Gaidelis

Mėsos gaminiuose naudojamas konservantas E250 gali sukelti vėžį

Įsibėgėjus iškylų sezonui, norime priminti Nacionalinės maisto ir veterinarijos tarnybos įspėjimą dėl mėsoje naudojamo maisto priedo natrio nitrito (E250). Vartojant šiuo konservantu apdorotą mėsą, organizme gali susidaryti žinomi kancerogenai – nitrozaminai. Rizika padidėja kaitinant mėsą aukštesnėje nei 130º temperatūroje.

Moksliniais tyrimais įrodyta, jog nitrozaminai susidaro nitritams susijungus su baltymais. Organizme gali išsiskirti apie 100 įvairios cheminės sudėties junginių ir 75 procentai iš jų yra kenksmingi. Vieni jų pažeidžia kepenų audinį, kiti – kraujo, limfos ar virškinimo sistemas.

Nitritais apdorotos mėsos vartojimas gali sukelti ir kitų nepageidautinų šalutinių poveikių. Įrodyta, kad, patekęs i žmogaus organizmą didelis nitritų kiekis, sutrikdo galvos smegenų biosroves, pažeidžia endokrininių organų veiklą, sutrikdo virškinamojo trakto veiklą. Organizme gali atsirasti klinikiniai apsinuodijimo požymiai – pykinimas, vėmimas, viduriavimas, silpnumas, galvos skausmai.

Didelis nitritų ir nitratų kenksmingumas žmogaus organizmui gali būti aiškinamas dėl jo ypatingai greito patekimo i kraują (įsisavinus dar viršutinėje virškinamojo trakto dalyje). Be to dažni, nors ir nedidelių, nitrito dozių poveikiai sumuojasi. Per didelė nitrito dozė – mirtina. XX a. pradžioje Vokietijoje buvo užfiksuotos kelios mirtys dėl gerokai per didelio nitritų kiekio mėsoje.

Įvertinus šią informaciją, natūraliai kyla klausimas: o kodėl gi šis konservantas yra taip plačiai naudojamas maisto pramonėje? Atsakymas paprastas – jis prailgina gaminio galiojimo laiką bei padeda išlaikyti mums taip patrauklią raudoną mėsos spalvą.

TAIP PAT SKAITYKITE