Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras informuoja, kad per paskutinį dešimtmetį pasaulyje kasmet užregistruojama nuo 594694 iki 137071 susirgimų cholera. Daugiausiai serga Afrikos, Amerikos ir Azijos žemynų gyventojai. Nepalanki epideminė situacija susidarė Pietų Irake, kur vien tik gegužės 7 dieną užregistruota 17 choleros atvejų.
Pastaraisiais metais padaugėjo „įvežtinės” į Europą choleros atvejų. Plečiantis tarptautiniams ryšiams, išaugus keliaujančiųjų srautui bei
atsiradus galimybei per trumpą laiką pasiekti bet kurią pasaulio šalį, padidėjo rizika susidurti su šia infekcija, o taip pat – įvežimo į mūsų šalį galimybė.
Cholera – tai ūmi žarnyno užkrečiamoji liga, kurią sukelia bakterijos – choleros vibrionai. Ligos inkubacinis periodas 2-5 dienos. Daugiau kaip 90 proc. užsikrėtusiųjų liga pasireiškia lengvai: jokių simptomų nebūna arba
lengvai viduriuojama. 2-5 proc. užsikrėtusiųjų išsivysto sunkios ligos formos, pasireiškiančios stipriu vandeningu viduriavimu ir vėmimu, dėl ko prarandamas daug organizmo skysčių ir druskų.
Pagrindinę choleros infekcijos dalį sudaro asmenys su besimptome infekcija ir sergantys lengvomis ligos formomis. Jie dažniausiai lieka neišaiškinti ir palaiko choleros vibriono cirkuliaciją aplinkoje.
Choleros sukėlėjas daugelį metų gali išgyventi vandens telkiniuose, todėl dažniausiai užsikrečiama geriant užterštą vandenį ar per tokiu vandeniu užterštą maistą, per ledą, pagamintą iš užteršto vandens. Ypač svarbus
infekcijos perdavime yra jūros maistas (žuvys, vėžiagyviai, gaudomi iš užterštų cholera vandens telkinių bei valgomi dažniausiai žali). Užsikrečiama ir per maistą, kuris ruošiamas užsikrėtusių ar sergančių cholera žmonių.
Cholera pasireiškia šalyse, kur nuolat trūksta švaraus geriamojo vandens, labai didelis gyventojų tankumas, žemas sanitarinis lygis. Keliaujantys į tokias šalis rizikuoja susirgti šia liga.
Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras, remdamasis Pasaulio sveikatos organizacijos informaciją, rekomenduoja:
Gerkite tik ne mažiau kaip 1 min. virintą arba chloru dezinfekuotą vandenį (chloro preparatų galima įsigyti vaistinėse). Tokie gėrimai kaip karšta arbata ar kava, vynas, alus, karbonatiniai vandenys bei vaisių sultys (buteliuose ar
pakeliuose) yra saugūs.
Nevartokite gėrimams ledo gabaliukų, nebent esate tikri, kad jie pagaminti tikrai iš švaraus vandens.
Valgykite tik rūpestingai šiluminiu būdu paruoštą bei karštą maistą. Tik, ne mažesnė kaip 70o C temperatūra gali sunaikinti choleros sukėlėją. Jei paruoštą maistą laikysite kambario temperatūroje ir valgysite nepakaitintą – galite
užsikrėsti. Paruoštą maistą laikykite atskirai nuo žalių maisto produktų.
Venkite žalio jūrų maisto (žuvų, vėžiagyvių).
Užsikrėsti per vaisius ir daržoves rizika maža, ypač prieš valgant nulupus ar nuskutus žievelę.
Gerkite tik pasterizuotą ar virintą pieną.
Įsitikinkite, kad valgis, perkamas iš prekiautojų gatvėse yra šiluminiu būdu rūpestingai termiškai apruoštas.
Plaukite rankas pasinaudoję tualetu, prieš valgio ruošimą ir prieš valgymą.
Prieš valgant ar geriant įsitikinkite maisto bei vandens kokybe.
Jei Jūs grįžote iš šalies, kurioje registruojama ši liga, ir 2-5 dienų laikotarpyje staiga pradėjote viduriuoti, nedelsdami kreipkitės medicinos pagalbos. Prieš atvykstant gydytojui, gerkite kuo daugiau skysčių.