoma, kad Vidurinės Azijos teritorijoje ir Užkaukazėje miežiai auginti jau maždaug prieš 5000 metų, Lietuvoje – maždaug nuo V a. Iš miežių gaminamos miežinės ir perlinės kruopos. Maistingumu jos panašios į kvietines kruopas: turi nemažai B grupės, E vitaminų, magnio, fosforo, cinko geležies. Teigiama, kad miežinės kruopos labai pagerina žarnyno darbą ir skatina tuštinimąsi, todėl dažniausiai būtent jų košės rekomenduojamos, kai vargina lėtinis vidurių užkietėjimas.

Kruopos ar kruopų dribsniai?

Šiais visuotinės skubos laikas daugelis šeimininkių atsisako kruopų košių, nes jas reikia ilgai virti. Ypač – pusryčiams, kuriems jos labiausiai rekomeduojamos. Puiki išeitis – įvairūs skaldytų grūdų mišiniai paruošti taip, kad tereikia užpilti, pavyzdžiui, verdančiu pienu, ir galima valgyti skanią košę. Kartais jie būna pagardinti džiovintais vaisiais ir uogomis, kuriuose gausu kalio, geležies, magnio, vitamino E. Tai lengvai virškinamas ir maistingas patiekalas, tinkantis tiek pusryčiams, tiek vakarienei. Kruopų dribsniai gamintojų paruošiami taip, kad juose lieka visos vertingiausios kruopų medžiagos, šiek tiek sumažėja tik ląstelienos. Taigi galite jas drąsiai rinktis. Tik, kaip žinoma, greito paruošimo dribsniai už kruopas brangesni.

Veidas


Rauginto pieno produktai

Rauginto pieno produktai

Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...


Smegenims apsnūsti neleidžia abrikosai

Smegenims apsnūsti neleidžia abrikosai

Jei norite pagerinti atmintį ir daugiau nuveikti darbe, per dieną turėtumėte suvalgyti bent 50 gramų džiovintų abrikosų. Šie vaisiai labai naudingi smegenims. Džiovinti abrikosai nepraranda savo maistingųjų medžiagų. Jie yra puikus karotino,...


Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente dalyvauja jau 5500 komandos

Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente dalyvauja jau 5500 komandos

Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente, kuris vyko edukacinės kampanijos "Tikros sultys kiekvieną rytą" metu, dalyvauja jau 5500 dalyvių – 3000 moksleivių ir 2500 organizacijų darbuotojų visoje Lietuvoje. Iki šiol pats...


Džemai

Džemai

Aukščiausios rūšies džemas – želė konsistencijos mišinys, pagamintas iš cukraus, vaisių ar vaisių minkštimo ar tyrės, vandens. 1000 g produkto pagaminti vaisių turi būti panaudota ne mažiau kaip 450 g (45 %). Aukščiausios rūšies džemų...


Žalioji arbata slopina senyvų žmonių depresiją

Žalioji arbata slopina senyvų žmonių depresiją

Senyviems žmonėms dažnai geriant žaliąją arbatą, jiems rečiau atsiranda depresijos simptomų, teigia Japonijos mokslininkai. Tyrimas apėmė 1058 japonus, kuriems buvo per 70 metų ir kurie turėjo švelnius ir ryškius (34 procentai tiriamųjų) ir...


Kaukė iš cukinijų pėdų odai minkštinti

Kaukė iš cukinijų pėdų odai minkštinti

Cukinijos gimtinė – Viduržemio jūros regionas. Lietuvoje pradėtos auginti tik nuo 1985 metų. Švelnaus skonio daržovė beveik neturi kalorijų, bet joje gausu vitaminų E,C, PP, B, pro vitamino A, angliavandenių, pektinų, mineralinių druskų...


Kiek ir kokio vandens gerti?

Kiek ir kokio vandens gerti?

Vanduo padeda išvengti daugybės negalavimų. Tuo tarpu skysčių trūkumas mažina darbingumą, sukelia silpnumą ir nuovargį, gali sukelti depresiją, galvos skausmus. Smegenys ypatingai jautriai reaguoja į vandens trūkumą: jeigu skysčių prarandama...


Dešroje mėsos nerasta

Dešroje mėsos nerasta

Prapjaunate dešrą – graži spalva, viliojantis kvapas. Tačiau neskubėkite džiaugtis, nes labai tikėtina, kad gamintojai nepagailėjo dažiklių ir skonio stipriklių. Lietuvos mėsos rinkoje susiklostė nepavydėtina padėtis. Kokybiška mėsa,...


Prekybos centruose - nuodingos bulvės?

Prekybos centruose - nuodingos bulvės?

Daugumai prekybos centrų ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai nelabai įdomu, ar pirkėjų įsigyjami maisto produktai nėra nuodingi. Štai bulvės laikomos šviesioje ir ne itin vėsioje patalpoje pradeda gaminti nuodingas medžiagas. Tokios...


Nepakeičiamų nėra - pienas

Nepakeičiamų nėra - pienas

Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra! Šiandien augalinių pienų pasirinkimas – itin platus. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pieno pakaitalus? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Uždraudė gimtadienio tortus

Uždraudė gimtadienio tortus

D. Britanijos vaikų lopšeliai, palaikantys naują sveiko maisto iniciatyvą, vaikams uždraudė saldžius gimtadienio tortus. "Ikimokyklinio maisto projektas", kurį parengė Česterio universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai, vaikų...


Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Kad darganotu oru būtumėte linksmi ir žvalūs, pasaldinkite savo gyvenimą bananais — gamtos stimuliatoriais ir antidepresantais... Šiuolaikiniai biochemikai teigia, kad bananai turtingi vienu iš biocheminių serotonino (medžiagos, kuri smegenų...


Apie retesnes Lietuvoje prieinamas druskos rūšis

Apie retesnes Lietuvoje prieinamas druskos rūšis

Nuo seno Lietuvoje pirkėjai dažniausiai renkasi iškastinę druską. Pastaruoju metu padidėjus druskos pasirinkimui parduotuvėse, išpopuliarėjus įvairiausių druskos rūšių reklamai interneto svetainėse, dažnas pirkėjas susidomi ir egzotiškesnėmis...


Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Tas, kas vaikystėje gėrė daug pieno ar valgė varškės, gyvens ilgiau. Pieno produktuose esantis kalcis skatina kaulų augimą ir, be to, sumažina insulto riziką, parodė australų ir britų mokslininkų atliktas tyrimas, kurio rezultatus skelbia...


Savo norams neverta priešintis

Savo norams neverta priešintis

Vegetarai tvirtina, kad mėsą valgyti ir žalinga, ir amoralu. O tie, kurie pasimėgaudami kerta kepsnį, sako, kad jie be mėsos negalėtų gyventi. Ar vegetarizmas lemia ilgaamžiškumą, dar nėra įrodyta. Dėl to ginčijasi ir dietologai. Viena aišku - jei...


Nepriaugsite papildomų kilogramų, jei valgysite lėtai

Nepriaugsite papildomų kilogramų, jei valgysite lėtai

Nenorintys prisiauginti papildomų kilogramų turėtų valgyti lėčiau, teigia atitinkamą tyrimą atlikę JAV dietologai. Kaip per šventes ir nesibaigiančias vaišes išsaugoti figūrą ir neprisiauginti dviejų trijų nereikalingų kilogramų? Kaip išsiaiškino...


Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Plečiantis mūsų skaitytojui ratui mes vis daugiau sulaukiame ne tik straipsnių paisūlymų, bet ir pilnai parengtų publikacijų. Tiesa, pastarosios yra daugiau subjektyvaus požiūrio į įvairius gyvenimo reiškinius. Na, bet jeigu ji tenkina bent...


Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Sveika gyvensena susideda iš kokybiškos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo. Maisto produktai ir valgymo įpročiai sudaro didžiają dalį visumos dėl ko mes jaučiames gerai arba blogai. Kasdien atkreipdamį dėmesį į tai ką valgome galime nuspėti kaip...


Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Kečupą vartoja didžioji dalis Lietuvos gyventojų – 82,1 procento. Trečdalis jų (29,1 proc.) kečupą valgo kiekvieną dieną arba mažiausiai 4-6 kartus per savaitę. Daugiau nei pusė (54,3 proc.) kečupo mėgėjų jį vartoja 2-3 kartus per savaitę....


TOP maisto produktai, turintys daugiausiai vitamino D

TOP maisto produktai, turintys daugiausiai vitamino D

Vitaminas D, kitaip dar vadinamas „saulės vitaminu“, daro didžiulę įtaką mūsų sveikatai, imuniteto stiprumui, todėl atėjus šaltajam metų laikotarpiui ypač svarbu pasirūpinti, kad organizmas nejaustų šios svarbios medžiagos stygiaus.


Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Šiltai gabenami mašinose, krepšiuose be šaldymo įrangos greitai gendantys maisto produktai tampa pavojingi sveikatai, nepaisant to, kad prekės galiojimo terminas, pažymėtas ant pakuotės, dar nesibaigęs. Kauno visuomenės sveikatos centro...


Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Neprofesionalus mitybos planas, kraštutinės priemonės, badavimas gali sutrikdyti sveikatą ar dar labiau pakenkti išvaizdai. Dažniausiai tykantys pavojai yra: Nesubalansuota ar labai mažo kaloringumo dieta gali paveikti jūsų sugebėjimą mąstyti,...


Kas yra šalto spaudimo sultys?

Kas yra šalto spaudimo sultys?

“Esu nustebintas, matydamas kiek žmonės yra linkę išleisti organizmo valymo produktams” – teigė vieno didžiausių ekologiško maisto prekybos tinklo („Whole Foods Market“) vadovas.


Burokėlis -  sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėlis - sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėliai buvo žinomi jau II tūkst. pr. Kr. senovės Persijoje, kur buvo vartojami kaip vaistiniai augalai. Gydomųjų savybių turi tiek burokėlių sultys, tiek švieži burokėlių lapai bei šakniavaisiai. Burokėliuose yra flavonoidų, fosforo, kalio,...


Naudingiausi riešutai žmogaus organizmui – graikiniai

Naudingiausi riešutai žmogaus organizmui – graikiniai

JAV mokslininkai skelbia, kad graikiniai riešutai yra sveikiausi ir žmogaus organizmui naudingiausi iš visų riešutų. Pensilvanijoje (JAV) dirbantys mokslininkai tikina, kad, lyginant su kitais riešutais, graikiniuose riešutuose yra didžiausias...


Kokie produktai ypatingai netinka imuninei sistemai

Kokie produktai ypatingai netinka imuninei sistemai

Dažnai valgydami susimąstome tik apie skonį, kurį jaučiame valgydami ir sotumo jausmą, ateinantį pavalgius. Viso pasaulio medikai vieningai teigia, kad turėtume atidžiau rinktis, ką dedame į burną – ligos jaunėja, jų daugėja, o mūsų mitybos...


Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Praėjusio šimtmečio vidurys - anomalijų pradžios amžius. Šoktelėjo ne tik žmonijos ūgis, bet ir pasikeitė brendimo amžius. Šiandieninėms mergaitėms krūtys pradeda augti jau devintais gyvenimo metais. Tuo tarpu berniukų branda, atvirkščiai,...


Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Dažniausiai žmonės mėgsta tą maistą, kuris jiems yra skanus, bet ar jis gali tapti per daug skanus? Pasak mitybos specialistų, pastaruoju metu visuomenę vis labiau užvaldo vadinamasis „penktasis skonis“. Gamintojai įvairiais maisto...


Lietuvių maisto racionas – ydingas

Lietuvių maisto racionas – ydingas

21 proc. pieno produktų, tiek pat daržovių ir vaisių, 15 proc. gaiviųjų gėrimų, 12 proc. grūdinių produktų, 11 proc. mėsos, ir net 8 proc. saldumynų - taip atrodo statistinio Lietuvos pirkėjo maisto racionas.Gydytoja dietologė Jūratė...


Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija atliko unikalų tyrimą – padarė žmonių, 5 rytus iš eilės gėrusių natūralias sultis bei savo racionui daug dėmesio neskiriančių kraujo tyrimus. Medikai siekė įsitikinti, ar natūralaus...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9