Santariškių klinikose ir vaikų ligoninėje pacientai maitinti apgailėtinai: nustatyti atvejai, kai antro patiekalo garnyro svoris mažesnis negu nurodoma receptūroje ir valgiaraštyje, o ligoniams pateikiamų karštų patiekalų temperatūra atvėsusi net iki +45 C. Šiuos faktus patikrinimo metu nustatė Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai.
„Skyriuose ligoniams pateikiami karšti patiekalai buvo gerokai atvėsę. Ir nors VšĮ Vilniaus universiteto vaikų ligoninės skyriuose karštų patiekalų temperatūrai išlaikyti yra įrengti marmitai, tačiau jie yra nenaudojami. Minimali karšto patiekalo temperatūra vartotojui turi būti +68ºC. Pagamintą maistą taip pat būtina laikyti ne žemesnėje kaip +68ºC temperatūroje”, – sakė patikrinime dalyvavusi Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiosioji gydytoja higienistė – maisto produktų inspektorė Ramunė Barkauskienė.
Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai atliko patikrinimą UAB „P.Dussmann UAB”, kuri gamina ir tiekia maistą VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikoms, Onkologijos institutui, VšĮ Vilniaus universiteto vaikų ligoninei, VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Dermatovenerologijos centrui. Minėta bendrovė maistą gamina VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų ir VšĮ Vilniaus universiteto vaikų ligoninės maisto paruošimo skyriuose ir teikia jį visoms išvardintoms gydymo įstaigoms. UAB „P.Dussmann UAB” taip pat aptarnauja maisto paruošimo skyrių Respublikinėje Psichiatrijos ligoninėje.
„Patikrinimo metu nustatyti grubūs teisės aktų reikalavimų pažeidimai, už kuriuos UAB „P.Dussmann UAB” maitinimo paslaugų direktoriui skirta 750 lt, o Respublikinės Psichiatrijos ligoninės maisto paruošimo skyriaus objekto vadovei skirta 260 lt baudos”, – teigė Vilniaus mieto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Algirdas Špukas.
VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų maisto paruošimo skyriaus patikrinimo metu nebuvo karšto tekančio vandens, nekokybiškai išplauti indai, kuriuose teikimas maistas ligoniams, dalis jų išdaužytais kraštais, pagrindinės dietos patiekalai gaminti nesivadovaujant suderintu valgiaraščiu.
Inspektoriams patikrinus VšĮ Vilniaus universiteto vaikų ligoninės maisto paruošimo skyrių, nustatyti grubūs teisės aktų pažeidimai: „Maistas buvo tvarkomas neturint maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo ir tik po patikrinimo įmonė pateikė paraišką pažymėjimui gauti. Nustatyta, kad nesilaikoma patalpų ir inventoriaus priežiūros reikalavimų: laiku neatliekami remonto darbai, nekokybiškai plaunamas gamybinis inventorius”, – tvirtino R.Barkauskienė. Be to rasta neženklintų maisto produktų bei nustatyta, kad jie pakartotinai užšaldomi.
Vilniaus miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba raštu informavo VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų, Onkologijos instituto ir VšĮ Vilniaus universiteto vaikų ligoninės administracijas apie nuolat nustatomus pažeidimus.
UAB „P.Dussmann UAB” nurodyta trūkumus įmonėje ištaisyti per 10 darbo dienų.