Žolinčių akademijos vadovė Danutė Kunčienė ėmėsi Sizifo darbo – bando atskleisti kauniečių vaikams sveikos mitybos paslaptis. Žinoma sveikuolė neseniai pradėjo nemokamų užsiėmimų pradinių klasių mokiniams ciklą apie sveiką mitybą.
„Mane pirmiausia pasikvietė Panemunės, kurioje gyvenu, mokyklos. Pirmiausia paprašiau vaikų nupiešti savo mėgstamiausią patiekalą. Nuliūdino tai, kad tik vos keli vaikai nupiešė košę, o dauguma – picas, didžkukulius ir sušius”, – šis atradimas tik dar labiau pakurstė D.Kunčienės norą išaiškinti vaikams, kas yra vitaminai, įvairios naudingos organizmui medžiagos, kaip jos jame pasiskirsto.
„Paskui mokomės, kaip pasiruošti, pavyzdžiui, sveiką picą namuose. Beje, išsiaiškinau, kad vaikai labiau vertina būtent namuose paruoštą maistą”, – pasakojo kaunietė.
Pamoka, prasidėjusi nuo žinių apie sveiką mitybą, paprastai baigiasi maža paskaita apie valgymo kultūrą. „Esu nustebinta, kad vaikai nežino, kad valgant ant stalo neturi būti nei laikraščių, nei žurnalų, juolab – įjungto kompiuterio. Pradinukai stebisi sužinoję, kad prieš valgį reikia patylėti ir, suprantama, jokiu būdu neverkti”, – D.Kunčienė aiškina vaikams, kad ašarojant blogiau įsisavinamas maistas.
Išėję iš susitikimų su sveikuole vaikai žino, kad sauja galima ne tik žarstyti smėlį, bet ir matuoti maistą – tiek, kiek jo telpa saujoje, pakanka valgyti per pietus ir vakarienę. D.Kunčienė prisipažino buvusi maloniai nustebinta vaikų žiniomis apie gaiviuosius gėrimus, jų dažiklius ir skonio stipriklius, apie tirpsmo vandens naudą ir skysčių kiekį, kurio žmogaus organizmui reikia per parą.