REXSAN

Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Pasibaigus vienam iš ilgųjų savaitgalių Kaune užregistruoti du ūmūs žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkiai. 16 žmonių, manoma, apsikrėtė kavinėse. Vienu atveju susirgo keturi draugai pavalgyti užsukę į vieną Kauno miesto kavinę, kitu atveju, sunegalavo 12 giminaičių, kurie krikštynas šventė irgi viešojo maitinimo įstaigoje.

Specialistai primena, kad apsisaugoti nuo užkrečiamųjų žarnyno ligų galima tik švarioje aplinkoje ir plaunant rankas. Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė pataria tinkamai tvarkyti maisto produktus: greit gendančius maisto produktus laikyti tik šaldytuve, sušaldytą vištieną, mėsą atitirpinti šaldytuve.

Maistą šaldytuve laikykite taip, kad jis nesiliestų su kitu maistu arba kad skystis nuo žalios mėsos nenuvarvėtų į vartojimui paruoštą maistą, o prieš gaminimą visada nuplaukite vištieną bei kitą mėsą.

Kruopščiai nuplaukite po tekančiu karštu vandeniu (geriausiai su indų plovikliu) peilį, lentelę, kitus virtuvės įrankius bei rankas po žalios mėsos, vištienos dorojimo, kad išvengtumėte taršos nuo kitų maisto produktų. Gerai išvirkite, iškepkite vištieną, kitą mėsą ir jų produktus. Prieš vartojant šį maistą  įsitikinkite, kad nesiskiria rausvas skystis. Tuo pačiu metu venkite gaminti žalios mėsos ar vištienos patiekalus ir patiekalus be terminio apdorojimo (įvairios mišrainės, šviežių daržovių salotos). Nelaikykite paruošto maisto kambario ar aukštesnėje temperatūroje.

Nevalgykite žalios ar nepakankamai apdorotos mėsos, negerkite nepasterizuoto ar nevirinto pieno ir jo produktų, venkite žalių kiaušinių ir maisto su žaliu kiaušiniu. Visada nusiplaukite rankas su muilu prieš maisto gaminimą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos dorojimo ar sąlyčio su žaliais kiaušiniais bei pasinaudojus tualetu.

Maisto tvarkymo įmonių darbuotojai, kurie tvarko maistą, turi būti pasitikrinę sveikatą ir, pagal privalomojo higieninio mokymo programą, turi būti įgiję sveikatos žinių pažymėjimą. Draudžiama esant žarnyno sutrikimams dirbti  ir gaminti maistą ypač svečiams, pobūviui.

Jeigu nepavyko išvengti maistu plintančios infekcinės ligos, pajutus pirmuosius ligos požymius (pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą),  kuo skubiau kreipkitės į savo šeimos gydytoją.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE