REXSAN

Apelsinas: ir gardu,ir sveika

Apelsinas: ir gardu,ir sveika

Apelsinai skirstomi į saldžiuosius ir karčiuosius. Kartieji auga Italijoje ir Ispanijoje, švieži jie nevalgomi ir maistui nevartojami. Tačiau iš jų minkštimo gaminami antpilai, likeriai, džemas, marmeladas. Vartojami kaip rūgštų atspalvį patiekalams suteikiantis prieskonis.

Saldieji apelsinai, išvesti kryžminant apelsinus su kitų rūšių citrusais, irgi būna kelių tipų: bambiniai, paprastieji, raudonieji ir rūgštieji.

Apelsinai – labai vertingi vaisiai. Ypač juose gausu vitamino C – viename apelsine, vidutiniškai sveriančiame 180 gramų, yra apie 70 miligramų vitamino C. Suvalgę pusantro apelsino, gausite šio vitamino paros normą.

Taip pat apelsinuose kaupiasi B grupės vitaminai, ypač biotinas, dar vadinamas grožio vitaminu, pantoteno rūgštis, suteikianti ląstelėms energijos, folio rūgštis, būtina normaliai kraujo apytakai, augimui bei skrandžio rūgšties sekrecijai aktyvinti.

Gausu ir mineralinių medžiagų – kalio, reikalingo dantims ir kaulams, magnio, būtino širdies ir raumenų aktyvumui, seleno, stiprinančio imuninę sistemą, bei kalio, svarbaus organizmo skysčių apykaitai.

Mokslininkai pastebėjo, jog apelsinai žadina apetitą, gerina medžiagų apykaitą, aktyvina protinę veiklą ir padeda sutelkti dėmesį. Todėl apelsinai padeda protinį darbą dirbantiems žmonėms, moksleiviams, studentams. Jų daugiau vartoti reikėtų per egzaminus.

Švelnaus skonio apelsinų sultys malšina troškulį, o pašildytos – mažina temperatūrą.

Tai puiki priemonė nuo hipovitaminozių ir avitaminozių. Daugiausia suvalgoma šviežių apelsinų.

Jie gerai dera ir su kitais vaisiais ar daržovėmis, virta mėsa ir net žuvimi. Dažnai apelsinų dedama į obuolių, kivių, bananų, salierų, varškės sūrio salotas.

Galima valgyti su varške ar jogurtu. Gurmanams patiks pikantiško skonio apelsinų uogienė.

Pirkdami apelsinus apžiūrėkite, kad jų žievelė būtų sveika, vienodos spalvos, nesuvytusi. Pats vaisius neturėtų būti labai minkštas.

Žievelėje taip pat kaupiasi daug naudingų mineralų ir vitaminų, tačiau į Lietuvą atvežti apelsinai paprastai būna nupurkšti dideliu kiekiu kenksmingų chemikalų, todėl pernelyg jomis žavėtis neverta.



TAIP PAT SKAITYKITE