REXSAN

Vilniuje liepą užfiksuoti trys salmoneliozės protrūkiai

Vilniaus visuomenės sveikatos centro duomenimis, liepos mėnesį sostinėje jau užregistruoti trys salmoneliozės protrūkiai.

Anot pranešimo, centro specialistus neramina, kad protrūkiai kilo dėl parduotuvėse pirktų salmonelėmis užkrėstų kiaušinių.

Pastarasis protrūkis nustatytas vilniečių šeimoje, iš kurios du asmenys dėl sunkios sveikatos būklės gydomi ligoninėje.

Liepos 23 dieną hospitalizuoti ligoniai skundėsi pilvo, galvos, sąnarių skausmais, viduriavimu iki penkių kartų per dieną, iki 39,6 laipsnių Celsijaus pakilusia temperatūra.

Epidemiologinio tyrimo metu apklausę sergančiuosius, Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai nustatė, kad užkrečiamosios ligos priežastimi galėjo būti parduotuvėje pirkti salmonelėmis užteršti kiaušiniai, iš kurių namų sąlygomis buvo pagaminti ledai.

Tai antras atvejis šį mėnesį, kai suvalgius namų sąlygomis gamintų ledų iš žalių kiaušinių, susergama salmonelioze, teigia Vilniaus visuomenės sveikatos centras.

Anot jo, paviršinės kiaušinio taršos metu salmonelėmis gali būti užteršti kiaušinių lukštai, tačiau gerai nuplovus kiaušinį, nelieka galimybės užsikrėsti salmonelioze. Tuo metu esant vidiniam kiaušinio užteršimui salmonelėmis, kuris dažniausiai susiformuoja sergančios salmonelioze vištos organizme, kiaušinių plovimas neturi jokios reikšmės. Toks kiaušinis saugus vartotojų sveikatai gali būti tik apdorojus jį karščiu.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad salmonelioze serga ir gyvūnai: kiaulės, šernai, taip pat žuvys. Jie dažniausiai užsikrečia nuo blogai termiškai apdorotų kombinuotų pašarų. Šios ligos sukėlėjais užteršta mėsa nesiskiria nuo sveiko gyvūno mėsos, todėl mėsos produktus reikėtų virti ne mažiau kaip dvi valandas. O išvirus, vengti palikti kambario temperatūros patalpose daugiau nei dvi valandas.

Vilniaus visuomenės sveikatos centras

TAIP PAT SKAITYKITE