Natula

Nesusirkime per šventes

Švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, turėtume būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje laikytu maistu. Dažnai prireikia medikų pagalbos ligoninėje. Tačiau sunkiai susirgti galima ir nuo kiaušinių – vieno svarbiausių ateinančios šventės patiekalų.

Pasak Loretos Radzevičienė, Marijampolės visuomenės sveiktos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos, kiaušiniai pavojingi tuo, kad nepakankamai išvirti ar iškepti, paruošti nesilaikant higienos, gali būti salmoneliozės priežastis. Šią ūmiai pasireiškiančią žarnyno infekcinę ligą sukelia salmonelės. Šios bakterijos nebijo išdžiūvimo ar šalčio, ypač greitai dauginasi esant 20-40 laipsnių temperatūrai. Mikrobai jautrūs aukštos temperatūros poveikiui, todėl maistą tinkamai verdant, kepant, troškinant sunaikinsime ligų  sukėlėjus ir išvengsime ligų plitimo.
Vyriausioji apskrities epidemiologė pateikia  Jums keletą naudingų patarimų, kaip išvengti ūmių žarnyno  užkrečiamųjų ligų.

Kiaušiniai Kiaušinius prieš vartojimą kruopščiai nuplaukime tekančiu vandeniu,  po to gerai nusiplaukime rankas. Valgykime tik kietai išvirtus, o kiaušinienę gerai kepkime iš abiejų pusių. Valgykime tik gerai termiškai apdorotus kiaušinius (trynys neturi būti skystas ar minkštas), venkime konditerijos gaminių su žaliais kiaušiniais, šiltų kiaušinių kambario temperatūroje nelaikykime ilgiau 2 valandų.

Mėsa

Svarbu, kad mėsa būtų gerai iškepusi: pavojingos bakterijos žus, kai temperatūra gabalo viduje bus ne žemesnė kaip 78°C. Tas pat pasakytina ir apie kepamas vištas. Mėsa viduje neturi būti rausva. Kotletus, karbonadus taip pat reikia gerai iškepti įkaitintuose riebaluose, po to troškinti. Priešingu atveju galime susirgti salmonelioze, kampilobakterioze, listerioze (šios bakterijos gana dažnai aptinkamos žaliuose mėsos produktuose, ypač vištienoje ir kiaulienoje). Nuo pirkimo parduotuvėje iki vartojimo venkime žalios mėsos (jos skysčių) ir kiaušinių sąlyčio su vartojimui paruoštu maistu, prieš gaminant būtinai nuplaukime, neragaukime žalios ar nepakankamai šiluma apdorotos mėsos (vištienos, faršo); nesuvalgytą maistą laikyti šaldytuve, prieš vartojimą pakartotinai pakaitinti.

Žalia ir gatava produkcija – atskirai

Labai svarbu, kad žalias ir vartojimui paruoštas maistas nesiliestų ne tik tiesiogiai (krepšyje, šaldytuve, ant stalo), bet ir netiesiogiai – per virtuvės inventorių. Todėl būtina turėti atskirą pjaustymo lentą, skirtą tik žaliai mėsai doroti. Po naudojimo ją būtina kruopščiai nuplauti karštu vandeniu su indų plovikliu. Daržovės salotoms turi būti pjaustomos ant gataviems produktams skirtos lentos. Paruošus  žalią mėsą, kruopščiai nusiplaukime rankas, ruošdami ar pjaustydami gatavus maisto produktus.  Rekomenduojama nuolat dezinfekuoti pašluostes, kempinėles, pamerkiant jas į buitinį dezinfekuojantį tirpalą.

Produktai vakuume Vakuumas iš tiesų geras išradimas norint išsaugoti atšaldytus mėsos pusfabrikačius, plonais griežinėliais gražiai supjaustytus mėsos kulinarijos gaminius. Patogu vartotojui – atsidarai ir valgai, bet juose nemažai konservantų. Slypi ir dar vienas pavojus – produktai vakuuminėje pakuotėje yra ideali terpė daugintis kampilobakterijoms, sukeliančioms ligą žmonėms. Kampilobakterijos mėgsta drėgną aplinką, kur mažai deguonies. Produktų vakuuminėje pakuotėje negalima atšildyti, o paskui vėl atšaldyti. Jei pakuotėje matyti susikaupusio skysčio, verčiau tokio nepirkite. Tačiau jeigu dar prieš pakavimą į pakuotę bakterija nepateko, tai ji ir po tam tikro laiko ten neatsiras. Bakterijos gali tik pasidauginti.,

Ypač svarbu

Dažnai priminkime vaikams nusiplauti prieš valgį rankas; tvarkydami žalią mėsą ar vištieną tuo pačiu metu negaminkime maisto savo kūdikiui, o sergant žarnyno infekcine liga, negaminkime maisto svečiams, pobūviui, šeimai.

Kilus žarnyno infekcijos simptomams (pykinimui, karščiavimui, bendram negalavimui, vėmimui, viduriavimui) rekomenduojama kreiptis į gydymo įstaigas, esant šiems simptomams vaikų neleisti į ugdymo įstaigas.

TAIP PAT SKAITYKITE