Krikščionių medicinos centras

Pavasarį nepamirškite palepinti organizmo vitaminais

Pavasaris mūsų organizmui — ne tik džiaugsmas, bet ir išsekimo bei vitaminų trūkumo laikotarpis.

Žiemą mes perkame ir valgome daržoves ir vaisius, kurie prieš patekdami ant mūsų stalo, ilgą laiką transportuojami, laikomi sandėliuose, apdorojami ilgam saugojimui skirtomis priemonėmis. Tuomet kartu su vitaminais ir mikroelementais parandama daug naudingųjų savybių. Valgydami konservuotą, rafinuotą ir perdirbtą maistą, mes taip pat negauname dalies vertingųjų medžiagų. Lūžinėjantys nagai ir plaukai, sausa, pleiskanojanti oda — pirmieji avitaminozės požymiai.

Taigi išsiaiškinkime, kaip atsiliepia organizmui vienokių ar kitokių vitaminų ir mikroelementų trūkumas ir kokie produktai padės jį kompensuoti.

Vitamino A trūkumas

Požymiai: vištakumas (prastas matymas sutemus), išsausėjusi akies junginė (voko gleivinė), ragenos opelės, sausa pleiskanojanti, išblyškusi oda, lūžinėjantys plaukai, prakaito ir riebalinių liaukų atrofija, pūlingos odos ligos, infekcinės kvėpavimo sistemos, šlapimo takų ir virškinamojo trakto ligos, silpnumas, sulėtėjęs vaikų augimas ir vystymasis, neurologiniai sutrikimai.

Kur jo yra? Vitamino A yra svieste, kiaušinio trynyje, kepenyse (ypač žuvų ir jūros gyvūnų), morkose.

Provitaminas A (karotinas) — tai medžiaga, iš kurios žmogaus organizmas sintetina vitaminą A. Jo yra morkose, saldžiuosiuose pipiruose, šaltalankiuose, erškėtrožėse, svogūnų laiškuose, petražolėse, rūgštynėse.

Vitamino B trūkumas

Požymiai: Prasta nuotaika, sulėtėjusi reakcija, nemiga, viršutinių ir apatinių galūnių polineuritas, jautri oda, virškinimo sutrikimai, apetito stoka, anoreksija, stomatitas, glositas (ryškiai raudonas, sausas liežuvis), veido, galvos, kaklo dermatitas, sausas niežtintis plaštakų dermatitas, hipochrominė anemija, lysimas, silpnumas, galvos skausmas, prastas matymas sutemus, deginančios odos pojūtis, akių diegliai ir išsausėjusi jų gleivinė, dusulys ir padažnėjęs širdies pulsas padidėjus fiziniam krūviui.

Ypač daug vitamino B organizmas sunaudoja gydantis antibiotikais ir vaistais nuo tuberkuliozės.

Kur jo rasti? Vitamino B turi daugelis augalinės ir gyvulinės kilmės produktų, daugiausia šio vitamino yra mielėse, piene, sūryje, daigintuose neapdorotuose grūduose, rupioje duonoje, pupose, inkstuose, kepenyse, jautienos mėsoje ir kiaušinio trynyje.

Vitamino C trūkumas

Požymiai: silpnumas, trūkinėjantys kapiliarai ir dėl šios priežasties atsiradusios mėlynės, kraujuojančios dantenos, hemoraginis raumenų ir krūtinplėvės insultas, distrofiniai gleivinės pakitimai, susilpnėjęs regėjimas.

Kur jo rasti? Vitamino C yra greipfrutuose, citrinose, erškėtrožėse, daugelyje uogų ir vaisių, kopūstuose (taip pat raugintuose), jeigu šie produktai nėra termiškai apdoroti.

Vitamino D trūkumas

Požymiai: vaikų rachitas, nemotyvuotas silpnumas, nuovargis, progresuojanti dantų demineralizacija, osteoporozė, kaulų ir raumenų skausmai, jautri oda, padidėjusi diabeto, hipertonijos ir onkologinių ligų išsivystymo rizika.

Kur jo rasti? Vitaminas D gaminamas veikiant saulės spinduliams. Tačiau nemažai jo yra ir maisto produktuose — svieste, piene, kiaušinio trynyje ir menkėje.

Vitamino E trūkumas

Požymiai: nevaisingumas, riebalinė hepatozė (kepenų suriebėjimas).

Kur jo rasti? Vitamino E yra daigintuose grūduose, žaliose daržovėse, aliejuje. Šiam vitaminui pasisavinti reikia tam tikro kiekio cinko, kurio yra baklažanuose, agurkuose, pomidoruose, subproduktuose, austrėse, grybuose bei moliūguose, ir seleno, kurio yra kokosuose, lašiniuose, česnakuose, jūrų žuvyse, baltuosiuose grybuose ir moliūguose, kiaušiniuose, saulėgrąžose, lęšiuose, rupioje duonoje, subproduktuose. Beje, šį vitaminą trukdo organizmui pasisavinti saldumynai ir miltiniai gaminiai.

Vitamino PP (nikotino rūgšties) trūkumas

Požymiai: apetito stoka, džiūsta ir peršti burną, pykina, viduriuojama arba vargina vidurių užkietėjimas, bendras silpnumas, ryškiai raudonas, patinęs liežuvis, susierzinimas, sunkiais atvejais atsiranda traukulių, kartais išsivysto silpnaprotystė, parausta, pleiskanoja ir niežti odą, hiperpigmentacija (daugiausia atvirose kūno vietose), kraujyje sumažėja baltymų.

Kur jo rasti? Nikotino rūgšties yra alaus ir kepimo mielėse bei džiovintuose baltuosiuose grybuose, taip pat rūpių miltų duonoje, grūduose, kepenyse, širdyse, inkstuose, mėsoje, pupose, žuvyje.

**********************

Pavojingasis derinys

Vitamino E perteklius padidina plaučių vėžio atsiradimo riziką ir kartu su vitaminu C gali sukelti tuberkuliozę. Tokias išvadas pateikė Amerikos ir Suomijos mokslininkai. Žodžiu, kas per daug, tas irgi nesveika.

Pastaruoju metu medikai aptarinėja ir nelabai paguodžiančius vitaminų poveikio žmogaus sveikatai tyrimų rezultatus. Ypač atkreiptas dėmesys į vitaminą E, kuris kovoja su laisvaisiais radikalais, padeda normaliai funkcionuoti imuninei sistemai, atpalaiduoja kraujagysles. Tačiau tiems, kurie serga įvairiomis ligomis ir turi žalingų įpročių, vitamino E vartojimo normos buvo padidintos. Pavyzdžiui, jį buvo rekomenduojama vartoti rūkaliams, kad apsaugotų plaučius nuo infekcijų. Taip pat jiems buvo skiriamos padidintos vitamino C dozės.

Aštuonerius metus trukę Helsinkio universiteto tyrimai rodo, kad padidintos vitaminų E ir C dozės ne padeda rūkaliams, o atvirkščiai, net 75 proc. padidėja tuberkuliozės atsiradimo rizika. Ilgą laiką buvo manoma, kad vitaminų E ir C kompleksas padeda rūkaliams pašalinti iš plaučių kenksmingąsias medžiagas ir kad vitaminas C palaiko organizme normalų kiekį vitamino E, kuris, veikiamas nikotino, oksiduojasi, tačiau vitamino C dėka vėl atsistato. Dabar manoma, kad išvadas padaryti paskubėta. Dar blogesnių rezultatų duomenys gauti iš Vašingtono universiteto medikų. Ištyrę 78 tūkst. 50-76 metų vyrų ir moterų sveikatos būklę, jie pateikė išvadą, kad vartoti dideles dozes vieno vitamino E ir kartu su vitaminu C yra labai pavojinga, nes žymiai padidėja plaučių vėžio atsiradimo rizika. Įrodyta, kad 100 mg padidinta vitamino E dozė plaučių vėžio atsiradimo riziką padidina 7 proc. Per parą vartojant po 400 mg vitamino E plaučių vėžio atsiradimo rizika padidėja 28 proc.

Šie duomenys sukėlė paniką tarp farmacininkų. Reikalas tas, kad į daugelio multivitaminų kompleksų sudėtį įeina padidinti vitaminų E ir C kiekiai.



TAIP PAT SKAITYKITE