Dėl maisto produktų brangimo daugelis gyventojų jau seniai peržiūrėjo savo racioną, bet ne sveikatos naudai, tačiau atsidūrę ligoninėse tebegauna tokius pat arba labai panašius maisto davinius kaip anksčiau.
Ligoninių virtuvės iki šiol nepajuto tokio maisto produktų kainų kilimo, kaip pirkėjai parduotuvėse. Gydymo įstaigoms tiekėjai maistą tiekia pagal praėjusiais metais sudarytas sutartis, jose numatytos tuo metu sutartos mažesnės kainos.
Tačiau nuo šių metų pradžios kai kurių produktų tiekėjai, nelaukdami, kol baigsis sutarčių galiojimo laikas, pradėjo spausti ligonines mokėti daugiau. Panevėžio ligoninė sausio pradžioje tokį reikalavimą gavo iš daržovių tiekėjos bendrovės „Grūstė”, o netrukus jos pavyzdžiu pasekė ir kiti maisto tiekėjai.
Jų nestabdo tai, kad sutarties galiojimo terminai nesibaigę ir už jų nutraukimą gresia baudos.
Ligoninė nenusiteikusi gerokai didinti išlaidų ligonių mitybai, tačiau ir nenori leisti, kad maisto kainų pokyčiai neigiamai paveiktų pacientų skrandžius.
„Su tiekėjais deramės kaip tik galim, kad tik kuo ilgiau gautume produktus mažesnėmis kainomis. Su kai kuriais pavyksta susitarti, su kai kuriais – ne”, – „Sekundei” teigė ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas ekonomikai Arvydas Švagždys.
Jis neatmetė galimybės, kad šiemet ligonių valgiaraštį gali tekti pakoreguoti.
Pratinasi prie didesnių kainų
Jau dabar įstaigos vadovams didelis galvos skausmas, kaip užtikrinti, kad virtuvė nepritrūktų kopūstų, burokėlių, bulvių ir kitų daržovių. Daržo ir sodo gėrybes ligoninei iki vasaros pabaigos turėjusi tiekti bendrovė „Grūstė” sutartį nutraukė.
Bendrovė ligoninės prašė mokėti daugiau, motyvuodama, kad rinkoje daržovės, pavyzdžiui, kopūstai, brango kelis kartus, smarkiai pakilo bulvių kaina. Ligoninei prašoma suma pasirodė per didelė ir ji nesutiko. „Grūstė” ir ligoninė sutartį nutraukė abipusiu susitarimu.
Įstaiga surado kitus tiekėjus, pasiūliusius kiek mažesnes kainas, tačiau kai kuriems turi pretenzijų dėl produktų kokybės, su kai kuriais vėl priversta diskutuoti dėl kainų.
„Su kitų produktų tiekimu tokių problemų nėra kaip su daržovėmis, nes jos brango labiausiai”, – sakė V.Švagždys.
Pagal įstatymus tiekėjai gali prašyti ligoninės kelti kainas tiek procentų, kiek produktai pabrango Statistikos departamento duomenimis. Tačiau tiekėjai prašo mokėti daugiau.
„Statistikos departamento duomenys ne visada atspindi realų brangimą. Tarkime, mes pernai pasirašėme sutartį tiekti kopūstus po 50 centų už kilogramą, o dabar patys perkame juos po 2,5 lito. Taigi patiriame didelį nuostolį. Situacija mums nepalanki. Skaičiuojame, ar toliau dirbti nuostolingai, ar sumokėti baudą už sutarties nutraukimą. Kitaip sakant, iš dviejų blogybių renkamės mažesnę”, – „Sekundei” teigė bendrovės „Grūstė” komercijos direktorius Romualdas Čerkasas.
Jeigu gydymo įstaiga ir būtų linkusi plačiau atverti savo piniginę, be Viešųjų pirkimų tarnybos leidimo ji to negalėtų padaryti. Tai užtruktų ne vieną savaitę.
Kadangi ligoninė nenori smarkiai išlaidauti, o virtuvė negali pritrūkti produktų, ieškoma naujų tiekėjų.
Pavaduotojas A.Švagždys neslepia, kad sekasi sunkiai. Jo teigimu, norinčiųjų tiekti yra, bet jie nori didesnės sumos, nei šiuo metu gali mokėti ligoninė.
Įstaiga stengiasi ieškoti kompromiso su esamais tiekėjais dėl kainų. Pavaduotojas pasidžiaugė, kad neseniai pavyko susitarti su duoną ir pyrago gaminius ligoninei tiekiančia bendrove „Klaipėdos duona”, kad ji gaminius tieks sutartyje numatytomis fiksuotomis kainomis.
Sąlyginai pigios duonos ligoninė turės iki rugsėjo, o balandį jau pradės žvalgytis naujų tiekėjų.
Daugiau mokėti bent jau kol kas nespaudžia pieno produktų tiekėja bendrovė „Žemaitijos pienas”, nebruzda ir mėsos tiekėjai rokiškėnai.
Bus sunkiau gerai maitinti
Panevėžio ligoninė su infekcinių ligų padaliniu bei jai priklausančia Likėnų sanatorija – nemaža įstaiga, perkanti didelį kiekį maisto produktų.
Toks užsakovas patrauklus tiekėjams, tačiau jeigu rinkoje maisto produktų kainos kils, jie brangiau tieks ir ligoninei. Veikiausiai jai nepavyks numušti tiekėjų siūlomų didesnių kainų iki tokių, kokios yra iki šiol.
Taigi šiemet bus sunkiau subalansuoti kokybiško ligonių maitinimo ir įstaigos tam skiriamų išlaidų svarstykles.
2010 metais ligoniams skirtiems maisto produktams Panevėžio ligoninė išleido 1 milijoną 237 tūkstančius litų. Didžiausios išlaidos teko mėsai – 330 tūkstančių 107 litai, pieno produktams – 219 tūkstančių litų, duonos gaminiams –143 tūkstančiai litų, cukraus ir konditerijos gaminiams – 106 tūkstančiai litų.
Pasak A.Švagždžio, vienam ligoniui maitinti per parą buvo skiriama vidutiniškai 6 litai.
Dėl senukų pilvų – ramu
Panevėžio slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės vadovė Violeta Grigienė teigia, kad šiemet pacientams reikalingus maisto produktus įstaiga perka neką brangiau nei pernai. 2010-ųjų gruodžio pabaigoje ligoninė sudarė naujas produktų pirkimo sutartis.