Nobel biocare

Panevėžyje – retos infekcinės ligos atvejis

Panevėžio visuomenės sveikatos centras (toliau – Centras) iš VšĮ Respublikinės Panevėžio ligoninės infekcinių ligų skyriaus gavo pranešimą apie susirgimą leptospiroze, kuria užsikrėtė Panevėžio miesto gyventoja. Ligonė skundėsi aukšta temperatūra (rytais – 37,8oC, vakarais – 40,7oC), raumenų spazmais skrandžio srityje, sąnarių maudimu.

Leptospirozė yra ūminė infekcinė liga, kurią sukelia mikroorganizmai, vadinami leptospiromis. Ja serga ir gyvūnai, ir žmonės. Dažniausias infekcijos šaltinis – žiurkės, taip pat raguočiai, kiaulės, šunys bei kiti graužikai. Žmogus leptospiroze gali užsikrėsti valgydamas leptospira genties bakterijomis užterštą maistą, gerdamas užterštą nevirintą vandenį, pieną, per pažeistą odą. Inkubacinis ligos periodas trunka nuo 4 iki 30 dienų.

Šios infekcinės ligos sukėlėjas patenka į žmogaus organizmą pro gleivines arba pažeistą odą, kontaktuojant su užteršta aplinka. Žmonės dažniausiai užsikrečia besimaudydami, gerdami ar naudodami buities reikmėms atvirų vandens telkinių vandenį, tiesioginio sąlyčio su infekuotais graužikais ar gyvuliais, jų šlapimu ar kitais kūno skysčiais metu. Taip pat galima užsikrėsti šienaujant drėgnose pievose, medžiojant, žvejojant. Dažnai žmogus užsikrečia prižiūrėdamas naminius gyvulius, juos skersdamas, apdorodamas skerdieną. Infekuotos žiurkės dažnai užkrečia stovinčio vandens telkinius.

Leptospirozė prasideda staiga: pakyla temperatūra, skauda galvą, strėnas, ypač blauzdų raumenis. Kartais prasideda pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai. Kai kuriems ligoniams atsiranda geltos požymių, inkstų pažeidimo bei meningito reiškinių, gali išberti.

2010 metais Panevėžio apskrityje leptospiroze sirgo 1 Panevėžio rajono gyventojas. Panevėžio apskrityje sergamumas siekė 0,04 atvejo/10 000 gyventojų, Lietuvoje sergamumas buvo mažesnis (0,01 atvejo/10 000 gyventojų).

Centro specialistai ragina atkreipti dėmesį į daržovių ir vaisių laikymą, juos sandėliuoti graužikams neprieinamose vietose. Prieš vartojimą kruopščiai plauti vaisius ir daržoves. Negerti vandens iš atvirų vandens telkinių ir nesutvarkytų šulinių. Laikytis asmens higienos, ypatingai dirbant skerdyklose, prižiūrint kanalizacijos įrenginius. Naikinti graužikus gyvenamuosiuose pastatuose ir mėsos perdirbimo įmonėse.



TAIP PAT SKAITYKITE