Eurovaistinė

Mama, nupirk ledų…

„Karštą vasaros dieną dukrytė manęs prašo nupirkti ledų, bet manau, kad juos valgyti nesveika, mažylė gali peršalti. Ar aš teisi?” – klausia penkiametės Irmutės mama.

Mamytės be reikalo nenori duoti savo atžalėlėms ledų. Sveikam vaikui ledai nepakenks, žinoma, jei nevalgys dešimties porcijų iš karto. Aišku, nereikia jų grūsti sergančiam vaikui ar žindomam kūdikiui. Ir ne tik dėl to, kad jie šalti. Juk ledai gaminami iš karvės pieno, o gydytojai mažiukams iki metų jo ragauti nerekomenduoja. Bet vėliau – prašom, į sveikatą!

Skani nauda

Atsargioms mamytėms pagirsime ledus, nes pasmaguriavęs jais mažylis gaus lengvai pasisavinamų pieno baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų (ypač kalcio), vitaminų. Pieno ar grietinėlės, iš kurių gaminami ledai, sudėtyje yra L-triptofano – medžiagos, gerinančios nuotaiką ir raminančios nervų sistemą. Ledai ne tik pasotina ir suteikia energijos (glaistytų ledų porcija – 200-350 kcal), bet karštą dieną padeda išlaikyti kūno temperatūros pusiausvyrą. Tai patvirtina nauji dietologiniai tyrimai: retkarčiais ledų suvalgantis žmogus yra atsparesnis peršalimui bei oro temperatūros svyravimams. Taigi ledai grūdina. Teoriją, esą ledus mėgstantys mažyliai būtinai susirgs angina ar greičiau peršals, laikas griauti.

Rinkitės natūralesnius

Dažnai ledams „žavesio” suteikia kvapą, skonį arba struktūrą pagerinančios medžiagos (kava, kakava, imbieras, medus, riešutai ir kt.). Mamytes turime perspėti, kad rinkdamosi ledus būtinai perskaitytų etiketes, nes šiuo metu ledams gaminti vis dažniau naudojami sausi pieno milteliai, augaliniai riebalai, įvairūs maisto priedai: stabilizatoriai, emulsikliai, maistiniai dažai, kvapiųjų medžiagų esencijos. Deja, dauguma jų yra ne natūralios, o sintetinės. Vaikams tinkamiausi valgomieji ledai, kuriems pagaminti naudojamas natūralus pienas, grietinėlė, sviestas bei natūralūs stabilizatoriai, pavyzdžiui, želatina.

Imkitės atsargumo priemonių…

Jei mažylis alergiškas:

Jei linkęs tukti.

Nepavalgius.

Jei ką tik sirgo.

Svarbu! Netinkamai laikomi ledai atšyla ir tampa puikia terpe bakterijoms daugintis. Ledai – vieni greičiausiai gendančių maisto produktų, todėl pasidomėkite, kokiai temperatūrai esant jie buvo laikomi. Parduotuvėje ledai turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip -18 °C. Jei ji aukštesnė, laikymo terminas trumpėja. Pavyzdžiui, jei ledai laikomi -12 °C, laikymo terminas sutrumpėja iki penkių-septynių parų. Esant -6 °C, ledų kokybė išlieka nepakitusi tik penkias šešias valandas.

Jolanta Kristanaitytė, konsultavo gydytoja dietologė Edita Gavelienė

Pagalba mažyliui

TAIP PAT SKAITYKITE