REXSAN

Vitaminas K gali sumažinti limfomos tikimybę

Su maistu ar maisto papildais gaunant daugiau vitamino K, gali sumažėti rizika susirgti limfinės sistemos vėžiu, teigia JAV mokslininkai.

Rizika susirgti kitomis nei Hodžkino limfoma formomis buvo maždaug 45 procentų mažesnė tiems asmenims, kas per dieną suvartodavo bent 108 mikrogramų vitamino K palyginti su tais, kas suvartodavo mažiau nei 39 mikrogramus.

Prestižinėje Mayo klinikoje atliktų tyrimų rezultatai pristatyti metinėje Amerikos vėžio tyrimo asociacijos konferencijoje, praneša nutraingredients.com.

„Šie rezultatai skatina susimąstyti, kadangi tai buvo pirmas mūsų atliktas tyrimas apie vitaminą K ir ne Hodžkino limfomas, ir nustatėme gana žymų apsaugantį poveikį. Tačiau kaip yra su visais naujais duomenimis, juos reikia patikrinti kitais tyrimais”, sako tyrimo vadovas dr. James Cerhan.

Visos limfomos suskirstytos į dvi dideles grupes: Hodžkino ir ne Hodžkino limfomas. Yra nustatytos 29 ne Hodžkino limfomos formos.

Mayo klinikos tyrime dalyvavo 603 asmenys, kuriems buvo diagnozuota ne Hodžkino limfoma, ir 1007 sveiki kontrolinės grupės nariai. Vitamino K suvartojimas buvo nustatomas pagal klausimyną.

Mokslininkai nustatė, kad rizika susirgti buvo mažesnė, kai daugiau vitamino K buvo gaunama tiek su maistu, tiek ir maisto papildais, tačiau kartu pastebėjo, kad itin didelis vitamino K kiekis ligos tikimybės nesumažino.

Tyrimą finansavo JAV Nacionalinis vėžio institutas.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama vitamino K paros norma yra 75 mikrogramai.

Naujasis tyrimas papildo jau turimus duomenis apie vitamino K naudą kaulams, sąnariams, odai, širdžiai ir kraujagyslėms bei prostatai.

Yra dvi pagrindinės vitamino K rūšys – filochinonas (vitaminas K1) ir menachinonai (vitaminai K2). K1 turi žaliosios lapinės daržovės kaip salotos, brokoliai ir špinatai, ir įprastiniame vakarietiškame maiste jis sudaro maždaug 90 procentų žmogaus gaunamo vitamino K, o vitaminas K2 sudaro 10 procentų.

Vitaminą K2 gamina žmogaus žarnyne esančios bakterijos. Jo yra ir gyvulinės kilmės produktuose, daugiausiai – kepenyse.



TAIP PAT SKAITYKITE