Patobulinus maitinimo organizavimo šalies mokyklose reikalavimus, nutarta nebeleisti mokyklose prekiauti bulvių traškučiais, saldainiais, limonadais ir kitais vaikų sveikatai netinkamais produktais, teigiama Sveikatos apsaugos išplatintame pranešime spaudai.
Toks sprendimas priimtas norint užtikrinti mokinių sveikatos saugą.
Kaip teigiama pranešime spaudai, pastaruoju metu Lietuvos mokyklose populiarūs užkandžių ir gėrimų aparatai. Jose siūlomi sveikos mitybos normų neatitinkantys produktai ir su tuo susijusi netinkama vaikų bei moksleivių mityba tapo visuomenės sveikatos iššūkiu šalies sveikatos politikams, visuomenės sveikatos specialistams, mokyklos bendruomenėms, tėvams.
Įgyvendinus sveikatos apsaugos ministro Rimvydo Turčinsko patvirtintą normą, mokyklose turėtų nebelikti bulvių traškučių ir kitų riebaluose virtų gaminių, saldainių, konditerijos gaminių su kremu, šokoladu, nealkoholinių gėrimų su maisto priedais, gazuotų gėrimų, genetiškai modifikuoto maisto.
Šiuos produktus rekomenduojama pakeisti daržovėmis, vaisiais ir uogomis, sultimis, grūdiniais ir ankštiniais produktais, liesos mėsos ir žuvies patiekalais, geriamu, natūraliu mineraliniu bei šaltinio vandeniu.
Nepaisančius minėtų reikalavimų numatoma bausti.
Mokinių maitinimas mokyklose organizuojamas atsižvelgiant į fiziologinius mokinių poreikius, vaikų amžių ir sveikos mitybos principus ir taisykles. Valgiaraščius mokyklos vadovas turi suderinti su visuomenės sveikatos centru. Kaip jo laikomasi, kontroliuoja sveikatos priežiūros specialistas.
Maitinimo organizavimui šalies mokyklose keliami reikalavimai koreguoti, įgyvendinant Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos kovos su nutukimu chartijos nuostatas dėl rekomenduojamų ir nerekomenduojamų moksleivių maitinimui maisto produktų grupių, jų galimo poveikio vaikų sveikatai. PSO įpareigoja Europos valstybes imtis priemonių skatinant sveikų maisto produktų vartojimą, rinkos „spaudimo” vaikams mažinimą, gaunamų maisto medžiagų proporcijų subalansavimą. Mitybos specialistų nuomone, svarbu mažinti vartojamo cukraus, druskos ir sočiųjų riebalų kiekį maiste, skatinti vaisių bei daržovių vartojimą, mokyklas aprūpinti sveikatai palankesniu maistu.
PSO teigimu, pagrindinis visuomenės sveikatos tikslas Europos regione – mažinti vaikų nutukimą (2006 m. duomenimis, apie 30 proc. vaikų yra nutukę). Taip siekiama jaunąją kartą apsaugoti nuo su netinkama mityba susijusių lėtinių ligų – širdies kraujagyslių, antrojo tipo diabeto, onkologinių, skeleto-raumenų sistemos susirgimų ir net įvairių psichikos sveikatos sutrikimų.