Biorythm

Daugiausia vaisių ir daržovių Europoje suvalgo lenkai

Paaiškėjo, kad ilgą laiką kaip didžiausi Europoje kiaulienos maltinių ir dešrelių valgytojai garsėję lenkai nevengia ir vaisių bei daržovių.

Tokie rezultatai pateikiami 19 daugiausiai šiaurės Europos šalių atliktame tyrime, praneša naujienų agentūra AFP.

Europos maisto informacijos tarybos (EUFIC) atlikta apklausa parodė, kad pirmoje lentelės vietoje atsidūrę lenkai per dieną vidutiniškai suvartoja 577 gramus vaisių ir daržovių, antroje vietoje likę italai – 452 gramus.

„Tik Lenkijoje, Vokietijoje, Italijoje ir Austrijoje įgyvendinamos rekomendacijos per dieną suvalgyti bent 400 gramus daržovių ir vaisių“, – teigiama EUFIC tinklalapyje paskelbtame tyrime.

Prancūzai, kas dieną suvalgantys vidutiniškai po 342 gramus vaisių ir daržovių, atsidūrė devintoje vietoje. Juos aplenkė Vengrija (371 gramas), Estija (359 gramai), Airija (356 gramai) ir Belgija (343 gramai).

Sąrašo pabaigoje atsidūrę islandai vaisių ir daržovių valgo mažiausiai – vos 186 gramus per dieną. Juos aplenkė švedai (237 gramai) ir čekai (253 gramai).

EUFIC pažymėjo, kad vaisių ir daržovių vartojimui stebėtiną įtaką darė geografija – daugiau vitaminų turinčių žalumynų suvalgoma šiaurėje.

„Šiaurėje žalių daržovių vartojama daugiau, tuo metu daržovių sriubos yra pagrindinis daržovių šaltinis pietuose“, – teigiama tyrime.

Taryba taip pat pažymėjo, kad „dauguma europiečių nesilaiko Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijų per dieną suvalgyti bent 400 gramų vaisių ir daržovių“, todėl labiau rizikuoja susirgti vėžiu ar širdies bei kraujagyslių ligomis.

TAIP PAT SKAITYKITE