Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad ir vasarojant stovyklose ar kaimo turizmo sodybose galima susirgti ūmia infekcine žarnyno liga, jei maisto gamintojai nesilaikys pagrindinių higienos reikalavimų.
Kiekviena kaimo turizmo sodyba, vykdanti maisto tvarkymo veiklą, turi turėti teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduotą Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą ir paprašius, turėtų šį dokumentą vasarotojui parodyti. Jei kaimo turizmo sodybos savininkas tokio pažymėjimo pateikti negali, galima įtarti, kad jis neturi leidimo užsiimi maisto tvarkymo veikla.
Kaimo turizmo sodybų savininkai turi prisiminti, kad pagaminto ir tiekiamo maisto sauga yra tiesioginė kiekvieno maisto gamintojo atsakomybė. Todėl labai svarbu užtikrinti, kad organizuojamų pobūvių metu nebūtų pažeidžiamos pagrindinės maisto tvarkymo taisyklės. Ypač griežtai turi būti kontroliuojamos greit gendančių maisto produktų laikymo sąlygos ir temperatūra, o taip pat temperatūra gaminamų patiekalų viduje (ji turėtų pasiekti +75ºC). Maisto gamybos eigoje svarbu išvengti kryžminės taršos, t. y. bet kuriame maisto tvarkymo etape žali maisto produktai neturi liestis su termiškai apdorotais (virtais, keptais) produktais. Maistui gaminti, indams plauti turi būti tiekiamas tekantis geriamasis vanduo, pasirūpinta tinkamomis plovimo ir dezinfekavimo priemonėmis.
Deja, vykdydami valstybinę maisto kontrolę, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai kartais susiduria su nelegalia maisto tvarkymo veikla. Pavyzdžiui, š. m. birželio 11 d. Klaipėdos apskrities VMVT inspektoriai kartu su Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Klaipėdos rajono policijos komisariato kriminalinės policijos skyriaus vyriausiuoju tyrėju, Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos OKS specialistais patikrino dvi pobūvius organizuojančias sodybas, kurios internete skelbėsi rengiančios pobūvius ir gaminančios įvairius patiekalus. Tarnybos pareigūnų turimais duomenimis, nė viena iš šių sodybų neturėjo nustatyta tvarka išduoto Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo, t. y. veikė neteisėtai.
„Lingių sodyboje”, Aukštkiemių k., Sendvario sen., Klaipėdos rajone, patikrinimo dieną buvo ruošiamas pobūvis 40-čiai žmonių. Patikrinimą atlikę pareigūnai konstatavo, kad maisto tvarkymo patalpose neužtikrinama patalpų, įrenginių, inventoriaus higiena, sudaromos sąlygos kryžminei taršai, pažeidžiamos patiekalų laikymo sąlygos, neaiškūs pagamintų patiekalų ir jų gamybai naudotų žaliavų tinkamumo vartoti terminai, neįmanoma nustatyti iš kur produktai įsigyti, nevykdoma savikontrolė, personalas neturi sveikatos patikrinimo pažymėjimų. Virtuvėje nebuvo priemonių rankų plovimui, dezinfekavimui.
Sodyba „Žalioji pastogė”, Dargužių k., Kretingalės sen., Klaipėdos r., savo internetiniame puslapyje pobūviams siūlė ypač platų gaminamų patiekalų asortimentą. Patikrinimo metu nustatyta, kad sodybos virtuvėje maistas pobūviui buvo ruošiamas nesilaikant jokių higienos reikalavimų: inventorius, įrenginiai nešvarūs, virtuvė netvarkinga, joje saugomi nereikalingi daiktai, sudaromos sąlygos kryžminei taršai, nevykdoma tvarkomo maisto savikontrolė. Maistą ruošusi savininko žmona ir jai padedanti moteris nepasitikrinusios sveikatos pagal Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytą tvarką ir neišklausiusios privalomųjų higienos žinių kursų. Rasta maisto produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, neaiškios kilmės, be ženklinimo ir įsigijimą bei saugą patvirtinančių dokumentų, negalimas maisto produktų atsekamumas. Tiek žaliavos, tiek ir paruošti patiekalai buvo laikomi netinkamoje temperatūroje. Po patikrinimo maitinimo veikla „Lingių sodyboje” ir „Žaliojoje pastogėje” uždrausta, už nustatytus higienos reikalavimų pažeidimus sodybos savininkams paskirtos piniginės baudos.
Vasaros sezonas dar tik prasidėjo ir kol kas dar negauta nė vieno vartotojo skundo dėl kaimo turizmo įmonių maisto tvarkymo veiklos. Tačiau Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nori priminti poilsiautojams, kad kilus įtarimui dėl neteisėtos maisto tvarkymo veiklos, ar netinkamos maisto saugos ar kokybės vartotojai gali kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą nemokamu telefonu 8 800 40403 arba užpildant anketą Tarnybos internetinėje svetainėje www.vmvt.lt