Lapkričio 24d. Antradienis

Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Peržiūrų skaičius: 26424
Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Renata Grikšelytė, "Danone" ryšių su visuomene atstovė Lietuvoje tinklalapio redakcijai atsiuntė oficialų atsakymą į Vincento Sako pamąstymus ir kritiką apie "Danone" produktą "Activia". Siekdami nuomonių objektyvumo, šią poziciją taip pat pateikiame skaitytojams.

Sprendžiant iš to, jog Vincento Sako parengtą straipsnį mums publikuoti laiškuose aktyviai siūlė patys skaitytojai, autoriaus išsakomos mintys gana plačiai pasklidusios po internetą ir tema reikalauja platesnės diskusijos tarp vartotojų, gamintojų ir kritikų. Tad šis Renatos Grikšelytės, "Danone" ryšių su visuomene atstovės Lietuvoje, komentaras labai laiku ir vietoje nušviečia gamintojo poziciją. Tiesa, redakcija nesiima spręsti, kurie ir kurios pusės argumentai yra absoliučiai teisingi, o kurie "pritraukti" prie teisybės - tai paliekame nuspręsti kiekvienam iš skaitytojų.

Renatos Grikšelytės, "Danone" ryšių su visuomene atstovė Lietuvoje komentaras

Šių metų kovo 29 d. tinklalapyje www.manosveikata.lt skiltyje "Sveika mityba" buvo patalpintas straipsnis "Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas - sveikatai pavojingas", kuriame dėstomi faktai apie "Danone" produktą "Activia" neatitinka tiesos ir klaidina visuomenę. Žemiau pateikiami klaidinantys faktai bei atsakymai į juos.

"Jeigu tikitės šių jogurtų pagalba atstatyti žarnyno mikroflorą, tai jūsų tikėjimas bergždžias - gyvų bakterijų šiuose jogurtuose niekada nebuvo, nėra ir nebus".

Visų pirma norime informuoti, kad kompanija "Danone" gamina tokius Lietuvoje parduodamus pieno gaminius: "Activia", "Actimel", "Danonki", "Danacol" ir kt. Šių produktų sudėtyje yra pasterizuotas pienas, vaisių priedai, dribsniai, gyvosios bakterijos ir kiti ingredientai. Visi jie naudojami gaminant jogurtus, taip pat nurodyti visų produktų etiketėse, kaip to reikalauja Europos Sąjungos teisės aktai. Kiekviename indelyje "Activia" jogurto yra 10 mlrd. gyvųjų bakterijų. Šis kiekis yra griežtai kontroliuojamas, periodiškai tikrinamas nepriklausomų ekspertų.

Taip pat straipsnyje minima, kad jogurtai galioja tris mėnesius. "Danone" pieno produktų realizacijos laikas, laikant juos nurodytomis sąlygomis, šaldytuve, 2-6 laipsnių temperatūroje, yra ne daugiau kaip mėnuo. Produktai nėra termiškai apdorojami, kad nebūtų sunaikintos gyvosios bakterijos, todėl ilgesnis jų galiojimo laikas nėra įmanomas. Probiotinės bakterijos išlieka gyvybingos visą jogurto galiojimo laiką, jeigu jis laikomas taip kaip reikalaujama. Laikant jogurtą kambario temperatūroje arba šilčiau, gyvųjų bakterijų kiekis gali sumažėti.

"Reikėtų nepamiršti ir dar vienos skrandžio funkcijos - dezinfekuoti maistą. Stipriai rūgšti jo terpė (pH apie 2) sunaikina didžiąją dalį bakterijų. Taigi, jei "Actvijoje" ir liks viena kita leisgyvė "geruolė", tai jos egzistencija pasibaigs skrandyje ir maistinė "jogurto" vertė bus nulinė. Ypatingai gyvybingų bakterijų indelyje turi būti apie milijardą, tik tada menkutis procentėlis išlaikęs gyvastį praslys į žarnyną."

"Activia" jogurtas yra vienas geriausiai pasaulyje ištirtų jogurtų. Kiekviename jogurto indelyje yra 10 mlrd. gyvųjų bakterijų. Šių bakterijų sugebėjimas išgyventi rūgštinėje skrandžio terpėje yra tirtas ir įrodytas ne viename klinikiniame, moksliniame tyrime. Apačioje pateikiamos nuorodos į keletą svarbių tyrimų:

Rochet V, L Rigottier-Gois, A Ledaire, C Andrieux, M Sutren, S Rabot, A Mogenet, J-L Bresson, S Cools, C Picard, N Goupil-Feuillerat and J Doré.  Survival of Bifidobacterium animalis DN-173 010 in the faecal microbiota after administration in lyophilised form or in fermented product - a randomised study in healthy adults.

Journal of Molecular Microbiology and Biotechnology, 2008;14: 128-136. He T, M G Priebe, Y Zhong, C Huang, HJM Harmsen, GC Raangs, JM Antoine, GW Welling and RJ Vonk.  Effect of yogurt and bifidobacteria supplementation on the colonic microbiota in lactose-intolerant subjects.

Journal of Applied Microbiology, 2007; 104(2):595-604.

Collado M.C., Y. Moreno, J.M. Cobo, J.A. Mateos, M. Hernandez. Molecular detection of Bifidobacterium animalis DN-173 010 in human feces during fermented milk administration.

Food Research International, 2006; 39: 530-535.

Duez H, Pelletier C, Cools S, Aissi E, Cayuela C, Gavini F, Bouquelet S, Neut C and Mengaud J.  A colony-immunoblotting method for quatitative detection of a Bifidobacterium animalis probiotic strain in human faeces.

Journal of Applied Microbiology, 2000; 88:1019-27.

Pochart P, Marteau P, Bouhnik Y, Goderet I, Bourlioux P, Rambaud JC. Survival of Bifidobacteria ingested via fermented milk during their passage through the human small intestine: an in vivo study using intestinal perfusion.

American Journal of Clinical Nutrition, 1992; 55:78-80.

Berrada N, Lemeland JF, Laroche G, Thouvenot P, Piaia M. Bifidobacterium from fermented milks: Survival during gastric transit.

Journal of Dairy Science, 1991; 74:409-413.Pochart P, Marteau P, Bisetti N, Goderet I, Bourlioux P, Rambaud JC. Isolement des bifidobactéries dans les selles après ingestion prolongée de lait au bifidus (LB).

No abstract available.

Médecine et Maladies Infectieuses 1990; 20: 75-78 (publication in French).

Norime informuoti, kad su šiais produkto moksliniais ir klinikiniais tyrimais yra susipažinę ir Lietuvos sveikatos ir mitybos specialistai: Vaidotas Urbonas, Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos pirmininkas, Limas Kupčinskas, Lietuvos gastroenterologų draugijos pirmininkas, Regina Ėmužytė, Lietuvos klinikinių imunologų ir alergologų draugijos pirmininkė bei kiti. Tad jei kiltų abejonių galite su jais susisiekti dėl išsamesnės informacijos.

"Žinoma, atsiras prieštaraujančių šiai tikrąją tiesą atskleidžiančiai nuomonei ir pradės vardinti gimines ir pažįstamus, kuriems "Activia" "sureguliavo" virškinimą, bet šie žmonės nežino, kad buvo elementariai apmulkinti - į visus "Activia" jogurtus dedamas inulinas, kuris ir "sutvarko" (t.y. "paleidžia") vidurius. O jei nustosite vartoti "Activia" (produktą su inulinu), jūsų viduriai (jei žarnyne nebuvo bifido bakterijų) funkcionuos taip pat, kaip ir prieš jogurto vartojimą. Inulinas laisvina vidurius. Jo į "Activijos" indelį dedama 3 gramai (kapsulėse, skirtose laisvinti vidurius, jo tėra 2 gramai). Štai čia ir yra "Activijos" "gydomasis" efektas!"

Kaip jau buvo minėta anksčiau "Activia" sudėtyje yra pasterizuotas pienas, vaisių priedai, dribsniai, gyvosios bakterijos ir kiti ingredientai. Visi jie naudojami gaminant jogurtus, taip pat nurodyti visų produktų etiketėse, kaip to reikalauja Europos Sąjungos teisės aktai. Inulinas į "Activia" sudėtį neįeina ir toks Jūsų teiginys neatitinka tiesos. Jogurte "Activia" veikia probiotinės bakterijos, kurių sugebėjimas prisidėti reguliuojant žarnyno veiklą yra įrodytas ne viename moksliniame tyrime. Visi jie yra viešai prieinami internete adresu www.studies.danone.com

"Dar šio "sveiko" maisto sudėtyje: lieso pieno milteliai, vanduo, uogų esencija, fruktozė, modifikuotų kukurūzų krakmolas, cheminiai aromatizatorius, dirbtinė želatina, karminas, natrio citratas, obuolių rūgštis, dirbtinis saldiklis sukralozė (lenkiškame variante rašomas cukrus, bet kas gi patikrins?)"

"Danone" produkto "Activia" sudėtis yra detaliai surašyta ant pakuotės kaip to reikalauja teisės aktai. Tokie Jūsų minimi ingredientai kaip vanduo, saldikliai ir kiti, nėra naudojami, gaminant "Activia" jogurtą.

Norėtumėme, kad neklaidintumėte savo skaitytojų nepagrįsta informacija ir pašalintumėte šį straipsnį, kaip neatitinkantį tiesos.

Žymės: Danone
Bruknės

Bruknės

Bruknės turi vitamino C, B1, B2 ir PP, todėl jų uogų patartina valgyti, kai organizmui trūksta vitaminų. Uogų arbatą reikėtų gerti karščiuojant, nes ji puikiai malšina troškulį. Žalios ir virtos uogos didina skrandžio sulčių rūgštingumą. Nemažai...


Mityba ir jos mitai

Mityba ir jos mitai

Mesime rūkyti, pradėsime sportuoti, gyvensime sveikai. Tai pažadai, kuriuos sau nuolat kartojame ir atidedame jų vykdymą. Nerealiais tikslais, juolab mitais, galime ne pagerinti savo sveikatą, o atvirkščiai - pakenkti jai. "Dažnai žmonės...


Stebuklingas vaistas nuo astmos – gyva žuvis

Stebuklingas vaistas nuo astmos – gyva žuvis

Pietų Indijoje žmonės ligas gydo "stebuklingu vaistu" - gyva žuvimi, praneša Reuters. Sergantieji smulkią žuvį pagardina įdaru su vaistažolėmis ir praryja. Vietos gyventojai tiki, kad šis tradicinis gydymo būdas gali išgydyti astmą ir...


Europa susirūpino dėl "dūmų" kvapo maisto

Europa susirūpino dėl "dūmų" kvapo maisto

Europos maisto saugos tarnybos (EMST) teigimu, vienas iš aromatų, naudojamų norint suteikti mėsai, sūriui ar žuviai dūmo kvapą, gali būti nuodingas žmonėms, praneša BBC. Tarnyba patikrino 11 dūmo aromatų, paprastai naudojamų Europos Sąjungoje....


Vandens teikiama nauda sveikatai

Vandens teikiama nauda sveikatai

Šiame straipsnyje Jums atskleisime sidabrinio vandens teigiamas savybes. Šiuolaikinės medicinos tėvas Hipokratas teigė: „Jūsų maistas turi būti vaistas ir Jūsų vaistas turi būti maistas“. Akivaizdu, kad nuo to, kokį vandenį geriame,...


Kaip nepersivalgyti per šventes?

Kaip nepersivalgyti per šventes?

Artėjant gražiausioms metų šventėms – Šv. Kalėdoms ir Naujiesiems Metams – Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai pataria nepiktnaudžiauti šventinio stalo siūlomais patiekalais. Maisto atakos švenčių metu,...


Negalia nėra nuosprendis

Negalia nėra nuosprendis

Daugialypė reabilitologų veiklos mozaika, pademonstruota penktadienį Klaipėdos universitete (KU) vykusioje respublikinėje reabilitacijos ir slaugos studijų krypties jaunųjų tyrėjų konferencijoje, rodo, kokią išeitį ir gyvenimo prasmę gali atrasti...


Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?

Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?

Valgymas – malonumas. Tačiau daugelis žmonių tai užmiršta ir kemša maistą tarsi dalyvautų lenktynėse. Kaip netapti maisto įkaitais? "Maždaug tris kartus per savaitę prisikraunu keturias penkias lėkštes maisto ir pradedu nesustodama...


Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai, nitritai, pesticidai ir kiti "keiksmažodžiai" tapo praktiškai būtina šiuolaikinių daržovių ir vaisių dalimi. Nitratų galima aptikti dešrose, sūriuose, pieno produktuose ir konservuose. Anksčiau buvo manoma, kad pagrindinis...


BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

Baltymai (dar kitaip vadinami proteinu) – tai antras pagal gausumą organizmo komponentas po vandens. Jis formuoja ne tik organizmo struktūras – ląsteles, audinius ir skeletą, bet ir funkcinius veiksnius, kaip hormonai, antikūniai, DNR...


Koks sumuštinis yra sveikiausias?

Koks sumuštinis yra sveikiausias?

Daugelis žmonių pusryčių neįsivaizduoja be greitai pagaminto sumuštinio. Dietologai tvirtina, kad jis gali būti ir nuodų bomba, ir sveikas patiekalas. "Nėra tokio patiekalo, kurio nesuvalgytų studentas", - tepdama beveik 35 metrų...


Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Universiteto pateiktame pranešime nurodyta, kad kiaušinienė su riebiu kumpiu pusryčiams iš tiesų gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną. Panašu, kad pirmasis patiekalas, kurį suvalgote atsibudę, užprogramuoja jūsų medžiagų apykaitą visai...


Maiste vitaminų nebėra?

Maiste vitaminų nebėra?

Net ir nevalgantis pusfabrikačių bei kito greito maisto žmogus šiandien negauna visų organizmui reikalingų medžiagų. Mat dauguma maisto produktų beveik nebeturi juose buvusių vitaminų ir mineralų. Per 30-40 metų iš jautienos visiškai išnyko...


Vengrijoje įvedamas "mėsainių mokestis"

Vengrijoje įvedamas "mėsainių mokestis"

Vengrijoje sveikatai nenaudingi maisto produktai ateityje bus apmokestinti vadinamuoju "mėsainių mokesčiu", praneša agentūra AFP. Didele balsų dauguma šalies parlamentas Budapešte pritarė mokesčio padidinimui tiems maisto produktams,...


Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Tęsiame Daniela Niederberger parengtą interviu su Vokietijoje gerai žinomu ir daugelio kritikuojamu chemiku, Europos maisto ir mitybos instituto mokslo vadovu Udo Pollmeriu. Šis žmogus parašė knygą "Kas sveikai maitinasi, trumpiau...


Ar dydis visada svarbu?

Ar dydis visada svarbu?

Beveik kiekviena daržovė ar vaisius turi didesnį ar mažesnį brolį. Ir nors visi jau seniai žino, kad kuo daugiau daržovių suvalgys, tuo geriau, kartais svarbu atkreipti dėmesį ir į pačių daržovių ir vaisių dydį. Čia pateikiamos aštuonios produktų...


6 būdai padedantys kovoti su vidurių užkietėjimu

6 būdai padedantys kovoti su vidurių užkietėjimu

Turbūt kiekvienas yra bent kartą susiduręs su vidurių užkietėjimu. Stanginimasis, nepilno išsituštinimo jausmas, skausmas tuštinantis ir, žinoma, nuolatinis diskomforto jausmas, trukdantis produktyviam kasdieniam darbui. Kad ir kokia problema tai...


Neskanus maistas gali išprovokuoti depresiją

Neskanus maistas gali išprovokuoti depresiją

Žmogus gyvena ne tam, kad valgytų, tačiau jo skonį atitinkantis ir patraukliai patiektas maistas neretai pakelia nuotaiką. Ir priešingai, bet koks neskanus maistas sukelia emocinį nepasitenkinimą, išprovokuoja apatiją ir chronišką nuovargį. O...


Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Kai miškai net lūžta nuo uogų ir grybų, šeimininkės šaldikliuose ima kaupti jų atsargas žiemai. Deja, ne visos miško gėrybės yra užšaldomos tam skirtuose indeliuose. Uogaudamas ar grybaudamas neretas mūsų irgi nesuka sau galvos, kad uogas ar...


Mėsos gaminiuose naudojamas konservantas E250 gali sukelti vėžį

Mėsos gaminiuose naudojamas konservantas E250 gali sukelti vėžį

Įsibėgėjus iškylų sezonui, norime priminti Nacionalinės maisto ir veterinarijos tarnybos įspėjimą dėl mėsoje naudojamo maisto priedo natrio nitrito (E250). Vartojant šiuo konservantu apdorotą mėsą, organizme gali susidaryti žinomi kancerogenai...


Neerzink skrandžio

Neerzink skrandžio

Kaip pažaboti klastingą gastritą, kuriam šaltasis metas – pats paūmėjimo laikas? Gastrito priežasčių gali būti daug: prastos kokybės maistas, įprotis užkandžiauti stovint, dažnos emocinės perkrovos... Galų gale imame liguistai reaguoti į...


Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...


Aviečių kaukė nuo spuogų

Aviečių kaukė nuo spuogų

Senovės graikai ir romėnai žinojo apie aviečių maistingąsias ir gydomąsias savybes. Jie miškuose renkamas avietes ne tik valgė, bet ir jomis gydėsi. Aviečių uogose yra sacharidų, organinių rūgščių, eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, mineralinių...


Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Su plastiku maisto pramonėje susiduriame kasdien: plastikiniai indai kavinėje ir išvykose, gaivinantys gėrimai plastikiniuose buteliuose, pusfabrikačiai plastikiniame įpakavime, įvairiausi plastikiniai mašeliai ir dėžutės tapo kasdienybe. Kai juos...


Kokias dešreles galima kepti?

Kokias dešreles galima kepti?

Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti ant laužo. Nacionalinio maisto ir veterinarijos...


Burokėlių sultys didina ištvermingumą

Burokėlių sultys didina ištvermingumą

Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina deguonies įsisavinimą, o tai palengvina mankštinimąsi. Nedidelio tyrimo ataskaitoje žurnale "Journal of Applied Physiology" teigiama, kad dėl burokėlių...


Šeimos gydytoja: normaliai vaiko raidai mėsa būtina

Šeimos gydytoja: normaliai vaiko raidai mėsa būtina

Remiantis statistiniais duomenimis, daugelyje Vakarų Europos valstybių apie 20 proc. gyventojų yra vegetarai, Lietuvoje – apie 5 proc. ir šis skaičius auga. Atsisakyti mėsos gali mitybą subalansavę ir pakankamą organizmui reikiamų medžiagų...


Vaisvandeniai nėra sveikesni

Vaisvandeniai nėra sveikesni

Studijos vadovė iš Bostono universiteto Julie Palmer dešimtmetį stebėjo 43 tūkst. tyrime dalyvavusių moterų. Mokslininkė mėgino išsiaiškinti, kaip gėrimo įpročiai veikia riziką susirgti cukriniu diabetu. Pasak J. Palmer, vaisvandeniai ir kiti...


Mažai angliavandenių turinti dieta kenkia arterijoms

Mažai angliavandenių turinti dieta kenkia arterijoms

Dėl mažai angliavandenių turinčios dietos gali užsikimšti arterijos ir padidėti širdies smūgio ir insulto rizika, rodo JAV atliktas tyrimas. Prieš dešimtmetį išpopuliarėjo dieta, kai valgoma daug mėsos, žuvies ir sūrio, o angliavandenių vartojama...


Vasara koreguoja meniu

Vasara koreguoja meniu

Į iškylą gamtoje - jokių greitai gendančių maisto produktų. Pietūs - tik švarioje, tvarkingoje kavinėje. Tai priesakai, kuriuos privalu vykdyti vasarą. "Vasaros metu padaugėja žarnyno infekcinių susirgimų. Dažniausia jų priežastis -...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9