Biorythm

Maistas grožiui

Moterys nori kuo ilgiau išlikti jaunos, gražios, žavios, tačiau bėgant metams sveikatai reikia vis daugiau ir dažniau skirti laiko bei dėmesio… Vis daugiau žmonių, net 10% pagyvenusio amžiaus gyventojų, kenčia dėl akies tinklainės sutrikimų. Tai ilgai trunkantis procesas, dėl kurio ilgainiui gali rimtai sutrikti regėjimas. Po tinklaine formuojasi naujos kraujagyslės, kurios veikia centrinę dalį. Amerikiečių mokslininkai išsiaiškino, jog omega-3 riebiosios rūgštys, efektyviai užkertančios kelią Alzhaimerio bei aterosklerozės vystymuisi, gali apsaugoti ir nuo akių tinklainės pažeidimų. Omega-3 riebiosiomis rūgštimis praturtintos jūrinės žuvys.

Špinatai – pagalba akims
Visos žalialapės daržovės – profilaktinė priemonė nuo kataraktos ir regėjimo sutrikimų. Jau nuo mažens visi puikiai žinome, jog pačios naudingiausios – morkos, tačiau yra ir dar vienas augalas ne ką mažiau naudingas – tai špinatas. Jame, be vitaminų yra liuteinas ir zeaksantinas – tai elementai, būtini tinklainei. Beje, atreipkite dėmesį, jog žali špinatai mažiau naudingi, nei po lengvo terminio apdorojimo.

Maistas odai
Tai, ką mes valgome, įtakoja ne tik mūsų svoriui, kūno linijoms, bet ir odai – didžiausiam žmogaus organui. Jei mityba susideda iš traškučių, mėsainių ir alaus, keista būtų tikėtis lygios, aksominės odos ir sveiko veido atspalvio. Ko gi reikia grožiui ir odos jaunatviškumui? Atsakymas paprastas: augalinis maistas, ypač linų sėmenų aliejus. Omega-3 ir omega-6 rūgštys, esančios linų sėmenų aliejuje, palaiko sveiką odos ląstelių būklę ir neleidžia užsikimšti poroms. Naudojant linų sėmenų aliejų gaminant ar linų sėmenis gardinant salotas, oda gaus reikalingos drėgmės ir be riebaus atspindžio. Panašių savybių turi žuvų taukai ir riebi jūrinė žuvis.

Valgydami – neužsigerkite
Vanduo kavoje, kakavoje, limonade – vanduo ir ne daugiau. Tačiau šie gėrimai taip pat stimuliuoja apetitą, įtakoja persivalgymą. Be to, pastaruosiuose trijuose gėrimuose yra stiprių nuodų, veikiančių, kaip stimuliatorius. Neadeakvatus jų vartojimas trikdo virškinimą, ardo nervinę sistemą bei inkstus ir kepenis. Tiek aukšta, tiek žiema temperatūra trukdo skrandžio sulčių išsiskyrimui. Optimali gėrimų temperatūra turi atitikti normalią kūno temperatūrą, bent jau ne daugiau nei 40 laipsnių.
Vanduo iš skrandžio pasišalina per 10 minučių po suvartojimo, kartu pasiimdamas praskiestas skrandžio sultis. Tai rimta, kadangi lėtina virškinimą. Tai labai svarbi taisyklė, kurios privalu griežtai laikytis. Kalba eina tiek apie vandenį, tiek arbatą, kavą ir kitus gėrimus (beje, pienas – tai maistas, ne gėrimas, taip pat geriamas atskirai). Štai gyvūnai, ėsdami vandens nelaka, toks jų instinktas ir puiki taisyklė. Dažnai sakoma, kad valgant išgertas vanduo skatina skrandžio sulčių sekreciją ir taip gerina virškinimą. Išgertas vanduo, valgymo metu, įtakoja blogą maisto sukramtymą. Vietoj to, kad gerai sukramtyti ir maistą sudrėkinti seilėmis, užgeriantis vandeniui žmogus išmoksta jį nuryti suvilgytą ir pusiau sukramtytą. Šio įpročio reikia atsikratyti. Apie būtinybę sukramtyti kalbėjo dar Pitagoras ir K. V. Hufelandas, Kantas ir Fletcher, Šeltonas. Pastarasis, sveikam žmogui rekomendavo maistą kramtyti 50 kartų, sergančiam – 100, perfekcionistui – 150 kartų. Tačiau vėlgi, nereikia skaičiuoti „kramsnojimų“ skaičiaus, nes ilgainiui tapsite panašus į protiškai atsilikusį… Tačiau tai nekeičia taisyklės: kramtyti ilgai ir kruopščiai. Juk svarbiausia ne procesas, o rezultatas. Kramtykite neskaičiuodami, kol maistas pavirs į skystą vientisą masę. Krakmolo ir cukraus perdirbimas baigsis burnos ertmėje. Tai sumažins kitų virškinamojo trakto naštą. Ragaukite, mėgaukitės, kramtykite mažomis porcijomis ir neužgerinėkite skysčiu. Taip pasirūpinsite geriausiu virškinimu.

* Gerti vandenį geriausia 10-15 minučių prieš valgį. Suvalgius vaisius – po 30 minučių, suvartojus krakmolingą maistą – po dviejų valandų, o suvalgius baltyminį maistą – po 4 valandų.

* Šalti gėrimai nutraukia enzimų (fermentų) veikimą. Šie mitybos komponentai priversti laukti, kol skrandžio temperatūra pakils iki normalios ir galės toliau tęsti savo darbą. Šalti gėrimai patekę į skrandį jį traumuoja, todėl jį ima skaudėti, o be to atsiranda troškulys.

* Vanduo skrandyje atskiedžia esančią skrandžio rūgštį, tada skrandžio liaukos išskiria daugiau druskos rūgšties tam, kad atstatytų optimalią (2,0) skrandžio terpę ir jei dažnai geriate po valgio arba valgio metu skrandžio liaukos pradeda išskirinėti daugiau druskos rūgšties, skrandžio gleivės nebepajėgia neutralizuoti rūgšties ir ji pradeda graužti skrandžio sieneles, prasideda rūgštingumai skrandžio, opos ir t.t.

* Karšti gėrimai silpnina skrandį ir atima jo energiją. Jie pažeidžia skrandžio audinių tonusą ir silpnina jo galią mechaniškai paveikti maistą. Dėl šios priežasties nusilpus audiniams skrandis dažnai prakiūra.

TAIP PAT SKAITYKITE