Birželio 3d. Trečiadienis

Daržovių skonis vis labiau vienodės

Peržiūrų skaičius: 22448
Daržovių skonis vis labiau vienodės

Tiek atvežtinės, tiek lietuviškos daržovės pramoniniu būdu auginamos tomis pačiomis technologijomis, visgi mūsiškės vis dar maistingesnės.

Maistingumą ir skonį keičia gražus vaizdas

Pasak Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržo augalų selekcijos sektoriaus vedėjos dr. Rasos Karklelienės, Lietuvoje auginamų daržovių veislės pritaikytos būtent mūsų regionui.

"Lietuvos selekcija keletą dešimtmečių buvo nukreipta į vidinę kokybę - kad daržovėse būtų daugiau cukrų, daugiau karotino, kad organizmas geriau pasisavintų maistingas medžiagas. Pavyzdžiui, mūsų tikslas buvo išvesti daug karotino turinčias morkas, taip pat pomidorus, kurie turėtų cukrų ir daug karotino, kad žmonės vitamino A bei kitų medžiagų gautų valgydami daržoves, o ne gerdami piliules. Nesakau, kad užsienyje vidinės kokybės požiūriu nėra išvesta gerų veislių. Užsienio gamintojų produkcija nėra bloga, tačiau ji labiau orientuota ne į vidinę, bet į išorinę kokybę - kad daržovės būtų tinkamos gabenti, kad jos būtų gražios, patrauklios akiai", - teigė specialistė.

Be to, transportuojamos daržovės yra chemiškai apdorojamos, kad ilgiau išsilaikytų gražios ir pasiektų rinką nesupuvusios. Dalis daržovių ir vaisių nuskinama, kol jie dar nesunokę ir nokinami dirbtiniu būdu, vėlgi pasitelkiant tam tikras chemines medžiagas.

"Už visus Lietuvos ūkininkus negalėčiau garantuoti, visgi jiems, manau, neapsimoka to daryti, kadangi daržovės į rinką patenka daug greičiau, o šios medžiagos - pakankamai brangios", - svarstė pašnekovė.

Tuo metu pramoniniai daržovių auginimo būdai dideliuose ūkiuose tiek Lietuvoje, tiek užsienyje nesiskiria. Anot R. Karklelienės šiuo metu pažangiausias ir efektyviausias daržovių auginimo būdas - maitinimo sistema per vamzdelius. Taigi daržovės arba visai neauga žemėje, arba įsuktos į specialius maišelius su žeme. Šiaip ar taip jos auga visiškai kitokiomis sąlygomis nei natūralioje žemėje.

"Ši nauja technologija leidžia pasiekti, kad augalas mažiau sirgtų, būtų kuo mažiau pažeistas. Subalansuotas maitinamasis tirpalas leidžia maitinti augalą tomis medžiagomis, kurių jam trūksta. Naujomis technologijomis dabar auginamos net braškės. Pavyzdžiui, Ispanijos ūkiuose iš esmės yra tik tokie vamzdynai, kadangi ten karšta ir sausa, todėl laistoma ne iš viršaus, o iš apačios, per vamzdelius. Žemėje daržoves šiuo metu vis dar augina tik maži gamintojai, kurie turi nedidelius šiltnamius. Jiems per brangu įsigyti tokias maitinimo sistemas.

Tiesa, pramoniniu būdu auginamoms daržovėms pasirenkamos labiau atsparios veislės, todėl jų skonis nėra toks išreikštas. Savo reikmėms mes stengiamės auginti sultingas, skanias daržoves. Gal ji dažniau sirgs, bet valgysime skanią, vitaminingą daržovę. O pramoninė daržovė, aišku, vitaminų kažkiek turės, bet ji turi būti atspari, kadangi didžiausias augintojų rūpestis - išauginti kuo daugiau gražių, nepūvančių daržovių. Kuo daržovė atsparesnė, tuo mažiau jai reikia chemikalų, tuo pigiau ją išauginti. Savo ūkiuose augindami daržoves mes pirmiausiai galvojame apie skonį ir maistinę vertę, o ne apie derliaus gausumą", - pasakojo mokslininkė.

Daržovių auginimas tampa konvejeriu

Taigi pramoninis daržovių auginimo būdas, kurio pagalba galima labai tiksliai koreguoti maistingų medžiagų kiekius bei apsisaugoti nuo žemėje gyvenančių įvairių ligų sukėlėjų, leidžia sumažinti trąšų bei priemonių nuo kenkėjų kiekius.

Kita vertus, daržovių auginimas tampa konvejeriu, derliaus visi augintojai nori kuo didesnio, o jį garantuoja trąšos. Jei tręšiama per daug, mitybinė daržovių vertė krinta - nyksta vitaminai ir mineralai, dėl kurių jas ir valgome.

"Kiekvienas augalas turi gauti tiek maisto medžiagų, kad jų užtektų ne tik vegetavimui, bet ir kaupimui. Tuomet jis bus maistingas, vitaminingas. Todėl pirmiausiai reikėtų atlikti dirvos tyrimus ir tręšti tik tiek, kiek reikia augalui. Jeigu tręšime pastoviai ir daug, ne faktas, kad augalas įsisavins trąšose esančias maistingas medžiagas", - teigė R. Karklelienė.

Paklausta, ar teisinga vyraujanti nuostata, kad Lietuvoje tręšiama mažiau net nei kaimyninėje Lenkijoje, pašnekovė nesiėmė kategoriškai teigti, kad kurioje nors šalyje daržovės sąmoningai pertręšiamos. Tiesiog mūsų klimatas palankesnis mažesniam trąšų kiekiui. Pavyzdžiui, Lietuvoje yra dideli svyravimai tarp dienos ir nakties temperatūros, tuo tarpu Lenkijoje šis skirtumas daug švelnesnis.

Beje, prieš 3 metus buvo pasirodę vokiečių tyrimo duomenys, bylojantis apie tai, kad augintojai vis dar naudoja per daug pesticidų. Vokiečių ekspertų duomenimis, kai kuriuose salotų, grybų ir pomidorų mėginiuose pesticidų buvo tiek daug, kad sveikatos negalavimai galimi netgi jų suvalgius vos vieną kartą. Didesnis už leidžiamą pesticidų kiekis buvo aptiktas 9,5 proc. produktų mėginių, o 23 proc. mėginiuose leistinas normas viršijo nitratai.

Pesticidų norma viršyta kas penktame brokolyje ir kas septintame kopūste. Cheminių teršalų normas viršijo 79 proc. gūžinių salotų ir 72 proc. lapinių salotų mėginių. Porų, ridikėlių, ridikų, nektarinų mėginiuose nepageidaujamų medžiagų kiekis retai viršijo leistiną normą, tačiau jų taip pat buvo. Pesticidų ekspertai aptiko ir pusėje rinkoje esamų pomidorų, tik jų norma paprastai neviršijo leistinų ribų. Kita vertus, pastebėta, kad normas viršijantys pesticidų kiekiai per trejus metus vaisiuose ir daržovėse sumažėjo du kartus. Taigi tendencijos teigiamos.

Ateitis priklauso dideliems ūkiams

R. Karklelienė įsitikinusi, kad ateitis priklauso pramoniniu būdu daržoves auginantiems ūkiams. Nors natūralių, ekologiškų daržovių mados atgimsta, maži ūkiai nepajėgs aprūpinti Lietuvos gyventojų.

"Rinka yra didelė, prekybos centrai reikalauja didelių kiekių, kad žmonės atėję visada rastų norimų daržovių, tad vienas mažas ūkininkas ten jų nesuveš. Žmonėms nebetinka, kad šiandien aš randu agurkus, o pomidorai bus tik rytoj. Taigi jau geriau Lietuvoje vystytųsi pramoninės technologijos, antraip turėsime daugiau atvežtinių daržovių, bus dar blogiau. Lietuvoje užauginta daržovė, kokia bebūtų jos veislė, visgi į rinką patenka greičiau, o greičiau į rinką patenkantis produktas tikrai yra sveikesnis", - sakė mokslininkė.

Deja, lietuviškos daržovės, nors jos ir auginamos taip pat, kaip visur, yra brangesnės. Anot pašnekovės, taip yra dėl keleto priežasčių. Pirmiausia mūsų auginimo sąlygos reikalauja daugiau investicijų. Mat Ispanijoje, Italijoje dėl palankaus klimato daržovės auginamos konvejeriais, per metus galima užauginti du ar net tris derlius, todėl daržovių savikaina mažesnė, o pelnas didesnis. Lietuvoje vienas derlius neatsiperka.

Anot R. Karklelienės, pramoniniu būdu išaugintos daržovės kad ir turės mažiau vitaminų, tačiau dauguma bus kokybiškos, nebent labiau bus pripurkšta apsaugos priemonių nuo kenkėjų - pesticidų, herbicidų ir pan. Tačiau pati mitybinė vertė nebus labai prasta - tiesiog nebus išreikšto skonio.

"O pirkdamas daržoves iš smulkaus augintojo ar sodo bobutės, taip pat negali būti šimtu procentu garantuotas dėl šių daržovių kokybės. Kartais neteisingas tręšimas mėšlu neduoda naudos, dar blogiau, kai patręšiama srutomis. Šiuo atveju reikia vertinti žmogų ir nuspręsti, ar jis kelia pasitikėjimą", - svarstė mokslininkė.

Grynas.lt

Batono kokybę rodo pelėsis

Batono kokybę rodo pelėsis

Batonų tyrimas laboratorijoje parodė, kad konservantų neįdėta nė į tą batoną, kurio sudėtyje skelbiama, kad toks priedas yra. Ką iš tikrųjų valgome, galime spėti pagal tai, kaip greitai produktas genda. Užsukus į prekybos centro duonos skyrių,...


Kokį vandenį gerti?

Kokį vandenį gerti?

Nuolat girdime specialistų patarimus gerti kuo daugiau vandens, kadangi šis gyvybės šaltinis turi įtakos mūsų puikiai savijautai, gerai nuotaikai, sveikatai bei grožiui. Dietologai tvirtina, kad žmogaus organizmui vandens reikia suvartoti ne...


Mažiau kaloringo maisto spąstai

Mažiau kaloringo maisto spąstai

Figūra besirūpinantys žmonės dažnai renkasi mažiau kaloringus maisto produktus. Nagrinėdami etiketes, jie atkreipia dėmesį į baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, stengdamiesi išsirinkti "lengviausią" produktą. Dietiniai tortai ir...


Berniukas, alergiškas beveik bet kokiam maistui

Berniukas, alergiškas beveik bet kokiam maistui

Didžiojoje Britanijoje gyvenantis dvylikametis Tylor Savage neturi galimybės pasiteirauti, kas bus pietums. Tai bus vištiena arba tunas su morkomis ir bulvėmis ir galbūt truputis vynuogių ar obuolys. Tai - vienintelės maisto rūšys, kurioms jis...


Ekologiškų produktų grupė

Ekologiškų produktų grupė

1993m. įkurta šaldytų kulinarinių pusgaminių gamintoja UAB "Liūtukas" ir Ko per trumpą laiką tapo viena didižiausių ir moderniausių Lietuvoje. Įmonės sėkmę garantuoja vartotojų bei ekspertų pripažinta produkcija, novatoriškumas ir...


Braškių nauda

Braškių nauda

Tai sezonis vaisius. Braškės yra puikus pasirinkimas, nes jos turi daug vitaminų ir mineralų, mažai kalorijų, ir plačiai prieinamos per sezoną. Jos pilnos antioksidantų. Braškės yra puikus vaistas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio,...


Nesusirkime per šventes

Nesusirkime per šventes

Švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, turėtume būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje...


M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį mononatrio glutamatas arba tiesiog aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems...


Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Universiteto pateiktame pranešime nurodyta, kad kiaušinienė su riebiu kumpiu pusryčiams iš tiesų gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną. Panašu, kad pirmasis patiekalas, kurį suvalgote atsibudę, užprogramuoja jūsų medžiagų apykaitą visai...


Mityba ir jos mitai

Mityba ir jos mitai

Mesime rūkyti, pradėsime sportuoti, gyvensime sveikai. Tai pažadai, kuriuos sau nuolat kartojame ir atidedame jų vykdymą. Nerealiais tikslais, juolab mitais, galime ne pagerinti savo sveikatą, o atvirkščiai - pakenkti jai. "Dažnai žmonės...


Mangų stebuklai

Mangų stebuklai

Labiausiai paplitusios rūšies mangai - pailgi, su lygia oranžine odele, tačiau parduotuvėse pasitaiko tamsiai žalios spalvos su raudonu šonu vaisių. Prinokęs mangas turi būti minkštas, su nedideliu įdubimu prie kotelio. Prinokusio mango kauliukas...


Sveikata ir vanduo

Sveikata ir vanduo

Atšilus orams žmogui reikia vis daugiau vandens. Vandens svarbos mūsų organizmui nuneigti neįmanoma - tai pagrindinė žmogaus kūno sudedamoji dalis. Organizme vanduo dalyvauja gausybėje procesų: medžiagų apykaitos, fermentų, hormonų gamybos. Vanduo...


Šokolado nauda, apie kurią dar nežinojome (II dalis)

Šokolado nauda, apie kurią dar nežinojome (II dalis)

Britanijos mokslininkai atlikę tyrimus išsiaiškino, jog kasdien, nedideliais kiekiais vartojant juodąjį šokoladą oda apsaugoma nuo neigiamo saulės spindulių poveikio. Pastarieji įtakoja odos senėjimą bei raukšlių atsiradimą. Tyrimas parodė, kad...


Šalutinis dietų poveikis – valgymo sutrikimai

Šalutinis dietų poveikis – valgymo sutrikimai

Nervinė anoreksija ar bulimija nėra tik paauglių liga. Bet ja susirūpinti kartais priverčia tik tiksintis biologinis laikrodis. Nervine anoreksija Lietuvoje serga apie vienas procentas gyventojų. Nervinės bulimijos statistika – penkis kartus...


Žaliosios lapinės daržovės gali sumažinti diabeto tikimybę

Žaliosios lapinės daržovės gali sumažinti diabeto tikimybę

Vartojant daug žaliųjų lapinių daržovių, gali sumažėti rizika susirgti diabetu, teigia Jungtinės Karalystės mokslininkai. Jie išnagrinėjo anksčiau atliktų šešių tyrimų apie vaisių ir daržovių vartojimą duomenis ir nustatė, kad tik špinatai ir...


Dar druskos? Ačiū, ne

Dar druskos? Ačiū, ne

Kaip reaguotumėte, jei restorane padavėjas neatsiklausęs jūsų į kavą ar arbatą įbertų cukraus? Turbūt labai nustebtumėte ir net susierzintumėte. Tačiau dėl druskos kiekio patiekiamame maiste papriekaištauja retas. Buvo ištirta, kad daugumoje...


Mitybos lobis - kruopos

Mitybos lobis - kruopos

Kai maisto produktai tokie brangūs, pats metas prisiminti kruopų košes. Kruopų kaina palyginti nedidelė, o maistinė vertė - neįkainuojama. Bene labiausiai paplitusios kruopos daugelyje pasaulio šalių - ryžiai. Juose gausu krakmolo, kuris lengvai...


Vegetarinė dieta silpnina kaulus

Vegetarinė dieta silpnina kaulus

Nors neseniai nustatyta, kad mėsos nevalgantys žmonės kur kas rečiau serga vėžiu, kito Australijos ir Vietnamo mokslininkų tyrimo išvados vargu ar pradžiugins vegetarus. Ištyrę daugiau nei 2 700 žmonių, mokslininkai nustatė, kad vegetarų kaulų...


Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Džiovinti vaisiai skiriasi tuo, kaip jie apdoroti – ekologiškai ar neekologiškai. Ekologiški vaisiai džiovinami ilgai ir išsaugomi tokie, kokie yra. Tokie vaisiai turi didelę skonių paletę. Galbūt jie neturi ryškios spalvos, tačiau...


Dietologė: ekologiškas ir neekologiškas maistas skiriasi tik kaina

Dietologė: ekologiškas ir neekologiškas maistas skiriasi tik kaina

Kuris maistas sveikesnis – ekologiškas, ar tas, kurį kasdien esame įpratę matyti parduotuvių lentynose? Įprastame maiste gausu chemijos, skonio stipriklių, tirštiklių, dažiklių ir kitų neva nuodingų medžiagų, todėl atsakymas į klausimą -...


Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Manote, kad rūgščios citrinos yra geriausias vitamino C šaltinis? Malpigija – tokį keistą pavadinimą turi į vyšnią panašus vaisius, dar vadinamas Acerola, kuriame vitamino C – bent 20 kartų daugiau nei citrinoje. Iš Pietų Amerikos...


Kalorijas skaičiuoti bus paprasčiau

Kalorijas skaičiuoti bus paprasčiau

Vis daugiau žmonių skiria didesnį dėmesį savo mitybai, reikalauja daugiau ir geresnės informacijos ant etikečių ir nori, kad ji būtų aiški, paprasta, išsami, atitinkanti vienodus reikalavimus bei patikima. Šiomis temomis susirūpino ir Europos...


Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Bijote valgyti kiaušinius, nes jie padidina cholesterolio kiekį kraujyje? Tačiau sveiki žmonės per šv. Velykas suvalgę 3 - 4 kiaušinius tikrai nepakenks sveikatai. Garbaus amžiaus žmonėms, turintiems problemų dėl per didelio cholesterolio kiekio...


Nitratai: pirkėjai priversti daržoves pirkti užrištomis akimis

Nitratai: pirkėjai priversti daržoves pirkti užrištomis akimis

Kuo mažiau nitratais užterštų produktų ieškantys gyventojai piktinasi, kad priversti pirkti aklai. Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare mūsų šalyje nereglamentuojama didžiausia leistina nitratų koncentracija vaisiuose ir daržovėse, išskyrus...


Aviečių kaukė nuo spuogų

Aviečių kaukė nuo spuogų

Senovės graikai ir romėnai žinojo apie aviečių maistingąsias ir gydomąsias savybes. Jie miškuose renkamas avietes ne tik valgė, bet ir jomis gydėsi. Aviečių uogose yra sacharidų, organinių rūgščių, eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, mineralinių...


Pistacijų riešutų kava – sveikesnė nei kavos pupelių

Pistacijų riešutų kava – sveikesnė nei kavos pupelių

Lietuvoje nuo seno verdama gilių kava, kitose šalyse panašiam skoniui plikomi šakniavaisiai, kiti augalai. Dabar tyrėjai teigia, jog tam tikros rūšies pistacijų riešutų kava, neturinti kofeino, gali būti sveikesnė alternatyva iš kavos pupelių...


Ridikėlis radikulitui gydyti

Ridikėlis radikulitui gydyti

Senovės Graikijoje ridikėliai buvo ypač vertinami. Žymus to meto gydytojas Dioskoridas patardavo vartoti ridikėlius virškinimui gerinti, regėjimui stiprinti, kosuliui sušvelninti ir nuraminti. Ridikėliuose yra daug vitaminų B1 ir B2, C, karotino,...


Spraginti kukurūzai – sveikas užkandis

Spraginti kukurūzai – sveikas užkandis

Spraginti kukurūzai, pasak mokslininkų, yra sveikas užkandis. Dažniausia kino teatre valgomi spragėsiai – puikus antioksidantų ir celiuliozės šaltinis. Amerikiečių mokslininkai atliko tyrimus ir nustatė, kad spraginti kukurūzai kartu su kai...


Kuo labiau sunokęs vaisius - tuo saldesnės bus jo sultys

Kuo labiau sunokęs vaisius - tuo saldesnės bus jo sultys

Kiekvieną dieną žmonės manęs teiraujasi apie parduotuvėje perkamas sultis pakeliuose. Nepaisant to, kad jas gamina vietiniai gamintojai, bei to, kad ant pakuotės nėra nurodyta, jog į sultis buvo papildomai dėta cukraus, saldus sulčių skonis žadina...


Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australijoje vis daugiau sveikatos ekspertų palaiko mokesčių nesveikam maistui įvedimą. Anot jų, tai galėtų būti puiki paskata "asmeninio elgesio pasikeitimams" taip mažinant žmonių nutukimą. Monasho universiteto daktarė Holly Bond sako,...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9