REXSAN

Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Reguliarus mėgavimasis baltojo vyno taure yra labai žalingas dantims, BBC informavo Vokietijos mokslininkai.

Atliktu tyrimu nustatyta, kad baltajame vyne esančios rūgštys negailestingai naikina dantų emalį daug labiau nei esančios raudonajame vyne.

Mokslininkai teigia, kad matuojant žalą dantims svarbiausia ne jo spalva, kilmė ar išlaikymas, o jo pH ir sąlyčio su dantimis trukmė.

Net jei žmonės išgėrę vyno kruopščiai išsivalo dantis, per metų metus baltajame vyne esančios rūgštys naikina dantų emalį, teigia tyrėja Brita Willershausen. Pabrėžiama, kad intensyvus brūžinimas dantų šepetėliu situaciją esą gali dar pabloginti.

Jei geriant baltąjį vyną kartu mėgaujamasi ir sūriu, žalingas rūgščių efektas sumažinamas, nes sūryje gausu kalcio, teigia Vokietijos mokslininkai.

Jei kartu su vynu žmonės valgo ir braškes, neigiamas vyno poveikis dantims dvigubai sustiprėja.

Vokietijos mokslininkams pritaria ir Didžiosios Britanijos stomatologų asociacija.

„Rūgščių gėrimų ir valgių neigiamas poveikis dantų emaliui jau seniai įrodytas. Neseniai paaiškėjo, kad baltasis vynas dantims žalingesnis nei raudonasis”, – teigia Didžiosios Britanijos profesorius Damienas Walmsley’is.

TAIP PAT SKAITYKITE