Gudručio vaistinė

Ne viskas ekologija, kas ekologiškai kvepia

Praslinkus supermarketų bumui, vis daugiau žmonių renkasi ūkininkų užaugintus ekologiškus produktus. Išaugusi paklausa paskatino mobilių ūkininkų turgelių atsiradimą, tačiau ne kiekvienas turgelis yra ekologiškas, – teigia „Tatulos” programos direktorius Almontas Gutkauskas, kurio žinioje yra visi ekologiniai turgeliai.

„Ekologija šiandien tapo labai populiariu žodžiu, kuris kartais prasilenkia su tikrove. Pavyzdžiui, parduotuvėje parduodami ekologiški maišeliai. Ką tai reiškia? Ekologiškiausias yra iš vytelių nupintas krepšelis”, – sako Almontas Gutkauskas.

Ekologiniai turgeliai yra tik tie, kurie dalyvauja „Tatulos” programoje, visi kiti yra ūkininkų turgeliai, kuriuose didžia dalimi prekiaujama produkcija iš chemizuotų ūkių. Tiesa, A. Gutkauskas pripažįsta, kad mobiliuose turgeliuose galima aptikti ir ekologiškai pagamintų produktų bei daržovių, o greta jų sudėti ir nesertifikuoti produktai. „Galbūt, žmonės kartais pasimeta kai ant prekystalio mato sudėliotus pomidorus su kortele „ekologiški”, o greta išguldyti agurkai, svogūnai ir kitos daržovės, kurios neturi sertifikato. Negi dabar pirkėjas klaus ar šalia ekologiškų pomidorų gulintys agurkai yra ekologiški. Žinoma, kad ne. Manys, kad jei pomidorai ekologiški, tai ir agurkai tokie patys. Visus turgelius imta vadinti ekologiškais po to kai buvo atidarytas turgelis Tymo kvartale. Tačiau jis nėra ekologiškas. Jame galima rasti įvairaus asortimento produktų – tiek ekologiškų, tiek ir iš chemizuotų ūkių. Be to, jis nedalyvauja „Tatulos” programoje”.

Pasak Almonto Gutkausko, reikia labai griežtai atskirti ekologinius turgelius nuo paprastų ūkininkų. „Ekologiškiems produktams keliami labai dideli reikalavimai. „Tatula ” su jais sudaro labai griežtas sutartis ir užtvirtina, kad tai tikrai sertifikuotas ir saugus produktas. Pardavinėti ekologiškus ir chemizuotų ūkių produktus vienoje vietoje kol kas niekas nedraudžia, tačiau pirkėjas turi būti visuomet informuojamas.” Prancūzijoje veikia įstatymas, draudžiantis ekologiškus produktus reklamuoti kaip išskirtinės kokybės, jeigu nėra atliktos visos sertifikavimo procedūros.

Šiuo metu Vilniuje veikia du pastovūs ekologiniai turgeliai: prekybos centre „Europa” antradieniais ir prie Žemės ūkio ministerijos trečiadieniais. „Pasitaiko ir tokių atvejų, kai pats ūkininkas yra šventai įsitikinęs, jog ūkininkauja ekologiškai. Jis sako: „Aš savo vienkiemyje auginu ir vištas, ir daržoves ir jos visos yra ekologiškos”. Kartais tenka jiems ilgai aiškinti, kad jei ūkininkauji ne pagal taisykles, kurias nustato trečia šalis, sertifikavimo įstaiga, tai išauginti ar pagaminti produktai nelaikytini ekologiškais.”

Pasak A. Gutkausko, šiuo metu reikia, kad Lietuvoje kurtųsi šeimos ūkiai, kurie patys augintų, perdirbtų ir gamintų produktus. „Šiuo metu yra labai nedaug šeimos ūkių, kurie patys suka sviestą, spaudžia sūrį, kemša skilandžius ir panašiai. Spaudimo principu siekiame, kad mažoje šalyje būtų ūkininkaujama tik ekologiškai. „

Kokiai produkcijai teiktumėte pirmenybę – lietuvių ūkininkų ar sertifikuotai ekologiškai?

Saulius Arvasevičius 44m., verslininkas, žurnalistas:

Jei reikėtų rinktis, pirmiausia žiūrėčiau, kad pagaminta produkcija būtų Lietuvos ūkininkų ir ne tiek svarbu ar ji ekologiška. Nemanau, kad lietuvių ūkininkų neekologiškai išaugintos daržovės labai kuo nors skirtųsi nuo užsienietiškų. Nes logiškai mąstant, ir tie, ir anie naudoja tą pačią chemiją. Bet kokiu atveju, mano pasirinkimas pirmiausia būtų patriotinis, o tik po to ekologiškas. Geriau remti savo produktą nei Olandijos ūkininkus. Be to, nemanau, kad ekologija šiandien yra tik mada.

Rita Jarmakaitė 45 m., direktorė:

Ekologija visiškai nėra mados reikalas, tai labiau gyvenimo būdas. Juk svarbu, kad būtum sveikas, o jei nori toks būti, turi rinktis gerą produktą. Tiesą sakant, nelabai pasitikiu parduotuvėje parduodamais ekologiškais produktais, atvežtais iš užsienio. Labiau vertinu prekę lietuvišką. Tuo labiau, kai ekologiškų produktų pasiūla yra didelė. Gali nusipirkti ir duonos, ir pieno, ir mėsos gaminių. Apsipirkdama visuomet renkuosi tik lietuvių ūkininkų išaugintą ar pagamintą produkciją, o jei ji dar ir ekologiška, tai iš viso fantastiška.

Nika Kulikienė 33m., finansininkė

Man svarbiausia, kad produktas būtų ekologiškas ir sertifikuotas. Tiesą sakant, nėra taip svarbu, kurios šalies ūkininko produktas – svarbiausia, kad jis būtų be chemikalų. Žinoma, smagu kai gali rinktis lietuvišką, ekologišką produktą, tuo labiau, kai pasiūla yra tokia gausi. Tačiau jei turguje pardavinėtų ekologiškai ūkininkaujančių prancūzų ar vokiečių sertifikuotą produkciją, o lietuviškos tokios nebūtų, rinkčiausi užsienietišką. Vienas mano pažįstamas šiltnamiuose augina pomidorus: viename sau, kitame – pardavimui, kuriuos tręšia cheminėmis trąšomis. Į pastarąjį neleidžia vaikams nei įeiti, nei valgyti ten užaugintus pomidorus.



TAIP PAT SKAITYKITE