Rugsėjo 26d. Sekmadienis

Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Peržiūrų skaičius: 32124
Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Praėjusio šimtmečio vidurys - anomalijų pradžios amžius. Šoktelėjo ne tik žmonijos ūgis, bet ir pasikeitė brendimo amžius.

Šiandieninėms mergaitėms krūtys pradeda augti jau devintais gyvenimo metais. Tuo tarpu berniukų branda, atvirkščiai, vėlyvėja. Kai kurie mokslininkai šiuos procesus sieja su maiste naudojamais tam tikrais konservantais bei plastike esančiomis medžiagomis, kurios turi moteriškų hormonų poveikį.

Pirmieji lytiniai požymiai gali atsirasti net šešiametėms

Anot Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedros vedėjos prof. Janinos Tutkuvienės, vidutinis įvairių pasaulio šalių mergaičių vadinamosios menarchės, pirmųjų mėnesinių, amžius svyruoja nuo 12,2 iki 16 metų. Anksčiausiai bręsta JAV afroamerikietės, Pietų Afrikos juodaodės, Meksikos mergaitės, taip pat romės. Toliau seka Viduržemio jūros regiono gyventojos. Vėliausiai bręstama šiaurinėse tautose - Skandinavijos šalyse, Islandijoje, Anglijoje, taip pat Baltijos šalyse. Tačiau vėlai bręstama ir kai kuriuose Afrikos regionuose (Maroke, Nigerijoje, Senegale), taip pat Tibete.

Lietuvėms mėnesinės atsiranda vidutiniškai apie 13-13,5 metų. Taigi mūsų branda gana vėlyva ir tai laikoma teigiamu reiškiniu. Įrodyta, kad anksti bręstantys vaikai dažniau linkę tukti ir sirgti medžiagų apykaitos ligomis. Tiesa, prieš šimtmetį mergaitės Lietuvoje bręsdavo dar vėliau - tuomet menarchė atsirasdavo apie 15-15,5 metus.

Šiuo metu mėnesinių atsiradimo laikas pastaruoju metu daugelyje šalių stabilizavosi ir nebeankstėja. Tačiau tai - ne vienintelis lytinio brendimo požymis. Dar egzistuoja kiti antriniai lytinio brendimo požymiai - tokie, kaip plaukų dygimas ant gaktos ir pažastyse bei krūtų augimas. Šių požymių ankstyvėjimas daugelio šalių mokslininkams kelia kur kas daugiau nerimo.

"Apie 2000 m. Amerikoje buvo atliktas didžiulis tyrimas ir pastebėta, kad antrinių lytinių požymių brandos datos vis dar ankstėja, t.y. Amerikos populiacijoje tarp baltaodžių paauglių jie atsiranda dviem metais, o tarp juodaodžių - net 3-4 metais anksčiau nei apie 1970 metus. Kai kurie straipsniai iškėlė hipotezę, kad reikia ankstinti net priešlaikinio lytinio brendimo datas, pavyzdžiui, pasiūlyta paankstinti šią datą JAV juodaodėms net iki šešerių metų. Vėliau tokie siūlymai buvo sukritikuoti ir pradėti tyrimai šio reiškinio priežastims išsiaiškinti", - pasakojo J. Tutkuvienė.

Vidurio ir Pietų Europoje priešlaikiniu brendimu laikoma, kai antriniai lytiniai požymiai mergaitėms ima ryškėti anksčiau nei devynerių metų, o šiaurinėje Europoje - anksčiau nei 10-ties.

"Įdomu tai, kad mergaitėms gaktos plaukų dygimas ir kai kurie kiti požymiai susiję su vyriškų hormonų androgenų padidėjimu organizme. Kai androgenai apie vienuoliktus ar dvyliktus metus mergaitės organizme pasiekia santykinį maksimumą, kaip atsakas gausėja moteriškų hormonų estrogenų ir kitų lytinių hormonų gamyba - taip prasideda tikrasis mergaitės brendimas.

Šiuo požiūriu pas mus dar nėra didelės bėdos - Lietuvoje antriniai lytinio brendimo požymiai mergaitėms prasideda ne anksčiau kaip dešimtais-vienuoliktais metais. Pietų Europos regione pradedama bręsti jau apie devintus metus. Jei bręstama anksčiau nurodytų datų, mergaitę verta ištirti. Tai labai rimtas ženklas, kad gali būti endokrininės sistemos, medžiagų apykaitos ar kitų sutrikimų. Be to, šie požymiai gali būti susiję su ateityje didesne rizika nutukti, taip pat su didesne cukrinio diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų rizika", - teigė antropologė.

Baltyminio maisto gausos bei gyvulių auginimui naudojamų hormonų pasekmės

Mokslininkų manymu, brendimas ankstyvėja dėl kelių priežasčių. Dėl atsiradusios gerovės ir gausaus, kaloringo maisto žmogus greičiau pasiekia galutinį kūno dydį. Organizmas tai supranta kaip raginimą pradėti brendimo mechanizmą. Kita vertus, branda negali ankstėti iki begalybės, taigi tikėtina, kad išsiderinę procesai organizme ims apie save priminti vis didesne ligų puokšte.

"Ankstyvą brendimą skatina ir daugelis kitų veiksnių - nenatūrali aplinka ir maistas. Dėl viso to organizmas pasimeta ir jo medžiagų apykaita nesugeba susitvarkyti su aplinkos veiksniais. Pagaliau jeigu aplinkoje yra labai daug veiksnių, skatinančių kūno augimą, kūnas pasiekia kritinį dydį ir prasideda brendimas. Mat brendimo hormonai estrogenai stabdo ilgųjų kaulų augimą, veikia ir kitus dalykus. Sustojus augimui į aukštį, atsiranda energijos bręsti organams ir audiniams, todėl organizmas tampa vaisingas. Įdomu, kad daugelis tyrimų rodo dar vieną populiacijos ankstyvo brendimo sąsają - ryšį su trumpesne tikėtina gyvenimo trukme", - teigė mokslininkė.

Mokslininkų nuomone, vienas iš svarbių veiksnių, skatinančių tiek ūgio didėjimą, tiek ankstyvą brandą, yra pernelyg gausus baltyminio maisto vartojimas, taip pat gyvulių auginimui naudojami hormonai ar kitos nepageidaujamos medžiagos.

Be to, mokslininkų nustatyta, kad mūsų aplinka yra užteršta estrogenais, kurie taip pat labai sutrikdo mūsų medžiagų apykaitą. Kaltos ne tik kontraceptinės piliulės, kuriose esantys estrogenai aplinkai atiduodami su šlapimu. Nustatyta, kad visur plačiai naudojamas polietilenas (plastikiniai buteliai, įpakavimai), pasirodo, turi estrogeninio poveikio. Pagaliau daugelis konservantų, patys būdami ne hormonai, taip pat turi hormoninį (estrogeninį) poveikį. Yra teorijų, teigiančių, kad būtent dėl šio estrogeninio poveikio berniukai, skirtingai nei mergaitės, ima bręsti vėliau.

Didėja atotrūkis tarp mergaičių ir berniukų

"Pastaruoju metu įvairių šalių moksliniai tyrimai rodo, kad mergaičių branda ankstyvėja, o berniukų stovi vietoje arba vėlyvėja. Dėl to kyla naujų problemų. Juk žmogaus branda apima ne tik lytinę, bet ir psichologinę, socialinę brandą. Kai šios vienovės nėra, ankstyvėja pirmieji lytiniai santykiai, pagaliau išsiskiria to paties kalendorinio amžiaus mergaičių ir berniukų interesai ir pan. Visais laikais berniukai natūraliai bręsdavo 1-2 metais vėliau nei mergaitės, tačiau dabar atotrūkis dar labiau didėja", - teigė antropologė.

"2000 m. Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedros tyrimų duomenimis, mergaičių lytinio brendimo datos praktiškai nesiskyrė nuo 1985 m. tyrimo duomenų. Tuo tarpu daugelyje kitų išsivysčiusių šalių branda vis dar ankstėjo. Kita vertus, 2010-2011 m. Vilniaus mieste atliktas pilotinis mergaičių brendimo tyrimas parodė, kad jų branda jau paankstėjo. Labai nedaug, bet statistiškai patikimai - nuo 13,3 iki 13,1 metų. Taigi yra ir mūsų mergaičių brendimo ankstėjimo tendencija. Kita vertus, kai kiti jau nagrinėja šio proceso pasekmes, mes dar galime jį sustabdyti, nors tai nėra lengva.

Vienas iš tokių gerųjų pavyzdžių - sprendimas sugriežtinti maistą mokyklose. Mano manymu, mūsų visuomenės sveikatos specialistai ir net valdininkai šiuo klausimu dirba tikrai labai gerai. Europoje, o ypač JAV dauguma maitinimo įstaigų yra labai susiję su didžiosiomis maisto kompanijomis. Gal todėl prieš keletą dešimtmečių vienu metu buvo išnaikintos virtuvėlės mokyklose, nors dabar vėl metami didžiuliai pinigai joms atstatyti. Bet kuriuo atveju paprastos ir sąžiningos virėjos vietinėje virtuvėje visada pagamins natūralesnį maistą nei didžiulis distributorius. Viena didžiulė kompanija, kad ir kokius higienos normatyvus ji atitiktų, masiškai negali gaminti maisto natūraliu būdu", - įsitikinusi pašnekovė.

Be to, daugybės dirbtinių dalykų prifarširuotas maistas, mokslininkų nuomone, trikdo mūsų smegenis. Dirbtiniu būdu paskanintą maistą galima palyginti su patalpa, kurioje tvyro stiprus kvapas. Įėję į patalpą mes jį pajuntame, bet vėliau apsiprantame ir nieko nebejaučiame. Lygiai tas pats vyksta ir su skonio receptoriais. Valgant dirbtiniu būdu užaštrinto skonio maisto, kaskart kyla skonio jutimo slenkstis. Taigi norisi vis labiau išreikšto skonio.

"Jei žmogus suaugęs, dar nėra taip pavojinga. Tačiau augančiam organizmui tai gali taip iškreipti pojūtį, kas yra skanu ir kas ne, kad vėliau bus labai sudėtinga kažką pakeisti. Receptorių ląstelės nuolat atsinaujina, bet smegenys - ne", - įspėjo mokslininkė.

 

DELFI


Bičių dovanos žiemai: žiedadulkės ir duonelė

Bičių dovanos žiemai: žiedadulkės ir duonelė

Žiema - metas, kada organizmą pravartu sustiprinti vitaminais ir kitomis biologiškai aktyviomis medžiagomis. Nekeista, kad sulaukiu daugybės žmonių klausimų, kokią naudą teikia bičių duonelė ir žiedadulkės, kuo jos skiriasi. Bitės, sugrįžusios į...


Sveiki maisto produktai, kuriuos jūs turėtumėte valgyti nuolatos

Sveiki maisto produktai, kuriuos jūs turėtumėte valgyti nuolatos

Visi puikiai žinome, kad kasdieninė dieta turi turi didelę įtaką mūsų išvaizdai, nuotaikai ir energijos lygiui. Tačiau… nepaisant to, daugelis mūsų vis tiek nesugeba maitintis sveikai. Pasaulyje egzistuoja platus sveikų maisto produktų...


Kiek vandens reikia išgerti?

Kiek vandens reikia išgerti?

Vandens, kurio reikia žmogui, kiekis priklauso nuo jo amžiaus, svorio, fizinės būklės ir nuo oro temperatūros bei aktyvumo. Maždaug prieš trisdešimt metų, 8-ajame dešimtmetyje, sportininkams buvo uždrausta vartoti vandenį per sporto užsiėmimus....


Jonizuotas vanduo pagerina kavos ir arbatos savybes

Jonizuotas vanduo pagerina kavos ir arbatos savybes

Net jei ryte kaip akis išdegę skubate į darbą, puodelis kavos arba arbatos tikriausiai vis tiek yra ištikimas Jūsų ryto palydovas, kuriam laiko rasite visada. Jei niekur neskubate – rasite laiko tuo labiau.Tačiau ar žinojote, kad naudojant...


Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Gegužės antroje pusėje registruoti pirmieji šiais metais net du trichineliozės židiniai Kauno apskrityje. Specialistai perspėja, kad trichinelėmis užkrėsta kiauliena išoriškai niekuo nesiskiria nuo geros mėsos O ir skonis gali būti kuo...


Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Restoranų Buenos Airių provincijoje, Argentinoje, svečiai turi atsisveikinti su druskinėmis, praneša CNN. Bandydamas kovoti su padidėjusiu kraujospūdžiu, kuriuo skundžiasi 3,7 mln. gyventojų – beveik ketvirtadalis Buenos Airių provincijos...


Gysločio kaukė senstančiai odai

Gysločio kaukė senstančiai odai

Senovės kinai, graikai ir romėnai puikiai žinojo gysločio gydomąsias savybes ir plačiai naudojo jį medicinoje: dizenterijai gydyti, kraujavimui stabdyti, išorinėms žaizdoms, kepenų ligoms gydyti, o jų sultimis malšino ausų ir dantų skausmus.


Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Manote, kad rūgščios citrinos yra geriausias vitamino C šaltinis? Malpigija – tokį keistą pavadinimą turi į vyšnią panašus vaisius, dar vadinamas Acerola, kuriame vitamino C – bent 20 kartų daugiau nei citrinoje. Iš Pietų Amerikos...


Kas antras lietuvis greitą maistą valgo bent kartą per savaitę

Kas antras lietuvis greitą maistą valgo bent kartą per savaitę

Nors 70 proc. šalies gyventojų norėtų maitintis sveikiau, tačiau kas antras sumuštinius, traškučius ir picą valgo bent kartą per savaitę ar dažniau. Apklausos duomenys rodo, kad greito maisto kategorijai priklausančius produktus - traškučius,...


Per sūrus maistas - didesnė vėžio rizika

Per sūrus maistas - didesnė vėžio rizika

Dėl labai sūraus maisto tikimybė susirgti skrandžio vėžiu padidėja du kartus, įspėja Didžiosios Britanijos vėžio tyrimų centras. Padidintos rizikos grupei, pagal tai, priklauso žmonės, suvartojantys per dieną apie 12-15 gramų druskos, arba daugiau...


Ar laboratorijoje užauginta mėsa yra dietiška?

Ar laboratorijoje užauginta mėsa yra dietiška?

Mokslininkai jau kurį laiką teigia galintys laboratorinėmis sąlygomis išauginti mėsą iš kamieninių ląstelių. Tai reiškia, jog ateityje galėsime mėgautis gardžiais kepsniais, ir dėl to nenukentės nei vienas gyvūnas. Tačiau visuomenėje tai iškėlė...


Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuoges senovės graikai vadino gamtos vaistu ir dievų dovana. Mokslininkų teigimu, tai išties labai vertinga, tačiau nepelnytai primiršta uoga. Erškėtuogėse yra karotinų, vitaminų E, B1, B2, K, nikotino rūgšties, rutino, daug lengvai...


Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Kiekviena šeimininkė, gaminanti namuose, nori, kad jos patiekalai būtų patys skaniausi. Tačiau mes neretai tikime, kad kasdienių, nuolat gaminamų patiekalų skaniau negu įprastai paruošti nebegalima arba tam būtinai reikalingi brangesni negu...


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

„Esu linkusi į pilnumą, tokia genetinė struktūra. Aš iš tų žmonių, kurie viską, ką suvalgo, nešioja su savimi“, – juokavo moteris. Viršsvoris ir imuninės sistemos problemos buvo pagrindinės dvi priežastys, kodėl Ingrida ryžosi...


Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Kokybę nuolat deklaruojantis prekybos tinklas IKI ėmėsi naujo būdo klastoti galiojimo terminus. Virtas ispaniškas kumpis Serrano, kurio galiojimo terminas buvo iki šių metų kovo 23 dienos, IKI lentynose J.Jasinskio g. aptiktas ir kovo 24 dieną....


Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kas verčia žmogų, besirūpinantį savo figūra ir visą dieną besilaikantį dietos, artėjant nakčiai staiga prarasti visą valią ir pulti prie šaldytuvo? Jei nesulaikomas noras pavalgyti vakare arba naktį - jūsų silpnybė, galbūt šie patarimai padės...


Kaip pasirinkti, kokias daržoves auginti?

Kaip pasirinkti, kokias daržoves auginti?

Pradėjus ilgėti dienoms ir saulei vis aukščiau kopiant į dangų, visi turintys bent nedidelį žemės sklypelį pradeda laužyti galvas ką gi pavasarį reikėtų pasisėti. Žinoma, jei jūsų namų valdoje daržui skirtos teritorijos pakanka, tikrai galite...


Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Modernioje visuomenėje daugėja žmonių, kurių požiūris į sveikatą remiasi holistiniais principais. Vienas iš kertinių holistinių sveikatos aspektų – mityba. Maistas, kurį valgome, ir maisto papildai, kuriuos vartojame, turi tiesioginės įtakos...


Jonizuotas vanduo – paprasta pasigaminti, sveika gerti

Jonizuotas vanduo – paprasta pasigaminti, sveika gerti

Gyventi ilgai, sveikai ir laimingai – kiekvieno iš mūsų svajonė ir siekiamybė. Ar tai įmanoma įvairių lėtinių ligų varginamoje mūsų visuomenėje? Atrodo, sudėtinga. Tačiau sprendimo raktas dažniausiai glūdi paprastuose kasdieniuose dalykuose,...


Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

2010 metų pabaigoje didžiulio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio sulaukė pirmieji Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vykdytų tikslinių patikrinimų, trumpai pavadintų akcija "Ar "Be E" tikrai yra be "E",...


Kokie grūdai yra sveikiausi?

Kokie grūdai yra sveikiausi?

Turbūt kiekvienam iš mūsų nuo pat mažens buvo sakoma, kad grūdai yra labai sveikas produktas, kuriame gausu maistinių skaidulų, mikroelementų ir pan. Susiformavo nuomonė, jog visi grūdai yra vienodai sveiki, naudingi mūsų organizmui, tačiau taip...


Per pusryčius - kruopų košė

Per pusryčius - kruopų košė

Grikių kruopos turi lengvai pasisavinamų baltymų, daug krakmolo, nepakeičiamų aminorūgščių. Jos stiprina kraują, todėl naudinga valgyti sergantiesiems anemija. Kviečių kruopų košes reikėtų valgyti linkusiesiems į nutukimą, nes jos išvalo riebalus,...


Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Santykinai daugiau lietuvių sako dažnai valgantys uogienę, medų bei saldumynus nei vidutiniškai kiti europiečiai ir dažniau patiria problemų dėl dantų būklės, rodo nauja apklausa. Lietuviai iš kitų europiečių taip pat išsiskiria tuo, kad į...


Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Su maistu žmogus gauna apie 40 įvairių maistinių medžiagų. Pagrindinės maisto sudedamosios dalys yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Kiekviena iš pagrindinių maisto medžiagų turi savo funkcijas. Organizmas...


Burokėlių sultys suteikia energijos

Burokėlių sultys suteikia energijos

Geriant burokėlių sultis, didėja žmonių ištvermingumas ir tai gali padėti treniruotis iki 16 procentų ilgiau, parodė Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas. Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina...


Glikeminio indekso dieta

Glikeminio indekso dieta

Arbūzas turi didelį glikemijos indeksą. Jį valgant jo sultys iš karto įsiurbiamos į kraują ir iš karto išnešiojamas po organizmą. Tuo būdu kyla cukraus kiekis kraujyje, o tai reiškia didėja svoris ir neišnaudota energija kaupiasi riebalų pavidalu....


Netoleravimo testas (800 trigerių)

Netoleravimo testas (800 trigerių)

Netoleravimo testas tiria iki 800 trigerių: maistinių ir nemaistinių produktų, tokius kaip naminiai gyvūnėliai ir žiedadulkės. Testavimas apima maistinių medžiagų trūkumo, metalų toksiškumo, žarnyno biomos ir hormonų pusiausvyros analizę.


Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Nusprendę sveikiau maitintis mažinkite svieste ir mėsoje esančių sočiųjų riebalų vartojimą. Suaugusieji turėtų gauti vos 11 procentų šių riebalų pagaminamos energijos. Tai sumažintų blogojo cholesterolio kiekius kraujyje ir padėtų neužkimšti...


Maiste vitaminų nebėra?

Maiste vitaminų nebėra?

Net ir nevalgantis pusfabrikačių bei kito greito maisto žmogus šiandien negauna visų organizmui reikalingų medžiagų. Mat dauguma maisto produktų beveik nebeturi juose buvusių vitaminų ir mineralų. Per 30-40 metų iš jautienos visiškai išnyko...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila