Džiovinti vaisiai gali neblogai papildyti žmogaus organizme žiemą jaučiamą vitaminų trūkumą.
Kaip pataria Vokietijos vartotojų asociacija, džiovintus vaisius galima valgyti nevirtus ar kitaip neparuoštus, juos galima dėti į mėsos patiekalus, sriubas, saldumynus, sausainius, virti uogienes.
Visa tai išdėstyta Hesės vartotojų tarnybos Frankfurte išleistoje knygoje „Fruit of ther Season” („Metų laiko vaisiai”).
Džiovintuose vaisiuose daug gyvybiniams procesams reikalingų medžiagų, kurių yra ir natūraliuose vaisiuose, bet džiovintuose visa tai sukoncentruota, teigia specialistai.
Štai džiovintose slyvose vitamino A net penkis kartus yra daugiau negu šviežiose slyvose. Jose taip pat daug rupių medžiagų, kurios padeda virškinimui. O natūralus saldumas puikiai pakeičia rafinuotą cukrų.
Ne tik slyvas, bet ir razinas, obuolius, kriaušes, persikus taip pat skanu valgyti džiovintus. Beje, sodininkai nesunkiai gali ir namie pasidžiovinti žiemai vaisių ant karštos skardos.
Į parduotuves džiovinti vaisiai atkeliauja iš Turkijos, Graikijos ar net Kalifornijos.
Mitybos specialistai pataria pasižiūrėti, ar pakuotėse yra užrašyta, jog iš vaisių pašalinta siera. Mat siera gali būti žalinga astma sergantiems, sukelti kai kuriems žmonėms pykinimą ar galvos skausmus.