Vandens pasirinkimą parduotuvėje dažnai sąlygoja jo kaina ir žinomumas, o ne jo maistinė vertė ir savybės. Gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė vandens rūšį pataria rinktis pagal amžių ir bendrą savijautą. Anot jos, šiandien galima rinktis iš keturių vandens rūšių: natūralaus mineralinio, šaltinio, stalo ar geriamojo vandens.
Natūralus mineralinis vanduo nuo kitų skiriasi fizinėmis savybėmis ir chemine sudėtimi, kuri priklauso nuo ištirpusių mikroelementų bei mineralinių medžiagų, – teigia E. Kliukaitė. – Natūraliu mineraliniu vandeniu laikomas natūraliomis sąlygomis susidaręs požeminis vanduo, o jo saugos ir kokybės reikalavimai griežti“.
Šaltinio vanduo yra išgaunamas iš požeminių vandens telkinių ar gręžtinių šulinių, tačiau, kitaip nei natūralus mineralinis vanduo, jis neprivalo būti oficialiai pripažintas, jam yra taikomi ne tokie griežti reikalavimai. Fasuotas geriamas vanduo dažniausiai yra paprastas vanduo iš čiaupo, tačiau būna papildomai paruošiamas. Jis gali būti minkštintas ir valytas fiziniais ar cheminiais būdais. Stalo vanduo yra gaminamas geriamąjį vandenį skiedžiant su natūraliu mineraliniu vandeniu arba jame tirpinant sausas mineralines medžiagas.
„Vandens ir mineralinių medžiagų apykaita organizme yra neatsiejama, o gyvybiniai procesai gali vykti tik tada, kai ląstelėse yra pakankamai vandens. Natūralus mineralinis vanduo, turintis daug natrio, gerina virškinimą ir dalyvauja vandens apykaitoje. Jeigu jame didesnis kalcio kiekis, tai padeda stiprinti raumenis, gerina širdies, aktyvina žarnyno veiklą. Prisotintas angliarūgšte natūralus mineralinis vanduo gerina virškinimą, apetitą ir malšina troškulį“, – sako gydytoja dietologė.
Paklausti, kokias natūralaus mineralinio vandens savybes žino, 7 iš 10 rengtos apklausos respondentų atsakė, jog jis skatina virškinimą. Apklausą užsakiusios Lietuvos natūralaus mineralinio vandens gamintojų asociacijos vadovo Gintaro Morkūno teigimu, tyrimo dalyviai žinojo nemažai teigiamų natūralaus mineralinio vandens savybių.
„Trys iš dešimties pažymėjo, kad jis gydo kai kurias ligas, drėkina odą ir šalina toksinus. Kiek mažiau – 27 procentai – apklaustųjų sakė, kad natūralus mineralinis vanduo mažina nuovargį, teikia energijos ir slopina alkį, o 7 proc. pažymėjo, kad spartina riebalų deginimą“, – sako G. Morkūnas.
Asociacijos vadovas pažymi, jog lietuviškas natūralus mineralinis vanduo išsiskiria tuo, jog jis yra labai įvairus. „Skiriasi tiek jų cheminė kompozicija, tiek jų mineralizacijos lygis. Lietuva pasaulyje yra unikali tuo, jog joje išgaunamas natūralus mineralinis vanduo gali būti ir nestipriai mineralizuotas, o gali turėti ir labai daug mineralinių medžiagų“, – teigia G. Morkūnas.
Anot gydytojos dietologės, trūkstant vandens ir mineralinių medžiagų juntamas nuovargis, energijos stoka, sulėtėja mąstymas, trinka širdies ir kvėpavimo organų veikla, atmintis, gali užkietėti viduriai, o inkstuose formuotis akmenys. „Kokį natūralų mineralinį vandenį turėtume rinktis priklauso nuo amžiaus, bendros savijautos, fiziologinių organizmo poreikių bei sveikatos negalavimų. Sergant opiomis širdies, kraujotakos ar virškinimo ligomis, kokį natūralų mineralinį vandenį geriausia vartoti kasdien, pasirinkti padėti gali šeimos gydytojas“, – pataria E. Kliukaitė.