Vasario 26 d. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas kartu su Telšių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininku Zigmu Nevardausku pasveikino pirmąjį Telšių apskrityje šviežios mėsos išpjaustymo ir produktų cechą įsirengusį ūkininką Kazimierą Baginską.
„Esant aukštoms produktų kainoms vartotojai nori, kad maistas būtų įperkamas ir natūralaus skonio. Patenkinti tokius poreikius – didelis uždavinys ūkininkams. Džiugina, kad ūkininkai greitai sureagavo į pasikeitusius rinkos poreikius ir pradėjo plėtoti savo užaugintų gyvulių mėsos gaminių verslą. Taupydami lėšas ir laiką, vieni naudojasi jau veikiančių mažų skerdyklų ir gamybos įmonių paslaugomis, kiti ėmėsi steigti savo skerdimo, mėsos išpjaustymo cechus,” – sakė V. Paulauskas.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba visokeriopai skatina smulkųjį verslą ir sudaro visas sąlygas, kad ūkininkų pagaminta mėsa ir jos produktai vartotoją pasiektų be tarpininkų. Telšių apskrityje yra 9546 gyvulių laikytojai, kurie savo ūkiuose augina 65 645 galvijus ir 27 999 kiaules. Ūkininkams paslaugas gali teikti 3 veterinarinį patvirtinimą turinčios skerdyklos, 2 mėsos perdirbimo cechai. Savo produkciją ūkininkai gali parduoti 9 jau veikiančiuose apskrities turgavietėse.
Veterinaro išsilavinimą turintis Plungės rajono ūkininkas Kazimieras Baginskas ūkininkavimo pradžioje 1995 metais augino 200 kiaulių. Šiandieną jo fermose auga 5000 landrasų veislės kiaulių ir 40 mėsinių galvijų, kurie šeriami savo pašarų gamybos ceche pagamintais pašarais. Ryžtingas ūkininkas pirmasis Telšių apskrityje sutrumpino šviežios mėsos kelią nuo ūkio iki pirkėjo: savo gyvulius skerdžia registruotoje skerdykloje, o mėsos išpjaustymui įsirengė modernų mėsos cechą. Ūkininkas šviežią mėsą galės realizuoti parduotuvėse, turgavietėse, parduoti restoranams arba tiesiogiai pirkėjams. Nauda abipusė – vartotojas be tarpininkų galės nusipirkti šviežią, vertingą ir kokybišką lietuvišką mėsą, o ūkininkas greičiau gaus pinigus už parduotą produkciją.
Konkurencija, susijusi su prekyba maisto produktais, nuolat didėja. Pagrindinis ūkininkų ginklas prieš pigias besiveržiančias rinkas iš trečiųjų pasaulio šalių – kokybė, todėl siekiama, kad artimiausiu metu būtų sudarytos galimybės gyvulių laikytojams skersti gyvulius ūkiuose, įsirengus nedideles skerdyklas ir tiekti iš jų mėsą tiesiogiai vartotojams į turgavietes arba prekybos centrus.