REXSAN

Genų CAT ir GPX1 vaidmuo mūsų organizme!!!

Genų CAT ir GPX1 vaidmuo mūsų organizme!!!

Pažvelkime į du genus CAT ir GPX1, kurie atsakingi už antioksidacinius procesus mūsų organizme. Geną SOD2, kuris oksidaciniuose procesuose turi didžiausią įtaką, mes apžvengsime šiek tiek vėliau. Trumpai galime pasakyti, kad SOD2 genas atsakingas už oksidanto fermento gamybą mūsų organizme, todėl  netgi maži pokyčiai šiame gene stipriai įtakoja šio fermento gamybą. CAT ir GPX1 genai šiuose procesuose atlieka tik pagalbinį darbą.

CAT genas gamina fermentą, vadinamą katalaze, kuris padeda suskaidyti vandenilio peroksido medžiagą, kuri labai toksiška mūsų ląstelėms, į vandenį ir deguonį. Jei vandenilio peroksidas mūsų ląstelėse kaupiasi neskaidomas, tai gali sukelti daug žalos organizmui, kuri teoriškai padidina riziką įvairioms ligoms. Katalazė yra labai stiprus fermentas, viena katalazės molekulė gali suskaidyti milijoną vandenilio peroksido molekulių per sekundę. GPX1 sukuria gliutationo peroksidozės 1 fermentą, kuris taip pat padeda suskaidyti vandenilio peroksidą, ir tokiu būdu apsaugo mūsų organizmo ląsteles nuo pažeidimo.

Atsižvelgiant į svarbias šių fermentų funkcijas, yra akivaizdu, kad šių  fermentų kiekis labai svarbus mūsų organizmui. Tačiau šiuose genuose esantis vieno nukleotido polimorfizmas (SNP), kai kuriems žmonėms gali sumažinti šių genų fermentų aktyvumą. 2006 metų atliktame tyrime pateiktos tokios išvados: tyrime dalyvavo  231 jauni vyrai ir moterys, kuriems buvo paimti kraujo mėginiai ir ištirtas genų CAT  ir GPX1 aktyvumas, o tada buvo palyginta su jų genotipais. Tiek vyrų, tiek moterų GPX1 fermentų aktyvumas mažiausias, turintiems TT genotipą, ir didžiausias – turintiems C alelį. Tas pats galiojo ir CAT genui; TT genotipą turintys žmonės turėjo žemiausią  šio katalazės fermento aktyvumą ir didžiausią šio fermento aktyvumą, turintys CC genotipus. Kiti tyrimai skelbė panašius rezultatus tiek CAT, tiek ir GPX1 tyrime.

Taigi, jei mes žinome, kad žmogus turi geną, kuris skatina mažesnį fermentų aktyvumą, ką mes galime dėl to padaryti, kad išvengtume žalingų pasekmių organizmui? Pirma, reikėtų pradėti vartoti didesnius nei rekomenduojama paros norma antioksidantų kiekius bei vartoti daugiau maistinių medžiagų, turinčių daug vitaminų A, C, ir E. Tačiau žmonėms su mažesniu šio geno aktyvumu, vartojantiems maistinių medžiagų, kuriose yra didelis kiekis antioksidantų, gali ir pakakti suvartoti rekomenduojamą paros normą antioksidantų – papildų pavidalu. Maisto produktai, turintys daug antikosidacinių savybių, yra ryškiaspalvės daržovės, pavyzdžiui, saldžiosios bulvės, paprikos, morkos ir kt. Migdolai ir įvairios sėklos – puikus vitamino E šaltinis. GPX1geno fermento aktyvumas tiesiogiai reaguoja į seleną, tad genotipo TT turėtojams rekomenduojama padidinti seleno suvartojimą iš maistinių medžiagų ir geros kokybės maisto papildų. Rekomenduojama 90 mcg seleno paros norma CT genotipo “savininkams” ir 105 mcg seleno TT genotipo “savininkams” (rekomenduojama paros norma yra 75mcg seleno). Jūros gėrybės ir bertoletijos (braziliški riešutai) yra maisto produktai,  turintys didžiausią seleno kiekį; maždaug 2-3 bertoletijos per dieną jūsų organizmui suteiks visą seleno paros dozę.

Apibendrinant skirtingas šių dviejų genų CAT ir GPX1 variacijas galima daryti išvadas, kad asmenims, kurie turi genotipus, gaminančius mažesnį fermentų aktyvumą, tiesiog reiktų padidinti savo mityboje antioksidantų ir seleno suvartojimą, taip yra kompensuojamas mažas šių dviejų genų fermentų aktyvumas. Lentelėje apibendrintai pateikti pagrindiniai aspektai, kiekvienam genotipui atskirai:

CAT CPX1
CC Aukštas fermento aktyvumas – rekomenduojamas standartinis antioksidantų kiekis. Aukštas fermento aktyvumas – rekomenduojamas standartinis antioksidantų kiekis.
CT Sumažintas fermentų aktyvumo – reiktų užtikrinti šiek tiek didesnį suvartojamų antioksidantų kiekį nei RPN Sumažintas fermentų aktyvumo – reiktų užtikrinti šiek tiek didesnį suvartojamų antioksidantų ir seleno kiekį nei RPN
TT Žemas fermentų aktyvumas – rekomenduojama padidinti suvartojamų antioksidantų kiekį. Žemas fermentų aktyvumas – rekomenduojama padidinti suvartojamų antioksidantų ir seleno kiekį.

Daugiau informacijos : www.dnafit.lt

Avevita klinika

TAIP PAT SKAITYKITE