Norvegijos maisto saugos institucija paskelbė kinietiškų kedro riešutų tyrimo išvadas dėl nemalonaus kartumo, pastebėto šiuose produktuose. Specialistai nustatė, kad dviejų rūšių – baltojo ir raudonojo kedro kinietiški riešutai nėra įtraukti į bendrą valgomųjų riešutų sąrašą, patvirtintą Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO). Dažniausiai į Europos valstybes komerciniais tikslais įvežami kedro riešutai auginami Kinijoje.
Norvegijos specialistai spėja, kad kartumas riešutuose gali atsirasti dėl juose esančių riebiųjų rūgščių ir jų oksidacijos procesų. Europos mokslininkai toliau tiria šiuos klausimus. Norvegijos specialistų išvados buvo išplatintos kompanijoms, importuojančioms kedro riešutus iš Kinijos.
Italijos importuotojų kompanija Eurocompany,norėdama įsitikinti Norvegijos specialistų pateiktų duomenų pagrįstumu,atliko šių dviejų rūšių kinietiškų kedro riešutų laboratorinius tyrimus. Tyrimai patvirtino maistui nenaudojamų rūšių riebiąsias rūgštis jų sudėtyje. Kompanija sustabdė visų rūšių kedro riešutų importą iš Kinijos
Įvairiose Europos valstybėse buvo gauta nemažai vartotojų skundų dėl nekokybiškų kedro riešutų, importuojamų iš Kinijos. Vartotojai skundėsi, kad suvalgius šių produktų, jaučiamas nemalonus, net keletą dienų išliekantis kartumas burnoje, žmonės juto ir kitus bendrus negalavimus.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba 2009 metų pabaigoje uždraudė tiekti į rinką kedro riešutus iš Kinijos ir kreipėsi į Europos maisto saugos tarnybą (EFSA) bei Europos Komisiją dėl mokslinių įrodymų, kodėl riešutuose juntamas kartumas. Į Europos institucijas buvo nuspręsta kreiptis po to, kai Lietuvos Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute buvo atlikti kedro riešutų branduolių laboratoriniai tyrimai dėl aflatoksinų kiekio nustatymo. Aflatoksinų kiekis neviršijo nustatytos leistinos normos, tačiau pagal juslinius tyrimus šie riešutai buvo apkartę.