Rugsėjo 19d. Ketvirtadienis

Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Peržiūrų skaičius: 20920
Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Žmonių vis daugėjant, dirbtinės mėsos auginimas gali būti neišvengiama būtinybė siekiant išmaitinti visus ir visiškai nenualinti Žemės.

Įvairių sričių skirtingų šalių mokslininkai parengė išsamią ataskaitą, kurioje teigiama, kad jei prognozės išsipildys ir 2050 m. Žemėje gyvens 9 mlrd. žmonių, dirbtinės mėsos auginimas kubiluose gali tapti neišvengiama būtinybė siekiant išmaitinti visus žmones ir negrįžtamai nenualinti Žemės bei neišeikvoti visų jos turtų. Tokią išvadą savo ataskaitoje paskelbė Britų mokslininko Johno Beddingtono vadovaujama tyrėjų iš viso pasaulio komanda.

Tokių kol kas neįprastų ir dar nelabai išplėtotų priemonių gali tekti imtis, norint patenkinti nuolat didėjantį maisto poreikį pasaulyje. Tyrimas atskleidė, kad nors jau dabar vienas iš 7 žmonių pasaulyje kasdien kenčia nuo maisto nepritekliaus, maisto poreikis pasaulyje per ateinančius 40 metų neišvengiamai išaugs maždaug 70 proc., o Žemėje teritorijų, skirtų maisto produkcijos gamybai, nuolat mažėja.

Mokslininkų manymu, net ir naujosios technologijos, tokios kaip genų modifikavimas ir nanotechnlogijos, gali nepadėti išgelbėti milijonų žmonių nuo bado grėsmės, nes klimato kaita, vandens išteklių mažėjimas ir augantis maisto produktų suvartojimas progresuoja itin greitai, o technologijų plėtros tempai vis dar gana stipriai atsilieka.

Kita vertus, mokslininkai nusiteikę ir gana optimistiškai. Pasak jų, technologijas tobulinant ir į jų plėtrą investuojant pakankamai lėšų galima pasiekti tikrai gerų rezultatų. Dr. Keitho Jaggardo ir kolegų rengtoje ataskaitoje teigiama, kad CO2 kiekio didėjimas atmosferoje ne tik skatina klimato atšilimą, bet paradoksaliai gali padėti padidinti kai kurių kultūrų derlingumą. "Yra didžiulis skirtumas tarp derliaus, kurį užauginame, ir to, kurį potencialiai galėtume užauginti turimuose žemės plotuose. Jei šį skirtumą pavyktų sumažinti, o derlingumą padidinti maždaug 50 proc., dėl artimiausios ateities galėtume būti ramūs", - teigiama ataskaitoje.

Ne mažiau svarbi problema, su kuria nuolat susiduria pasaulis, - vandens stoka. Ataskaitoje konstatuojama, kad jei prognozės dėl gyventojų skaičiaus didėjimo pasitvirtintų, tai vien tiesioginis vandens suvartojimas išaugtų dvigubai. O tai savo ruožtu labai sumažintų vandens, reikalingo augalininkystei bei gyvulininkystei, prieinamumą. Tokios tendencijos didžiausia grėsme virstų Šiaurės Afrikos šalims, Indijai, Kinijai, kai kuriems Europos regionams.

Priešingai nei kalbant apie maisto trūkumą, išsaugoti vandens išteklius, pasak mokslininkų, kur kas labiau padės ne novatoriški sprendimai ir technologinės naujovės, bet elementarus kasdienis vandens taupymas. Apskaičiuota, kad jei besivystančios šalys investuotų į geresnį vandens išteklių saugojimą, o turtingųjų pasaulio regionų gyventojai protingai apribotų vandens vartojimą ir pirktų tik tiek vandens, kiek iš tiesų jo reikia, sutaupytas vanduo puikiausiai galėtų būti panaudojamas žemės ūkio sektoriuje.

Tačiau didžiausias viltis mokslininkai sieja su įvairiomis naujovėmis bei techniniais patobulinimais, skirtais maisto pramonei ir žemės ūkiui. "Būtina skubiai imtis veiksmų ir negailėti investicijų į naujas technologijas, kad neišvengiami ateinančių dešimtmečių iššūkiai maisto pramonei netaptų sunkia politine ir socialine problema", - rašoma ataskaitoje.

Štai tradicinis gyvulių šėrimas, pasak mokslininkų,   neišvengiamai susidurs su ypač greitai augančia pieno ir mėsos produktų paklausa Azijoje ir kai kuriuose Afrikos regionuose. Būtent todėl vis garsiau prabylama ne tik apie galimybę, bet ir apie būtinybę gaminti dirbtinę mėsą bei maisto pramonei pritaikyti nanotechnologijas.

Kita dalis mokslininkų savo ruožtu siūlo radikaliai permąstyti visą šiuolaikinę globalią maisto pramonės rinką ir jos principus bei siekti, kad ji kuo mažiau remtųsi naftos ištekliais, mat dabar net 70 proc. energijos, reikalingos maisto produktams užauginti, pagaminti ir tiekti, yra būtent nafta ir jos produktai.

Ši pateikta ataskaita - tai dalis platesnės ataskaitos, skirtos pasaulinei maisto pramonei ir jos laukiantiems iššūkiams apžvelgti. Dar platesnė ir galutinė ataskaita, kaip teigiama, turėtų būti publikuota šių metų pabaigoje prieš Kankune, Meksikoje, vyksiančią JT klimato kaitos konferenciją.

Bernardinai


Ir maitina, ir gydo

Ir maitina, ir gydo

Ne veltui bulvės vadinamos antrąja duona – šios daržovės turi visų būtinų organizmui maistinių medžiagų ir vitaminų. Išvesta daugybė bulvių rūšių, todėl šakniagumbių sudėtis skiriasi. Tačiau apie 75–80 proc. šviežio gumbo sudaro...


Lietuvoje nebus parduota 6 tonos nesaugių saldainių iš Kinijos

Lietuvoje nebus parduota 6 tonos nesaugių saldainių iš Kinijos

Inspektoriai uždraudė iš Kinijos įvežti beveik 6 tonas saldainių, kuriuose rasta neleistinų maisto priedų. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pranešė, kad uždrausta importuoti apie 5,74 tonos saldainių "Cool candy with tattoo" iš...


Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Praėjusio šimtmečio vidurys - anomalijų pradžios amžius. Šoktelėjo ne tik žmonijos ūgis, bet ir pasikeitė brendimo amžius. Šiandieninėms mergaitėms krūtys pradeda augti jau devintais gyvenimo metais. Tuo tarpu berniukų branda, atvirkščiai,...


Sultys laikomos maistu

Sultys laikomos maistu

Ar žinote, kodėl sultys laikomos maistu? Todėl, kad jų sudėtyje yra tokių medžiagų, kurių randama ir kituose mums žinomuose maisto produktuose - ryžiuose, mėsoje, varškėje, duonoje ir t.t. Atlikti tyrimai rodo, kad ananasų sultyse yra keturis...


Ką ir kaip valgyti, kad gera nuotaika nedingtų?

Ką ir kaip valgyti, kad gera nuotaika nedingtų?

Liūdesį ir tingulį gali pašalinti sveiki pusryčiai ir griežtas biologinio ritmo laikymasis. Ekspertai pateikia kelis patarimus, kaip praskaidrinti nuotaiką. 1. Jei valgysite vadovaudamiesi paros biologiniu ritmu, visą dieną būsite geros...


Aviečių kaukė nuo spuogų

Aviečių kaukė nuo spuogų

Senovės graikai ir romėnai žinojo apie aviečių maistingąsias ir gydomąsias savybes. Jie miškuose renkamas avietes ne tik valgė, bet ir jomis gydėsi. Aviečių uogose yra sacharidų, organinių rūgščių, eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, mineralinių...


Detoksikacijos teorija

Detoksikacijos teorija

Jūs jau žinote, kaip svarbu iš organizmo pašalinti toksines atliekas.Atminkite, kad toksinės medžiagos jūsų organizme kaupėsi dvidešimt, trisdešimt, keturiasdešimt ir net daugiau metų, tad jų pašalinimas negali įvykti per vieną dieną.Tačiau yra...


Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Kai pavargsti gulėti paplūdimyje, kalnuose patirtas nuovargis – tikras malonumas. Taip tvirtina atostogas sveikatos paieškoms pašventę keliautojai. Ar įsivaizduojate atostogas, per kurias kas rytą iš lovos reikėtų ropštis šeštą valandą ir...


Vakarietiškas mitybos modelis didina širdies ligų riziką

Vakarietiškas mitybos modelis didina širdies ligų riziką

Pakeitus keptą ir persūdytą maistą salotomis, pasaulyje gali trečdaliu sumažėti širdies smūgio rizika, teigiama mitybos įpročių tyrime. Mokslininkai ištyrė 16 tūkst. žmonių dietą 52 šalyse ir nustatė tris pasaulinius mitybos modelius, BBC cituoja...


Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Plečiantis mūsų skaitytojui ratui mes vis daugiau sulaukiame ne tik straipsnių paisūlymų, bet ir pilnai parengtų publikacijų. Tiesa, pastarosios yra daugiau subjektyvaus požiūrio į įvairius gyvenimo reiškinius. Na, bet jeigu ji tenkina bent...


Vincentas Sakas. Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas – sveikatai pavojingas

Vincentas Sakas. Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas – sveikatai pavojingas

Daugelis "Activia" jogurtų vartotojų tikisi žadėtojo TV ekrane stebuklo iš "gyvojo" produkto. Tiktai kas jame yra gyvo? Štai ką rašo gamintojas: "Į "Activia" jogurto sudėtį įeina ypatingos Acti Regularis...


Mitybos specialistė: lieknėti nuo pirmadienio – klaidinga nuostata

Mitybos specialistė: lieknėti nuo pirmadienio – klaidinga nuostata

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, net apie 80 proc. suaugusių žmonių bent kartą yra išbandę kokią nors dietą. Dietologų teigimu, daugiau nei du trečdaliai lieka nepatenkinti rezultatais ir gana greitai grįžta prie ankstesnių...


Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta

Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta

Viduržemio jūros regiono dietos besilaikančioms ir menopauzę išgyvenančioms moterims tikimybė susirgti krūties vėžiu yra mažesnė. Mokslininkai beveik dešimtmetį stebėjo 14800 graikių, kurioms per tyrimo laikotarpį buvo diagnozuota 240 krūties...


Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Žmonėms, besirūpinantiems sveika mityba ar bandantiems atsikratyti nereikalingo viršsvorio, specialistai pataria valgyti daug žuvies produktų, kadangi žuvis ir jūros gėrybės – svarbus baltymų šaltinis. Žuvį žmogaus organizmas įsisavina...


Kiaulpienės žiedų antpilas pigmentinėms dėmėms ir strazdanoms gydyti

Kiaulpienės žiedų antpilas pigmentinėms dėmėms ir strazdanoms gydyti

Kiaulpienė yra tokia vertinga medicinoje, jog yra sakoma, kad jeigu ji būtų reta, tai jos kaina būtų kaip egzotiškojo ženšenio...


Apelsinas – ne tik maistas

Apelsinas – ne tik maistas

Sultingame apelsinų minkštime yra askorbo rūgšties (iki 65 miligramų 100 gramų), vitaminų B1, B2, A ir P. Apelsinų vaisiuose ir sultyse yra labai daug mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo, kalio), citrinų rūgšties, pektinų, fitoncidų (augalinių...


Nuodus - į šiukšlių kibirą

Nuodus - į šiukšlių kibirą

Šeimininkės, žinodamos, kad nitratai pavojingi mūsų sveikatai, perka daržoves parduotuvėje arba turguje ir kremtasi: ar ne per daug nuodo nusipirktose gėrybėse, ar patekusios ant šeimos stalo jos nepakenks vaikams. O juk kol kas niekas negali...


Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kas verčia žmogų, besirūpinantį savo figūra ir visą dieną besilaikantį dietos, artėjant nakčiai staiga prarasti visą valią ir pulti prie šaldytuvo? Jei nesulaikomas noras pavalgyti vakare arba naktį - jūsų silpnybė, galbūt šie patarimai padės...


Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Ketvirtadalis, t.y. 25 procentai, 25-50 m. miestuose gyvenančių ir internetu besinaudojančių lietuvių 2-3 kartus per savaitę neturi laiko pietums, kartą į savaitę tai nutinka 27 proc. apklaustųjų. Tokie duomenys gauti sveiko greito maisto tinklo...


Kokia arbata sveikiausia?

Kokia arbata sveikiausia?

Ar išties arbata su cukrumi kenksminga? Kokia arbatos su citrina ar pienu nauda? Kokie prieskoniai sustiprina, o kokie atvirkščiai, sumažina šio gėrimo savybes? Klasikinis derinys – arbata ir cukrus, kurio pirmiausia atsisako žmonės, kurie...


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9