Kristoforo klinika

Parduotuvėse siūlo rūšiuoti pieno produktus

Parduotuvėse siūlo rūšiuoti pieno produktus

Parduotuvėse turi atsirasti atskiros lentynos produktams iš gryno pieno ar grietinėlės. Kitose gali būti pieno gaminiai su augaliniais riebalais. Tokią mintį pakišę pienininkai laukia prekybininkų sprendimų. Varškės sūrelyje varškės – vos trečdalis, visa kita – augaliniai riebalai, regeneruotas pienas arba lieso pieno miltai ir įvairūs priedai.

Pieno produktų įvairovė parduotuvėse – didelė. Todėl neretai pigokas „sūrelio desertas“ atsiduria vaikams skirtų, neva maistingų pirkinių krepšyje, nors jame varškės – ypač mažai.

Pamėtėjo įdomią idėją

Pieno tiekėjai, nuolat su gamintojais besiriejantys dėl pieno supirkimo kainų, mano, kad vartotojams galima padėti: produktus, gaminamus iš gryno pieno ar jo riebalų, parduotuvėse krauti į atskiras lentynas.

„Dabar varškės desertai iš augalinių riebalų ar riebalų mišiniai suguldomi šalia varškės sūrelių ar sviesto. Iš Lenkijos atvežama varškės, gaminamos net ne iš pieno, bet iš lieso pieno miltų“, – aiškino kooperatyvo „Lietuviškas ūkis“ vadovas, Pieno tarybos narys Vytautas Lekešys.

Kai kurios Lietuvos pieno perdirbimo įmonės gamina „fermentinių“ sūrių – sūrio gaminių, kuriuose net nėra pieno, o gausu augalinių riebalų ir įvairių priedų.

„Tokie gaminiai pigesni, tačiau nemaistingi – neįmanoma iš jų nei padažų pagaminti, nei ant užkepėlių sukrauti. Užtat ir lentynose tarp pieno produktų jiems – ne vieta“, – įsitikinęs V. Lekešys.

Siūlė jau prieš 5 metus

Estų valdoma įmonė „Varėnos pienelis“ gamina ir sūrelių, kur varškės – per 70 proc., ir desertinių varškės gaminių, kuriuose netrūksta augalinių riebalų.

„Tenka gaminti pigesnių produktų, nes jų reikia vartotojams. Bet parduotuvėse turėtų atsirasti atskiros lentynos pieno gaminiams ir atskiros – tiems, kuriuose yra augalinių riebalų“, – sakė „Varėnos pienelio“ vykdantysis direktorius Kęstutis Zokaitis.

Pasak jo, kalbų, kad gaminius lentynose reikėtų surūšiuoti, būta dar prieš penkerius metus.

„Pieno žvaigždžių“ atstovai mano, kad parduotuvėse rūšiuoti pieno produktų nėra reikalo.

„Mūsų įmonė visus produktus gamina tik iš natūralaus pieno ar grietinėlės. Pieno baltymų pakaitalai nenaudojami. Tik kai kuriuose produktuose dalis pieno riebalų pakeičiami augaliniais, tačiau tai nurodoma ant jų pakuočių“, – paaiškino „Pieno žvaigždžių“ atstovė Virginija Žygienė.

Prekybininkai – nevieningi

Pasak „Norfos“ atstovo Dariaus Ryliškio, dauguma pieno produktų pagaminti iš gryno pieno ar grietinėlės, tad į atskiras lentynas bemaž nebūtų ko krauti.

„Rimi“ ir „Maxima“ prekybos tinklų pozicija – šiek tiek kitokia. Anot „Rimi“ atstovės Ramintos Stanaitytės-Česnulienės, pirkėjams ne vis tiek, ką jie įsigyja. Vis daugiau jų domisi ir pieno produktų kokybe, ir jų sudėtimi. Tiems, kuriems kokybė svarbiausia, kaina beveik neturi įtakos.

„Vietos lentynoms, į kurias būtų sukrauti produktai iš gryno pieno, atrastume“, – sakė R. Stanaitytė-Česnulienė.

Kita vertus, pieno produktų vartotojai – vieni lojaliausių pamėgtiems prekių ženklams. Todėl produktų rūšiavimas vargu ar padarytų ypač didelę įtaką jų paklausai.

„Norint nuspręsti, ar verta skirti atskirų lentynų produktams iš gryno pieno, reikėtų apklausti ir nuolatinius klientus, ir įvertinti kitus veiksnius“, – sakė „Maxima“ atstovė Olga Malaškevičienė.

ŠALTINIS : „Lietuvos rytas”

TAIP PAT SKAITYKITE