Nobel biocare

Nitratai: kaip sumažinti jų kiekį maiste?

Žodis „nitratai” pastaruoju metu gąsdina daugelį žmonių, kurie valgo maistą, pirktą parduotuvėse ar turgeliuose. Kokiais būdais sumažinti jų kiekį maiste?

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pabrėžia, jog nitratai ypač pavojingi tam tikroms žmonių grupėms: kūdikiams iki trijų mėnesių amžiaus, besilaukiančioms moterims, žmonėms, turintiems tam tikrų fermentų trūkumą, infekcinėmis ligomis sergantiems vaikams ir senyvo amžiaus žmonėms bei sergantiems kraujotakos bei kvėpavimo sistemos ligomis, anemijomis.

Kaip rašoma SAM pranešime, tam, kad sumažintume nitratų kiekį maisto gamybai reikėtų naudoti tas daržovių dalis, kuriose kaupiasi mažesnis nitratų kiekis, pavyzdžiui, nulupus agurką bei nupjovus prie kotelio esančią 2 – 3 cm dalį, nitratų kiekis sumažėja 15–20 proc.

Apdorojant maistą – mirkant, konservuojant, rauginant, naudojant druską, vitaminą C –  taip pat sumažėja nitratų kiekis, pavyzdžiui, luptose virtose bulvėse nitratų kiekis gali sumažėti 65–80 proc., virtose morkose – 60 proc.

Verdant 1 proc. valgomosios druskos tirpale, nitratų kiekis sumažėja daugiau (20 proc.), negu verdant be druskos. Konservuojant bei rauginant daržoves nitratų kiekis taip pat sumažėja 62–66 proc. Laikant šaldytas daržoves, nitratų ir nitritų kiekis jose nekinta, bet daržovėse, laikomose rūsiuose per žiemą, esant pastoviai temperatūrai ir drėgmei, nitratų kiekis sumažėja.

Specialistai įspėja, jog sriubai nereikėtų naudoti sultinio, kuriame virė daržovės, nes nitratai pereina į vandenį, kuriame jos verdamos, ir gaminant maistą kūdikiams (pvz., skiedžiant sausus pieno mišinius) nereikėtų naudoti šulinių, užterštų nitratais, vandens.

Kas yra nitratai?

Nitratai  tai azoto junginiai, susidarantys dirvožemyje. Tam tikras jų kiekis augaluose visuomet egzistuoja.

Sveikatos apsaugos ministerija perspėja, jog didelės nitratų dozės, gaunamos su maistu ar geriamuoju vandeniu, gali būti toksiškos organizmui.

Vadovaujantis Lietuvos suaugusiųjų gyventojų faktinės mitybos, mitybos ir gyvensenos įpročių tyrimo duomenimis, Lietuvos gyventojai su visais maisto produktais, įskaitant vandenį, negauna sveikatai pavojingų nitratų kiekių.


Diena.lt

TAIP PAT SKAITYKITE