Kauno rajone trys žmonės paguldyti į ligoninę dėl žarnyno infekcijos, pranešė Kauno apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Pasak pranešimo, į gydymo įstaigą kreipėsi keturi asmenys, kurie skundėsi aukšta temperatūra, viduriavimu ir pykinimu. Visi jie šių metų rugpjūčio 25 dieną dalyvavo gedulinguose pietuose E. Gasiūno individualios įmonės kavinėje, esančioje Kauno rajone, Babtuose, Tulpių g. 10.
Trys ligoniai dėl ūmių žarnyno sutrikimų paguldyti į Kauno 2 – ąją klinikinę ligoninę, vienam paskirtas ambulatorinis gydymas. Įtariama, kad žmonės galėjo susirgti nuo maisto, suvalgyto pobūvyje.
Patikrinus kavinę nustatyta, kad savikontrolės sistema vykdoma, patiekalai gaminami pagal patvirtintas technologijas, darbuotojai sveikatą pasitikrinę, išklausę higienos žinių kursus. Šaldymo įrenginių veikimas prižiūrimas, temperatūros registruojamos žurnale. Rasta kai kurių pažeidimų dėl maisto produktų (majonezo, kečupo, valytų bulvių) laikymo lentynoje po kriaukle, kur galima kryžminė tarša. Dalis stalviršių pastatyti koridoriuje, netoli personalo tualetų. Ant dezinfekcinių skiedinių nenurodyti galiojimo terminai, laiku nepildomi produktų priėmimo ir patalpų valymo žurnalai.
„Šalti ir karšti patiekalai gedulingiems pietums buvo ruošiami kavinėje, bet tortus atsinešė patys užsakovai. Nustatyti šių gaminių gamintojus, pardavėjus, realizavimo terminus ar laikymo sąlygas, maisto inspektoriai neturi galimybių. Viešojo maitinimo įmonėms dažnai rekomenduojame nepriimti žmonių atsinešto nepatikrinto maisto, tačiau dėl rinkos diktuojamų sąlygų, kavinių savininkai kartais priversti daryti įvairias nuolaidas klientams. Tokie žarnyno susirgimų protrūkiai dar kartą iškelia į paviršių šią aktualią problemą”, – komentavo Kauno apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Virginija Grigaravičiūtė.
Laboratoriniams tyrimams tikrinimo metu paimti geriamojo vandens, vištienos krūtinėlių (pusgaminių), kopūstų salotų, česnakinio padažo mėginiai.