Agatas

Panevėžyje – trichineliozės protrūkis

Panevėžyje – trichineliozės protrūkis

Penktadienį Panevėžio visuomenės sveikatos centras informavo Užkrečiamų ligų ir AIDS centrą (ULAC) apie trichineliozės židinį Panevėžio mieste. Šeštadienio duomenimis, trichinelioze susirgo keturi asmenys. Vienas pacientas paguldytas į ligoninę, kiti gydomi ambulatoriškai.

Susirgimo židinio epidemiologinio tyrimo metu buvo išaiškinta, kad ligoniai šių metų liepos 2 dieną valgė namų gamybos šernienos dešrą. Visi asmenys, vartoję maistui užkrėstos mėsos, nukreipti konsultacijai į gydymo įstaigas.

Informacija apie trichineliozės židinį perduota Panevėžio apskrities valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, židinio epidemiologinis tyrimas tęsiamas.

ULAC primena, kad trichineliozė yra ūmus žmonių ir gyvūnų susirgimas, kurį sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės. Žmonės šia liga užsikrečia vartodami žalią ar nepakankamai termiškai apdorotą užsikrėtusių gyvūnų mėsą, kurioje yra cistų su trichinelių lervomis. Ligos pradžioje skauda pilvą, kyla šleikštulys, vėmimas, viduriavimas. Vėliau (1–2 savaites po užsikrėtimo) atsiranda veido ir akių pabrinkimai, vystosi akių junginės uždegimas, pakyla temperatūra, atsiranda raumenų skausmai, odos bėrimai, nemiga ir kiti nusiskundimai. Atsiradus panašiems nusiskundimams būtina nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją.

Norint išvengti susirgimo trichinelioze, reikėtų nepirkti nelegaliai pardavinėjamos mėsos, pačių sumedžiotą ar papjautą mėsą būtina patikrinti. Taip pat mėsą būtina tinkamai paruošti: gerai išvirti ar troškinti. Rūkytoje, sūdytoje ir panašiais būdais apdorojamoje mėsoje ligą sukeliančios lervos išlieka gyvybingos ir žmogus gali jomis apsikrėsti.


Diena.lt

TAIP PAT SKAITYKITE