Sausio 18d. Antradienis

Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Peržiūrų skaičius: 32124
Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Praėjusio šimtmečio vidurys - anomalijų pradžios amžius. Šoktelėjo ne tik žmonijos ūgis, bet ir pasikeitė brendimo amžius.

Šiandieninėms mergaitėms krūtys pradeda augti jau devintais gyvenimo metais. Tuo tarpu berniukų branda, atvirkščiai, vėlyvėja. Kai kurie mokslininkai šiuos procesus sieja su maiste naudojamais tam tikrais konservantais bei plastike esančiomis medžiagomis, kurios turi moteriškų hormonų poveikį.

Pirmieji lytiniai požymiai gali atsirasti net šešiametėms

Anot Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedros vedėjos prof. Janinos Tutkuvienės, vidutinis įvairių pasaulio šalių mergaičių vadinamosios menarchės, pirmųjų mėnesinių, amžius svyruoja nuo 12,2 iki 16 metų. Anksčiausiai bręsta JAV afroamerikietės, Pietų Afrikos juodaodės, Meksikos mergaitės, taip pat romės. Toliau seka Viduržemio jūros regiono gyventojos. Vėliausiai bręstama šiaurinėse tautose - Skandinavijos šalyse, Islandijoje, Anglijoje, taip pat Baltijos šalyse. Tačiau vėlai bręstama ir kai kuriuose Afrikos regionuose (Maroke, Nigerijoje, Senegale), taip pat Tibete.

Lietuvėms mėnesinės atsiranda vidutiniškai apie 13-13,5 metų. Taigi mūsų branda gana vėlyva ir tai laikoma teigiamu reiškiniu. Įrodyta, kad anksti bręstantys vaikai dažniau linkę tukti ir sirgti medžiagų apykaitos ligomis. Tiesa, prieš šimtmetį mergaitės Lietuvoje bręsdavo dar vėliau - tuomet menarchė atsirasdavo apie 15-15,5 metus.

Šiuo metu mėnesinių atsiradimo laikas pastaruoju metu daugelyje šalių stabilizavosi ir nebeankstėja. Tačiau tai - ne vienintelis lytinio brendimo požymis. Dar egzistuoja kiti antriniai lytinio brendimo požymiai - tokie, kaip plaukų dygimas ant gaktos ir pažastyse bei krūtų augimas. Šių požymių ankstyvėjimas daugelio šalių mokslininkams kelia kur kas daugiau nerimo.

"Apie 2000 m. Amerikoje buvo atliktas didžiulis tyrimas ir pastebėta, kad antrinių lytinių požymių brandos datos vis dar ankstėja, t.y. Amerikos populiacijoje tarp baltaodžių paauglių jie atsiranda dviem metais, o tarp juodaodžių - net 3-4 metais anksčiau nei apie 1970 metus. Kai kurie straipsniai iškėlė hipotezę, kad reikia ankstinti net priešlaikinio lytinio brendimo datas, pavyzdžiui, pasiūlyta paankstinti šią datą JAV juodaodėms net iki šešerių metų. Vėliau tokie siūlymai buvo sukritikuoti ir pradėti tyrimai šio reiškinio priežastims išsiaiškinti", - pasakojo J. Tutkuvienė.

Vidurio ir Pietų Europoje priešlaikiniu brendimu laikoma, kai antriniai lytiniai požymiai mergaitėms ima ryškėti anksčiau nei devynerių metų, o šiaurinėje Europoje - anksčiau nei 10-ties.

"Įdomu tai, kad mergaitėms gaktos plaukų dygimas ir kai kurie kiti požymiai susiję su vyriškų hormonų androgenų padidėjimu organizme. Kai androgenai apie vienuoliktus ar dvyliktus metus mergaitės organizme pasiekia santykinį maksimumą, kaip atsakas gausėja moteriškų hormonų estrogenų ir kitų lytinių hormonų gamyba - taip prasideda tikrasis mergaitės brendimas.

Šiuo požiūriu pas mus dar nėra didelės bėdos - Lietuvoje antriniai lytinio brendimo požymiai mergaitėms prasideda ne anksčiau kaip dešimtais-vienuoliktais metais. Pietų Europos regione pradedama bręsti jau apie devintus metus. Jei bręstama anksčiau nurodytų datų, mergaitę verta ištirti. Tai labai rimtas ženklas, kad gali būti endokrininės sistemos, medžiagų apykaitos ar kitų sutrikimų. Be to, šie požymiai gali būti susiję su ateityje didesne rizika nutukti, taip pat su didesne cukrinio diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų rizika", - teigė antropologė.

Baltyminio maisto gausos bei gyvulių auginimui naudojamų hormonų pasekmės

Mokslininkų manymu, brendimas ankstyvėja dėl kelių priežasčių. Dėl atsiradusios gerovės ir gausaus, kaloringo maisto žmogus greičiau pasiekia galutinį kūno dydį. Organizmas tai supranta kaip raginimą pradėti brendimo mechanizmą. Kita vertus, branda negali ankstėti iki begalybės, taigi tikėtina, kad išsiderinę procesai organizme ims apie save priminti vis didesne ligų puokšte.

"Ankstyvą brendimą skatina ir daugelis kitų veiksnių - nenatūrali aplinka ir maistas. Dėl viso to organizmas pasimeta ir jo medžiagų apykaita nesugeba susitvarkyti su aplinkos veiksniais. Pagaliau jeigu aplinkoje yra labai daug veiksnių, skatinančių kūno augimą, kūnas pasiekia kritinį dydį ir prasideda brendimas. Mat brendimo hormonai estrogenai stabdo ilgųjų kaulų augimą, veikia ir kitus dalykus. Sustojus augimui į aukštį, atsiranda energijos bręsti organams ir audiniams, todėl organizmas tampa vaisingas. Įdomu, kad daugelis tyrimų rodo dar vieną populiacijos ankstyvo brendimo sąsają - ryšį su trumpesne tikėtina gyvenimo trukme", - teigė mokslininkė.

Mokslininkų nuomone, vienas iš svarbių veiksnių, skatinančių tiek ūgio didėjimą, tiek ankstyvą brandą, yra pernelyg gausus baltyminio maisto vartojimas, taip pat gyvulių auginimui naudojami hormonai ar kitos nepageidaujamos medžiagos.

Be to, mokslininkų nustatyta, kad mūsų aplinka yra užteršta estrogenais, kurie taip pat labai sutrikdo mūsų medžiagų apykaitą. Kaltos ne tik kontraceptinės piliulės, kuriose esantys estrogenai aplinkai atiduodami su šlapimu. Nustatyta, kad visur plačiai naudojamas polietilenas (plastikiniai buteliai, įpakavimai), pasirodo, turi estrogeninio poveikio. Pagaliau daugelis konservantų, patys būdami ne hormonai, taip pat turi hormoninį (estrogeninį) poveikį. Yra teorijų, teigiančių, kad būtent dėl šio estrogeninio poveikio berniukai, skirtingai nei mergaitės, ima bręsti vėliau.

Didėja atotrūkis tarp mergaičių ir berniukų

"Pastaruoju metu įvairių šalių moksliniai tyrimai rodo, kad mergaičių branda ankstyvėja, o berniukų stovi vietoje arba vėlyvėja. Dėl to kyla naujų problemų. Juk žmogaus branda apima ne tik lytinę, bet ir psichologinę, socialinę brandą. Kai šios vienovės nėra, ankstyvėja pirmieji lytiniai santykiai, pagaliau išsiskiria to paties kalendorinio amžiaus mergaičių ir berniukų interesai ir pan. Visais laikais berniukai natūraliai bręsdavo 1-2 metais vėliau nei mergaitės, tačiau dabar atotrūkis dar labiau didėja", - teigė antropologė.

"2000 m. Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedros tyrimų duomenimis, mergaičių lytinio brendimo datos praktiškai nesiskyrė nuo 1985 m. tyrimo duomenų. Tuo tarpu daugelyje kitų išsivysčiusių šalių branda vis dar ankstėjo. Kita vertus, 2010-2011 m. Vilniaus mieste atliktas pilotinis mergaičių brendimo tyrimas parodė, kad jų branda jau paankstėjo. Labai nedaug, bet statistiškai patikimai - nuo 13,3 iki 13,1 metų. Taigi yra ir mūsų mergaičių brendimo ankstėjimo tendencija. Kita vertus, kai kiti jau nagrinėja šio proceso pasekmes, mes dar galime jį sustabdyti, nors tai nėra lengva.

Vienas iš tokių gerųjų pavyzdžių - sprendimas sugriežtinti maistą mokyklose. Mano manymu, mūsų visuomenės sveikatos specialistai ir net valdininkai šiuo klausimu dirba tikrai labai gerai. Europoje, o ypač JAV dauguma maitinimo įstaigų yra labai susiję su didžiosiomis maisto kompanijomis. Gal todėl prieš keletą dešimtmečių vienu metu buvo išnaikintos virtuvėlės mokyklose, nors dabar vėl metami didžiuliai pinigai joms atstatyti. Bet kuriuo atveju paprastos ir sąžiningos virėjos vietinėje virtuvėje visada pagamins natūralesnį maistą nei didžiulis distributorius. Viena didžiulė kompanija, kad ir kokius higienos normatyvus ji atitiktų, masiškai negali gaminti maisto natūraliu būdu", - įsitikinusi pašnekovė.

Be to, daugybės dirbtinių dalykų prifarširuotas maistas, mokslininkų nuomone, trikdo mūsų smegenis. Dirbtiniu būdu paskanintą maistą galima palyginti su patalpa, kurioje tvyro stiprus kvapas. Įėję į patalpą mes jį pajuntame, bet vėliau apsiprantame ir nieko nebejaučiame. Lygiai tas pats vyksta ir su skonio receptoriais. Valgant dirbtiniu būdu užaštrinto skonio maisto, kaskart kyla skonio jutimo slenkstis. Taigi norisi vis labiau išreikšto skonio.

"Jei žmogus suaugęs, dar nėra taip pavojinga. Tačiau augančiam organizmui tai gali taip iškreipti pojūtį, kas yra skanu ir kas ne, kad vėliau bus labai sudėtinga kažką pakeisti. Receptorių ląstelės nuolat atsinaujina, bet smegenys - ne", - įspėjo mokslininkė.

 

DELFI


Populiariausi mitai, kaip atsikratyti antsvorio

Populiariausi mitai, kaip atsikratyti antsvorio

Aktyviai reklamuojamos priemonės ir metodai, kaip atsikratyti antsvorio. Tačiau žvelgiant medikų akimis dauguma tų metodų yra visiškas absurdas. Kokie gi mitai apie efektyvius svorio metimo būdus yra patys populiariausi? 1 mitas. Jei griebsies...


Gerti daug vandens - nesąmonė

Gerti daug vandens - nesąmonė

Tikima, kad vanduo padeda išsaugoti inkstus, mesti svorį ir išvalyti organizmą. Tačiau dabar ekspertai perspėja, kad aštuonios stiklinės vandens per dieną gali būti žalingos. Britų medikai teigia, kad sveikatos priežiūros įstaigų nurodymai gerti...


Kaip nepriaugti svorio švenčių metu?

Kaip nepriaugti svorio švenčių metu?

Prieš kiekvienas šventes daugelis susiduriame su problema kaip nepersivalgyti ir išvengti papildomų kilogramų bei maisto „pagirių“. Velykos ir apvalėjančios formos Artėjant Šv. Velykoms vėl lankysime giminaičius ir mėgausimės jų...


Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Kas atsitiko, kad šiandien vis mažiau vaikų mokyklos valgykloje renkasi karštą patiekalą? Neskanu? Brangu? Ne vienam suaugusiajam burnoje likęs mokyklinių pietų – žuvų kotleto ar pieniškos grikių sriubos skonis. Anuomet moksleiviai valgydavo...


Natūralus medus - ir ekologiškas

Natūralus medus - ir ekologiškas

Per pastaruosius dešimtmečius daugelis sveikais laikytų produktų įgijo įvairiausių antrininkų, kurie sveikatai naudingomis savybėmis jau nebepasižymi. O kaip yra su medumi? "Vakarų ekspreso" kalbintas bitininkas Kęstutis Preikšaitis...


Greitai valgantys žmonės labiau linkę nutukti

Greitai valgantys žmonės labiau linkę nutukti

Žmonės, kurie stengiasi kuo greičiau pasisotinti, triskart dažniau priauga antsvorio, o šią problema dar labiau didina greitai paruošiamo maisto plitimas ir taisyklingos mitybos įpročių nykimas, trečiadienį paskelbė Japonijos mokslininkai. Žurnale...


Maisto terapija padeda būti sveikam

Maisto terapija padeda būti sveikam

Žmonių skoniai skiriasi – ką mėgsta vienas, kitam gali ir neįsiūlyti. Ne visi vienodai reaguoja ir į stresą. Kai kuriems susinervinusiesiems prasideda valgymo priepuoliai, kai kurie negali nė kąsnelio nuryti. Yra ir bandančiųjų įvairias...


Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Salotų lėkštė, jūros gėrybės ir saldus desertas. Šiuos patiekalus kavinės padavėjas automatiškai padės prie moters. Vyriško maisto sinonimas - didžiulis mėsiškas kepsnys, užgeriamas raudonu vynu ar alumi. Prieš daugiau nei 10 metų daryti tyrimai...


Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?

Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?

Kai baigiasi šviežių lietuviškų daržovių pasiūla, iškyla klausimas, ką rinktis: parduotuvėje siūlomas šviežias, šaldytas ar konservuotas? Gal konservuotose žuvę visi vitaminai, todėl vertingesnės nors ir kelionėje per Europą apvytusios, bet vis...


Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kovo mėnesio "Scientific American" žurnale yra paviešintas tiriamasis straipsnis, kuriame įrodoma, jog kai kurie maisto priedai, patekę į žmogaus organizmą, gali veikti kaip estrogenai. Italijoje, Parma universitete, atlikta...


Kas vyksta žmogaus kūne, išgėrus skardinę kolos?

Kas vyksta žmogaus kūne, išgėrus skardinę kolos? (1)

Kai žmogus išgeria skardinę kolos, į jo organizmą patenka šaukštai cukraus, pakyla kraujospūdis, išsiplečia vyzdžiai, rašo naujienų agentūra "RIA Novosti". Per pirmas 10 minučių: į sistemą patenka dešimt arbatinių šaukštelių cukraus...


Kiek vandens reikia išgerti?

Kiek vandens reikia išgerti?

Vandens, kurio reikia žmogui, kiekis priklauso nuo jo amžiaus, svorio, fizinės būklės ir nuo oro temperatūros bei aktyvumo. Maždaug prieš trisdešimt metų, 8-ajame dešimtmetyje, sportininkams buvo uždrausta vartoti vandenį per sporto užsiėmimus....


Vengrijoje įvedamas "mėsainių mokestis"

Vengrijoje įvedamas "mėsainių mokestis"

Vengrijoje sveikatai nenaudingi maisto produktai ateityje bus apmokestinti vadinamuoju "mėsainių mokesčiu", praneša agentūra AFP. Didele balsų dauguma šalies parlamentas Budapešte pritarė mokesčio padidinimui tiems maisto produktams,...


Rauginto pieno produktai

Rauginto pieno produktai

Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...


Medus su skoniais

Medus su skoniais

Ar kada esate ragavę šokoladinį medų? O braškinį? Ar kitokio skonio? Ne?! Tai laikas tą padaryti. www.serksnomedus.lt – tai išskirtinė medaus kokybė. Toks medus mus pasiekia tiesiai iš bitininkystės ūkio Lietuvoje. Produkcijos pasirinkimas :...


Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Tvarka yra tokia: likus keliolikai dienų iki javų derliaus nuėmimo jie yra nupurškiami herbicidu glifosatu, kuris numarina visa, kas žalia. Po to derlius nuimamas ir parduodamas žmonių maistui. Naujausiais duomenimis, glifosatas sukelia žmogaus...


Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Pagal teisinius reikalavimus užrašas "sultys" ant pakuočių rodo, kad jos yra natūralios ir jų sudėtyje nėra konservantų ar kitų maisto priedų. Tačiau tik 9 procentrai lietuvių tai žino. Dažniausia pirkėjus klaidina neišsamus pakuočių...


Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Prasti ledai gali ne tik nudažyti liežuvį, bet ir sukelti troškulį, alergiją, kitokius susirgimus. Todėl gydytojai pataria itin atidžiai skaityti pakuotę prieš įsigyjant porciją, skelbia GRYNAS.lt. Geriausia rinktis kuo natūralesnius ledus,...


Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti

Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti

Ženklinant maisto priedus verslininkams nuo šiol siūloma vadovautis specialistų parengtomis išvadomis. Pagal jas, gamintojas ant etiketės neturėtų rašyti, kad gaminys neturi maisto priedų E, o tik nurodyti išskirtines gaminio savybes. Jas...


Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Amerikiečių mokslininkai tvirtina, kad neilgai trunkantis badavimas ne kenkia, kaip buvo manoma anksčiau, o teigiamai veikia žmogaus organizmą. Neilgai trunkančiu badavimu jie įvardijo tai, kai žmogus badauja vieną dieną per mėnesį. Mokslininkai...


Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Lietuvoje alyvuogės labai dažnai tampa tik užkandžiu prie taurės vyno, tačiau jeigu žinotumėte kokios jos naudingos žmogaus organizmui – valgytumėte jas kasdien. 20-ojo amžiaus pabaigoje atlikti tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros regiono...


Ekspertai: burokėlių sultys – jaunystės eliksyras?

Ekspertai: burokėlių sultys – jaunystės eliksyras?

Mokslininkų atlikti bandymai parodė, kad burokėlių sulčių vartojimas gali padėti vyresnio amžiaus žmonėms gyventi aktyvesnį gyvenimą, praneša dailymail.co.uk. Pasak mokslininkų, žmonėms, išgėrusiems burokėlių sulčių, atliekant mažo intensyvumo...


Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Prieš Šv. Velykas vienas svarbiausių pasiruošimų šiai šventei yra kiaušinių dažymas. Tačiau kaip atsirinkti tinkamus dažus? Kaip juos atskirti parduotuvėje, kad nudažyti kiaušiniai vėliau nekeltų pavojaus sveikatai? Vasltybinės maisto ir...


Pakeiskite tai, kaip jūs valgote

Pakeiskite tai, kaip jūs valgote

Teisinga dieta – gražus kūnas…Ko gero jūs jau žinote, kad tinkamų maistinių medžiagų trūkumas gali įtakoti kūno atliekamų funkcijų kokybę. Todėl sveika mityba yra labai svarbi. Dabar tai žino visi, tačiau vis dar atsiranda mitų, kurie...


Burokėlis -  sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėlis - sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėliai buvo žinomi jau II tūkst. pr. Kr. senovės Persijoje, kur buvo vartojami kaip vaistiniai augalai. Gydomųjų savybių turi tiek burokėlių sultys, tiek švieži burokėlių lapai bei šakniavaisiai. Burokėliuose yra flavonoidų, fosforo, kalio,...


Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Visuomenėje suaktyvėjus diskusijoms dėl maisto priedų vartojimo tikslingumo, jų įtakos žmonių sveikatai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad šie būgštavimai atsirado dėl informacijos apie...


Sezoninės daržovės – norintiesiems sulieknėti

Sezoninės daržovės – norintiesiems sulieknėti

Tyrimai parodė, kad baklažanai ir cukinijos padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų. Šiose daržovėse yra medžiagų, efektyviai iš organizmo šalinančių toksinus ir spartinančių medžiagų apykaitą. Dėl didelio mineralinių medžiagų, ypač kalio,...


Prasideda grybavimo sezonas

Prasideda grybavimo sezonas

Kauno visuomenės sveikatos centras primena, kad prasidėjus grybavimo sezonui, padaugėja apsinuodijimų grybais atvejų. Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro duomenimis 2007 metais Lietuvoje buvo užregistruoti 64 apsinuodijimų grybais...


Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia

Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia

Maisto kokybę kontroliuojantys specialistai sako, kad parduotuvėse parduodamos rūkytos dešrelės netinkamos kepti ant laužo. Mat šiuose gaminiuose esantys konservantai kepant virsta žmogaus sveikatai pavojinga medžiaga. Kone vasariški orai ir...


Apie maisto alergijas ir galimas jų priežastis

Apie maisto alergijas ir galimas jų priežastis

Kodėl šiais laikais vis dažniau sutinkame įvairioms maisto grupėms alergiškų vaikų? Šiandien kas trečias vaikas serga šia lėtine liga. Niekas tiksliai pasakyti negali, tačiau mokslininkai pateikia kelis faktorius, kurie gali turėti įtakos šio...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9