Gruodžio 1d. Trečiadienis

Ispaniškoji paelija – valstiečių patiekalas, užkariavęs visą Europą

Spalio 5d.
Ispaniškoji paelija – valstiečių patiekalas, užkariavęs visą Europą

Atvėsus orams dažniau renkamės sočius ir sušildančius patiekalus. Ir nors lietuvių virtuvėje gausu tradicinių receptų, verta išbandyti kitų šalių pamėgtus nacionalinius patiekalus. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad rudenį ypač verta pasimėgauti ispaniškąja paelija, kuriai pasigaminti neprireiks daug laiko, nes kvapnius ingredientus lengvai paruošite vienoje keptuvėje.

Ispanams paelija – kaip lietuviams cepelinai

„Ispanija yra viena iš krypčių, į kurią lietuviai keliauja dažnai. Vis dėlto galima leistis ir į keliones virtuvėje bei pasimėgauti ispaniškai patiekalais. Paelija paprastai yra gaminama iš ryžių, daržovių, jūros gėrybių, tokių kaip midijos bei krevetės, troškinamų vienoje keptuvėje. Analizuodami duomenis matome, kad pirkėjai drąsiai išbando naujus receptus, todėl esame užtikrinę platų aukščiausios kokybės daržovių, mėsos, žuvies ir jūros gėrybių asortimentą“, – sako V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, yra galybė paelijos rūšių ir kiekvienas virėjas šventai tiki, kad jo paelija skaniausia bei autentiškiausia. Galbūt paelijos atsiradimo istorija padės suprasti, kodėl ji turi tiek daug variacijų. Nors pripažinta Ispanijos nacionaliniu patiekalu, iš tiesų paelija yra kilusi iš Valensijos regiono. Šis regionas yra vienas iš didžiausių Viduržemio jūros uostų ir vienas iš didžiausių ryžių auginimo regionų Ispanijoje.

Ispanų virtuvės pasididžiavimas paelija pradžioje buvo laikomas valstiečių patiekalu, kurį jie valgydavo pietų metu. Senovėje į paeliją buvo dedama bet kas, kas tuo metu derėjo ir ką šeimininkės rasdavo po ranka: svogūnai, pomidorai, net sraigės. Jį gamindavo čia pat, prie ryžių laukų, ant ugnies ir skanaudavo tiesiai iš keptuvės. Valensijos regione tokiu pat pavadinimu vadinama ir negili keptuvė, kurioje paelijos gaminamos.

Dabar paelija yra laikoma giminės patiekalu, be kurio neapsieina jokios ispanų šventės. Sakoma, kad ispanams paelija yra toks tradicinis patiekalas kaip lietuviams cepelinai.

Didžiausią visų laikų paeliją 2001 metais pagamino Valensijos virtuvės šefas Antonio Galbis. Milžiniška paelija buvo paruošta Madride, jos ragavo net 110 000 žmonių, tad ji buvo įtraukta ir į Gineso rekordų sąrašą.  Šiai paelijai paruošti buvo sunaudota naudojo 6000 kg ryžių ir 12 500 kg mėsos.

Gamyba paprasta, bet turi taisyklių

„Paprastai paelija asocijuojasi su jūros gėrybėmis, bet ji gali būti ruošiama ir su mėsa, ir su jūros gėrybėmis, žuvimi, gali būti net ir vegetariška. Paelijai taip pat svarbu ir  baltieji ryžiai, kurie sudaro jos pagrindą. Ją paskaninti galima dešrelėmis bei paprikomis, vertėtų įdėti ir česnakų bei nepamiršti aliejaus“, – sako V. Juodkazienė.

Laikantis visų tradicijų, paeliją reikia ruošti specialioje maždaug 30 cm pločio keptuvėje plokščiu dugnu. Tačiau galima paeliją gaminti ir paprastoje plačioje keptuvėje. Ispanijoje paelija ruošiama grilyje, todėl dar yra pagardinta maloniu dūmo aromatu. Tiesiog paelijos keptuvė yra dedama ant grilio grotelių ir troškinama, kol galiausiai ja galima mėgautis.

Sakoma, kad paelija pavykusi, jei ant jos dugno yra prikepusių ryžių, mat maišyti paeliją yra didžiausias nusikaltimas. Taigi, kepdami paeliją, nemaišykite ryžių, tiesiog leiskite jiems troškintis padaže. Paelijai iškepus, neskubėkite jos valgyti – palikite bent 5 minutes pastovėti, pridengus keptuvę dangčiu arba aliuminio folija.

Tradiciškai paelija valgoma tiesiai iš keptuvės. Ji padedama stalo centre, kad visi galėtų dalintis. Tačiau, žinoma, įsidėjus į lėkštę paelijos skonis neturėtų nukentėti. Ir dar vienas itin svarbus akcentas – pabaigę gaminti, nepamirškite pašlakstyti paelijos žaliosios  citrinos sultimis.

V. Juodkazienė siūlo išbandyti ir kelis tradicinius paelijos receptus.

Paelija su vištiena

Jums reikės:

1,2 kg vištienos šlaunelių

druskos

pipirų

1 kg midijų

1 skiltelės česnako

1 raudonosios paprikos

400 g pomidorų

1 šaukšto alyvuogių aliejaus

1,5 l paukštienos sultinio

600 g ryžių

350 g šaldytų žirnelių

1 citrinos

Pagaminimas:

Nuplaukite vištos šlauneles, pagardinkite druska bei pipirais. Nulupkite ir perpjaukite česnaką, supjaustykite kubeliais papriką. Pomidorus nuplikykite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Paelijos keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, jame apkepinkite šlauneles ir išimkite iš keptuvės. Tada toje pačioje keptuvėje pakepinkite česnaką ir išimkite iš keptuvės. Į keptuvę sudėkite pomidorų ir pipirų kubelius, trumpai pakepinkite. Dabar supilkite paukštienos sultinį ir užvirkite. Įmaišykite ryžius, pagardinkite prieskoniais. Sudėkite šlauneles, midijas ir žirnelius. Viską troškinkite, kol ryžiai išvirs (maždaug 20 minučių, galbūt įpilkite dar šiek tiek vandens ar sultinio). Pašalinkite midijas, kurios neatsivėrė. Patiekite su citrinos skiltelėmis.

Ispaniška paelija su midijomis

Jums reikės:

1 skiltelės česnako

1 vidutinio svogūno

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

300 g baltų trumpagrūdžių ryžių

1l daržovių sultinio

1 lauro lapo

1 raudonosios paprikos

1 geltonosios paprikos

1 cukinijos

500 g midijų

100 g šaldytų žirnelių

druskos

pipirų

Pagaminimas:

Nulupkite česnaką bei svogūną ir Smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite česnaką. Suberkite svogūną, taip pat pakepinkite. Suberkite ryžius ir pakelkite, kol jie taps skaidrūs. Supilkite daržovių sultinį, suberkite lauro lapą, druskos, pipirų ir troškinkite apie 20 minučių. Paprikas supjaustykite gabalėliais, cukiniją – kubeliais. Sudėkite į ryžius.

Midijas nuplaukite, nuvalykite ir nusausinkite. Būtinai išmeskite visas jau atsidariusias geldeles. Po 15 minučių į ryžius suberkite midijas, šaldytus žirnelius ir patroškinkite uždengė dangčiu. Patiekite keptuvėje.

 

Dietologė atskleidė, kaip gerti sultis, kad jos teiktų daugiau naudos ir kokių klaidų vengti

Dietologė atskleidė, kaip gerti sultis, kad jos teiktų daugiau naudos ir kokių klaidų vengti

Lapkričio 29d.

Gydytojai dietologai pripažįsta, kad vaisių ar daržovių sultys nėra gėrimas, o maistas – jos turi ne tik organizmui reikalingų skaidulų ir vitaminų, bet ir suteikia energijos. Kaip gerti sultis, kad jos teiktų kuo daugiau naudos mūsų organizmui, pataria dietologė.


Drėkinančios, maitinančios, valančios – kaip išsirinkti veido kaukę?

Drėkinančios, maitinančios, valančios – kaip išsirinkti veido kaukę?

Lapkričio 29d.

Veido kaukės – svarbi papildoma odos rutinos dalis, kuri gali būti atsakinga už odos drėkinimą, maitinimą ar valymą. Pasak „Eurovaistinės“ vaistininkės Dainoros Builovos, renkantis veido kaukes labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokio rezultato tikimės, ir jas naudoti...


Žmonėms su negalia informacija taps lengviau prieinama

Žmonėms su negalia informacija taps lengviau prieinama

Lapkričio 26d.

Nors Lietuva pirmauja Europos Sąjungoje pagal elektroniniu būdu teikiamų viešųjų paslaugų skaičių, tačiau jų prieinamumas negalią turintiems žmonėms išlieka ribotas. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sudaryta darbo grupė, išanalizavusi užsienio valstybių patirtį, iki šių metų pabaigos...


Aktualu prastovose buvusiems tėvams: liko mėnuo pateikti prašymus dėl išmokų perskaičiavimo

Aktualu prastovose buvusiems tėvams: liko mėnuo pateikti prašymus dėl išmokų perskaičiavimo

Lapkričio 26d.

Tėvams, kurių draudžiamosios pajamos dėl prastovų per pandemiją sumažėjo, motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokos nuo lapkričio skaičiuojamos palankiau. Gavėjai, kuriems šios išmokos buvo paskirtos anksčiau, iki kitų metų sausio 1 d. gali kreiptis į „Sodrą“ dėl išmokų...


Baltosios mišrainės paslaptys: ekspertė atskleidė, kaip patobulinti tradicinį receptą

Baltosios mišrainės paslaptys: ekspertė atskleidė, kaip patobulinti tradicinį receptą

Lapkričio 26d.

Šventėms artėjant vis dažniau susimąstome apie kalėdinį meniu. Tačiau yra tokių patiekalų, be kurių neįsivaizduojamas nė vienas šventinis stalas. Vienas jų – kalėdinių vaišių pažiba baltoji mišrainė. Visgi, jeigu tradicinis baltosios mišrainės receptas bėgant metams pabodo, ne bėda. Vilma...


Lietuvą šią savaitę pasiekė 64 tūkst. COVID-19 vakcinos dozių

Lietuvą šią savaitę pasiekė 64 tūkst. COVID-19 vakcinos dozių

Lapkričio 26d.

Šią savaitę Lietuva sulaukė COVID-19 vakcinų siuntos iš vieno gamintojo. „BioNTech ir Pfizer“ pirmadienį pristatė 64350 „Comirnaty“ vakcinos dozių.


Nuo gruodžio 1 d. keičiasi testavimas mobiliuose punktuose

Nuo gruodžio 1 d. keičiasi testavimas mobiliuose punktuose

Lapkričio 26d.

Nuo gruodžio 1 d. keičiantis privalomo darbuotojų testavimo ir Galimybių paso išdavimo tvarkoms, mobiliuose punktuose nebebus atliekami greitieji antigeno testai. Asmenų, kurie greitajam antigeno testui atlikti mobiliuose punktuose yra užsiregistravę po gruodžio 1 d., registracijos bus atšaukiamos.


Atvykstantiems iš Pietų Afrikos regiono valstybių bus privaloma izoliacija ir du papildomi tyrimai

Atvykstantiems iš Pietų Afrikos regiono valstybių bus privaloma izoliacija ir du papildomi tyrimai

Lapkričio 26d.

Pietų Afrikos regione plintant naujai potencialiai pavojingai koronaviruso atmainai, atvykstantiems iš septynių šio regiono valstybių nuo šeštadienio, lapkričio 27 d., bus taikomos sustiprintos užkrečiamųjų ligų kontrolės priemonės, nepriklausomai nuo to, ar jie yra pasiskiepiję arba persirgę...


Taisyklingas atšvaitų naudojimas – efektyvus būdas pėstiesiems būti pastebėtiems kelyje

Taisyklingas atšvaitų naudojimas – efektyvus būdas pėstiesiems būti pastebėtiems kelyje

Lapkričio 25d.

Lapkričio ir gruodžio mėnesiais, kai tamsusis paros laikas yra kur kas ilgesnis už šviesųjį ir eismo sąlygos dažnai yra nepalankios, registruojama vis daugiau įskaitinių eismo įvykių, kuriuose nukenčia pėstieji. Valstybės įmonė Lietuvos automobilių kelių direkcija (toliau – Kelių direkcija)...


Sveikatos apsaugos ministerija nušvito oranžine spalva

Sveikatos apsaugos ministerija nušvito oranžine spalva

Lapkričio 25d.

Lapkričio 25 d. minint Tarptautinės kovos su smurtu prieš moteris dieną, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) langai nušvito oranžine spalva, simbolizuojančia šviesesnę ateitį be smurto. SAM išreiškia solidarumą kovojant su bet kokios formos smurtu.


5-11 metų vaikų vakcinacija nuo COVID-19 ligos prasidės dar šiemet

5-11 metų vaikų vakcinacija nuo COVID-19 ligos prasidės dar šiemet

Lapkričio 25d.

Europos vaistų agentūrai (EVA) rekomendavus skiepyti 5-11 metų vaikus nuo COVID-19 ligos, šios amžiaus grupės vakcinacija kitą mėnesį prasidės ir Lietuvoje. Specialiai šios amžiaus grupės vaikams skirtos mažesnio tūrio „Comirnaty“ (gamintojas „BioNTech ir Pfizer“) vakcinos...


Vienalytės poros dėl psichologinės įtampos išmoko būti nematomos arba gyventi dvilypius gyvenimus

Vienalytės poros dėl psichologinės įtampos išmoko būti nematomos arba gyventi dvilypius gyvenimus

Lapkričio 23d.

Viešai atskleisdamos savo orientaciją, vienalytės poros yra priverstos ne tik atlaikyti visuomenės kritiką, pažeminimą, bet ir neretai patirti artimųjų atstūmimą. Tai liudija neseniai sociologo dr. Liutauro Labanausko bendradarbiaujant su Lietuvos žmogaus teisių centru (LŽTC), atliktas tyrimas,...


Patikrinti ES skaitmeninius COVID pažymėjimus ir Galimybių pasus nuo šiol bus paprasčiau

Patikrinti ES skaitmeninius COVID pažymėjimus ir Galimybių pasus nuo šiol bus paprasčiau

Lapkričio 23d.

Nuo šiol patikrinti ES skaitmeninius COVID pažymėjimus ir Galimybių pasus tapo dar paprasčiau – Registrų centro kartu su išorės partneriais sukurta mobilioji programėlė nuo šiol gali patikrinti abiejų dokumentų validumą. Paslaugų teikėjai ir visi šią programėlę besinaudojantys asmenys galės...


Kviečiame dalyvauti tyrime apie psichikos sveikatos stigmos paplitimą visuomenėje

Kviečiame dalyvauti tyrime apie psichikos sveikatos stigmos paplitimą visuomenėje

Lapkričio 23d.

Sveikatos apsaugos ministerija ir Valstybinis psichikos sveikatos centras, bendradarbiaudami su Vilniaus universitetu ir nevyriausybine organizacija „Psichikos sveikatos perspektyvos“ atlieka tyrimą apie psichikos sveikatos stigmos paplitimą visuomenėje. Tyrimo tikslas - išsiaiškinti...


Parazitologai primena: askaridės mūsų dar nepaliko

Parazitologai primena: askaridės mūsų dar nepaliko

Lapkričio 22d.

Visame pasaulyje askaridėmis yra užsikrėtę apie 1 milijardą žmonių. Šis parazitas labiausiai paplitęs tropinio ir subtropinio klimato kraštuose, kadangi jo kiaušinėlių vystymuisi reikalingas šiltas ir drėgnas dirvožemis.


Pradėjo veikti išskirtinis sveikatos centras: sergantiesiems nutukimu ir diabetu – naujo tipo paslaugos

Pradėjo veikti išskirtinis sveikatos centras: sergantiesiems nutukimu ir diabetu – naujo tipo paslaugos

Lapkričio 22d.

Kaune pradeda veikti specializuotas sveikatos centras, skirtas nutukimu, cukriniu diabetu ir kitomis susijusiomis lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams.


Daržovės ir į desertus: pasimėgaukite tinklaraštininkės Amelijos moliūgų tiramisu

Daržovės ir į desertus: pasimėgaukite tinklaraštininkės Amelijos moliūgų tiramisu

Lapkričio 22d.

Norite pasmaližiauti, tačiau laikotės sveikos mitybos taisyklių – ne bėda. Mėgstamus desertus galite praturtinti ne tik uogomis ar vaisiais, bet ir daržovėmis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad nors populiariausių daržovių sąraše visais metų...


COVID-19 pandemija ir vėžys: ko išmokome?

COVID-19 pandemija ir vėžys: ko išmokome?

Lapkričio 22d.

Nekyla abejonių, jog didžiausias COVID-19 pandemijos krūvis tenka sveikatos apsaugos sistemai. Dėl būtinybės apsaugoti ją nuo perdegimo, sutriko paslaugų teikimas pacientams, sergantiems tiek onkologinėmis, tiek kitomis lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis. Daugelyje šalių vėžio prevencijos programos...


Viskas, ką reikia žinoti įvykus nelaimingam atsitikimui darbe ar susirgus profesine liga

Viskas, ką reikia žinoti įvykus nelaimingam atsitikimui darbe ar susirgus profesine liga

Lapkričio 22d.

Nelaimingi atsitikimai darbe ir profesinės ligos Europos Sąjungoje kasmet pražudo per 3 400 gyvybių. Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, mūsų šalyje nelaimingą atsitikimą darbe kasmet patiria per 4 000 žmonių, iš jų apie pusantro šimto itin sunkiai ar mirtinai susižaloja. Daugiausia...


Apklausa: ligos metu, dingus apetitui, kas ketvirtas gyventojas nieko nevalgo

Apklausa: ligos metu, dingus apetitui, kas ketvirtas gyventojas nieko nevalgo

Lapkričio 22d.

Kas ketvirtas šalies gyventojas (25 proc.) ligos metu, dingus apetitui, pasikliauja savo organizmu ir nieko nevalgo, parodė bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi apklausa. Gydytojų dietologų teigimu, klausyti savo organizmo ligos metu nereikėtų, mat tai gali privesti iki...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9