Natula

Rokiškio rajone – žarnyno infekcijos protrūkis

Rokiškio rajone – žarnyno infekcijos protrūkis

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Rokiškio rajone užregistruotas žarnyno infekcijos protrūkis.

Dėl vėmimo, viduriavimo ir karščiavimo į medikus gegužės 29-30 dienomis kreipėsi septyni Rokiškio raj. gyventojai. Du iš jų gydomi Rokiškio raj. ligoninėje, penki ligoniai gydomi ambulatoriškai. Tarp susirgusiųjų – vienas 3 metų vaikas.

Epidemiologinio tyrimo, kurį atlieka Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai, duomenimis, visi susirgę asmenys gegužės 28 d. dalyvavo giminių pobūvyje. Riziką užsikrėsti šiame pobūvyje valgytu maistu iš viso turėjo 33 asmenys. Giminių pobūvis vyko privačios valdos gyvenamajame name, maistas buvo ruošiamas mažoje virtuvėlėje, kurioje nėra karšto tekančio vandens. Kadangi vaišėms buvo patiekta keletas patiekalų, Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai aiškinasi, koks maistas galėjo būti protrūkio priežastimi.

Atšilus orams šalyje kasmet padidėja sergamumas per maistą plintančiomis infekcinėmis ligomis, padaugėja ir šių infekcijų protrūkių. Kai aplinkos temperatūra aukštesnė nei 10 laipsnių, ligas sukeliančios bakterijos maisto produktuose gali sparčiai daugintis, rašoma centro pranešime. Kai kurios maiste besidauginančios bakterijos gali gaminti toksiną, kuris taip pat gali būti apsinuodijimo maistu priežastis. Apsinuodijimo maistu priežastimi gali būti greitai gendantis maistas (karšto rūkymo mėsa, žuvis, dešros, taip pat pieno produktai, kreminiai gaminiai ir kt.), ypatingai jei toks maistas kelias valandas buvo laikomas 20 laipsnių ir aukštesnėje temperatūroje.

Kad maistas būtų saugus, specialistai pataria:

Laikytis švaros:

Plaukite rankas prieš maisto ruošimą, kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa;

Plaukite rankas pasinaudoję tualetu ir prieš valgį;

Pagaminę maistą, išplaukite ir dezinfekuokite visus virtuvės paviršius, įrankius, indus, naudotus maisto ruošimui.

Atskirti žaliavą nuo gatavo maisto:

Laikykite atskirai žalią mėsą, paukštieną, žuvį nuo kitų maisto produktų;

Žalios mėsos, paukštienos, žuvies dorojimui naudokite atskiras lenteles ir peilius. Arba po sąlyčio su šiuo maistu juos gerai nuplaukite vandeniu su indų plovikliu ir išdžiovinkite;

Šaldytuve laikykite maistą taip, kad jis nesiliestų su žaliava.

Maistą gerai termiškai apdorokite:

Gerai išvirkite ar iškepkite gyvūninį maistą: mėsą, vištieną, kiaušinius, žuvį;

Iš šių produktų gaminami patiekalai turi būti pakaitinami iki ne žemesnės nei 70 laipsnių temperatūros;

Gerai paruoštos mėsos ar paukštienos besiskiriantis skystis yra skaidrus, bet ne rausvas

Gerai pakaitinkite iš anksto paruoštą ar ilgiau šaldytuve laikytą maistą.

Tinkamai laikykite maistą:

Nepalikite paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas;

Nedelsdami atvėsinkite nesuvartotą ar greitai gendantį maistą;

Karštus patiekalus iki pateikimo laikykite ne žemesnės kaip 60 laipsnių temperatūros;

Nelaikykite maisto ilgai, net šaldytuve;

Neatitirpinkite užšaldyto maisto kambario temperatūroje, o šaldytuve.

Rinktis šviežią maistą:

Maistui gaminti vartokite švarų geriamąjį vandenį;

Nevartokite nepasterizuoto ar nevirinto pieno ir jo produktų;

Kruopščiai plaukite daržoves ir vaisius, ypatingai vartojamus be šiluminio apdorojimo;

Nevartokite maisto, kurio realizavimo terminas pasibaigęs.


Diena.lt

TAIP PAT SKAITYKITE