Dėl antsvorio vienodai skauda galvą tiek moterims, tiek ir vyrams, nes kiekvienam žmogui svarbu, kaip jis atrodo. Vasara — puikus metas šiek tiek pakeisti mitybos įpročius ir atsikratyti vieno kito nereikalingo kilogramo. Tai paprasta kaip dukart du — tereikia žiūrėti, ką ir su kuo valgai.
Skyrelis mėsėdžiams
Be mėsos nėra gyvenimo. Tai akivaizdi tiesa, kurios negalėtų paneigti net didžiausi vegetarizmo šalininkai. Mėsoje yra daug geležies, aminorūgščių, kreatino, įvairių vitaminų ir mineralų — be šių medžiagų nefunkcionuos nė vienas sveikas vyro organizmas. Tad ją reikia valgyti. Ar dažnai? Kiek Tau norisi. Tačiau yra kitas, svarbesnis mėsos valgymo aspektas — kokią mėsą valgyti?
Rinkis paukštieną, jautieną, žvėrieną, o kiaulieną palik blogesniems laikams. Mat kiaulienoje (kad ir kokia ji skani bei miela būtų kiekvienam lietuviui!) yra daug gyvulinių riebalų ir cholesterolio, kurie tik ir taikosi sugadinti kiekvieno sportiško vyruko figūrą, nutukinti ir „įvaryti” infarktą ar insultą. Pastarieji ištinka dėl padidėjusio cholesterolio kiekio, organizme susiaurėjus kraujagyslėms.
Tačiau kiaulienos nereikia bijoti kaip karo, maro ar bado — retkarčiais ir jos reikia. Gali pasimėgauti neriebiu karbonadu ar plovu, o sveikiausia — rūkyti lašiniai ar kumpio bryzelis, mat rūkytoje mėsoje yra organizmui reikalingų ir net būtinų medžiagų, kurių nerasi nei kitos rūšies mėsoje, nei kituose produktuose.
Tačiau meniu sąrašo pabaigoje turėtų būti rūkytos dešros, nes jose yra nemažai priedų, kurie tikrai nėra naudingi Tavo sveikatai.
Mėsiškiems karštiems patiekalams rinkis šviežią, t. y. nešaldytą mėsą — ji sultingesnė, skanesnė ir dar nepraradusi visų vertingų dalykėlių. Mes — už natūralius produktus!
Su kuo valgai mėsą?
Labai svarbu, kaip mėsa bus pagaminta ir su kuo ją valgysi. Paruoštą didkepsnį geriausia kepti su nedideliu alyvuogių aliejaus kiekiu arba ant grotelių. Alyvuogių aliejus turi mažiau nesočiųjų riebalų ir daugiau antioksidantų — tai žingsnis geresnės sveikatos link. Mėsą kepant ant grotelių iš jos išvarva visi riebalai, kurie Tau tikrai nereikalingi.
Užuot kepęs su riebalais, maistą ruošk su vištienos sultiniu, mažai natrio turinčiu sojų padažu arba vandeniu.
Ruošdamas mėsą neberk ant jos druskos. Yra gausybė gerų prieskonių — įvairių rūšių pipirai, žolelės, česnakai, kurie patiekalui suteikia pikantiško skonio. O druskos šiek tiek užbarstyk tik mėsą dėdamas į keptuvę. Jei jos truks, užsibersi valgydamas, o jei bus per daug — nenukrapštysi. Be to, druska organizme stabdo skysčių pasišalinimą, lėtina medžiagų apykaitą. Dėl to kaupiasi riebalai, o Tau šito juk tikrai nereikia!
Venk riebių ir aštrių padažų. Grietinė, grietinėlė, miltai, majonezas — tai gyvuliniai riebalai ir angliavandeniai, be kurių nėra nė vieno antrųjų patiekalų padažo. Sausa valgyti? Valgyk tik tuomet, kai pajusi alkį, tuomet burnoje bus daug seilių ir nereikės jokių padažų. Be to, seilėse yra fermentų, padedančių suvirškinti sukramtytą ir nurytą maistą.
Reikėtų atsikratyti nesveiko įpročio kepsnį valgyti su bulvėmis. Šie produktai vienas kitam trukdo: bulvėse yra daug krakmolo, kuris lėtina virškinimo procesą. Bulvės ir karbonadas — tik įprotis. Labai skanus karbonadas ir su ryžiais bei daug šviežių daržovių. Jei nori atsikratyti antsvorio, mėsą valgyk tik su daržovėmis — ne tik būsi sotus, bet ir gausi mažai kalorijų.
Ėsk, karvute, žalią šieną…
…ir atnešk man balto pieno. Pienas ir jo produktai — svarbus maistas ant Tavo stalo. Jei mėgsti pieną ir jo kasdien išgeri bent po stiklinę — viskas gerai, vadinasi, gauni pakankamą kiekį reikalingų medžiagų. Jei negali ar nenori gerti pieno, rinkis kefyrą ar jogurtą, taip pat valgyk varškę ir sūrius. Pieno produktus labai gerai valgyti vasarą, nes iš jų galima pagaminti įvairių gardžių ir nekaloringų patiekalų.
Tačiau yra vienas „bet”— pirkdamas pieno produktus turi atkreipti dėmesį į juose esantį riebalų kiekį. Baltą sūrį ir varškę geriausia pirkti 9 proc. riebumo, olandišką sūrį — 40—45 proc., grietinę — 20 proc., pieną — 2,5 proc. Dėl šių skaičių produktų skonis tikrai nenukentės, o Tavo organizmas gaus mažiau gyvulinių riebalų. Taigi vyksta lyg grandininė reakcija: valgydamas mažiau riebalų turintį maistą nepriaugsi nereikalingo svorio ar pamažu atsikratysi anstvorio.
Beje, svarbu ir tai, su kuo valgysi sūrį ir gersi pieną. Baltą sūrį valgyk su juoda duona, medumi, daržovėmis, o pieną gerk vieną, t. y. pamiršk įprotį kiekvieną bandelės kąsnį užgerti pienu. Taip galima suvalgyti kalną bandelių, išgerti kibirus pieno, bet nuo to nebūsi nei sotus, nei sveikas, o tik pilvotas.
Grietinė — ne pats geriausias produktas, norintiems sulieknėti. Gerai, kad pastaraisiais metais gamintojai paklausė dietologų ir pradėjo gaminti šį produktą su augaliniais riebalais. Tad jos nereikia labai riboti, tačiau jei valgydamas varškėčius gali apsieiti be grietinės, tai ir nekrauk jos. Arba vietoj dviejų šaukštų suvalgyk vieną — dėl vyriškesnės figūros ir geresnės savijautos po dešimties metų.
Neskubėk griebti desertų su plakta grietinėle. Stiklinėje plaktos grietinėlės yra apie 400 kalorijų, ir beveik visą šį kiekį sudaro riebalai.
O duona?
Jos reikia, bet rinkis tik juodą ar pusbaltę duoną. Dar geriau — rupaus malimo ar su neskaldytais grūdais.
Dabar kepami batonai ir bandelės turi daug angliavandenių, mažai vitaminų, ląstelienos, kurie labai reikalingi mūsų organizmui, kad būtų normalus virškinimas, tad jų nereikia kimšti su bet kuo ir bet kada.
Žmogaus organizmui labiausiai tinka rupaus malimo duona, kuri gali būti su grūdais ar saulėgrąžomis. Norint atsikratyti antsvorio, duonos reikėtų valgyti kuo mažiau.
Kiek kalorijų turi duona? Ruginės rupios duonos 1 cm storio riekė turi 231 kaloriją, rupi kvietinė — 233 kalorijas, balta kvietinė — 242 kalorijas. Skaičius parašėme tam, kad apie duonos kaloringumą turėtum bendrą supratimą ir valgydamas neskaičiuotum, kiek kalorijų nurijai. Juk taip ir paspringti galima…
Su kuo nereikėtų valgyti duonos ir batono? Duoną ir batoną naudingiausia valgyti su sviestu, margarinu, lašinukais, daržovėmis, daržovių sriuba. Nepatariama valgyti su mėsa ir mėsos patiekalais — tai beveik nesuderinami produktai.
Visagalės daržovės
Vasarą be jų mūsų stalą net sunku įsivaizduoti. Agurkai, pomidorai, salotos, svogūnai, morkos, kopūstai — tai kasdienis šviežias maistas, kuris labia greitai ištirpins nereikalingus riebalus. Daržoves valgyk visur ir visada: su kepta ar virta mėsa, žuvimi, varške, sūriais ir t. t. Gydytojai ir dietologai, stengdamiesi mus apsaugoti nuo infarkto, insulto ir vėžio, kiekvienam pas juos atėjusiam tarsi maldą kartoja apie daržovių ir vaisių naudą.
Primygtinis prašymas valgyti daržoves nereiškia, kad ir torto gabalą reikia vynioti į kopūsto lapą. Tačiau pusryčiams valgydamas virtą kiaušinį, omletą ar sumuštinį, suvalgyk ir pomidorą, agurką ar salotų. Pietums prie kepsnio paprašyk dvigubos porcijos daržovių, tuomet net bulvių nereikės. Žodžiu, niekada nepraleisk progos į skrandį įmesti bet kokią Jos Didenybę Daržovę — ir skrandis virškins smagiau, ir jausies geriau.
Tik stenkis daržovių nevalgyti su sviestu, majonezu, grietine ar sūrio padažu. Vietoje jų vartok pagardintus užpilus, sojos padažą ar citrinų sultis. Nereikia Tau ir riebių salotų priedų (skrebučių, kiaulienos gabaliukų).
Bulvių nevalgyk su sviestu ir grietine. O vietoj su riebalais keptų bulvyčių pasirink ant nesvylančios keptuvės pakepintas virtas bulves.
Tiesa, avokadai ir alyvos turi daug riebalų, todėl juos vartok saikingai.
Saldu gardu
Kaip gyventi be saldumynų? Jų nereikia atsisakyti. Tačiau arbatą ir kavą saldyk medumi, o ne cukrumi. Plaktą grietinėlę ir tortą su riebiu kremu tegul valgo priešai, o Tu geriau paskanauk vaisių — bananų, braškių, aviečių, vyšnių, slyvų, obuolių ir t. t. Tiesa, labai nesižavėk nesmulkintų vaisių konservais — jie paprastai plaukioja cukraus sirupe, vadinasi, juos valgydamas šaukštais, tikrai nesuplonėsi.
Nebūk mažas vaikas ir nevalgyk kasdien ledų — juose yra nemažai riebalų ir cukraus.
Ką gerti?
Geriausia gerti daug vandens — 6—8 stiklines per dieną. Apskritai vasarą privalu išgerti 2,5—3 l skysčių. Alus ir kiti alkoholiniai gėrimai žadina apetitą, todėl jų gerk saikingai. Mat išgėręs alaus užsimanysi valgyti ir prisikimši visko, kas paklius po ranka. Ar pastebėjai, kad daug alaus geriantys vyrai vos paneša savo pilvą — jis „išauga” ne nuo alaus, bet nuo padidėjusio apetito išgėrus bokalą kitą. Tiesa, alus nėra toks jau nekaltas: 0,3 l bokale yra apie 150 kalorijų.
Neskubėk troškulio malšinti ir kokakola ar limonadu — šio skyčio skardinėje yra apie 200 kalorijų. Taigi skaityk etiketes ir rinkis cukraus neturinčius gėrimus.
Išvardiję, ko nereikia valgyti ir gerti, nenorime pasakyti, kad Tau laikas mirti, atvirkščiai, laikas gyventi kitaip, t. y. tinkamai maitintis, gerai jaustis ir gražiai atrodyti.
Priesakai skubantiems:
* Valgyk jautieną, paukštieną arba žuvį.
* Mažiau bulvių, daugiau daržovių.
* Neriebus pienas ir jo produktai — Tavo kelrodė žvaigždė.
* Rupaus malimo duona — pati skaniausia.
* Vietoj torto — vaisiai.
* Gerk daugiau vandens.
* Neskubėk kramtyti — jausies sotesnis ir būsi sveikesnis.