Nobel biocare

Dešimt labai nesveikų patiekalų

Skirtingi patiekalai turi savitą skonį, kuris galbūt jums labai patinka, tačiau būkite atsargūs ir pasidomėkite, ką valgote.

Dalis iš čia išvardytų patiekalų turi itin daug cholesterolio, druskos ir riebalų, todėl jų derėtų vengti žmonėms, turintiems problemų su širdimi ar kraujotakos sistema.

Moliuskai, vėažiagyviai ir krabai

Midijos, austrės, omarai, krabai – turi itin daug cholesterolio, todėl nerekomenduotina jų valgyti didelėmis porcijomis. Įprastinėje austrių porcijoje yra apie 60 mg cholesterolio.

Tepamas sūris

Jei turite problemų su cholesteroliu venkite pusryčiams tepti sumuštinius su lydytu ar kreminiu sūriu. Kiekvienas jo gramas turi beveik miligramą cholesterolio. Daugelis žmonių mėgsta tepti tokį sūri storu sluoksniu, todėl jau po kelių sumuštinių beveik pasiekia rekomenduojamą cholesterolio dienos normą.

Ikrai

Dėl didelės ikrų kainos ne kasdien galima pasimėgauti šiuo delikatesu, tačiau tai tik į gerą. Ikrai turi labai daug cholesterolio ir druskos, todėl žmonėms turintiems problemų su cholesteroliu rekomenduojama jų nevartoti. 100 g ikrų turi 590 mg cholesterolio – beveik dvigubai daugiau nei paros norma.

Antiena

Lietuvoje antiena gana retas patiekalas, tačiau jei esate cholesterolio problemų turintis gurmanas – antiena derėtų valgyti kuo rečiau.

Anties mėsa turi daug riebalų, kurie suteikia jai išskirtinį skonį. Antienoje gausu naudingų proteinų, geležies ir vitamino B. Viena antienos porcija paprastai patiekiama restoranuose turi per 100 mg cholesterolio.

Ledai

Cholesterolio turi gyvulinės kilmės produktai. Galbūt pirkdami ledus nesusimąstote iš ko jie pagaminti, tačiau itin populiarus vasarą produktas įtrauktas į cholesterolio rizikos sąrašą. Kiti pieno produktai – pavyzdžiui gretinė nedaro didelės įtakos, nes jie vartojami mažesniais kiekiais. Įprastinė ledų porcijoje yra bent 45 mg cholesterolio. Riebesniuose leduose, didesnėse jų porcijose ar įvairiais glaistais cholesterolio kiekis gali būti kur kas didesnis.

Kiaušinio trynys

Daugelis žmonių turinčių problemų su cholesteroliu žino, kad jiems rekomenduojama valgyti kuo daugiau avižinių produktų. Taip pat jie gerai žino ir tai, kad jiems derėtų vengti valgyti kiaušinio trynį. Jie visiškai teisūs – 100 g kiaušinio trynių yra 1230 mg cholesterolio, o tai keturis kartus viršija rekomenduojamą paros normą.

Sviestas

Nors sviesto vartojame gana mažai, tačiau nederėtų pamiršti, kad jis plačiai naudojamas konditerijos gaminiuose – sausainiuose, tortuose ir kituose desertuose.

Vienas šaukštas sviesto turi 30 mg cholesterolio – dešimtadalį rekomenduojamos paros normos. Jei turite problemų su cholesteroliu ypač saikingai valgykite daug sviesto turinčius konditerijos gaminius.

Greitas maistas

Įprastinio dydžio mėsainis priklausomai nuo sudėties turi 60-150 mg cholesterolio, populiarėjantys vištienos gabalėliai 30-50 mg.

Greito maisto pietūs vieni blogiausių jei turite problemų su cholesteroliu – jų metu galite gerokai viršyti paros normą. Taip pat venkite ir kitų panašių patiekalų – kebabų, buritų ir pan.

Krevetės

Krevetės gana apgaulingas patiekalas – mažai riebalų, tačiau daug cholesterolio. Vartokite jas saikingai – 100 g krevečių yra daugiau kaip pusė rekomenduojamos paros normos cholesterolio.

Šoninė ir lašiniai

Šie kiaulienos gaminiai gana populiarūs Lietuvoje. Rūkyti lašiniai ar pakepta šoninė turi gana išskirtini skonį. Turėkite galvoje, kad vidutinis gabalėlis šoninės turi ne tik 9 mg cholesterolio, bet ir 5 g grynų riebalų.

Grynas.lt

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE