Gruodžio 6d. Pirmadienis

Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Peržiūrų skaičius: 26424
Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Renata Grikšelytė, "Danone" ryšių su visuomene atstovė Lietuvoje tinklalapio redakcijai atsiuntė oficialų atsakymą į Vincento Sako pamąstymus ir kritiką apie "Danone" produktą "Activia". Siekdami nuomonių objektyvumo, šią poziciją taip pat pateikiame skaitytojams.

Sprendžiant iš to, jog Vincento Sako parengtą straipsnį mums publikuoti laiškuose aktyviai siūlė patys skaitytojai, autoriaus išsakomos mintys gana plačiai pasklidusios po internetą ir tema reikalauja platesnės diskusijos tarp vartotojų, gamintojų ir kritikų. Tad šis Renatos Grikšelytės, "Danone" ryšių su visuomene atstovės Lietuvoje, komentaras labai laiku ir vietoje nušviečia gamintojo poziciją. Tiesa, redakcija nesiima spręsti, kurie ir kurios pusės argumentai yra absoliučiai teisingi, o kurie "pritraukti" prie teisybės - tai paliekame nuspręsti kiekvienam iš skaitytojų.

Renatos Grikšelytės, "Danone" ryšių su visuomene atstovė Lietuvoje komentaras

Šių metų kovo 29 d. tinklalapyje www.manosveikata.lt skiltyje "Sveika mityba" buvo patalpintas straipsnis "Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas - sveikatai pavojingas", kuriame dėstomi faktai apie "Danone" produktą "Activia" neatitinka tiesos ir klaidina visuomenę. Žemiau pateikiami klaidinantys faktai bei atsakymai į juos.

"Jeigu tikitės šių jogurtų pagalba atstatyti žarnyno mikroflorą, tai jūsų tikėjimas bergždžias - gyvų bakterijų šiuose jogurtuose niekada nebuvo, nėra ir nebus".

Visų pirma norime informuoti, kad kompanija "Danone" gamina tokius Lietuvoje parduodamus pieno gaminius: "Activia", "Actimel", "Danonki", "Danacol" ir kt. Šių produktų sudėtyje yra pasterizuotas pienas, vaisių priedai, dribsniai, gyvosios bakterijos ir kiti ingredientai. Visi jie naudojami gaminant jogurtus, taip pat nurodyti visų produktų etiketėse, kaip to reikalauja Europos Sąjungos teisės aktai. Kiekviename indelyje "Activia" jogurto yra 10 mlrd. gyvųjų bakterijų. Šis kiekis yra griežtai kontroliuojamas, periodiškai tikrinamas nepriklausomų ekspertų.

Taip pat straipsnyje minima, kad jogurtai galioja tris mėnesius. "Danone" pieno produktų realizacijos laikas, laikant juos nurodytomis sąlygomis, šaldytuve, 2-6 laipsnių temperatūroje, yra ne daugiau kaip mėnuo. Produktai nėra termiškai apdorojami, kad nebūtų sunaikintos gyvosios bakterijos, todėl ilgesnis jų galiojimo laikas nėra įmanomas. Probiotinės bakterijos išlieka gyvybingos visą jogurto galiojimo laiką, jeigu jis laikomas taip kaip reikalaujama. Laikant jogurtą kambario temperatūroje arba šilčiau, gyvųjų bakterijų kiekis gali sumažėti.

"Reikėtų nepamiršti ir dar vienos skrandžio funkcijos - dezinfekuoti maistą. Stipriai rūgšti jo terpė (pH apie 2) sunaikina didžiąją dalį bakterijų. Taigi, jei "Actvijoje" ir liks viena kita leisgyvė "geruolė", tai jos egzistencija pasibaigs skrandyje ir maistinė "jogurto" vertė bus nulinė. Ypatingai gyvybingų bakterijų indelyje turi būti apie milijardą, tik tada menkutis procentėlis išlaikęs gyvastį praslys į žarnyną."

"Activia" jogurtas yra vienas geriausiai pasaulyje ištirtų jogurtų. Kiekviename jogurto indelyje yra 10 mlrd. gyvųjų bakterijų. Šių bakterijų sugebėjimas išgyventi rūgštinėje skrandžio terpėje yra tirtas ir įrodytas ne viename klinikiniame, moksliniame tyrime. Apačioje pateikiamos nuorodos į keletą svarbių tyrimų:

Rochet V, L Rigottier-Gois, A Ledaire, C Andrieux, M Sutren, S Rabot, A Mogenet, J-L Bresson, S Cools, C Picard, N Goupil-Feuillerat and J Doré.  Survival of Bifidobacterium animalis DN-173 010 in the faecal microbiota after administration in lyophilised form or in fermented product - a randomised study in healthy adults.

Journal of Molecular Microbiology and Biotechnology, 2008;14: 128-136. He T, M G Priebe, Y Zhong, C Huang, HJM Harmsen, GC Raangs, JM Antoine, GW Welling and RJ Vonk.  Effect of yogurt and bifidobacteria supplementation on the colonic microbiota in lactose-intolerant subjects.

Journal of Applied Microbiology, 2007; 104(2):595-604.

Collado M.C., Y. Moreno, J.M. Cobo, J.A. Mateos, M. Hernandez. Molecular detection of Bifidobacterium animalis DN-173 010 in human feces during fermented milk administration.

Food Research International, 2006; 39: 530-535.

Duez H, Pelletier C, Cools S, Aissi E, Cayuela C, Gavini F, Bouquelet S, Neut C and Mengaud J.  A colony-immunoblotting method for quatitative detection of a Bifidobacterium animalis probiotic strain in human faeces.

Journal of Applied Microbiology, 2000; 88:1019-27.

Pochart P, Marteau P, Bouhnik Y, Goderet I, Bourlioux P, Rambaud JC. Survival of Bifidobacteria ingested via fermented milk during their passage through the human small intestine: an in vivo study using intestinal perfusion.

American Journal of Clinical Nutrition, 1992; 55:78-80.

Berrada N, Lemeland JF, Laroche G, Thouvenot P, Piaia M. Bifidobacterium from fermented milks: Survival during gastric transit.

Journal of Dairy Science, 1991; 74:409-413.Pochart P, Marteau P, Bisetti N, Goderet I, Bourlioux P, Rambaud JC. Isolement des bifidobactéries dans les selles après ingestion prolongée de lait au bifidus (LB).

No abstract available.

Médecine et Maladies Infectieuses 1990; 20: 75-78 (publication in French).

Norime informuoti, kad su šiais produkto moksliniais ir klinikiniais tyrimais yra susipažinę ir Lietuvos sveikatos ir mitybos specialistai: Vaidotas Urbonas, Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos pirmininkas, Limas Kupčinskas, Lietuvos gastroenterologų draugijos pirmininkas, Regina Ėmužytė, Lietuvos klinikinių imunologų ir alergologų draugijos pirmininkė bei kiti. Tad jei kiltų abejonių galite su jais susisiekti dėl išsamesnės informacijos.

"Žinoma, atsiras prieštaraujančių šiai tikrąją tiesą atskleidžiančiai nuomonei ir pradės vardinti gimines ir pažįstamus, kuriems "Activia" "sureguliavo" virškinimą, bet šie žmonės nežino, kad buvo elementariai apmulkinti - į visus "Activia" jogurtus dedamas inulinas, kuris ir "sutvarko" (t.y. "paleidžia") vidurius. O jei nustosite vartoti "Activia" (produktą su inulinu), jūsų viduriai (jei žarnyne nebuvo bifido bakterijų) funkcionuos taip pat, kaip ir prieš jogurto vartojimą. Inulinas laisvina vidurius. Jo į "Activijos" indelį dedama 3 gramai (kapsulėse, skirtose laisvinti vidurius, jo tėra 2 gramai). Štai čia ir yra "Activijos" "gydomasis" efektas!"

Kaip jau buvo minėta anksčiau "Activia" sudėtyje yra pasterizuotas pienas, vaisių priedai, dribsniai, gyvosios bakterijos ir kiti ingredientai. Visi jie naudojami gaminant jogurtus, taip pat nurodyti visų produktų etiketėse, kaip to reikalauja Europos Sąjungos teisės aktai. Inulinas į "Activia" sudėtį neįeina ir toks Jūsų teiginys neatitinka tiesos. Jogurte "Activia" veikia probiotinės bakterijos, kurių sugebėjimas prisidėti reguliuojant žarnyno veiklą yra įrodytas ne viename moksliniame tyrime. Visi jie yra viešai prieinami internete adresu www.studies.danone.com

"Dar šio "sveiko" maisto sudėtyje: lieso pieno milteliai, vanduo, uogų esencija, fruktozė, modifikuotų kukurūzų krakmolas, cheminiai aromatizatorius, dirbtinė želatina, karminas, natrio citratas, obuolių rūgštis, dirbtinis saldiklis sukralozė (lenkiškame variante rašomas cukrus, bet kas gi patikrins?)"

"Danone" produkto "Activia" sudėtis yra detaliai surašyta ant pakuotės kaip to reikalauja teisės aktai. Tokie Jūsų minimi ingredientai kaip vanduo, saldikliai ir kiti, nėra naudojami, gaminant "Activia" jogurtą.

Norėtumėme, kad neklaidintumėte savo skaitytojų nepagrįsta informacija ir pašalintumėte šį straipsnį, kaip neatitinkantį tiesos.

Žymės: Danone

Dešimt labai nesveikų patiekalų

Dešimt labai nesveikų patiekalų

Skirtingi patiekalai turi savitą skonį, kuris galbūt jums labai patinka, tačiau būkite atsargūs ir pasidomėkite, ką valgote. Dalis iš čia išvardytų patiekalų turi itin daug cholesterolio, druskos ir riebalų, todėl jų derėtų vengti žmonėms,...


Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Praėjusio šimtmečio vidurys - anomalijų pradžios amžius. Šoktelėjo ne tik žmonijos ūgis, bet ir pasikeitė brendimo amžius. Šiandieninėms mergaitėms krūtys pradeda augti jau devintais gyvenimo metais. Tuo tarpu berniukų branda, atvirkščiai,...


Kaip užplikyti gardžią arbatą

Kaip užplikyti gardžią arbatą

Skirtingoms arbatos rūšims reikia skirtingos vandens temperatūros ir laiko pritraukti. Tačiau yra kelios universalios taisyklės, kaip plikyti arbatą, kad ši būtų kuo gardesnė. 150-200 ml talpos puodeliui reikia maždaug arbatinio šaukštelio...


"Lubininiai": sveikatai naudingesni ledai iš... gėlių

"Lubininiai": sveikatai naudingesni ledai iš... gėlių

Nors Lietuvoje vasara šiemet nuosaikiai šilta ir nuolat ieškoti, kuo čia dabar atsivėsinus, bent jau kol kas nereikia, vis tiek neretam retkarčiais turbūt kyla pagunda pasilepinti porcija ar kita ledų. Tarytum nugirdę, jog prieš keletą dienų...


Koks maistas palengvina PMS

Koks maistas palengvina PMS

Daugelis moterų keletą dienų ar net savaičių prieš menstruacijas patiria nerimą, nemigą, galvos skausmą ir daugybę kitų negalavimų, kurie vadinami premenstruaciniu sindromu, o populiariai - PMS. Negalavimų priežastis - hormonų pokyčiai organizme:...


Liga, kai nieko neskauda

Liga, kai nieko neskauda

Greitas maistas nepakeis mamos barščių Nutukimas vargina ypatingai Anglijos, Vokietijos, Ispanijos gyventojus. Ši problema, anot gydytojos, itin aktuali jau ir mūsų šalyje. Nutukėlių sąraše tarp 194 pasaulio šalių Lietuva yra 79 vietoje. 46 proc....


10 patarimų, kaip sveikai maitintis

10 patarimų, kaip sveikai maitintis

Nėra gero arba blogo maisto. Valgykite saikingai, tačiau reguliariai – tada mažiau augs nereikalingi kilogramai. 1. Jei norite būti sveiki, turite valgyti tokį maistą, kuriame būtų daugiau kaip 40 skirtingų maisto medžiagų. 2. Dauguma mūsų...


Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Tęsiame Daniela Niederberger parengtą interviu su Vokietijoje gerai žinomu ir daugelio kritikuojamu chemiku, Europos maisto ir mitybos instituto mokslo vadovu Udo Pollmeriu. Šis žmogus parašė knygą "Kas sveikai maitinasi, trumpiau...


Sveiki maisto produktai, kuriuos jūs turėtumėte valgyti nuolatos

Sveiki maisto produktai, kuriuos jūs turėtumėte valgyti nuolatos

Visi puikiai žinome, kad kasdieninė dieta turi turi didelę įtaką mūsų išvaizdai, nuotaikai ir energijos lygiui. Tačiau… nepaisant to, daugelis mūsų vis tiek nesugeba maitintis sveikai. Pasaulyje egzistuoja platus sveikų maisto produktų...


Burokėlių sultys suteikia energijos

Burokėlių sultys suteikia energijos

Geriant burokėlių sultis, didėja žmonių ištvermingumas ir tai gali padėti treniruotis iki 16 procentų ilgiau, parodė Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas. Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina...


Vandens teikiama nauda sveikatai

Vandens teikiama nauda sveikatai

Šiame straipsnyje Jums atskleisime sidabrinio vandens teigiamas savybes. Šiuolaikinės medicinos tėvas Hipokratas teigė: „Jūsų maistas turi būti vaistas ir Jūsų vaistas turi būti maistas“. Akivaizdu, kad nuo to, kokį vandenį geriame,...


Sveikatos pagrindas - harmonija su pasauliu

Sveikatos pagrindas - harmonija su pasauliu

Tarptautinio Gyvenimo meno labdaros ir paramos fondo socialinių programų vedėja Mira Jaskevič į uostamiestį atvyko po misijų "karštuose" pasaulio regionuose, kur liejasi kraujas, nedžiūva paprastų žmonių ašaros. Pakalbinome ją. Kokią...


Leduose – E bomba

Leduose – E bomba

Karštą dieną kilęs noras atsigaivinti ledais klaipėdiečiui baigėsi nemaloniu sveikatos sutrikimu. Paaiškėjo, kad tai, ką gamintojai vadina ledais, iš tiesų yra šaldytas vanduo su pieno milteliais, pagardintais net penkių E porcija. Savaitgalį...


Arbūzai – prabėgančios vasaros atgaiva

Arbūzai – prabėgančios vasaros atgaiva

Senovės Rusijoje (ten arbūzų ragauta daug anksčiau nei Lietuvoje, jie šią uogą žinojo jau IX a.) kurį laiką bažnyčia draudė valgyti šviežius arbūzus – juos buvo būtina apvirti arba pasūdyti. Visa laimė, gyvename kitoje vietoje ir kitais...


Ateities jogurtai – iš pasukų

Ateities jogurtai – iš pasukų

Garsus amerikiečių išradėjas ir verslininkas T. Edisonas kartą yra pasakęs, kad „ateities gydytojas savo pacientams neišrašinės receptų, o sudomins juos tinkama mityba“. Praėjus daugiau kaip šimtmečiui nuo T. Edisono pasakytos...


Negalia nėra nuosprendis

Negalia nėra nuosprendis

Daugialypė reabilitologų veiklos mozaika, pademonstruota penktadienį Klaipėdos universitete (KU) vykusioje respublikinėje reabilitacijos ir slaugos studijų krypties jaunųjų tyrėjų konferencijoje, rodo, kokią išeitį ir gyvenimo prasmę gali atrasti...


Kas kuria prieskonių madą?

Kas kuria prieskonių madą?

Šnekėti daugiau negu dviem kalbomis, naudoti maistui tai, kas būdinga skirtingų kraštų virtuvėms, tapo įprasta. Globalizacija lėmė ir naujų prieskonių madų įsigalėjimą Lietuvoje. Pamenate, kad dar visai neseniai populiariausia prieskoninė žolelė...


Stebuklinga morkų galia

Stebuklinga morkų galia

Morkos - jaunystės, grožio ir ilgaamžiškumo garantas. Jose daug vertingojo karotino, organizme virstančio vitaminu A. Nėra jokių kitų vaisių ar daržovių, kuriuose būtų tiek daug šio vertingo fermento, nebent paprikoje. Morkos - ir puikus vitaminų...


Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Įsivaizduokite, kad turite burtų lazdelę, galinčią padidinti pasaulio javų derlių, sumažinti jų kainą, leidžiančią naudoti mažiau iškastinio kuro javams užauginti ir sumažinti aplinkos taršą dėl žemės ūkio veiklos. Taip pat įsivaizduokite, kad...


Vitamininga žaluma

Vitamininga žaluma

Pavasarį visoms labiausiai stinga natūralių vitaminų – akys tik ir ieško šviežių žalumynų. Daugelis pirmųjų lapelių itin maistingi, jie kaipmat papildys senkančias organizmo vitaminų atsargas. Žalią lapinių augalų spalvą lemia pigmentas...


Daržovių karalienė

Daržovių karalienė

Vitaminų gausumu morkos pranoksta ne tik visas daržoves, bet ir pieno bei mėsos produktus. O japonų mokslininkai įrodė, kad morkos, svogūnai, kopūstai, baklažanai ir net paprastos varnalėšos turi medžiagų, stabdančių piktybinių navikų susidarymą....


Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!

Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!

Šiandien augalinių pienų pasirinkimas – itin platus. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pieno pakaitalus? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Permainingi ir vis labiau vėstantys orai neretai lemia įvairius susirgimus. Tam, kad jų būtų kuo mažiau, verta pasirūpinti stipriu imunitetu. Bene vienas paprasčiausių būdų tai padaryti – rudens gėrybės iš daržo. Kuo jos tokios naudingos...


Dar kartą apie amžiaus rykštę –  nutukimą ir vandenį

Dar kartą apie amžiaus rykštę – nutukimą ir vandenį

Vis dar klaidingai manoma, kad nutukimo problema Lietuvoje neaktuali, ji kažkur toli, Vakaruose, už Atlanto, kažkur Amerikoje. Tačiau užtenka apsižvalgyti aplink, kad suprastum: jei ne tu, tai bent keli šeimos nariai turi antsvorio, o tarp...


Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą – sako simpatinga senutė iš Keiko japoniškos ekologiškos arbatos plakato. Kol žiūri į plakatą, abejonių nekyla, kad ji teisi. Bet kai tik nusisuki, kyla masė klausimų: O kodėl ją gerti apskritai, tą...


Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Universiteto pateiktame pranešime nurodyta, kad kiaušinienė su riebiu kumpiu pusryčiams iš tiesų gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną. Panašu, kad pirmasis patiekalas, kurį suvalgote atsibudę, užprogramuoja jūsų medžiagų apykaitą visai...


Vasarą geriau pabadauti

Vasarą geriau pabadauti

Beveik du trečdaliai apsinuodijusiųjų maistu į gydytojus kreipiasi vasaros metu. Toksikoinfekcijos arba apsinuodijimo maisto produktais priežastimi yra patogeninės bakterijos — streptokokai, stafilokokai, salmonelės. Susirgimus sukelia ne...


Ekologiškų produktų grupė

Ekologiškų produktų grupė

1993m. įkurta šaldytų kulinarinių pusgaminių gamintoja UAB "Liūtukas" ir Ko per trumpą laiką tapo viena didižiausių ir moderniausių Lietuvoje. Įmonės sėkmę garantuoja vartotojų bei ekspertų pripažinta produkcija, novatoriškumas ir...


Uždraudė gimtadienio tortus

Uždraudė gimtadienio tortus

D. Britanijos vaikų lopšeliai, palaikantys naują sveiko maisto iniciatyvą, vaikams uždraudė saldžius gimtadienio tortus. "Ikimokyklinio maisto projektas", kurį parengė Česterio universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai, vaikų...


Mažai angliavandenių turinti dieta kenkia arterijoms

Mažai angliavandenių turinti dieta kenkia arterijoms

Dėl mažai angliavandenių turinčios dietos gali užsikimšti arterijos ir padidėti širdies smūgio ir insulto rizika, rodo JAV atliktas tyrimas. Prieš dešimtmetį išpopuliarėjo dieta, kai valgoma daug mėsos, žuvies ir sūrio, o angliavandenių vartojama...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9