Eurovaistinė

Ką turėtume žinoti ir kaip elgtis, kad neužsikrėstume salmonelioze

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, liepos mėnesį Vilniaus mieste užregistruoti du salmoneliozės protrūkiai verčia sunerimti visuomenės sveikatos specialistus.

Salmoneliozė – žmonių ir gyvūnų infekcinė liga, kurią sukelia Salmonella rūšies bakterijos.

Tai viena dažniausių per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų. Kasmet Lietuvoje užregistruojama 2–3 tūkst. šios ligos atvejų. Manoma, kad susirgusiųjų yra kur kas daugiau, nei rodo oficiali statistika. Lengvomis formomis segantys asmenys nesikreipia į medikus.

Salmonelioze dažniau sergama vasarą nei žiemą, dažniausiai serga vaikai. Apie 60–80 proc. infekcijos atvejų yra pavieniai. Salmoneliozės inkubacinis laikotarpis (laikotarpis nuo užsikrėtimo iki simptomų pasireiškimo) paprastai trunka 12–36 valandas. Ligos pradžia dažniausiai būna ūmi: ji pasireiškia karščiavimu, galvos, pilvo skausmais, viduriavimu, pykinimu, kartais vėmimu. Salmoneliozė paprastai trunka 4–7 dienas, tačiau galimos ligos komplikacijos.

Dažnai vemiant ir viduriuojant, žmogaus organizmas netenka daug skysčių, dėl to gali sutrikti inkstų veikla, didėti nuodingų medžiagų koncentracija, prasidėti traukuliai, žmogus gali netekti sąmonės, net mirti.

Salmoneliozės sukėlėjai gyvena ir dauginasi naminiuose ir laukiniuose gyvūnuose: naminiuose paukščiuose, kiaulėse, raguočiuose, graužikuose, namų augintiniuose (iguanose, sausumos bei vandeniniuose vėžliuose, viščiukuose, šunyse, katėse). Salmonelės į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis. Žmonės, kaip bakterijų nešiotojai, irgi gali išskirti salmoneles su fekalijomis.

Pagrindinis salmoneliozės plitimo būdas yra žalios arba nepakankamai termiškai apdorotos, užterštos salmonelėmis paukštienos, kiaušinių, jautienos, kiaulienos, pieno ir jų produktų, vandens, vaisių bei daržovių vartojimas. Maistą salmonelėmis gali užkrėsti jį tvarkantys asmenys, nenusiplovę rankų pasinaudojus tualetu. Sukėlėjai į maistą taip pat gali patekti nuo virtuvės įrankių, aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo pjaustyta žalia paukštiena, jautiena, kiauliena, daržovės. Vartojimui paruoštas maistas gali būti užkrėstas salmonelėmis laikant jį kartu su žalia paukštiena, kiaušiniais, mėsa, daržovėmis. Salmonelioze galima užsikrėsti kontakto būdu nuo gyvūnėlių fekalijų.

Kad neužsikrėstume salmonelioze, patariama imits šių prevencijos priemonių:

– Vartoti gerai termiškai apdorotą paukštieną, kiaušinius, mėsą bei jų produktus.

– Termiškai neapdorotą paukštieną, kiaušinius, mėsą, daržoves laikyti atskirai nuo termiškai apdoroto, paruošto vartoti maisto.

– Kruopščiai nuplauti pjaustymo lenteles, įrankius po sąlyčio su žalia paukštiena, mėsa, daržovėmis.

– Pirkti maisto produktus įteisintose prekybos vietose.

– Gerai nuplauti žalias daržoves prieš vartojimą.

– Plauti rankas prieš maisto ruošimą, po sąlyčio su žalia paukštiena, kiaušiniais, mėsa, daržovėmis.

– Tinkamai prižiūrėti namų augintinius: kruopščiai plauti rankas po kontakto su gyvūnėliais, neleisti augintiniams laisvai keliauti po namus, laikyti gyvūnėlius atokiau nuo virtuvės, švariai nuplauti aplinkos paviršius, kurie turėjo sąlytį su gyvūnėliais.

Ką vertėtų žinoti apie kiaušinius?

– Vartoti tik šviežius kiaušinius. Kiaušinio šviežumą galima patikrinti panardinus jį į šalto vandens stiklinę: švieži kiaušiniai lieka dugne, o seni kiaušiniai iškyla į paviršių. Taip yra dėl oro kišenės kiaušinyje ─ kuo ji didesnė, tuo kiaušinis senesnis.

– Laikyti kiaušinius nuo +5°C iki +18°C temperatūroje, uždaroje talpoje. Laikomi žali kiaušiniai neturi liestis su kitu maistu.

– Ant žalio kiaušinio lukšto yra natūrali apsauginė plėvelė, kuri saugo kiaušinį nuo salmonelių patekimo. Siekiant išsaugoti apsauginį sluoksnį, prieš laikymą kiaušinio nereikėtų plauti.

– Prieš naudojimą kiaušinius nuplauti drungnu vandeniu.

– Kiaušinio trynio arba baltymo tiškalai turi būti nedelsiant kruopščiai nuvalyti nuo aplinkos paviršių.

– Naudotus kiaušiniams įskelti aštrius įrankius kruopščiai nuplauti.

– Vartoti tik gerai išvirtus arba iškeptus kiaušinius. Po terminio apdorojimo kiaušinio trynys turi būti kietas.

– Gerai išvirtus kiaušinius laikyti šaldytuve.

– Kruopščiai plauti rankas po sąlyčio su kiaušiniais.

Parengta pagal Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro bei Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto informaciją.

TAIP PAT SKAITYKITE