Natula

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė patiekalus šventiniam stalui siūlo gaminti garuose

Šventinis laikas kasmet lemia naujus iššūkius. Kuo nustebinti draugus ir artimuosius, ką dėti ant stalo, kad pradžiugintume svečius? Nors internetas lūžta nuo receptų ir patarimų, sveikos mitybos specialistai sako, kad nebūtina vaikytis tendencijų. Garuose keptas maistas gali tapti tikru kalėdiniu atradimu, jei tik tam skirsite šiek tiek laiko ir iš anksto paruošite namų darbus.

Eksperimentuoti siūlo dar iki Kalėdų

Per šventes dauguma persisotina – organizmas apkraunamas riebiu, aliejuje keptu maistu, mėsa, įvairiais padažais. Net ir paprastos salotos neretai skaninamos dideliu kiekiu majonezo, todėl išsirinkti šį tą sveiko būna gan sunku. Dažnai nepelnytai pamirštamas ar pakankamai neįvertinamas gaminimas garuose gali būti jūsų šių metų šventiniu atradimu. Daugelis įpratę garuose tik virti ar troškinti. Tik nedaugelis žino, kad kepimas garinėje orkaitėje yra tikra revoliucija. Šis procesas nereikalauja didelių pastangų, tam reikia mažiau riebalų, o pagaminti patiekalai nepraranda maistingųjų medžiagų ir vitaminų. „Pastebiu, kad sveikesni patiekalai tikrai sulaukia didesnio dėmesio, tačiau neretai būtent per pačias šventes suabejojama. Žmonės išsigąsta, ima abejoti, ar toks maistas patiks kitiems. Todėl mano patarimas būtų iki švenčių pamėginti garuose išsikepti bent keletą patiekalų. Ruoškite juos savaitgaliais, kai turite pakankamai laiko! Kepimas garuose tikrai gali nustebinti ryškiais skoniais ir restorano lygio kokybe. Tokių kepinių kaip duona ar pyragas slaptasis produktas yra ne kas kita kaip garai – jie padeda išlaikyti minkštą, purų vidų ir suformuoja traškią plutelę. O štai garuose ruošta žuvis ar mėsa būna sultinga ir gražiai apskrunda iš viršaus“, – komentuoja „Electrolux“ ambasadorė V. Kurpienė.

Garuose ruoštas maistas nustebins ir spalvomis, ir skoniu

Pasak sveiką mitybą propaguojančios moters, dalis patiekalų, ruoštų garuose, tikrai gali praturtinti ir pagyvinti metai iš metų vis taip pat ruošiamą šventinį stalą. „Pavyzdžiui, mišrainėms daržoves labai tinka pagarinti, o ne virti. Jos bus ryškesnių spalvų, vertingesnės ir ant stalo gražiau atrodys. Aš pati žirnelius perku ne konservuotus, o šaldytus, ir pagarinu. Rezultatas – tobula, ryškiai žalia spalva, puiki konsistencija ir daugiau vertingų medžiagų. Kas išbandė – visiems patiko. Taip pat galima ruošti ir morkas, ir brokolius“, – sako V. Kurpienė. Pasiteiravus, ką naujo siūlytų išbandyti per artėjančias šventes, žymi moteris nė akimirkos nesuabejoja – siūlo rinktis visiems patinkančius maisto produktus, tik keisti jų gamybos procesus. „Kalėdoms idealiai tinka paukštiena, kepta orkaitėje su garų programa. Traškus viršus, jokių skrudėsių ir minkštutėlė mėsa viduje. Desertui rekomenduoju garuose virtą pudingą“, – savo kalėdiniais receptais dalijasi V. Kurpienė.

Norintiems per Kalėdas išbandyti šį tą naujo, sveikos mitybos specialistė pataria šventinį stalą pagausinti dar keletu patiekalų ir dalijasi jų receptais.

Kepta jūros lydeka su daržovėmis

300 g jūros lydekos arba kitos mėgstamos baltos jūrinės žuvies filė,

1 geltona paprika,

1 raudona paprika,

3 vidutinio dydžio morkos,

1 nedidelis brokolis (tinka ir žiedinis kopūstas),

1 a. š. lydyto sviesto,

kmynų, čiobrelių ir bazilikų pagal skonį.

Druskos berti nebūtina, pati jūrinė žuvis jos turi pakankamai, nes yra sūraus vandens gyventoja.

Marinatui

Pusės citrinos sulčių,

šviežiai maltų juodųjų pipirų, česnako, lauro lapų.

Gaminimas

  • Paruoškite marinatą: išspaustas citrinos sultis sumaišykite su prieskoniais, įdėkite lauro lapą. Marinatu apšlakstykite jūros lydeką ir palaikykite šaldytuve apie valandą.
  • Kol žuvis marinuojasi, paruoškite daržoves:

– plonomis juostelėmis arba kubeliais supjaustykite papriką;

– griežinėliais arba šiaudeliais supjaustykite morką;

– brokolį suskirstykite žiedynėliais ir juos padalinkite į dvi ar tris dalis.

  • Prieš kepdami žuvį pašlakstykite šaukšteliu lydyto sviesto.
  • Į skardą sudėkite žuvį ir daržoves.
  • Pasirinkite programą „Kepimas garuose“ ir gaminkite 95 laipsnių karštyje bei 100 proc. drėgmėje apie 30 min., antroje lentynoje nuo apačios.

Kitas šio patiekalo ruošimo būdas – pakepti žuvį ant grilio ar orkaitės grotelių. Likus kelioms minutėms iki kepimo pabaigos, suberti daržoves ir kartu dar šiek tiek pakepti. Skaniausia ir sveikiausia, kai daržovės išlieka traškios.

 

Vištienos filė su brokoliais ir migdolų drožlėmis

250 g vištienos filė,

200 g brokolių,

30 g migdolų drožlių,

1 a. š. (5 g) ypač tyro alyvuogių aliejaus,

druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas

  • Vištienos filė trumpai pamarinuokite su prieskoniais ir alyvuogių aliejumi.
  • Mėsą bei daržoves sudėkite į skardą, pasirinkite programą „Kepimas garuose“ ir patiekalą apie 35 min. kepkite 100 proc. drėgmėje, 90 laipsnių karštyje, antroje lentynoje nuo apačios. Jei norite, vištieną galite trumpai pakepinti keptuvėje arba naudodami orkaitės grilio programą, skardą pakėlę į aukščiausią arba antrą nuo viršaus padėtį. Patiekdami pabarstykite migdolų drožlėmis.

Šį patiekalą galima ruošti ir keptuvėje. Pamarinuotą vištieną rekomenduojama trumpai pakepinti ant sviesto, pavyzdžiui, ghi. Brokolius pavirti 5 min. puode. Paskaninkite gabalėliu sviesto ir trupučiu Himalajų druskos. Patiekdami pabarstykite migdolų drožlėmis.


Duona su kefyru

Daugelis ją labai mėgsta. Ši duona gera tuo, kad gaminama labai paprastai ir greitai.

500 g viso grūdo kvietinių miltų,

0,5 a. š. nenugesintos sodos,

400 ml kefyro,

1 a. š. druskos.

Gaminimas

  • Į dubenį suberkite miltus, sodą, druską, supilkite kefyrą ir viską gerai išmaišykite elektriniu maišytuvu.
  • Tešlą sudėkite į skardą ir kepkite orkaitėje, pasirinkę programą „Maža drėgmė“, 175 laipsnių karštyje apie 40 min. Įprastoje orkaitėje galioja tas pats gamybos procesas – kepimo indą su tešla pašaukite į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 40–50 min.

 

TAIP PAT SKAITYKITE