Natula

Kuo organizmui vertingi žuvų taukai?

Kuo organizmui vertingi žuvų taukai?

Pastaruoju metu ypatingas žuvų taukų poveikis sveikatai vertinamas ne tik dėl vitaminų, bet ir dėl nesočiųjų omega-3 riebalų rūgščių.

Žuvų taukuose yra nepaprastai svarbių polinesočiųjų omega-3 riebalų rūgščių. Jų žmogaus organizmas negamina, todėl turi pakankamai gauti su maistu. Įdomu tai, kad šias medžiagas sintetina tik mikroskopiniai dumbliai bei planktonas, kuris, kaip maistas, pirmiausia patenka vandenyno žuvims bei žinduoliams, ir tik po to žmogui.

Pagrindinis omega-3 riebalų rūgščių šaltinis yra riebios žuvys (lašiša, sardinė, menkė, tunas), žuvų taukai ir žuvų kepenų aliejus.

Šios rūgštys būtinos, kad normaliai formuotųsi kūdikių akių tinklainė, nervų sistema ir smegenys.

Klinikinių tyrimų metu nustatyta, kad:

omega-3 rūgštys padeda išvengti širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimų, padidėjusio kraujospūdžio, insulto,

vartojant šių rūgščių rečiau susergama storosios žarnos ir krūties vėžiu, lėtėja metastazių plitimas, mažiau vargina sąnarių ligos, priešmenstruacinis sindromas,

omega-3 rūgštys lėtina organizmo ląstelių senėjimo procesą.

Įvertinus turimų tyrimų rezultatus, pastebėta, kad kai kuriems pacientams, vartojusiems žuvų taukų, buvo galima sumažinti nesteroidinių vaistų nuo uždegimo dozę – taip sumažinamas ir nepageidaujamas jų poveikis virškinamajam traktui.

Žuvų taukai stiprina imunitetą, žadina apetitą, užtikrina normalų augimą, gerą regėjimą, turi stiprų priešuždegiminį poveikį. Mažiems vaikams jie dažniausiai skiriami rachito profilaktikai ir gydymui, dantų ėduonies profilaktikai, norint padidinti organizmo atsparumą. Žuvų taukai apsaugo nuo depresijos, gerina dėmesio koncentraciją.

Omega-3 riebalų rūgštys:

saugo organizmą nuo žalingų aplinkos faktorių,

skatina ląstelių atsinaujinimą,

slopina lėtinį uždegimą,

gerina lipidų apykaitą organizme,

normina kraujospūdį,

mažina trombų susidarymą bei slopina uždegimą kraujagyslių sienelėse.

Gabija Ryškuvienė imunitetą stiprina žuvų taukais

Aktorė, filmų ir knygų vertėja, renginių vedėja:

– Žinau, kad anksčiau žuvų taukai buvo visų vaikų siaubas dėl to, kad buvo labai neskanūs. Gerai, kad mama man jų neliepdavo gerti. Pati juos pradėjau vartoti, kai laukiausi. Tiesiog tuomet labiau pradėjau domėtis sveikata – jaučiau atsakomybę ir dėl būsimos gyvybės. Nemažai perskaičiusi įvairios literatūros sužinojau, kad žuvų taukai ypač gerai būsimoms mamytėms, taip pat jie tinka norinčioms turėti gražią odą, plaukus, gerą regėjimą. Be to, jie stiprina imunitetą. Negaliu teigti, kad žuvų taukus geriu kiekvieną dieną. Juos vartoju dažniausiai tuomet, kai jaučiu, kad reikia stiprinti imunitetą, t.y. prasidėjus darganoms, arba kai ima sparčiai didėti darbo krūviai. Dažniau nei aš žuvų taukus vartoja mano dukra Elena, kuri įsitikinusi, kad jie naudingi plaukams, odai, nagams ir, žinoma, imunitetui stiprinti.



TAIP PAT SKAITYKITE